przez BialySzakal w 04 Mar 2015, 20:53
Przeszedłem ostatnio wszystkie 3 części po raz kolejny więc mogę je porównać, gdyż dobrze pamiętam szczegóły fabuły i gameplayu.
Według mnie ranking jest taki:
1. Cień Czarnobyla
Plusy
-najlepsza fabuła z całej trylogii!!!!
-Najmroczniejszy klimat, szczególnie w niezwykle klimatycznych laboratoriach. Można się w nich przestraszyć, w Czystym Niebie nawet przez pół minuty nie czułem niepokoju czy nawet jeden dźwięk otoczenia nie sprawił ,że poczułem dreszcze na plecach
- CzAES i SARKOFAG Priszło wriemia. Ja wiżu twajo żełanije.
Twaja cjel zdjes. Idi ka mnie.
Twoj puć zawierszajetsa czieławiek. Idi ka mnie.
Twajo żełanije skora ispołnitsy.
Idi ka mnie. Ty abritiosz to, szto zasłużywajesz.
-najciekawsze lokacje i ich mnogość( w zewie 3 duże mapy huraa)
-najwyższy poziom trudności(ciężko o kasę, artefakty nie są dużo warte jak w Zewie Prypeci, nie da się szybko dorobić, zaczynamy bez wyposażenia i z garścią drobniaków)
-balans uzbrojenia, w kordonie mamy dostęp do dubeltówek, pistoletu pm i vipera 5. Nic więcej, na wysypisku i dalszych poziomach stopniowo mamy dostęp do coraz lepszego uzbrojenia(w ZP od razu możemy stać się posiadaczami super giwer choćby po misji w Kopaczi czy zabiciu paru czołgów w egzo)
-najlepsze dźwięki wystrzałów i animacje przeładowań(w CS Vintar brzmi jak piszczałka dla psa)
-7 możliwych zakończeń gry w tym 2 prawdziwe
Minusy
-trochę bugów
-mało zadań pobocznych, głównie w barze
-Kończy się, takie arcydzieło powinno być trochę dłuższe i odrobinę bardziej dopracowane ale i tak po pierwszym przejściu zbierałem szczękę z podłogi
2. Zew Prypeci
Plusy
-rozbudowany system ulepszeń zależny od zdobytych narzędzi i możliwość naprawy uzbrojenia oraz pancerzy
-najlepsze anomalie z trylogii(szczególnie spodobała mi się Szrama w Zatonie)
-rozbudowane misje poboczne
-nowe mutanty czyli Chimera i Burer
-superklimatyczna Prypeć
-rozbudowane zakończenie
-granie wojskowym
-skuteczne artefakty
-realizm przy używaniu medykamentów(leczenie trochę trwa) oraz ich mnogość(herkules,antybiotyk,antyrad etc)
-dobijanie rannych stalkerów strzałem z pistoletu, co by nie marnować wartościowszych pestek, często w tył głowy(ah ta ruska tradycja)
Minusy
-rozbudowane misje poboczne niestety kosztem spójności fabuły
-mało interesujący główny bohater
-niski poziom trudności
-słabe odgłosy uzbrojenia
-przesadzona chimera
-słaby klimat, zero momentów w których poczułem chociażby mały niepokój
-zbyt szybka możliwość strzelania z najlepszych gnatów i noszenia mocnych pancerzy
-mało silnie napromieniowanych miejsc
-brak CzaES
3. Czyste Niebo
Plusy
-artefakty nie są już takie częste
-świetny czerwony las
-mnogość poziomów
-pierwszy kontakt z ulepszeniami i naprawianiem sprzętu
-wprowadzenie przewodników
-muzyka w bazach
-Wojny Frakcji..
Minusy
-... słabo zrealizowane i zbugowane
-brak klimatu
-bardzo słabe zakończenie,najgorsze z tej trójki wg mnie
-NPC widzi w nocy świetnie nawet bez noktowizorów
-słabe odgłosy uzbrojenia
-najwięcej bugów
-idiotyczne spawnowanie przeciwników metr od gracza
-przeludnienie
-szybkie znikanie trupów
-najciekawszy poziom czyli szpital jest jednym wielkim skryptem
-dość krótki
Podsumowując:
Według mnie Cień Czarnobyla jest bezkonkurencyjnie najlepszą częścią STALKERA. Można się poczuć jak Stalker, będąc wciskanym w fotel przez ciężki, post apokaliptyczny klimat. W dwóch pozostałych częściach po prostu brakuje klimatu, co nie oznacza ,że są złe. Nawet najsłabsze wg mnie Czyste Niebo jest dziesięć poziomów wyżej od "najlepszego" bezmyślnego fpsa typu CoD czy MoH. Pierwszą częścią w jaką grałem było właśnie CzN i gdyby nie wciągnęło mnie to prawdopodobnie nigdy nie napisałbym tego posta gdyż nie kontynuowałbym mojej przygody z uniwersum S.T.A.L.K.E.Ra.
долг
-
Za ten post BialySzakal otrzymał następujące punkty reputacji:
PRZEMEK ŁOWCA.