Zbiór opowiadań

Konkursy, rankingi, ogłoszenia parafialne.

Moderator: Realkriss

Zbiór opowiadań

Postprzez sou w 15 Cze 2014, 18:29

Witam serdecznie!

Niektóre z zamieszczonych tu opowiadań bardzo mi się spodobały, ale czytanie ich było cokolwiek niewygodne, zatem wklejałem je do edytora i w naprędce lepiłem sobie PDFa. Po jakimś czasie trochę się tego zebrało...
Po konsultacjach z Autorami i Naczialstwem postanowiłem zamieścić tutaj ten zbiorek.

Zamieściłem tu utwory bez żadnej redakcji, a magia systemu edycyjnego sprawiła całą resztę. Jestem początkującym LaTechowcem amatorem, więc proszę o wyrozumiałość i ewentualne wskazówki :)

Jestem otwarty na wszelką krytykę, łącznie z doborem kolejnych utworów (de gustibus...), innymi formatami (w sensie inny rozmiar papieru czy układ kolumn), na życzenie wstawię pojedyncze utwory albo ich zestawy :)

Obecnie nie dysponuję zbyt dużą ilością czasu więc kolejne wersje nie wiadomo kiedy.

pozdrawiam

___
sou

ponieważ ładowanie pliku za każdym razem po naniesieniu poprawek jest dość upierdliwe, podaję linka do swojego konta na githubie, gdzie oprócz pdfa znaleźć można również źródłą (napisane w latex-u) jeśli ktoś zechce nanieść poprawki :)

źródła
stalker.pl.pdf

Spis treści:
:

Voldi
O jeden blok za daleko
KOSHI
Kodeks Hammurabiego
Grób Agamemnona
Ric
15 000 rubli
Gizbarus
Samotność w zonie
Marcel
Powrót
Tormentor
Piętno
Dziab Dziab
Biała zona
saku
W cieniu
Canthir
Śpiąc w popiołach
Valentino
Degradacja
Kolejne opowiadanie
Farathriel
Barwnoprogresja Szarobredni
Dziki
Oko Moskwy
Ostatnio edytowany przez sou 26 Lip 2014, 15:08, edytowano w sumie 11 razy
S̨̝̰̜̜̤͍̬͔͇̘̅ͪ̅̓͟͜͞ͅǪ̨̻̲̤̟̫̣̮͉̫̗̜̞̩͎͍́̽ͤ̐ͭ̈́͒̀̆͂͂ͮ͘͟Ų̰̮̞̩̼͌̔́̔̃̂̉͆̾̀̀̚͝
Awatar użytkownika
sou
Kot

Dołączenie: 26 Sty 2012, 21:33
Ostatnio był: 07 Paź 2019, 10:18
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1

Reklamy Google

Re: Zbiór opowiadań

Postprzez Voldi w 15 Cze 2014, 20:23

Trochę to skromne. Format co prawda fajny, ale brakuje pewnej rzeczy: wcięć w pierwszych wierszach akapitów, no i razi to odstawanie od siebie poszczególnych akapitów/dialogów. Trza się zdecydować - zerknij jak formatowane są książki ;)

Teksty można było rozbić na bardziej "książkowy" format, wtedy wyszłoby jeszcze więcej stron (bo 142 strony A4, to tak po prawdzie, nawet nie połowa Ołowianego Świtu, który był bądź co bądź krótki...), ale myślę, że do PDFowego czytania motyw z dwoma kolumnami jest jak znalazł.

Co do uwag, tak jak pisałem na początku - skromnie i... wydaje mi się trochę nie na miejscu, skoro zbierane są opowiadania do antologii wydawanej przez Fabrykę Słów :)
Image
Awatar użytkownika
Voldi
Ekspert

Dołączenie: 29 Gru 2011, 11:11
Ostatnio był: 30 Maj 2024, 11:26
Miejscowość: Kraków/Hajnówka
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 426

Postprzez lehoslav w 15 Cze 2014, 21:29

Voldi napisał(a):ale brakuje pewnej rzeczy: wcięć w pierwszych wierszach akapitów

Zamiast wcięć jest światło pomiędzy akapitami. Dwóch sposobów wyróżniania na raz się nie stosuje.
Dozymetry: Gamma-Scout Rechargeable, Berthold LB 133-1, SV500, FH40T, KSMG1/1M, Терра МКС-05, Graetz X50ZS, RSA 64D, DL-Messer 6150, DP66M, ДП-5В, RAM-60A, RAM-63 (miernik scyntylacyjny α, β, γ), RWA 72 M, Graetz EDW150, KOS-1, FAG FH41, EKO-D, Radiagem 2, Rados RDS-110, Thermo SVG 2, PDMR82, an/udr-13, Стора-ТУ, PM1603A, PM1621A
W Zonie: 5 razy (16 dni)
Awatar użytkownika
lehoslav
Tropiciel

Dołączenie: 03 Lut 2014, 12:34
Ostatnio był: 28 Lut 2025, 12:43
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 84

Postprzez sou w 15 Cze 2014, 21:38

To dopiero początki :)
Zbiorek z czasem (mam nadzieję) się rozrośnie a i forma graficzna zyska.
Tak jak wspomniałem to są to moje początki z LaTeXem i sporo się uczę. Te zbyt duże odstępy zmniejszę jak tylko znajdę dłuższą chwilę bo to dłubany nieco w kodzie.
Nie chcę też konkurować z żadnymi wydawnictwami, ten zbiorek to po prostu taki mój (i mam nadzieję, że nie tylko mój) ułatwiacz czytania.
Co do wcięć... jakoś mi nie leżą :)
Zamiast nich są właśnie owe zwiększone przestrzenie, ale skoro tak rażą to może faktycznie wywalę.
Za to wcięcie pierwszego wiersza rozpoczynającego rozdział... nie widzę sensu, i tak wiadomo, że się zaczyna :)
Nie wiedziałem, że Fabryka wydaje antologię :) Nie sądzę, żebym był dla nich w jakimkolwiek stopniu konkurencją, ale jeśli to tym lepiej dla Czytelnika.
I na koniec: to nie jest zamknięta forma!
Tekst rozrasta się (i czasem kurczy:), a ja wciąż poszukuję nowych opowiadań które wrzucę.
Awatar użytkownika
sou
Kot

Postprzez Voldi w 15 Cze 2014, 21:47

@lehoslav
Wyrwane z kontekstu.

Dalej napisałem o odstępach. W książkach wszystko wygląda jednolicie - masa tekstu bez żadnych odstępów (ewentualnie ze stałą tzw. interlinią), z wcięciami na nowe akapity. Owszem, w tekstach w internecie, czy nawet w pisaninie w Wordzie stosuje się ten drugi sposób (bo praktyczniejszy i mniej wymagający odnośnie znajomości programu - łatwiej pier*ol*ąć dwa razy enter niż bawić się suwakami ;) ), ale jeśli ma być to mniej-więcej "profesjonalny" i znośny do czytania tekst, osobiście preferuję wcięcia.

@sou
sou napisał(a):Za to wcięcie pierwszego wiersza rozpoczynającego rozdział... nie widzę sensu, i tak wiadomo, że się zaczyna :)

Nie rozdziału, a dla każdego akapitu oddzielnie.

I nie chodzi o konkurencję, a o to, że do Antologii wchodzą opowiadania z forum. Ja również nie twierdzę, że stanowisz dla tak dużego wydawnictwa konkurencję, ale no, okres nietrafiony dość. Moim osobistym, prywatnym, własnym zdaniem ;)
Image

Za ten post Voldi otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive sou.
Awatar użytkownika
Voldi
Ekspert

Dołączenie: 29 Gru 2011, 11:11
Ostatnio był: 30 Maj 2024, 11:26
Miejscowość: Kraków/Hajnówka
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 426

Postprzez sou w 15 Cze 2014, 22:22

ok, w kolejnej wersji bez światła, za to z wcięciami
---
pomysł miałem już dawno, musiał się odleżeć na dysku twardym :)
---
btw: Fabrykę mam rzut beretem :)
Awatar użytkownika
sou
Kot

Postprzez lehoslav w 16 Cze 2014, 00:26

Voldi napisał(a):W książkach wszystko wygląda jednolicie - masa tekstu bez żadnych odstępów (ewentualnie ze stałą tzw. interlinią), z wcięciami na nowe akapity.

Zajrzałem do kilku książek ze swojej biblioteczki. W dwóch (z wydawnictwa Walter de Gruyter, żeby nie było) zamiast wcięć jest światło między akapitami. Także różnie bywa.

Voldi napisał(a):Owszem, w tekstach w internecie, czy nawet w pisaninie w Wordzie stosuje się ten drugi sposób (bo praktyczniejszy i mniej wymagający odnośnie znajomości programu - łatwiej pier*ol*ąć dwa razy enter niż bawić się suwakami ;) ), ale jeśli ma być to mniej-więcej "profesjonalny" i znośny do czytania tekst, osobiście preferuję wcięcia.

Światło pomiędzy akapitami ustawia się jako atrybut akapitu w stylach. Tak samo jak wcięcia. Entery i suwaki to narzędzia dla sekretarek ;)
Jaki sposób wyróżniania akapitów wybierzemy, nie ma związku z "profesjonalizmem" (patrz wyżej). A w programach tak paskudnie "składających" jak edytory WYSIWYG typu MS Worda czy Writera z OO światło pomiędzy akapitami często wygląda wg mnie lepiej od wcięć. Światło jest zazwyczaj bardziej estetyczne, jeżeli w tekście są krótkie akapity.
Ostatnio edytowany przez lehoslav 16 Cze 2014, 13:02, edytowano w sumie 2 razy
Dozymetry: Gamma-Scout Rechargeable, Berthold LB 133-1, SV500, FH40T, KSMG1/1M, Терра МКС-05, Graetz X50ZS, RSA 64D, DL-Messer 6150, DP66M, ДП-5В, RAM-60A, RAM-63 (miernik scyntylacyjny α, β, γ), RWA 72 M, Graetz EDW150, KOS-1, FAG FH41, EKO-D, Radiagem 2, Rados RDS-110, Thermo SVG 2, PDMR82, an/udr-13, Стора-ТУ, PM1603A, PM1621A
W Zonie: 5 razy (16 dni)
Awatar użytkownika
lehoslav
Tropiciel

Dołączenie: 03 Lut 2014, 12:34
Ostatnio był: 28 Lut 2025, 12:43
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 84

Postprzez sou w 16 Cze 2014, 00:45

a tak robią to zwyrole :)
Kod: Zaznacz wszystko
\setlength{\columnsep}{2em}
\setlength{\parskip}{0em}
% \setlength{\columnseprule}{.0001pt}
% \renewcommand\columnseprulecolor{\color{gray}}
\linespread{1.1}%interline
\setlength\parindent{3ex}%paragraph indent
Awatar użytkownika
sou
Kot

Postprzez Tormentor w 16 Cze 2014, 12:21

Warto by umieszczać wyłącznie dokończone opowiadania :P
Image
Awatar użytkownika
Tormentor
C O N T R I B U T O R

Dołączenie: 15 Lis 2010, 21:42
Ostatnio była: 20 Kwi 2025, 19:52
Miejscowość: Yantar
Ulubiona broń: --
Kozaki: 291

Postprzez sou w 20 Lip 2014, 15:05

Zamieszczam po prostu te, które mi się podobają, mając też cichą nadzieję, że może kiedyś...
---
Dodałem właśnie Kolejne Opowiadanie, utwór o objętości większej niż wszystkie inne razem wzięte...
---
Trwają intensywne prace nad ,,Barwnoprogresją''
---
Dodana ,,Barwnoprogresja Szarobredni''
___
Voldi napisał(a):Teksty można było rozbić na bardziej "książkowy" format, wtedy wyszłoby jeszcze więcej stron (bo 142 strony A4, to tak po prawdzie, nawet nie połowa Ołowianego Świtu, który był bądź co bądź krótki...), ale myślę, że do PDFowego czytania motyw z dwoma kolumnami jest jak znalazł.

Teraz po dodaniu Oka Moskwy jest już 584 strony :)
Awatar użytkownika
sou
Kot

Powróć do Konkursy, rankingi, ogłoszenia parafialne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość