Kilka przemyśleń

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Kilka przemyśleń

Postprzez kaczor_1991 w 27 Mar 2015, 18:22

Tylko że urzadzając sobie maraton wiadomości (tak jak to robiłem kiedyś) czyli oglądanie po kolei dzienników na różnych stacjach może przez to wpędzić w deprechę...
Ruch przeciwników pisania maczkiem na forach. Jak chcecie coś ukryć używać spoilerów!!!
Awatar użytkownika
kaczor_1991
Tropiciel

Dołączenie: 02 Lis 2010, 12:00
Ostatnio był: 22 Lut 2020, 08:32
Frakcja: Grzech
Ulubiona broń: Big Ben
Kozaki: 46

Reklamy Google

Postprzez Tajemniczy w 27 Mar 2015, 19:57

To najprościej nie oglądać, szukać w necie albo oglądać jeden serwis. Jakoś się trzeba dostosowywać, a przy okazji mieć wiedzę o świecie i nie bać się wyjść z domu. Będą jeszcze jakieś nowe artykuły na blogu?
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez kaczor_1991 w 28 Mar 2015, 20:09

Właśnie się pojawił kolejny wpis. Tym razem bardziej polityczny niż zwykle. No ale wybory zbliżają się wielkimi krokami, ciężko od tego zupełnie uciec.

Wpis 3.
Ktoś jeszcze wierzy w demokrację w Polsce?
W związku ze zbliżającymi się wyborami dzisiaj wyjątkowo politycznie. Spojrzenie na pewien fenomen w ostatnich kilku wyborach do sejmu oraz szybki przegląd obecnych kandydatów na prezydenta. A na koniec mały apel...

http://statysta.blogspot.com/

I jeszcze jedna prośba do wszystkich: czy znacie jakieś sposoby żeby wypromować bloga? Jakoś wypłynąć z nim na szersze wody? Może ktoś ma jakieś doświadczenie w tej sprawie? Blog jest non-profit, ale zawsze miło jak ktoś doceni to co robisz chociażby rosnącym licznikiem odwiedzin ;)
Ruch przeciwników pisania maczkiem na forach. Jak chcecie coś ukryć używać spoilerów!!!
Awatar użytkownika
kaczor_1991
Tropiciel

Postprzez Tajemniczy w 28 Mar 2015, 20:41

Jeśli pozwolisz mogę porobić tematy nt twojego bloga na kilku forach które odwiedzam. Zawsze to będzie jakiś tam + ileś do odwiedzenia strony, a może część stanie się stałymi czytelnikami bloga.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Postprzez kaczor_1991 w 28 Mar 2015, 20:52

Byłbym wdzięczny :)
Awatar użytkownika
kaczor_1991
Tropiciel

Postprzez Tajemniczy w 28 Mar 2015, 22:26

I jeszcze jedna myśl wpadła mi do głowy. Jeśli masz pejsbukafacebooka możesz wkleić ten link na swój profil, zawsze to będą chociaż znajomi którzy odwiedzą bloga. Możesz też poodwiedzać jakieś różne fora światopoglądowe typu racjonalista, fronda i tam też zapodać im linka.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Postprzez kaczor_1991 w 28 Mar 2015, 23:10

Na twarzksiążkę wrzuciłem, a z tymi innymi forami... dopiszę jeszcze kilka notatek i zacznę grzebać ;]
Awatar użytkownika
kaczor_1991
Tropiciel

Postprzez doomer77 w 28 Mar 2015, 23:57

Przeczytałem Twój wpis i...
Nie wiem co chciałeś w nim przekazać. Wyżaliłeś się i tyle, żadnej puenty, błyskotliwego podsumowania, ciekawych spostrzeżeń. Wpis, jakich tysiące się pojawia codziennie w polskim internecie. Jedyna różnica to przedstawienie sylwetek kandydatów, chciało Ci się coś sprawdzić, coś przeczytać.
Dziwisz się wygraną PO wcześniej, bo znajomi i internet... Zauważ, że internet teraz bije pisowców, za parę godzin będzie pluł na platfusów. I tak w kółko. Wejdź na jeden serwis informacyjny i zobaczysz, że 90% to pis, na drugim 90% to po.
Z kolei znajomi - miałem znajomego, który rozpaczał, że jego ulubione radio zakończyło działalność, mimo że wszyscy go słuchali. Wszyscy jego znajomi. I nikt z moich znajomych.
Obracałem się w towarzystwie, które przełączało kanał, gdy widzieli Macierewicza albo Kaczyńskiego. Poznałem także towarzystwo, które robiło to samo na widok Palikota czy Tuska. I oba towarzystwa wokół siebie widziały podobnych sobie.
Internet i znajomi to żadne źródło opinii wyborczych. Dzisiaj masz znajomych z tej opcji, jutro się przeprowadzisz/zmienisz pracę i będziesz miał znajomych z innej opcji.

Chcesz komentować życie polityczne, więc komentuj, ale nie opieraj swoich sądów na podstawie rozmów ze znajomymi, bo to zawsze tylko jeden z wielu głosów. To raz. Dwa, nie powtarzaj farmazonów wyczytanych gdzieś w necie. Naprawdę trzeba być prokuratorem idiotą, żeby kilkukrotny strzał w tył głowy uznać za samobójstwo. A przecież śledztwo przeprowadza kilkadziesiąt osób - i co, nagle ci wszyscy ludzie skretynieli do reszty? Kretynem jest ten, który pierwszy napisał o tych strzałach...

Żeby komentować to, co się dookoła nas dzieje, trzeba nabrać dystansu i potrafić spojrzeć szerzej. W przeciwnym wypadku zostaniesz jednym z wielu blogerów, którzy codziennie wylewają swoje gorzkie żale, które są czytane przez 30-40 osób, znajomych z FB :)
A jeśli aspirujesz wyżej, poczytaj sobie publicystów czy felietonistów z różnych gazet, nawet tych które oceniasz negatywnie.

Za ten post doomer77 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Universal, KOSHI.
Awatar użytkownika
doomer77
Tropiciel

Dołączenie: 08 Sty 2015, 21:03
Ostatnio był: Wczoraj, 21:51
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 79

Postprzez kaczor_1991 w 29 Mar 2015, 10:12

Przede wszystkim dziękuję, że chciało Ci się przeczytać mój wpis i go tak obszernie skomentować. Pozwolisz, że odniosę się do Twojego komentarza i zacznę od samego końca.

Widzisz, rzygać mi się chce neutralnie napisanymi, poprawnymi politycznie opiniami 'z dystansu'. To nie jest dziennik informacyjny który zawiera neutralną prawdę z jak najszerszego punktu widzenia (taka jest teoria, faktycznie żaden tak nie robi. Wszystko jest mocno nacechowane konkretnym punktem widzenia) - to jest zapis MOJEGO zdania, tak subiektywny jak to tylko możliwe. Zapis dziwnych spraw które w jakiś sposób mnie zastanowiły. Bardzo lubię czytać felietony (i od tego zaczął się ten blog zresztą) i tego, że jeszcze mi daleko do nich jestem w pełni świadomy. Obiecuje z wpisu na wpis się poprawiać.

O kwestii wiadomego samobójstwa napisano już wiele. Wybacz, ale strzał w tył głowy jako metodę samobója nie przyszedł by do głowy nawet laikowi, co dopiero gościowi który jest świadomy istnienia wielu wygodniejszych ułożeń broni.

Brak puenty - tu się biję w pierś. Nad tym trzeba popracować...

A co do opinii "znajomych" - widzisz, gdyby to było zdanie mojego, wąskiego grona "tematycznego" to faktycznie sam bym tego nie uznał za nic wartościowego. Ale w tamtym okresie spotykałem ludzi z dosłownie wszystkich kraju stron, wieku, zainteresowań i grup często będących dość losowymi spotkaniami których już nigdy więcej nie miałem okazji powtórzyć. Wydaje mi się że chociaż masz trochę racji w tym co piszesz, to jednak "grupa badana" w tamtym okresie była dość reprezentatywną próbką - możesz wierzyć lub nie.

Cóż, nie powiem. Masz pewnie sporo racji w tym co piszesz. Blog ma swoje wady i mam nad czym pracować. Styl, puenty i tak dalej. Aczkolwiek to co napisałem to mój punkt widzenia. Szukam ludzi, którzy się po prostu z nim zgadzają (lub nie) do wywołania dyskusji - pobudzenia myślenia. Raz ja przekonam ich, raz oni mnie... Ale od dyskusji wszystko się zaczyna więc warto do niej pobudzać.
Awatar użytkownika
kaczor_1991
Tropiciel

Postprzez doomer77 w 29 Mar 2015, 11:50

kaczor_1991 napisał(a):Widzisz, rzygać mi się chce neutralnie napisanymi, poprawnymi politycznie opiniami 'z dystansu'.

Nie chodzi o neutralność i poprawność polityczną. Zauważ, że bardzo rzadko zdarza się publicysta, który nie ma preferencji politycznych. Ale dobrego publicystę czy felietonistę czyta mi się dobrze nawet wtedy, gdy ma on inne poglądy niż ja. Mogę spojrzeć na sprawy z czyjejś perspektywy, zrewidować swój pogląd i albo się zgodzić z autorem, albo stwierdzić, że w tej kwestii się myli. Tak czy siak dość często jestem w stanie na jakąś sytuację spojrzeć szerzej i dostrzec coś, czego wcześniej nie widziałem. Nie czytam takich rzeczy, żeby potwierdzić swoją opinię.
U Ciebie "jest be, sfałszowali, zabili, demokracja do dupy". Dlaczego ktoś miałby czytać Twój kolejny wpis, skoro tę samą treść usłyszy pod pierwszym sklepem? W ten sposób nie spowodujesz u czytelnika chęci do dalszego czytania - za chwilę zapomni gdzie to czytał, bo takie rzeczy czyta wszędzie.
Nie oceniam Twojej poglądu, ale stylu w jakim go przedstawiasz. Niczym się szczególnym nie wyróżnia na tle innych.

kaczor_1991 napisał(a):O kwestii wiadomego samobójstwa napisano już wiele. Wybacz, ale strzał w tył głowy jako metodę samobója nie przyszedł by do głowy nawet laikowi, co dopiero gościowi który jest świadomy istnienia wielu wygodniejszych ułożeń broni.

Chyba się nie zrozumieliśmy.
Gdyby strzał(y) padły z tyłu, to nie byłoby samobójstwa. Myślisz, że jakaś niewidzialna ręka nagle przekupiła/zastraszyła/wyeliminowała kilkadziesiąt osób, które miały związek ze śledztwem? Jakim idiotą musiałby być prokurator, żeby zakwalifikować to jako samobójstwo? Wyobraź sobie burzę w mediach, gdyby ktokolwiek przedstawił rzetelne dowody na zabójstwo (wystarczy zdjęcie z komórki np. lekarza z karetki czy pracownika prosektorium). A są tylko plotki niewiadomego pochodzenia.
Dlatego napisałem, żebyś również zastanawiał się nad powielaniem treści, które gdzieś przeczytałeś. Nie wszystko w internecie jest prawdą. Też nie znam całej prawdy o tym zdarzeniu, ale teoria o strzałach w tył głowy jest pomysłem z pogranicza zakładu psychiatrycznego...

Chcesz pisać i komentować - żeby być czytanym trzeba robić to rzetelnie. Może być wulgarnie, może być bardzo jednostronnie, bardzo subiektywnie, ale musi być rzetelnie. Logicznie. Z argumentami. "Demokracja to najgorszy ustrój wg mnie" to nie argument, ale opinia. Masz do niej prawo, a ja mam prawo się z nią nie zgadzać. Ale dopóki nie podasz argumentów na podparcie swojej opinii, nie jesteśmy w stanie nawiązać dyskusji ;) I w ten sposób zawężasz krąg czytelników wyłącznie do swoich znajomych o podobnych poglądach.
Awatar użytkownika
doomer77
Tropiciel

Dołączenie: 08 Sty 2015, 21:03
Ostatnio był: Wczoraj, 21:51
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 79

Postprzez Universal w 29 Mar 2015, 11:51

Dwie pieczenie na jednym ogniu - wypromujesz się i doprowadzisz do dyskusji, komentując u podobnych Tobie. Im częściej się pojawisz na cudzych blogach, tym większa szansa, że ktoś do Ciebie trafi.

POprawnej POlitycznie partii

Meh, brzmi jak komentarze z Onetu albo naje*any Ziemkiewicz :/
Oficjalna nazwa naszego kraju III Rzeczpospolita Polska sugeruje wprost ustrój jaki panuje w nadwiślańskim kraju: demokrację, czyli władzę ludu.

Nie jestem przekonany, co do tego, że republika = demokracja. "Rzeczpospolita Polska" ma swoje korzenie w czasach, kiedy definicja republiki była inna, nie była republiką demokratyczną do której się odwołujesz.
skoro już jest to fajnie by było by ludzie tą władzę faktycznie posiadali

Eee... nie. Większość (subiektywnie) ludzi to debile. Część z nich jest tak głupia, że powinna być pozbawiona praw obywatelskich. Nie wyobrażam sobie, by decyzja grupy osób niemającej pojęcia o gospodarce, polityce zagranicznej czy czymkolwiek innym miała o tym decydować. Ludzie chcieliby mieć niskie/zerowe podatki i duże "prezenty" z budżetu. Da się to pogodzić? Otóż nie. Oczywiście, III RP jest do dupy, ale boję się, że demokracja płynna - do której, zdaje się, pijesz - byłaby jeszcze gorsza, jeszcze bardziej rozdzierająca wzdłuż i w poprzek poglądów. Teraz jest określony "wróg" - któraś z większych partii. W momencie, kiedy ludzie mieliby mieć realny wpływ na władzę, żarliby się jeszcze bardziej.
Ludzie byli zmęczeni polityką "moherowych beretów", czynienia z naszego kraju państwa policyjnego [...] i prowadzenia wrogiej polityki na wszystkie strony.

Ty tu tak serio, czy kontynuujesz ironiczny komentarz? :P
[polityka PO] zdawała się zmęczyć wszystkich (no może poza mieszkańcami stolicy czego do końca nie rozumiem)

Że Warszawa to żelazny i monolityczny elektorat PO? :o Ok, poparcie może większe, ale bez przesady.
co potwierdzała radosna twórczość internautów

To co napisał doomer - internet nie ma żadnego przełożenia na rzeczywistość. Inaczej mielibyśmy Krulestwo niewidzialnoręczne.
PO nie miało prawa tych wyborów wygrać. I co? Wygrali

j/w - nie głosuje internet (który, jak podejrzewam, nie idzie głosować koniec końców), tylko całość. A całość jest spie*dolona jak półośka jelcza.
Dorzućmy do tego serie dość dziwnych serii samobójstw (chociażby najbardziej znane Andrzeja Leppera i Sławomira Petelickiego - tak, na pewno uwierzę, że jeden z najlepszych i najbardziej zasłużonych żołnierzy współczesnej Polski popełnił samobójstwo strzelając sobie w tył głowy i to kilka razy...)

Uproszczenia. Po pierwsze - samobójstwa i wypadki są od zarania dziejów III RP. Weź na warsztat aferę FOZZ i Michała Falzmanna, to Ci się smutno zrobi. Po drugie - to ze strzałami to bardziej mi się z Sekułą kojarzy. Cyt. - "Wedle ustaleń poczynionych w wyniku śledztwa było to samobójstwo, Ireneusz Sekuła strzelił sobie trzy razy w brzuch, raz nie trafiając". Partacz mu robił to samobójstwo, bo... [Po trzecie -] jest tyle metod na udane samobójstwo, że głowa mała. Chemia, szantaż, inne takie. Albo wypadek, zawał serca, katastrofa budowlana... Kwestia posiadanych środków, bo ogranicza chyba tylko wyobraźnia :E Po czwarte - masz powtórzenie, "serie dość dziwnych serii".
[O Komorowskim] Powiedzieć, że fajtłapa to mało. Nie mając solidnego przygotowania ze strony ludzi od Public Relations sterujących nim słowo po słowie, czynność po czynności gość wydaje się nie być zdolny samodzielnie zawiązać buty...

Dla mnie to gra aktorska. Korwin - waham się, albo "pozytywny świr", albo komunistyczny agent Ozjasz Goldberg, który otrzymał misję ośmieszenia kolibrów od samego Lenina podczas pielgrzymki do Moskwy w 1964 r.
[O Palikocie]Niestety rozwody, własna partia i dość ekstrawagancki charakter sprawiły, że jego majątek mocno stopniał.

A tam, gówno prawda. Przepisał majątek na żonę by grać biedaka. Dalej ma te same włości - Lublin, Dzierwany i mieszkanie w Warszawie vis-a-vis Michnika. I pewnie inne, nieustalone.
Duda i Jarubas - nie, oni się nikomu nie kojarzą. Są anonami.

Ogórek - tu poświęcę cały akapit. Jej piękność jest plastikowa. Wolę "brzydsze" a naturalniejsze, nie czaję fapownictwa części ludzi. Odnośnie jej kompetencji - wątpię. Z jednej strony umie bronić KK jako instytucji w debacie oksfordzkiej - bo ma z tego doktorat (z nauk humanistycznych i pierdololo o KK, a nie z debat oksfordzkich :caleb:), ale w momencie kiedy pojawiają się meandry polityki - wymięknie. Wymięknie tak, jak uciekła od jakiegoś kolesia na ulicy, który zadał jej konkretne pytanie (do znalezienia na YT).
Nie głosowałbym na nią nie dlatego, że jest kobietą, ale z paru innych powodów:
1) wątpię w jej kompetencje
2) jest z LSD
3) jest przydupasem Millera; a Miller to taki typ, że jak powie "spierda*aj", to czuje się podniecenie na myśl o podróży :suchar: No, przynajmniej w porównaniu z resztą sejmowych duraków.
4) jest znikąd, otoczona tylko sld-owcami, co łączy się z pkt. 3
Ponadto błędem jest porównywanie polityków zagranicznych do chcicy Berlusconiego. On pewnie by ją chędożył w myślach, reszta - wątpię. Mają dość kasy na ładniejsze od niej dziwki. Pewnie byliby pobudzeni przez pięć minut nową twarzą, potem by ją zwyczajnie zlali. Myślę, że mają inną mentalność, niż Kowalski. Przeciętny, nie Marian.

Końcówka - owijanie w bawełnę. Po prostu: w pierwszej turze żaden głos nie jest zmarnowany, w drugiej głosować na konkurenta Komorowskiego, kimkolwiek by nie był. W pierwszej turze: bo w ten sposób głosy oddane na konkurentów Borata zmniejszają jego przewagę i doprowadzają do drugiej tury, co jest "planem minimum". W drugiej turze: głosować na konkurenta, bo to przewietrzyłoby Pałac Namiestnikowski, spowodowałoby przetasowania na urzędniczych stołkach i odebrałoby im czas, który normalnie spożytkowaliby na przepierdalanie pieniędzy.

Generalnie - płytkie masz te analizy. Nie dajesz żadnych konkretów, tylko powielasz popularne stereotypy (Komorowski, Korwin, Ogórek) z pewnymi zmianami.

PS Skórka jest brzydka. Zmień ją, to też istotne, jeśli chcesz przyciągnąć czytelników. Zmień formatowanie tekstu. I przestań nadużywać "POlska", "POpulizm" itp. :P
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 15 Gru 2025, 21:29
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1051

Postprzez Tajemniczy w 02 Kwi 2015, 11:13

No, mi też ta "POlska" i "POpulizm" wygląda jak komentarz z interii/onetu napisany przez przygłupiego trolla (bez obrazy). Też lepiej by było gdybyś zrezygnował z takiego budowania wyrazów, zawsze to będzie wyglądać "poważniej".
Universal napisał(a):W drugiej turze: głosować na konkurenta, bo to przewietrzyłoby Pałac Namiestnikowski, spowodowałoby przetasowania na urzędniczych stołkach i odebrałoby im czas, który normalnie spożytkowaliby na przepierdalanie pieniędzy.

Jeszcze jest jeden z tego pożytek - takie długotrwałe siedzenie na stołku jednej partii jest po prostu niezdrowe dla polityki, i z boku, z np takiego Zachodu czy Brukseli wygląda to jak quasi rządy autorytarne gdzie jest jedna partia która od lat wygrywa wybory, a opozycja jest po to aby mieć się z kim kłócić lub wyśmiewać.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości