@Mito
Reinstalowałem wszystko, czyszcząc namiętnie każdą możliwą pozostałość po Stalkerze, więc niestety nie mam możliwości dania logów. Obecnie nie mam problemów z wypadami do pulpitu. Co do wykorzystania rdzeni zastosowałem wskazówkę z jednego z anglojęzycznych forów:
1. Po uruchomieniu gry odpalasz menedżer zadań
2. Znajdujesz proces odpowiadający za silnik gry
3. Klikasz prawym przyciskiem myszy i wybierasz ustaw koligację
4. Odznaczasz wszystkie procesory prócz jednego, dowolnie przez siebie wybranego, po czym klikasz ok
5. Powtarzasz punkt nr 3.
6. Na nowo zaznaczasz wszystkie procesory. Od tej pory gra wykorzystuje wszystkie rdzenie, co sprawdziłem u siebie i mogę potwierdzić.
Używam Windowsa 7 64 bit.
@alex_dragon
Mam na myśli czas spędzony w grze.

Dajmy na to, że mjr Aleksander wstaje o godzinie 5 rano - wszystko śmiga tak płynnie jak tylko sobie można wymarzyć. Potem w którymś momencie zaczyna się powolny spadek FPS. Zanim jeszcze zajdzie słońce ilość klatek na sekundę spadnie do takiego stopnia, że walka z czymkolwiek praktycznie nie będzie mieć większego sensu. Dlatego każdego wieczora przed pójściem spać muszę uruchamiać aplikację ponownie.
Czerwony celownik sam się usunął po formacie dysku i kompletnej reinstalacji gry i moda.

@Nietoper
Jedyny słuszny przez twórców gry wskazywany.

A że uwielbiam wyzwania, to wprost nie mogłem się powstrzymać, żeby nie wybrać Ciemnego Zaułka. Do teraz pamiętam totalny szok jakiego doznałem zaraz po starcie. Że też mi się udało w jednym kawałku dotrzeć do Skadowska i jako tako przetrwać do chwili obecnej, to się zastanawiam po dziś dzień.

@brudne niebo
Tak właśnie sobie pomyślałem, dlatego odinstalowałem moda i grę, wyczyściłem wszystkie pozostałości i jeszcze raz na czysto wszystko zainstalowałem. Pomogło. PS - nie sposób nie parsknąć śmiechem na Twojego nicka (pozytywnie).