"Kontroler" by Nieznajomy X

Powyżej 5000 znaków.

Moderator: Realkriss

Re: "Kontroler" by Nieznajomy X

Postprzez Mito w 24 Wrz 2014, 17:38

Wręcz przeciwnie. Nie dawaj sobie z tym spokoju, ale popisz trochę, tak dla siebie, a potem (lub nawet teraz) popraw to opowiadanie. Ma... według mnie, ma dość dobry potencjał. Po prostu potrzebuje usunięcia błędów, lepszego rozwinięcia akcji, trochę obszerniejszych i dokładniejszych opisów. Jak chcesz, to mógłbym ci trochę pomóc. A jak już masz to opowiadanie gdzieś i chcesz mieć je za sobą, to cholerka, sam kiedyś mógłbym z tym powalczyć :D.

@Red:
dziesięć tysięcy dla siebie, tysiąc dla bliskich znajomych/rodziny, dziesięć stron do publikacji w internecie.
Tu się nie zgadzam. Nie każdy ma ojca polonistę i matkę fankę post-apo. To prawda, jeżeli opowiadanie jest absolutnie tandetne, to nie ma co się trudzić. Ale jeżeli ktoś chce napisać coś, co miałoby być "dla ludu", czy po prostu z pasji, to właśnie powinien, po uprzednim przeczesaniu tekstu w poszukiwaniu błędów i niedociągnięć, wrzucić to na Internet. Przecież to nie jest tworzenie książki, opowiadania lądują tutaj do poprawki i oceny. Bo jak ktoś ma zacząć pisać coś fajnego, jak nawet nie ma jak potwierdzić z innych źródeł, niż jego najbliżsi, czy ten tekst zaiste jest dobry?
Spolszczenie do Misery: The Armed Zone (Ja & Imienny)
Ciekawe kiedy ilość moich kozaczków przekroczy moje IQ Image

Za ten post Mito otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Adam, Nieznajomy X.
Awatar użytkownika
Mito
Legenda

Dołączenie: 17 Sie 2014, 21:21
Ostatnio był: 29 Mar 2019, 02:46
Kozaki: 271

Reklamy Google

Postprzez Red Liquishert w 24 Wrz 2014, 17:59

UP

Błąd, bo na forum wrzucane są takie miernoty jak "Jadka..." czy rzeczony "Kontroler". Nie trzeba mieć ojca polonisty - wystarczy mieć ojca, który lubi czytać książki, wtedy szybko wyłapie ci mimowolnie błędy. Nawet nie orty, a właśnie błędy rzeczowe (ostatnio przy "Litanii według mściciela" wytknął mi błąd przy technicznym opisie amunicji, dajmy na to). Jeśli chce się uniknąć zderzenia z brutalną rzeczywistością (co niektórzy bardziej wrażliwi nazywają "obrzucaniem gównem"), to tak po prostu trzeba zrobić. Kiedy już wykształcisz styl i odrobinę warsztatu, możesz próbować przed szerszą publicznością. Chyba nie pójdziesz do X-Factora śpiewać, uprzednio nie występując przed najbliższymi, by poznać opinię?
Bydlę z pana, panie Red

Za ten post Red Liquishert otrzymał następujące punkty reputacji:
Negative Nieznajomy X.
Awatar użytkownika
Red Liquishert
Łowca

Dołączenie: 07 Sty 2010, 16:13
Ostatnio był: 16 Gru 2021, 16:32
Miejscowość: Chuj wie, Polska Ź
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 167

Postprzez Nieznajomy X w 24 Wrz 2014, 18:12

@Mito
Dzięki. Podniosłeś nieco mój "twórczy zapał" he he Teraz chciałem popracować nad nową historią. Ale skoro podabało się tylko jednej osobie(Kacper777), to nie wiem czy jakiś sens jest. Pozdr.

PS Zresztą, skoro mają mi od miernoty cisnąć, to lepiej sobie oszczędzić przykrości.
Miarą Twojej wartości są Twoje zasady.

"jak przyjaźń to do śmierci i nigdy na odpie*dol"
O.S.T.R.

"co zrobić, by uczciwie zarobić, co zrobić, by nie wyj*bać szefowi, co zrobić, kiedy szefem jest kobieta, wyj*bać kobiecie to wielki nietakt"
Metrowy

Nieznajomy X
Wygnany z Zony

Dołączenie: 15 Wrz 2014, 21:30
Ostatnio był: 02 Kwi 2015, 14:33
Miejscowość: Koszmary moich wrogów
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: SVUmk2
Kozaki: -2

Postprzez Gizbarus w 24 Wrz 2014, 18:22

Red Shoahert napisał(a): Nie trzeba mieć ojca polonisty - wystarczy mieć ojca, który lubi czytać książki, wtedy szybko wyłapie ci mimowolnie błędy.

Dziś większość rodzin posiada raczej ojca "mam na wszystko wyrąbane i zasłaniasz mi telewizor" oraz matkę "daj mi spokój, obiad robię", więc się nie dziw. Ewentualnie związek dziecka z rodzicami polega na "mój stary/moja stara nie kupili mi szajsfona na urodziny, nienawidzę ich!". Więc to wcale nie taki dobry przykład.

I fakt, że może i trafi tu wiele beznadziejnych opowiadań - ale część z nich to zwykłe trolle, a część po prostu będzie słabych, ale ich autorzy może z czasem się czegoś nauczą. Naturalnie, pierw muszą chcieć i umieć przyjąć krytykę.

W ogóle fajnie, że tyle szumu i dyskusji toczy się wokół takich opowiadań, a moimi to się cholera nikt nie zajmie :caleb:
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 13:20
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez Nieznajomy X w 24 Wrz 2014, 18:45

Ja mam akurat dobry kontakt z rodzicami. Moi rodzice, pracują ciężko, żeby było co do gara włożyć i czym w piecu napalić. I nie będę za nimi latał, żeby poprawiali moje wypociny. Nie mam 8 lat, chodzę do technikum. Jak coś spieprzę to sam przyjmę krytykę na klatę.
Ostatnio edytowany przez Nieznajomy X, 24 Wrz 2014, 22:14, edytowano w sumie 1 raz

O.S.T.R.

"co zrobić, by uczciwie zarobić, co zrobić, by nie wyj*bać szefowi, co zrobić, kiedy szefem jest kobieta, wyj*bać kobiecie to wielki nietakt"
Metrowy

Za ten post Nieznajomy X otrzymał następujące punkty reputacji:
Negative Red Liquishert.

Nieznajomy X
Wygnany z Zony

Postprzez Wiewi0r w 24 Wrz 2014, 19:01

Zacznę od Ciebie Gizb - nie zajmuje się brać, bo nie ma czym. :suchar: Kaj "Samotność..."? Kaj Niebieski Kolor Zony? ;)
A może piszesz na takim poziomie, że szkoda się czepiać? (Wysokim, ofkors...) Poza tym, niestety smutna prawda.

@ Nieznajomy - coś mi tu śmierdzi żebraniem o Kozaki. Sam napisałem (i nie tylko ja), że pomysł był dobry (akcja niczym w opowieści Silasa Greavesa, albo robienie bohatera a'la DA2 - nie grałem, ale tak słyszałem), tylko wykonanie było na poziomie gry naszej reprezentacji w kopaną. No chociaż to formatowanie... Póki co jest to poziom pi razy drzwi Kilgore'a Trouta (do spoilera), ale możesz się podciągnąć, jeśli tylko będzie ci się chciało.

Aha, "chętnie."

:

Kurt Vonnegut w Rzeźnia numer pięć napisał(a):Brak sławy Trouta był całkowicie zasłużony. Proza w jego wykonaniu budziła grozę. Miał tylko dobre pomysły.
Things are going to get unimaginably worse, and they are never, ever, going to get better.
- K.V.
Za Wilkiem nawet w ogień skoczę.
Попутного ветра!
Awatar użytkownika
Wiewi0r
Przewodnik

Dołączenie: 27 Maj 2013, 22:33
Ostatnio był: 24 Sty 2018, 17:29
Miejscowość: Warszawa/Częstochowa
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 164

Postprzez Mito w 24 Wrz 2014, 19:09

Nie "Nie spodobało się". Raczej "Mogło być o wiele lepiej". Po prostu. Gdybyś podzielił ten blok tekstu za pomocą enterów, a dialogi wyciągnął z tekstu byłoby lepiej. Jeszcze błędy gramatyczne i ortograficzne. Najpierw popraw to, co wyszczególnił Universal. Jeżeli chodzi o resztę, to chętnie bym ci pomógł trochę poprawić to opowiadanie (PW) ;).

Red: Ja byłbym raczej za tym, żeby użytkownicy wstawiali/zostawiali tutaj swoje początki pisania opowiadań. Bo co sobie pomyśli jakiś młody, zapalony, ale dość słaby psychicznie młodzieniec i zobaczy, że wszyscy na forum mają każde swoje opowiadanie odpicowane na glanc i nie ma typowych "początkowych" opowiadań? A co jak porówna to z czymś na wzór tego opka (tylko bez ortografów i innych błędów) własnej produkcji? Może nie załamie się, ale na pewno będzie bardzo zdemotywowany.
Oczywiście nie pochwalam prób pisania tego typu: viewtopic.php?f=64&t=24524 bo to jest po prostu żenada :(. Ale "Jatka w wiosce" już jest poprawialna. Przynajmniej na tyle, żeby była możliwym do przeczytania shortem. Tak samo z tym opowiadaniem.
Gdzieś tam, daleko widziałem posta mniej więcej takiego:
"Moje opowiadanie:
<chłam>
Poprawione opowiadanie:
<nawet nawet>"
I tak właściwie mogłoby być i tu.

Giz: Bo Tobie kozaki stawiają miast postów. I nie ma się czego czepić :caleb: .
Spolszczenie do Misery: The Armed Zone (Ja & Imienny)
Ciekawe kiedy ilość moich kozaczków przekroczy moje IQ Image
Awatar użytkownika
Mito
Legenda

Dołączenie: 17 Sie 2014, 21:21
Ostatnio był: 29 Mar 2019, 02:46
Kozaki: 271

Postprzez Adam w 24 Wrz 2014, 19:23

Moje pierwsze forumowe opowiadanie zostało nawet sparodiowane: http://forum.cdaction.pl/index.php?app= ... ntry=27134 ;)

Olałem to i napisałem później jeszcze dwa, z czego jedno stało się książką :D
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 17 Kwi 2025, 17:16
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 394

Postprzez Kacper777 w 24 Wrz 2014, 19:29

Nieznajomy X napisał(a):Dzięki. Podniosłeś nieco mój "twórczy zapał" he he Teraz chciałem popracować nad nową historią. Ale skoro podabało się tylko jednej osobie(Kacper777), to nie wiem czy jakiś sens jest. Pozdr.

PS Zresztą, skoro mają mi od miernoty cisnąć, to lepiej sobie oszczędzić przykrości.

Nieznajomy, jeśli naprawdę bardzo chcesz pisać bo naprawdę to lubisz to pisz. Z czasem się wyrobisz. Ja na przykład też uważam, że forma przelania twojego pomysłu na papier (albo raczej na ekran) nie jest wysoka, ale sam pomysł na fabułę ciekawy. Jak już wcześniej napisałem pod względem treści oceniam je 7/10 :D , a pod względem formy 4/10 :( Jednak to nie znaczy, że powinieneś się zniechęcać. Nie bądź konformistą. Ja myślę, że gdybyś wrzucił tekst na Worda i poprawił błędy, a dopiero potem wrzucił na forum to większość użytkowników patrzyła by na niego przychylniejszym okiem.

viewtopic.php?f=9&t=1368&p=305865#p305865
Kacper777

Ostatnio był: 01 Sty 1970, 02:00

Postprzez Nieznajomy X w 24 Wrz 2014, 22:22

Dobra. "Yebać" to wszystko, będę pisał dalej. :D Przez chwilę, trochę zwątpiłem, ale nie jestem konformistą, tylko po prostu, jak widzę że dane środowisko jest niezadowolone, to sie nie będę wpieprzał na chama. Ale co poniektórzy "bardziej rozgarnięci" ludzie uświadomili mi, że jest o co walczyć. :)
A do tych, którym to nie w smak, mam kilka słów:
Bedę gwałcił wasze oczy, aż stracicie wzrok.:suchar:

PS Poprawię stylistykę "Kontrolera" niebawem. A nowe opowiadanko już się smaży ;) I zapowiadam że będzie po poprawkach.

O.S.T.R.

Metrowy

Nieznajomy X
Wygnany z Zony

Postprzez Wiewi0r w 24 Wrz 2014, 22:42

Przepraszam za offtop. Naprawdę.
Adam napisał(a):Olałem to i napisałem później jeszcze dwa, z czego jedno stało się książką :D

Wait, what? :kotek: Jeżeli dobrze myślę ( :suchar: ), to gratki na miejscu. :)
Things are going to get unimaginably worse, and they are never, ever, going to get better.
- K.V.
Za Wilkiem nawet w ogień skoczę.
Попутного ветра!
Awatar użytkownika
Wiewi0r
Przewodnik

Dołączenie: 27 Maj 2013, 22:33
Ostatnio był: 24 Sty 2018, 17:29
Miejscowość: Warszawa/Częstochowa
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 164

Postprzez Adam w 24 Wrz 2014, 23:03

Też ponownie przepraszam za offa, ale nie bardzo wiem jak myślisz. :caleb:
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 17 Kwi 2025, 17:16
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 394

PoprzedniaNastępna

Powróć do Teksty zamknięte długie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości