działko Gaussa w realu

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

działko Gaussa w realu

Postprzez czarny stachu w 10 Sie 2014, 13:54

to jest dyskusja na temat działek gaussa i ich budowy/właściwości
Zadam więc naj oczywistsze pytanie:
ZBUDOWALIŚCIE ???
ja jestem w trakcie zbierania materiału i zobaczymy co z tego wyniknie
zacznę jednak od działka jedno-cewkowego.
W tym temacie możecie załączać foty i schematy waszych / widzianych działek

P.S jak skonfigurować impuls prądu aby ,,zatrzymał" się gdy pocisk dojdzie do połowy cewki tak aby go nie spowalniał ?
I czy mamy tu jakiegoś elektryka zawodowca ,bo te schematy niewiele mi mówiąImage
Każdy ziom zbiera złom!
sprzedaj pralkę ,sprzedaj łom!
opal kable ,przetop druty
żeby mieć na nowe buty!
czarny stachu
Stalker

Dołączenie: 22 Kwi 2014, 17:05
Ostatnio był: 21 Cze 2015, 16:59
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 5

Reklamy Google

Re: działko Gaussa w realu

Postprzez Grzechu300 w 11 Sie 2014, 11:14

Jaką chcesz moc osiągnąć? Bo najpotężniejsze "działo" Gaussa miało moc wiatrówki z bazaru. :piesek:

Tak na serio - fajna zabawka, ale broń elektromagnetyczna nie ma sensu - za duża strata energii, za małe osiągi. Zarzucono te projekty już podczas Zimnej Wojny.

Ale wracając do rzeczywistości, czyli możliwości konstrukcyjnych zwykłego śmiertelnika - fajna zabawka, ale w zasadzie to do niczego nie przydatne. Dupy nie urywa, mówiąc potocznie. :kotek:

Trzymaj filmik poglądowy :
:

Ale kombinuj, może coś Ci wyjdzie. ;)
Вознаграждён будет только один.
Awatar użytkownika
Grzechu300
Ekspert

Dołączenie: 30 Sie 2012, 22:39
Ostatnio był: 15 Wrz 2019, 11:19
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 333

Postprzez Szagart w 11 Sie 2014, 11:21

Przypadkiem działa Gaussa nie są zamontowane na amerykańskich okrętach wojennych? Słyszałem o tym niedawno na Discovery lub National. Lecz nazwane to jest działem kinetycznym,ale wyczytałem,że zasada opiera się na badaniach Gaussa.
|| i7-9700K 5.00GHz | 16GB DDR4 RAM | Asus Strix RTX 2070 Super Advanced 8GB GDDR6 | Windows 10 x64 ||
Szagart
Ekspert

Dołączenie: 30 Paź 2013, 00:54
Ostatnio był: 05 Maj 2025, 21:35
Miejscowość: Wrocław
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 76

Postprzez Grzechu300 w 11 Sie 2014, 16:00

@UP
To są działka soniczne, na dzwięk. Służą do otępiania załóg statków. Nie wiem, czy są montowane - podobno powyżej jakiejśtam częstotliwości są zakazane.
Podobne "działka" ma na wyposażeniu europejska policja - tyle że nie są to jakieś karabiny, tylko megafony wydające niską częstotliwość. ;)

Co do nazewnictwa - 99% odnośnie prądu i elektryfikacji opiera się na badaniach Tesli, a jakoś prawie żaden przedmiot nie jest nazwany jego nazwiskiem. :E

Oprócz marki samochodów, oczywiście. ;)
Awatar użytkownika
Grzechu300
Ekspert

Postprzez Cortex Reaver w 11 Sie 2014, 17:41

Na okrętach to jest/miał być Railgun

A co do Gaussa to tu nawet fajnie zrobione

Awatar użytkownika
Cortex Reaver
Stalker

Dołączenie: 03 Lip 2013, 13:50
Ostatnio był: 12 Paź 2016, 21:43
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 22

Postprzez Terminus w 11 Sie 2014, 18:18

Grzechu300 napisał(a):To są działka soniczne, na dzwięk. Służą do otępiania załóg statków. Nie wiem, czy są montowane - podobno powyżej jakiejśtam częstotliwości są zakazane.

Są montowane na statkach cywilnych. Używane były "bojowo" przez załogi frachtowców koło wybrzeży Somalii do odpędzania łodzi z piratami.

Patrząc na opóźnienia programu budowy nowych niszczycieli typu Zumwalt, to na krążowniki CG(X), które mają podobno być uzbrojone w taką broń to jeszcze dłuuuugo poczekamy.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez STALKER ZERO w 11 Sie 2014, 20:24

Patrząc na dzisiejszy postęp technologiczny działa gaussa mogą w końcu zawitać na pola bitew. W końcu będziemy mogli wytwarzać potężne urządzenia mogące wytworzyć potężne pola magnetyczne oraz ogromnie zasobne baterie mogące magazynować ogromne ilości energii. Tak samo koncepcja działa elektrycznego, lasera czy też moja ulubiona miecza świetlnego teraz są mało prawdopodobne lub raczkują a w przyszłości będzie to normalna rzecz i tak samo jak kiedyś mówiono o dzisiejszych wynalazkach takich jak czołg, samolot czy inne, że są bezsensu a dzisiaj mają ogromne zastosowania.
Awatar użytkownika
STALKER ZERO
Kot

Dołączenie: 01 Lip 2012, 12:54
Ostatnio był: 08 Cze 2019, 17:49
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Storming Obokan
Kozaki: 1

Postprzez Grzechu300 w 11 Sie 2014, 21:07

@UP
Jedyna przyszłość, jaka czeka naszą "cywilizację" to totalna zagłada, albo coś porównywalnego z Metrem czy Falloutami. Tylko bez mutantów. ;)

Co do miecza świetlnego - przecież już dawno go skonstruowano, tylko zjada za dużo energii. Jest nieopłacalny.

A broń laserową mieli pokazać nam amerykanie we wrześniu tego roku - tak przynajmniej wyczytałem.
Awatar użytkownika
Grzechu300
Ekspert

Postprzez Terminus w 11 Sie 2014, 22:24

A póki co rozbijamy się banalny problem magazynowania energii czy to na potrzeby telefonu komórkowego czy działa laserowego. I tyle. Co innego oddać testowy strzał z doświadczalnego okrętu wypchanego generatorami co innego przekształcić to w realną broń.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez czarny stachu w 12 Sie 2014, 11:17

na razie ta technologia raczkuje ale co przyniesie przyszłość ???
Ta Broń to przyszłość:bez odrzutu,prawie bezgłośna,po dopracowaniu będzie to broń ostateczna porównywalna z barettami i innymi kultowymi karabinami

właśnie największym problemem jest zasilanie tego ustrojstwa i przekazywanie jak największej części energii
w domowych warunkach można wycisnąć ok.1-4% energii początkowej ale możliwe jest osiągnięcie w domu ok12% co z 300J mocy daje ok.37J mocy

ważne przy konstruowaniu też aby baterie nie nie miały zbyt dużej pojemności gdyż będzie to spowalniało rozładowanie
i ważne jest odpowiednia długość impulsu gdy ferromagnetyk dotrze do połowy cewki siła jest największa a gdy prąd leci dalej to pocisk jest spowalniany przez to samo pole co go napędzało.

a zaletą takiego działa jest to że włożysz cokolwiek ferromagnetycznego mieszczącego się w lufię a wystrzeli
Każdy ziom zbiera złom!
sprzedaj pralkę ,sprzedaj łom!
opal kable ,przetop druty
żeby mieć na nowe buty!
czarny stachu
Stalker

Dołączenie: 22 Kwi 2014, 17:05
Ostatnio był: 21 Cze 2015, 16:59
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 5

Postprzez Nieznajomy X w 19 Wrz 2014, 19:47

Grzechu300 napisał(a):A broń laserową mieli pokazać nam amerykanie we wrześniu tego roku - tak przynajmniej wyczytałem.

A ja słyszałem, że Rosja zastosowała już kiedyś laser na poly bitwy.
Miarą Twojej wartości są Twoje zasady.

"jak przyjaźń to do śmierci i nigdy na odpie*dol"
O.S.T.R.

"co zrobić, by uczciwie zarobić, co zrobić, by nie wyj*bać szefowi, co zrobić, kiedy szefem jest kobieta, wyj*bać kobiecie to wielki nietakt"
Metrowy

Nieznajomy X
Wygnany z Zony

Dołączenie: 15 Wrz 2014, 21:30
Ostatnio był: 02 Kwi 2015, 14:33
Miejscowość: Koszmary moich wrogów
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: SVUmk2
Kozaki: -2

Postprzez Terminus w 21 Wrz 2014, 10:09

Taaa... budowlany :P

A tak na serio pewnie chodzi o 1K17, czyli "czołg" z baterią laserów do oślepiania systemów naprowadzania pocisków i samolotów. Chyba się nie sprawdził bo wylądował w muzeum.
Image

Gdzieś czytałem, że we Flocie Czarnomorskiej prowadzili badania nad bronią laserową (lub inną energetyczną) montowaną na okrętach. Po rozpadzie ZSRR okręt doświadczalny jednak wraz z zamontowanymi generatorami sprzedano na złom.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Następna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości