S.T.A.L.K.E.R. - Monopol Na Czarnobyl

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: S.T.A.L.K.E.R. - Monopol Na Czarnobyl

Postprzez Universal w 11 Lip 2014, 15:34

Skombinuj rysownika, to możemy zwektoryzować rysunki robione na wzór PipBoya. Proste, nie jakoś bardzo złożone, bez cieniowania.

A jeśli chcesz szukać obrazków ze stalkera w necie, szukaj po rosyjsku :P
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 26 Lut 2025, 20:23
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1052

Reklamy Google

Postprzez Dżuz w 11 Lip 2014, 18:11

Universal napisał(a):W kwestii grafik popełniłeś pewien zasadniczy błąd - masz małe dpi, wygląda na domyślne 72

Mają odpowiednio 95,961 i 72 dpi :P

Universal napisał(a):Do druku o ile się nie mylę powinno być 300

No chyba pod banner na Pałac Kultury :E Nie no, żartuję :P Do karty o wymiarach 6x9 cm, 120 dpi wystarczy, a i nawet te 72 by pewnie było okej. Pliki z ruskiej wikii, które wrzuciłeś tyle właśnie mają. Sam nieraz robiłem projekty wizytówek w rozdzielczości 120-150 dpi i skarg nie było :wink: W ogóle to samo DPI ma średnie znaczenie, równie ważny jest rozmiar w pikselach. Poza tym, wszystko jest też uzależnione od tego jaką metodą miałoby to być drukowane.

A tak właściwie to nie DPI tylko PPI :caleb:

Universal napisał(a):Skombinuj rysownika, to możemy zwektoryzować rysunki robione na wzór PipBoya.

Eee...? Hamerykańska kreska do gry z typowo wschodnim klimatem? Szczerze? Nijak tego nie widzę :/
Komiksowa kreska owszem. W sumie to chyba tylko w takiej formie ta gra miałaby jakiś wygląd, ale niech to nie będzie nic na wzór PipBoya :E
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / MSI GeForce GTX 1070 Ti GAMING 8GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB Image
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem Image
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: 12 Maj 2025, 21:11
Miejscowość: Frogville
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 255

Postprzez Universal w 11 Lip 2014, 20:41

Ok, w kwestii dpi/ppi się specjalnie nie znam, bo nie widzę różnicy między kropkami (dots), a punktami (points, bo tak rozumiem ppi).

Natomiast jeśli chodzi o wektoryzację - nie mówię o amerykańskiej kresce, tylko o tym, że skoro Fallout ma swojego PipBoya, którego można użyć jako ozdobnika pól gry, to Stalker może mieć swojego miniStriełoka, który będzie pełnić podobną funkcję. Bynajmniej nie miałem na myśli Pipa z maską gazową i ryjem pijawki :P Jak ktoś zrobi rysunek i nie będzie on cholernie trudny, to mogę coś tam zwektoryzować, bo na tyle Corela, Inka czy inny szajs ogarniam.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Postprzez Talbot w 12 Lip 2014, 00:26

Ja jakiś czas temu ściągnąłem Gimpa, ale całkiem nieźle radzę sobie korzystając ze 'świętej trójcy" patrz Paint, Word i PhotoScape ;) Nie jest to jakiś uber pro poziom, ale jak na razie więcej do szczęścia nie potrzebowałem ^^

Mimo wszystko, przydało by się gdyby całą sprawą zainteresował się ktoś obcykany PhotoShopem...

No nic na razie i tak nie wymyślę więc zostaje czekać i szukać fajnych grafik :P
Image

Projekt "S.T.A.L.K.E.R. - Monopol Na Czarnobyl" -> http://forum.stalker.pl/viewtopic.php?f=9&t=24021&p=298390#p298390
Awatar użytkownika
Talbot
Kot

Dołączenie: 08 Lip 2014, 19:27
Ostatnio był: 23 Lip 2014, 15:08
Miejscowość: Posen
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Bulldog 6
Kozaki: 35

Postprzez Cromm Cruac w 12 Lip 2014, 00:39

Universal napisał(a):Ok, w kwestii dpi/ppi się specjalnie nie znam, bo nie widzę różnicy między kropkami (dots), a punktami (points, bo tak rozumiem ppi).

PPI to pixels per inch. I te właśnie powinno się stosować przy projektowaniu komputerowym do druku. Często mylone z DPI (dots per inch) używane stricte w druku. Chodzi o to, że druk ma tak naprawdę wiele więcej DPI niż obrazek który drukujemy w PPI (jeden pixel obrazka jest drukowany wieloma kropkami farby)
Przykład: http://www.flickr.com/photos/nicksherman/8292725849/

Oczywiście możemy przygotować coś do druku w 300 DPI a drukarka i tak przerobi to na dużo większe DPI potrzebne do odpowiedniego wydrukowania.
Image

"Twoja opowieść mnie znudziła albowiem nie była o mnie" - Król Julian
Awatar użytkownika
Cromm Cruac
Modder

Dołączenie: 22 Sty 2010, 19:01
Ostatnio był: 14 Maj 2025, 23:19
Miejscowość: Londyn / Bielsko-Biała
Kozaki: 1080

Postprzez Dżuz w 12 Lip 2014, 14:45

Nom. Cromm to ładnie wytłumaczył.

Universal napisał(a):nie mówię o amerykańskiej kresce, tylko o tym, że skoro Fallout ma swojego PipBoya, którego można użyć jako ozdobnika pól gry, to Stalker może mieć swojego miniStriełoka, który będzie pełnić podobną funkcję. Bynajmniej nie miałem na myśli Pipa z maską gazową i ryjem pijawki :P

A to całe szczęście :caleb: Z pewnych względów mogłem nie zrozumieć wszystkiego wczoraj, tak więc zwracam honor :P
Chociaż taki komiksowy ludek z mordką Striełoka, dodałby grze trochę humorystycznego zabarwienia. Nie wiem tylko czy do końca potrzebnego. Szczerze, to ja tę grę wolałbym w bardziej mrocznych klimatach :P

Universal napisał(a):Jak ktoś zrobi rysunek i nie będzie on cholernie trudny, to mogę coś tam zwektoryzować, bo na tyle Corela, Inka czy inny szajs ogarniam.

Ale po co chcesz coś wektoryzować? :E Jeżeli ktoś coś narysuje, to do druku (jeżeli taka opcja miałaby wchodzić w grę) wystarczy dobry skan w odpowiednim DPI :wink: A właściwie SPI :E
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / MSI GeForce GTX 1070 Ti GAMING 8GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB Image
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem Image
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: 12 Maj 2025, 21:11
Miejscowość: Frogville
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 255

Postprzez Talbot w 16 Lip 2014, 22:54

Post informacyjny:

Długa cisza nie oznaka braku pracy ;)

Stopniowo kończę zbieranie materiałów, choć nadal nie rozwiązany został problem 'stylu' w jakim będzie opracowana wersja Alpha planszy (zdjęcia z '86/zdjęcia a'la stalker/screeny z gry/concept & fan arty). Mimo to moja kolekcja grafik sukcesywnie się powiększa.

Udało mi się znaleźć też 'gotowy' projekt pieniędzy. Muszę jednak skontaktować się z osobami, które przygotowywały S.T.A.L.K.E.R. LARP - EMISJA bowiem stworzyli wspaniały projekt:

RU:

Image

I kto wie może 'podzielą' się ze mną 'matrycą' ;)

Poza tym powoli kończę serię 'Śmigłowców w Zonie' - do opisania zostały mi już tylko dwie maszyny - Mi-8 oraz Mi-26. Jednak koniec jednego jest początkiem drugiego więc jeśli mamy na forum fanów 'śmigieł' to mogę powiedzieć, że razem z użytkownikiem RezaxLP postaramy się ich nie zawieść ;).

Co do kart i ich jakości - to co wrzuciłem ostatnio było projektem, jak mówiłem na szybko zmajstrowanym nie w PhotoShop'ie a Microsoft Office Word ;) ostateczne wersje kart postaram się zrobić tak by każda drukarka sobie z tym poradziła i by całość do siebie pasowała.

PS

Zdradzę wam sekret - gdy Cromm powiedział o zaadaptowaniu PipBoya to mnie też przeszły ciarki ^^ i cieszę się, że Dżuz podziela wizję 'mroczhnego' klimatu ;)
Image

Projekt "S.T.A.L.K.E.R. - Monopol Na Czarnobyl" -> http://forum.stalker.pl/viewtopic.php?f=9&t=24021&p=298390#p298390
Awatar użytkownika
Talbot
Kot

Dołączenie: 08 Lip 2014, 19:27
Ostatnio był: 23 Lip 2014, 15:08
Miejscowość: Posen
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Bulldog 6
Kozaki: 35

Postprzez Czipi w 11 Lis 2014, 22:49

Jaki jest status prac? Projekt się zamroził czy też jest tworzony tak pieczołowicie, że nie ma czasu na raporty dla plebsu? :E
Najlepsza gra przygodowa, nie ściemniam ->Image
Awatar użytkownika
Czipi
Tropiciel

Dołączenie: 27 Paź 2009, 20:57
Ostatnio był: 27 Gru 2024, 09:48
Miejscowość: Gdańsk
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 57

Postprzez Universal w 12 Lis 2014, 00:12

Nie wiem, czy on Ci tu odpisze (wątpię, dawno nie wpadał), ale napisałem do niego na gg - zobaczymy co odpowie.

Jeśli stwierdzi, że dalej w tym siedzi - to on to zrobi. Jeśli stwierdzi, że zarzucił, to zaraz po skończeniu CCG zabrałbym się za to, korzystając po części z tego co wrzucił, po części samemu to robiąc. Ale kiedy skończę CCG to ja nie wiem, zostało mi niby tylko 17 kart, ale niedługo mam zaliczenia :/ Chociaż do 1 XII chciałbym się jednak wyrobić.

---------
Talbot napisał(a): na razie mam to co było na forum ( a po tym jak padł mój laptop to tylko tyle ) nałożyło się kilka spraw i po prostu zabrakło czasu. Z praktycznego punktu widzenia - nazwy pól, karty szansy oraz ryzyka i kilka grafik jest ready.
Ostatnio edytowany przez Universal, 13 Lis 2014, 16:30, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Postprzez Czipi w 12 Lis 2014, 00:32

Okej, rozumiem.

Siedzę w grach planszowych i takie smaczki mnie interesują. Sam pracuję nad tym nieszczęsnym projektem gry planszowej, nad którą pracujemy już od kilku ładnych lat. Do tego, w celu promocji projektu, szykuję małą bombę, która powinna zachwycić każdego fana stalkera. :E
Najlepsza gra przygodowa, nie ściemniam ->Image
Awatar użytkownika
Czipi
Tropiciel

Dołączenie: 27 Paź 2009, 20:57
Ostatnio był: 27 Gru 2024, 09:48
Miejscowość: Gdańsk
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 57

Poprzednia

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości