Co was w...pienia

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Co was w...pienia

Postprzez Realkriss w 30 Maj 2014, 13:20

A ja tam uważam, że umarł? Umarł. Był żołnierzem? Był. To niech sobie na wojskowych leży, co to za problem, gdzie trup jest zakopany. Chodzę po Powązkach, bo lubię, i jak widzę nagrobki komunistycznych mend, to mi się wątroba wywraca, ale co robić? Wykopywać, zaorać miejsce, solą posypać, żeby nic nie urosło? Niech sobie leżą stare truchła.

A demonstracje przed kościołem i podczas pogrzebu uważam za poniżej wszelkiej krytyki.

Za ten post Realkriss otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Wk1996.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 08 Gru 2024, 16:26
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 882

Reklamy Google

Postprzez Terminus w 30 Maj 2014, 13:25

Ale macie jakieś pojęcie na temat o którym piszecie? Wiecie jak działa klauzula sumienia?
Otóż, jeżeli lekarz odmówi wykonania czynności służbowych, dopuszczalnych prawnie [np. dozwolone formy aborcji], to ma jednocześnie obowiązek wskazać / wezwać lekarza, który zajmie się pacjentem.
Poza tym, o ile pamiętam to nie mamy teraz jak za komuny rejonizacji, gdzie każdy musiał iść do określonej przychodni/lekarza. Nie podoba się lekarz to go zmieńcie.

Jaruzelski? Powązki? Miejsce jak każde inne. Wystarczająco kolorowa menażeria tam spoczywa. Jeden komuch więcej, jeden mniej. Co za różnica? Skoro wystarczy zginąć w wypadku lotniczym, żeby się tam znaleźć [ofiary wypadków IŁ-62M].
Pogrzeb państwowy? Pełnił najwyższą funkcję w państwie? To niech ma pogrzeb państwowy. Aczkolwiek nikt z władz centralnych na poziomie sekretarza kancelarii Prezydenta, wiceministra i wyżej nie powinien w nim uczestniczyć.
CREDO [łac. Wierzę]

Za ten post Terminus otrzymał następujące punkty reputacji:
Negative Herezja.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Pangia w 30 Maj 2014, 13:32

Hahaha, dobry dowcip. Zmień sobie lekarza. Jakby co najmniej dobrzy i godni zaufania lekarze rośli na drzewach. Ostatnio matka miała zapalenie ścięgna Achillesa. I chociaż o medycynie wiem tyle, co oglądałem House'a, to nikt mi nie wmówi, że jedzie się na rentgen z zapaleniem mięśnia.
Terminus napisał(a):Otóż, jeżeli lekarz odmówi wykonania czynności służbowych, dopuszczalnych prawnie [np. dozwolone formy aborcji], to ma jednocześnie obowiązek wskazać / wezwać lekarza, który zajmie się pacjentem.

Weź się chłopie nie ośmieszaj, w jakim ty kraju żyjesz? W 90% przypadków będzie to jedyny lekarz na dyżurze i co?
Realkriss napisał(a):A demonstracje przed kościołem i podczas pogrzebu uważam za poniżej wszelkiej krytyki.

Katolik ze mnie żaden, ale cóż… Jakby nie patrząc, to kościół to miejsce sakralne i chociażby z tego względu lepiej byłoby, żeby ta cała wataha sobie protestowała gdzie indziej. Chociaż tyle dobrego, że się na mszę nie władowali.

O, akuratnie na żydowskiej telewizji pokazują scysje na cmentarzu. Jeśli powiem, że jest to żałosne, to nawet w 10% nie oddam tego, co o tym sądzę. Jestem zbyt prostym człowiekiem i nie znam wystarczająco mocnych i niewulgarnych słów, żeby móc jakoś określić tę bandę. I co zrobią podczas pogrzebu? Ukradną trumnę (czy tam urnę, bo chyba go spopielili) i wrzucą do Wisły?
Ostatnio edytowany przez Pangia, 30 Maj 2014, 13:36, edytowano w sumie 1 raz
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 853

Postprzez Farathriel w 30 Maj 2014, 13:34

Po prostu to jest kapkę głupota gnębić chłopa po śmierci. Ja może i jestem katolskim prawicowcem, który wszelkich czerwonych po prostu nie lubi, ale pewne granice dobrego smaku trzeba zachować - pogrzeb jest pogrzebem - tym bardziej ten wojskowy.
Moja twórczość jaką tutaj zamieściłem:
Złoty Odwłok Cywilizacji - cyberpunk/postapokalipsa z nutą tragedii
S.T.A.L.K.E.R. - Hipotezy - artykuł wyjaśniający zagadnienia noosfery
Barwnoprogresja Szarobredni - psychologiczne opowiadanie w narzeczu filozoficznym
Dziadek - ciepły fabularnie short
Demiurg - opowieść filozoficzna/metafizyka
Awatar użytkownika
Farathriel
Stalker

Dołączenie: 16 Mar 2013, 12:37
Ostatnio był: 16 Mar 2017, 21:02
Miejscowość: Ostrowiec Świętokrzyski
Frakcja: Naukowcy
Kozaki: 63

Postprzez Terminus w 30 Maj 2014, 13:37

Pangia napisał(a):Weź się chłopie nie ośmieszaj, w jakim ty kraju żyjesz? W 90% przypadków będzie to jedyny lekarz na dyżurze i co?

A możesz mi powiedzieć, co lekarz "na dyżurze", czyli w całodobowej opiece zdrowia albo na OIOM -e może Ci odmówić? :E Tam się raczej "po pigułki", albo na "skrobanie" nie chodzi.
Mówiłem o lekarzach pierwszego kontaktu/ginekologach itp. których sam wybierasz.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Pangia w 30 Maj 2014, 13:45

Zacznie się od ginekologów, a skończy… no właśnie trudno powiedzieć, gdzie. Jak w jakichś kraji… krai… arablandach. ( :E )
Terminus napisał(a):Mówiłem o lekarzach pierwszego kontaktu/ginekologach itp. których sam wybierasz.

Jedna taka jakieś 10 lat temu to chyba 2 lata we mnie antybiotyki ładowała, bo uparcie twierdziła, że mam nawracającą anginę (już wtedy mówili, że powinna się wybierać na emeryturę, a do dzisiaj ma gabinet w przychodni), a wyleczył mnie laryngolog na 5-minutowej wizycie, bo od razu stwierdził refluks żołądkowy, z którym do dzisiaj mam spokój. A druga z anginą (wtedy naprawdę miałem anginę) to chciała mnie na chirurgię wysyłać. I ty mi mówisz o wybieraniu sobie lekarza. Jedyna różnica to taka, który mnie szybciej do piachu by wysłał. Od tej pory mam taką awersję do lekarzy, że nawet na szczepienia nie bardzo chcę chodzić, bo boję się, że i to potrafią spi♥rdolić.
Ostatnio edytowany przez Pangia, 30 Maj 2014, 13:46, edytowano w sumie 1 raz
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Postprzez Realkriss w 30 Maj 2014, 13:46

Terminus napisał(a):Ale macie jakieś pojęcie na temat o którym piszecie? Wiecie jak działa klauzula sumienia?
Otóż, jeżeli lekarz odmówi wykonania czynności służbowych, dopuszczalnych prawnie [np. dozwolone formy aborcji], to ma jednocześnie obowiązek wskazać / wezwać lekarza, który zajmie się pacjentem.
Poza tym, o ile pamiętam to nie mamy teraz jak za komuny rejonizacji, gdzie każdy musiał iść do określonej przychodni/lekarza. Nie podoba się lekarz to go zmieńcie.

To chyba Ty żyjesz w jakimś innym świecie, albo masz tak drogie ubezpieczenie z pracy i chodzisz do jakiegoś Luxmedu, czy czegoś w tym stylu, bo realiów państwowej służby zdrowia nie znasz najwidoczniej.
Poza tym, nie dyskutujemy o OIOM-ie i ratowaniu życia, tylko o skorzystaniu z usługi specjalisty, np. ginekologa, więc nie odwracaj kota ogonem.

Ma obowiązek wezwać innego lekarza? Niezły żart! A skąd niby go wezwie, gdy na przykład w przychodni państwowej, do której chodzę, przyjmuje jeden ginekolog. Uważasz, że co się stanie, w przypadku, gdy on mi właśnie odmówi wypisania recepty na tabletki antykoncepcyjne?
Dzwoni po innego i on rzuca wszystko, co robi, bo nigdzie nie pracuje i tylko cały dzień czeka na takie wezwania, by za lekarzy "z deklaracją" wypisywać Microgynon za 7,50? A jeśli nawet, to muszę siedzieć i czekać na niego - niby z jakiej racji, skoro przyszłam terminowo na wizytę? A jeśli w Warszawie jest 16, a ja jestem na Pradze?

A ludzie w małym mieście co zrobią, gdzie ginekolog jest jeden i właśnie wrócił z Jasnej Góry z Deklaracją oprawioną w złotą ramkę?

Żeby zmienić lekarza, trzeba najpierw do niego pójść, wiesz, ile czeka się na wizytę u ginekologa w Warszawie? Najmniej miesiąc. To, po tym, gdy mi odmówi wypisania recepty i nie wezwie kolegi, mam zapisać się do innego i czekać następny miesiąc? A moje hormony mają się przez ten czas zesrać, że nie wspomnę o przejściu z seksu na buziaki w tym czasie :E Wolne żarty.

I nie mów mi o państwowej służbie zdrowia, bo coś o niej wiem...
Ostatnio edytowany przez Realkriss, 30 Maj 2014, 13:49, edytowano w sumie 1 raz

Za ten post Realkriss otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Przemek77.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Postprzez Pangia w 30 Maj 2014, 13:48

Realkriss napisał(a):A moje hormony mają się przez ten czas zesrać, że nie wspomnę o przejściu z seksu na buziaki w tym czasie :E Wolne żarty.

No jak? Po bożemu to nie wolno odmawiać mężowi. Po ciemku i metodą kalendarzyka. A jak się stanie, to należy Boży dar przyjąć. Tako rzecze Pismo, o ile pamiętam.
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Postprzez Przemek77 w 30 Maj 2014, 13:53

Farathriel napisał(a):Po prostu to jest kapkę głupota gnębić chłopa po śmierci. Ja może i jestem katolskim prawicowcem, który wszelkich czerwonych po prostu nie lubi, ale pewne granice dobrego smaku trzeba zachować - pogrzeb jest pogrzebem - tym bardziej ten wojskowy.

1. GDZIEŚ musi spocząć, był wojskowym, więc kwatera wojskowa na Powązkach jak najbardziej.
2. Akcje narodowców tym razem niestety, poniżej krytyki. Mogliby się uciszyć nad tą trumną.
3. Z niechęcią przyznaję - Jaruzel jako nieliczny z polityków zachował wielką klasę do samego końca, nie podsycał gównoburz, nie latał po mediach robiąc "dym", nie pisał do gazet... po prostu sobie żył w zamknięciu, chciałoby się rzec.

Podsumowując - takie prezentowanie skrajności jakie mamy dziś to kompromitacja. Zarówno narodowców, którzy gwiżdżą pod kościołem jak i komuchów z SLD żądających żałoby narodowej i pomników Jaruzela w każdym mieście.
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 118

Postprzez Terminus w 30 Maj 2014, 13:57

N@Realkriss: o patrz, żyję w Krakowie, może to inny świat. Niekoniecznie lepszy pod względem dostępu do usług. Nie mam dodatkowego, prywatnego ubezpieczenia. Bazuję na ZUS/NFZ.
Wypisanie recepty na pigułki to nie jest sytuacja zagrożenia życia, więc oczywiście nie wezwie karetki, która zawiezie Cię do innego szpitala, tylko najwyżej powie Ci, żebyś poszła do lekarzy X i Y.

Nawet w małym mieście jak Hrubieszów kojarzę z 5 ginekologów, każdy oprócz fuchy państwowej miał prywatną praktykę, co duplikowało możliwości uzyskania parady/badania. Więc kiepski przykład. Szybki wywiad zawsze pozwalał określić do którego lekarza warto iść/złożyć deklarację dziecka do pediatry/lekarza rodzinnego. Nie wiem jaki jest w Warszawie, ale z Twojej opowieści rysuje obraz godny Sudanu, gdzie musisz przedzierać się miesiąc przez pustynię by dostać się do jedynego lekarza w okolicy. ;-)
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Pangia w 30 Maj 2014, 13:58

Przemek77 napisał(a):komuchów z SLD żądających żałoby narodowej i pomników Jaruzela w każdym mieście.

Ale w kościele nie byli (trudno zresztą, żeby się pojawili jako lewica). Był tylko Kwaśniewski jako były prezydent i Kalisz jako były członek SLD (notabene uchwycili go, jak do kogoś machał w kościele :D, tak po linii wzroku patrząc to chyba do Olbrychskiego).
Za to przy urnie w pierwszej linii Kwaśniewski (ma mówić), za nim Miller.
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Postprzez Realkriss w 30 Maj 2014, 14:11

Terminus, czyli jednak nie masz pojęcia, bo tak wspaniale Ci się trafia, albo w mieście Krakowie NFZ-owska służba zdrowia jest na zaskakująco wysokim poziomie.
W Warszawie na wizytę u specjalisty czeka się i rok. Wczoraj zapisałam córkę do ortopedy na 9 września!!
Jeśli chodzi o przykładowy Hrubieszów i jego pięciu prywatnych ginekologów: zdajesz sobie sprawę ile kosztuje prywatna wizyta u ginekologa? 100 zł. A USG drugie tyle. Może obiło Ci się kiedyś o uszy, ile w takich małych miastach się zarabia? To bądź poważny.
Nie rozmawiamy o prywatnych gabinetach, tylko o realiach chodzenia do państwowego lekarza.

Terminus napisał(a):Wypisanie recepty na pigułki to nie jest sytuacja zagrożenia życia, więc oczywiście nie wezwie karetki, która zawiezie Cię do innego szpitala, tylko najwyżej powie Ci, żebyś poszła do lekarzy X i Y.

Chyba w swoim poprzednim poście wyczerpałam ten temat - i potrwa to 2 miesiące.
Wbrew temu, co piszesz, nie chodzi się do lekarza tylko w sytuacjach zagrożenia życia, ale w wielu innych, diagnostycznych, receptowych czy innych celach. Jednakowoż, Twoim zdaniem, jak zrozumiałam - jeżeli nie konam, to mogę sobie czekać na konsultację i ze dwa kwartały?
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości