Dziwne (bugi) przypadki w S.T.A.L.K.E.R.'ze

Tutaj dyskutujemy w tematach, które nie pasują do żadnej części S.T.A.L.K.E.R.'a.
Regulamin forum
Chcesz zadać pytanie lub masz problem? Napisz w tym dziale, a Twój temat na pewno zostanie usunięty.

Postprzez Michu w 25 Lut 2008, 22:16

Hmm, byłem niedawno u kolegi, wchodzę patrzę na monitor, gra w Stalka. Po chwili jak zaczął dalej iść zobaczyłem że ciągnie za sobą trupa, ja się wreszcie pytam ''na cholerę go tak ciągniesz ''. On wchodzi do jego inwentarzu (F) a tam chyba z 20 karabinów, i w cholerę innych rzeczy. Mówi ,że po prostu przeciąga od wszystkich wszystko a później wwala to do skrytki i trzyma tam, sprzedaje i wymienia :D. lol, to się nie dziwię że ma 350k rubli.

Czyli o to chodzi, że gostek którego ciągniemy może być naszą torbą, która weźmie nawet 2 tony :). Ciekawe rozwiązanie :D.
Awatar użytkownika
Michu
Very Important Stalker

Dołączenie: 10 Lip 2007, 00:34
Ostatnio był: 16 Cze 2025, 18:27
Miejscowość: Jelenia Góra
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 133

Reklamy Google

Postprzez cmlPL w 25 Lut 2008, 22:32

Hahaha... twój kolega jest bardzo pomysłowy ^^ Ja za to w stalku zawsze miałem problem z pieniędzmi, zawsze mi brakowało i nie mogłem nic innego kupić, chociaż przeważnie wszystko miałem od trupów i z co ciekawszych skrytek. Niestety, jednym z gorszych bugów jest to, że jeśli się nie znajdzie właściciela skrytki, to nic w niej nie znajdziemy. Troche przesadzili z tym ludzie z GSC.
cmlPL
Łowca

Dołączenie: 19 Sie 2007, 21:33
Ostatnio był: 06 Paź 2013, 05:06
Miejscowość: Niedaleko KowKa
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Sniper Obokan
Kozaki: 2

Postprzez Shortiacz w 01 Mar 2008, 16:38

Znalazłem buga z Krugłowem.
Otóż po odprowadzeniu go do Jantaru daje nam pendrive'a. A rozmowe można skończyć szybko naciskając F. Więc rozmawiamy z nim, on daje nam pendrive'a wtedy klikamy F, kończymy rozmowe a pen jest u nas. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie to że można to ponawiać w nieskończoność a barman kupi je wszyskie.
Shortiacz
Kot

Dołączenie: 29 Lut 2008, 18:50
Ostatnio był: 22 Mar 2008, 16:54
Kozaki: 0

Postprzez shadow-face w 02 Mar 2008, 20:29

SandFighter napisał(a):Ty chyba wspominasz sesje w Stalkera z jakimś modem... :P
Powiem szczerze, że naprawdę na samej podstawce jest niemożliwością podejście na tyle blisko by wpakować gościowi, czy choćby pijawce nóż w plery. A to jest dla mnie "stealth kill". Ewentualnie korzystając z broni z tłumikiem zakraść się do takiego barana stojąc 2 m od niego i przyładować mu kulkę w łeb, by zrozumiał, że nie ma sensu już się głowić gdzie ja jestem, bo zniknąłem w ciemnościach. Tego Stalker w podstawce nie potrafi, a było by to naprawdę rajcujące.

Dementuje plotki ze grałem na modach:P
Niestety nie udalo mi sie ich wgrac:D
Za glupi jestem, albo nie potrafie czytac z zrozumieniem...

Podejsc mozna stusnkowo latwo pamietajac o kilku podstaowwych zasadach.
#1: Czego oczy nie widza tego sercu niezal: Jesli klient cie widzi to raczej trudno sie skradac. Na ostatnim pietrze krazy patalach i obserwuje co jakis czas okolice.
#2: Tylko spokoj moze nas uratowac: Jak clumoku biegasz, a nie wziales z soba chlebaczka to kazdy cie uslyszy jak ci granaty chleboca w plecaku :D:D
Przykuc, spokojne kroczki i leziesz do nich jak TOFIK w "ani mru mru"
#3: Jak trwoga do do Boga: Nawet jesli cie uslysza to masz mozesz odczekac. Polataja, popatrza az wreszcie uznaja ze to te durne kundle znow sie kluca o jakas padline i spokojnie rozsiada. Nawet gitarke ktorys wyjmie.
A tobie w tym czasie pozostaje sie modlic w dwoch intencjach: raz, zeby zaden nie wpadl na genialny pomysł zejsc na dol i wytepic te "autobusy dla pchel", a dwa... no coz, czasem i slepy pies twoj smrod z pod rowa poczuje z daleka:D
Zwroc uwage na to co wrzeszcza. Jesli pada haslo "widze stalkera" albo "wrog" to znaczy ze wtopiles bo gamoniu z strachu baczka z lekka nutka dekadencji puscil.
Jednak gdy zaczna biegac i rozgladac sie to spoko twoja rozczochrana ( glowa) mozesz zaczac sie modlic nie ruszajac sie z miejsca nawet o krok.
#4: Berek! Teraz jestes trup!: Jesli spokojnie wejdziesz po schodach na pierwsze pietro i nikt cie nie zauwazy to dobry z ciebie stalker( dobry bo zywy). Zblizasz sie do skraju ( w normalnym swiecie masz porecz, ale no coz... jak to bywa na placach budowy, zasady BHP to marzenie) widzisz gostka?? ( prawdopodobnie tak bo kmiot zawsze kuca na winklu obserwujac droge. Lepiej aby twoje AK ( czy tez inny wymiar sprawiedliwosci) bylo przeladowane. Obierasz cel ( jak masz lunete to spoko) ladujesz mu kule w potylice. Klient wydaje ostatni okrzyk ( byajmniej nie z rozkoszy) przechyla sie i sru...
A ty spokojnie patrzysz jak jakies zwloki przelatuja przed twoimi naznaczonymi oczami:D:D
Reszta to juz standart... jak "bezplat piecioosobowy" strzelasz do nich, oni gina a w zamian za to... dostajesz fige z makiem:D:D

Co do bugow. Kient zwany Biesem wpierw ginie na wysypisku a potem spotykam go w dolinie mroku. Truposz nie truposz ale oferuje mi Gaussa za 800 Ru. Cos jest nie tak, ale w koncu to Bies, moj przyjaciel ( przeca pali sie... ups tzn swieci sie na zielono)
Wkurzony pozbywam sie janosika i jego wesolej bandy lapserdakow.
Jakis czas pozniej docieram nad Jantar... zombi zdekowalo sie za workami z piaskiem ( tam gdzie lezy cialo wojskowego z leczacym berylem) kilka grantaow i po sprawie. Przeszukuje truchlo i co... Bies lezy martwy, ale w ramach rekompensaty za brzydki przewal z kasiurka za gaussa, daje mi namiar na Vintoreza w gniazdkach elektrycznych.

PS; Jak robic filmik z gry????
W życiu jest tylko jeden poziom trudności... HARD
Awatar użytkownika
shadow-face
Stalker

Dołączenie: 20 Cze 2007, 10:43
Ostatnio był: 13 Lis 2014, 00:05
Miejscowość: Wrocław
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 2

Postprzez Drow w 03 Mar 2008, 10:06

Najlepszym bugiem w tej grze jest sytuacja, w której pojawiło mi się zadanie od NPC... którego nigdy nie odwiedziłem! o_0 (było to zadanie bodajże 'zabij stalkera' albo 'zlikwiduj grupę' od któregoś NPC w bazie 'powinności').
Awatar użytkownika
Drow
Kot

Dołączenie: 22 Lip 2007, 23:31
Ostatnio był: 08 Lis 2008, 21:36
Miejscowość: Łódź
Ulubiona broń: Storming Obokan

Postprzez Towarzysz Lenin w 03 Mar 2008, 10:44

To nie jest bug, czasem gdy wchodzisz na inną lokację od razu dostajesz zadanie.
Ale bug jest z tym jak można te zadania zaliczać :)
PS. Shadow-face, Twój post spowodował u mnie atak śmiechawki drugiego stopnia!

Towarzysz Lenin
Wygnany z Zony

Dołączenie: 25 Sie 2007, 18:15
Ostatnio był: 08 Sty 2015, 23:41
Miejscowość: Pokój 771.

Postprzez Nurek w 04 Mar 2008, 16:06

Towarzysz Lenin napisał(a):Ale bug jest z tym jak można te zadania zaliczać :)

Bug i nie bug. To sa zadania typu Obroń granicę albo Pomóż odeprzeć atak bandytów itp. - polegają na zabiciu czegoś na okreslonum obszarze i ktoś nam w tym pomaga. W zasadzie powinniśmy biec na to miejsce i przyłozyć się do zadania, ale co się stanie jak tego nie zrobimy? Ano nic, zwykle Wolność przy granicy poradzi sobie sama, podobnie jak stalkerzy w obozie na Wysypisku. Czyli zadanie zostanie wykonane - inna sprawa że bez naszej pomocy. Jak wychodzimy z lokacji i wracamy to mija pewien czas w którym się to wszystko odbywa - więc logiczne że wracając do niej zadanie może już byc wykonane. Więc z jednego punktu widzenia jest to bug, z drugiego nie (ma logiczne wytłumaczenie, cel zostaje osiagnięty, inna sprawa że nie dzięki nam)
Nurek
Stalker

Dołączenie: 09 Lut 2008, 14:59
Ostatnio był: 27 Wrz 2023, 22:17
Ulubiona broń: SVUmk2
Kozaki: 1

Postprzez Fett w 04 Mar 2008, 17:14

Miałem kilka takich bugów...
1. Za pierwszym podejściem do gry, gdy poszedłem do miejsca, gdzie jest zawalony most kolejowy (ten, którego przejścia pilnują wojskowi) zobaczyłem masę trupów - bandytów, stalkerów i oczywiście samych strażników. Dopiero za drugim podejściem do gry uświadomiłem sobie, że wtedy tak nie powinno być... Tak czy siak na początku gry miałem już kałachy, vipery i obrzyny. :)
2. Kiedyś w lokacji Bar (w tym miasteczku) znalazłem dwa trupy na środku jeden ze ścieżek - jakichś weteranów stalkerów. Co mieli? Dwa obokany z lunetą snajperską.
3. Teraz jak grałem, koło fabryki w Agropromie znalazłem martwego ,,mnicha". Co miał? Obokana z granatnikiem. Jak się później okazało, szukał go gość w barze (jest zlecenie, by pójść po ten karabin do Doliny Mroku).
4. Jakoś miałem takiego farta, że za pierwszym razem w podziemiach Agropromu nie było pijawki. Dopiero od kolegi się dowiedziałem, że jak on grał, to dostał niezłego pietra, gdy go zaatakowała. No cóż, więcej takich bugów proszę. :)
Image
Awatar użytkownika
Fett
Kot

Dołączenie: 29 Lut 2008, 22:15
Ostatnio był: 21 Gru 2010, 23:42
Miejscowość: Żagań
Ulubiona broń: Vintar BC

Postprzez Drow w 07 Mar 2008, 18:24

Heh kolejny bug związany z zadaniem od dowódcy Powinności :) 'Znajdź ulepszoną broń', normalnie powinna znajdować się w magazynach wojskowych. W tym jednym przypadku było inaczej ;p Otóż, miejsce gdzie powinna znajdować się ta broń... był to sam przywódca powinności ;p (tak było zaznaczone na mapie - i rzeczywiście, gdy go zabiłem miał ją przy sobie :)

Z kolei po wejściu na wysypisko pojawiła mi się 'obroń obóz'. Ok, doszedłem tam, zapisałem grę, jednak chwilę później przez przypadek nacisnąłem F7. Po wczytaniu gdy pojawił się komunikat 'misja wykonana: obroń obóz', a bandyci dopiero szykowali się do ataku ;p

Mam nadzieje że w Clear Sky nie będzie już takich beznadziejnych bugów :/
Awatar użytkownika
Drow
Kot

Dołączenie: 22 Lip 2007, 23:31
Ostatnio był: 08 Lis 2008, 21:36
Miejscowość: Łódź
Ulubiona broń: Storming Obokan

Postprzez swatu w 08 Mar 2008, 22:10

Drow może wykonywałeś tą misję drugi raz, chmmmm? Gdy wykonasz ją pierwszy raz to za drugim razem będzie chciał żebyś jeszcze raz mu przyniósł ten karabin, a co zrobic jak on go już ma za pazuchą? :D Po prostu te zadanie nie powinno się powtarzac. A jeszcze dodam że jeżeli mamy trader mod i zadanie przyniesienia jakiejś broni/kombinezonu to na mapie zaznacza nam handlarza. :wink:
...the right man in the wrong place can make all the diffrence...
swatu
Stalker

Dołączenie: 14 Sie 2007, 20:41
Ostatnio był: 04 Lip 2008, 21:24
Miejscowość: x12

Postprzez rzniwiarz w 15 Mar 2008, 16:57

O tym bugu chyba jeszcze nie było. A jak Było to sorry. Otóż wchodzę sobie ucieszony do x-16. Przebijam się przez te wszystkie badziewia. Dochodze do pomieszczenia z mózgiem w probówce. Słyszę komunikat i włącza się licznik. Przez ile czasu bede chroniony. Zaczynam szukać wyłączników (wiem, wiem są na tych komputerach) ale żeby je przełączyć trzeba nakierować celownik dokładnie na nie. Ja myślałem że wystarczy podejść i nacisnąć "f". No i podzchodzę i oczywiście nie moge przełączyć. Idę na wyższy poziom. Tam to samo. Wyszedłem na samą górę. I znowu. Mam na liczniku jeszcze tylko około 40 sekund. Przestraszony że nie uda mi się wyłączyć zaczynam zchodzić na dół. Gdy jestem w połowie drogi znowu słyszę komunikat i... Licznik zaczyna iśc od nowa :D.
Zapraszam do czyatnia opowiadania pt. Krzywy
Awatar użytkownika
rzniwiarz
Kot

Dołączenie: 21 Lis 2007, 22:36
Ostatnio był: 12 Cze 2011, 11:22
Miejscowość: Wadowice
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości