Co was w...pienia

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Co was w...pienia

Postprzez Herezja w 30 Maj 2014, 22:48

Czy tylko ja odnoszę wrażenie, że pewne osoby zapominają o niezawisłości Polski i panujących tu prawach?
Lekarz ma leczyć a nie mówić, że nie chce czegoś robić. Za dużo w Polsce jest odgórnych nakazów ale jeśli byle kmiotek może to prawo interpretować jak Mu się chce i dostosowywać je do siebie to tylko patrzeć jak się pojawią nazistowskie bojówki. Pomyślą sobie, że każdy może interpretować prawo podług siebie więc i my także. Jakieś jest nie wygodne go je olejemy bo i tak nikt na to nie zwróci uwagi.
Awatar użytkownika
Herezja
Łowca

Dołączenie: 19 Sty 2014, 15:58
Ostatnio był: 17 Paź 2021, 13:05
Kozaki: 71

Reklamy Google

Postprzez Adam w 30 Maj 2014, 22:50

Gro3a napisał(a): Nie jestem jakimś zwolennikiem Kowinusa, ale denerwuje mnie to, że mam żyć jak ktoś mi każe

Czysty rewolucjonista i anarchista, po według ignorantów: "lewak" :realcaleb:

Wpieniło, a raczej zawstydziło mnie zachowanie niektórych podczas pogrzebu generała Jaruzelskiego. Ludzie nie potrafią niczego uszanować, nawet pogrzebu człowieka takiego jacy oni sami (większość z nich deklaruje się jako chrześcijanie). Nie zamierzam rozpoczynać dyskusji z przeciwnikami generała z naszego foruma, którzy kipią nienawiścią (jak prawdziwi katolicy, ekhem Polacy), bo nie warto. Strata kogoś z rodziny jest dotkliwa i Ci "ludzie" nie darowali tego córce i rodzinie generała. Są pewne granice, bardzo mi żal rodziny i straszne, przez co musieli przejść podczas pogrzebu i mszy. Wstyd na cały świat, ale takie rzeczy tylko w Polsce...

Apropos prawicy, to bardziej ogarnięty od niektórych z nich (JKM) zgodził się z pogrzebem i nawet dodał, że Jaruzelski gdyby był bardziej odważny to zrobiłby przewrót na miarę Pinocheta.
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 04 Sie 2025, 19:54
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 394

Postprzez Terminus w 30 Maj 2014, 22:51

Herezja napisał(a):Czy tylko ja odnoszę wrażenie, że pewne osoby zapominają o niezawisłości Polski i panujących tu prawach?

Czy tylko ja odnoszę wrażenie, że osoby się tu wypowiadające nie wiedzą o czym piszą?
Klauzula sumienia jest zapisana od dawna w polskim prawie. W ustawach o zawodzie lekarza i pielęgniarki i kodeksie etyki tych zawodów.
Więc deklarowanie korzystania z tej klauzuli nie jest złamaniem ani przekroczeniem prawa.
Lekarze mają do tego ustawowo prawo.

Herezja napisał(a):Uważam, że zły tok myślenia prezentujesz. W Polsce gdzie na dyżurze jest zwykle jeden lekarz to byłoby w sumie morderstwo.
Podam Ci przykład wymyślony naprędce.
W wypadku uczestniczy kobieta w zaawansowanej ciąży. Dla lekarza jest prawie wiadome, że płód nie przeżyje a jeśli go nie usuną to na pewno umrze mata, która miała by spore szanse na przeżycie jedynie gdyby usunęli jej to nie narodzone dziecko (które jak wyżej napisałem prawie na pewno umrze).
Ciekaw co Twoim zdaniem by zrobił taki pseudo lekarz?

Zwłaszcza, że takiego zabiegu nie przeprowadzi pojedynczy lekarz a zespół operacyjny w szpitalu z OIOM-em, to powiem, że przykład jest bzdurny i opary na założeniach wynikających z niewiedzy.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Gro3a w 30 Maj 2014, 23:27

Adam napisał(a):
Gro3a napisał(a): Nie jestem jakimś zwolennikiem Kowinusa, ale denerwuje mnie to, że mam żyć jak ktoś mi każe

Czysty rewolucjonista i anarchista, po według ignorantów: "lewak" :realcaleb:

jestem coś "po środku", miedzy lewakiem a prawicowcem. Nie lubie homosiów, unii europejskiej i innych organizacji niszczących niepodległość naszego państwa, każących żyć nam jak im się podoba. Jestem patriotą i kocham swój kraj jako niepodległą Polskę, ale nie przepadam za obecnymi władzami, ponieważ nie dbają oni o interesy państwa, a o wypchanie pieniędzmi własnych kieszeni. Mój dziadek chwali "komunę", bo mimo, że nie było wielu towarów w sklepach, sam zarabiał na dziewięcioosobową rodzinę i mógł z jednej wypłaty ją wyżywić. W tych czasach nie dba się o "człowieka pracy" i pracodawcy mogą nas zatrudniać za psi grosz i "śmieciowe" umowy, chociaż w "dawnych" czasach nie było to "legalne". Nic dziwnego, że młodzi ludzie uciekają za granicę, ja też nie widzę perspektyw w tym kraju, lecz stawiam czoło tym wymaganiom (tak, pracuje na siebie) i żyje dalej, bo bez takich ludzi nasz kraj i gospodarka upadnie (chociaż i tak zamykają nasze fabryki). Czasami sam się zastanawiam do czego dążą nasze czasy, bo nie widzę żadnej przyszłości, jeżeli mam żyć według czyjegoś widzimisię. Nie jestem komuchem ani nazistą. Jestem Polakiem, na polskiej ziemi chowany i na polskiej ziemi umrę. Mam małą nadzieję, że czasy się zmienią i nie będziaemy dojeni przez własny kraj, bo posłowie muszą zarabiać od nas 10 razy tyle. Poselstwo to przywilej, a nie dostęp do łatwej kasy.
Nie ma miłości, jest tylko żądza. Nie do człowieka, a do pieniądza.

Dziękuję Ci Boże, za te wspaniałe dni, bez których nie mógłbym teraz żyć. Dziękuje Ci za te wspaniałe chwile, bo w swym życiu nie miałem ich aż tyle. Za wszystkie spędzone w samotności i za te szczęśliwe, pełne miłości...

Za ten post Gro3a otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Adam, Adik.
Awatar użytkownika
Gro3a
Technik

Dołączenie: 05 Maj 2012, 22:26
Ostatnio był: 10 Mar 2026, 20:52
Miejscowość: Lubawa - warmińsko-mazurski Sosnowiec
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sawn-off Double-barrel
Kozaki: 294

Postprzez djcycu w 30 Maj 2014, 23:46

Wkurza mnie mylenie pojęć w języku Polskim... Przykładem jest artykuł o tragicznym wypadku spowodowanym przez kierowcę jadącego niesprawnym autem. Jak kuźwa można potem komentować że on ZAMORDOWAŁ ludzi bądź też usiłował ZAMORDOWAĆ? Czy tak właściwie ktoś wie jaka jest różnica w słowie zabić a zamordować?

Piję właśnie do tego:
Herezja napisał(a):Uważam, że zły tok myślenia prezentujesz. W Polsce gdzie na dyżurze jest zwykle jeden lekarz to byłoby w sumie morderstwo.

Jak już to zaniedbanie które prowadzi dalej do spowodowania śmierci ale nie morderstwa...
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez Realkriss w 30 Maj 2014, 23:53

agata napisał(a):ale jest różnica między tym jeśli pigułki hormonalne bierze się po to, by odzyskać zdrowie, a tym, kiedy się je zażywa, żeby je zaburzyć ze względu na wygodę. :)

Dziewczyno, czy Ciebie Bóg opuścił?! Z całą moją niewyczerpana sympatią (to się nie zmieni :E ), ale pierwszy raz w realnym życiu widzę ideologiczną przeciwniczkę tabletek antykoncepcyjnych. Jaką wygodę? Wygoda to fakt, że nie chce się mieć dwanaściorga dzieci?
Jakim cudem sama masz tylko jedno, skoro nie bierzesz, jak to pogardliwie nazwałaś "tabsów"?
Przypomina mi to zjawisko, które spotkało mnie w szpitalu po urodzeniu dziecka - wywyższanie się kobiet, które urodziły dziecko "siłami natury" ponad te, które miały z różnych powodów cesarkę. Bo to nie prawdziwy poród, bo to "trzeba przeżyć" i znieść ból z godnością, bo "daje się życie".
Dziękuję, postoję, wolę nieprawdziwy, który trwa kwadrans, nie boli, a w miejscu intymnym nie mam mięsa na tatara.
A dziecko udane jak ta lala.
Ale to już chyba tematy na inne forum :E
Ostatnio edytowany przez Realkriss 30 Maj 2014, 23:58, edytowano w sumie 2 razy
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 08 Gru 2024, 16:26
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 882

Postprzez Pangia w 30 Maj 2014, 23:56

utak3r napisał(a):Ja np. do dziś pamiętam, jak 13-go grudnia 1982 po mojego ojca przyszło dwóch żołnierzy pod bronią

Tak tylko dla pewności dopytam, czy na pewno miał być '82, a nie '81.
Adam napisał(a):Apropos prawicy, to bardziej ogarnięty od niektórych z nich (JKM) zgodził się z pogrzebem i nawet dodał, że Jaruzelski gdyby był bardziej odważny to zrobiłby przewrót na miarę Pinocheta.

Po co? Żebyśmy mieli drugą Kubę? To właśnie pokazuje klasę Jaruzelskiego: że mimo tego, że miał pod sobą wojsko (w końcu był prezydentem PRL i generałem WP) zdecydował się pośrednio oddać władzę Solidarności, co później doprowadziło do zmian w rządzie, zmian ustrojowych i realnego upadku komunizmu. Ale fakt ten jest tak bolesny dla prawdziwych Polaków (w końcu Jaruzelski to I Radziecki Pionek PRL), że wygodniej jest go przemilczeć.
Od razu mówię: nie bronię Jaruzelskiego i nie bronię idei stanu wojennego. Ba, uważam wręcz, że gdyby rzeczywiście radziecka armia stała na granicy, to nie patrzyłaby na to, czy jest u nas stan wojenny, czy nie i po prostu by weszli na teren kraju (stawiam na powtórkę z Czechosłowacji z '68).
Realkriss napisał(a):Jakim cudem sama masz tylko jedno, skoro nie bierzesz, jak to pogardliwie nazwałaś "tabsów"?

Może libido osłabło po ciąży, podobno to się zdarza. :laickiewtrącenie:
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 853

Postprzez Terminus w 31 Maj 2014, 00:33

Nie zdecydował się oddać władzę tylko gospodarka się kompletnie zawaliła, państwo zbankrutowało po tym jak próbowano gospodarką sterować przez bezpośredni nadzór wojska nad zakładami pracy. Do tego embargo gospodarcze, brak dewiz, brak możliwości zaciągania pożyczek międzynarodowych. Brak środków na utrzymanie resorów siłowych. Klęska rachitycznych prób reform wprowadzanych pod osłoną stanu wojennego.
Zostało tylko zabezpieczyć resztki i przyszłość działaczy i funkcjonariuszy systemu a potem łaskawie pozwolić, żeby opozycja przejęła władzę i się męczyła z bankrutem jakim była Polska.
Nie było żadnych "zmian w rządzie" . Odwołano rząd Kiszczaka, wcześniej Rakowskiego. Powołano rząd Mazowieckiego.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez vandr w 31 Maj 2014, 10:24

Realkriss napisał(a):Ale to już chyba tematy na inne forum :E

E tam zaraz na inne Image

Wpienia mnie sąsiad strzyżący trawę maszynką do golenia, która brzmi niczym przelatujący nad chałupą Dżambo dżet.
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 19 Kwi 2026, 13:07
Kozaki: 1749

Postprzez Herezja w 31 Maj 2014, 10:57

Kolego Terminus-ie mieszkamy w Polsce gdzie wszystko jest możliwe. Myślę, że nie jest to dla Ciebie nowością, że nie wygodne ustawy lub zapisy w nich nie są często znane zwykłemu szaraczkowi. Gdyby nie to, że podniósł się szum to mielibyśmy ACTA w Polsce (o ile wiem i tak to chyba już wprowadzili pod inną nazwą i wprowadzając niewielkie zmiany). Podobnie było z krzyżem w sejmie. Niby zawieszono go nielegalnie i nawet ktoś mało karku przy tym nie skręcił. Nawet mają nagrania z monitoringu a do tej chwili jakoś nie potrafili go ściągnąć.
To jest właśnie taka Polska, gdzie byle kmiotek może się zasłaniać jakimś bublem legislacyjnym i robić burze w szklance wody (skoro od dawna był ten zapis to dlaczego od razu po jego wprowadzeniu nie robili burd i egzekwować ten głupawy zapis?)

Możemy tak długo pisać bo mamy odmienne poglądy. Jedno jest pewne.
Większości społeczeństwa ten zapis nie był znany i nie podoba się. Nasi reprezentanci powinni poddać poprawkom ten zapis w prawie i go dostosować do realiów. Skoro mogli robić korekty prawa na przysłowiowym kolanie dotyczące Trynkiewicza i jemu podobnym to i w tej sprawie nie byłoby to chyba problemem?
Awatar użytkownika
Herezja
Łowca

Dołączenie: 19 Sty 2014, 15:58
Ostatnio był: 17 Paź 2021, 13:05
Kozaki: 71

Postprzez agata w 31 Maj 2014, 14:08

Kriss :) to było odniesienie do pytania Utakera czy jestem świadoma, że tabletki bywają pomocne. :) dlatego też odpowiedziałam, że przywracanie do równowagi niewłaściwej gospodarki hormonalnej jest rzeczą zgoła inną niż przyjmowanie ich by naturalnie zachodzące procesy w naszym organizmie zaburzyć, by nie zajść w ciążę. "Wygoda" była tu tylko skrótem myślowym. :)
A co do pytania o ilość dzieci... przez kilka lat studiów uczyłam się o tej tematyce, wiem jak działa mój organizm i 'kiedy mogę'. A jak nie mogę, to sięgam po antykoncepcję mechaniczną. Nie lubię ingerencji w pracę mojego organizmu - dzięki Bogu działa prawidłowo i niech tak zostanie :)
Nie boli mnie fakt, że kobiety używają pigułek - to ich decyzja, jeśli wolą taką metodę zapobiegania ciąży - ich sprawa. Po prostu chodziło mi o to, że lekarz też ma prawo postępować w zgodzie z własnym sumieniem i że niekoniecznie na to sumienie musi wpływać religia (niechęć do antykoncepcji może wynikać również z czysto naukowego podejścia do tematu).
Buzi buzi :*

Lekarz ma leczyć a nie mówić, że nie chce czegoś robić.

Herezja. :) zapobieganie ciąży i aborcja nie są formami leczenia. Do obowiązków lekarzy NIE należy wypisywanie recept na życzenie pacjenta, tylko w zgodzie z posiadaną wiedzą i stopniem konieczności przyjmowania takiego, a nie innego leku, czy hormonów. Mogą to robić, ale żadne prawo nie nakłada na nich takiego obowiązku.
Buzi buzi dla wszystkich za darmo!! I niech nikt nie odejdzie skrzywdzony!! :* :*

Image

Za ten post agata otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Gizbarus.
Awatar użytkownika
agata
Tropiciel

Dołączenie: 25 Paź 2013, 13:53
Ostatnio była: 24 Lut 2020, 11:56
Miejscowość: Toruń
Kozaki: 131

Postprzez KoweK w 31 Maj 2014, 21:57

To, że postawiłem kasę na Orneciaka w UFC i przegrał je*any.
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Wczoraj, 16:28
Frakcja: Bandyci
Kozaki: 1496

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim