W takim razie proponuję poważnie rozpatrzyć sprawę dotyczącą moderatorstwa tylko w dziale dotyczącym opowiadań - na spokojnie porozmawiać z administratorem, czy istnieje taka możliwość, czy w ogóle jest to wykonalne; wtedy taki Moderator mógłby skutecznie przenosić takie teksty jak ten do podforum Szkice, a opowiadania, które się przyjęły i uzyskały pozytywne recenzje, przenieść do działu Opowiadania. Taka osoba oczywiście musiałaby często zaglądać do kącika literackiego jak i być obeznana z pisarstwem. Najlepiej byłoby, gdyby takich Moderatorów było dwóch. Oczywiście zakładam że istnieje taka możliwość ograniczenia wpływu moderatora tylko do poszczególnego działu.
Moim zdaniem tak wyglądałaby ewolucja działu. Bo jak na razie wygląda to jak zniechęcanie do pisania, aniżeli udzielenie ewentualnych porad, poprawek, czy jak w przypadku tego opowiadania, delikatne zasugerowanie autorowi, że jego tekst nie nadaję się do jakiejkolwiek publikacji.
Wiem też, że surowa recenzja jest bardzo ważna, bo nie można się pie*dolić, ale nie polega ona na kurwowaniu czy nazywaniu gównem czyjejś pracy

Wiem że piszę jak połamany, ale mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi.
EDIT: Co do posta Methoda, to właśnie dobrym pomysłem byłoby zrobienie widocznego spisu na styl spisu modów do np. SoC, by każdy widział i mógł sobie od razu poczytać.