Działające układy detektorów

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Działające układy detektorów

Postprzez dambo w 19 Maj 2016, 16:13

Witam

Wpadłem na pomysł, który może się spodobać, ale potrzebuję pomocy w jego wykonaniu - mianowicie chciałbym wykonać repliki detektorów :)
Zastosowania:
- oczywiście jako ozdoba dla cosplayerów/ gadżet dla fanów, można (po przemyśleniu nawet trzeba) utworzyć też jakieś artefakty, których pozycja będzie wyświetlana na svarogu :)
- (bardziej rozbudowany pomysł) - na jakiś eventach można dzięki takim urządzeniom "wskazywać" drogę do "artefaktów"/jakiś miejsc kluczowych, tu wchodzi kwestia umieszczenia w środku np BT 4.0 i stworzenia "artefaktów" z nadajnikami, na jakieś strzalanki typu ASG w klimatach stalkera też byłoby fajne
Jestem elektronikiem, więc ta kwestia jest dla mnie w 100% do zrobienia problem z wyglądem :/ Marzeniem byłoby wykonanie obudowy w technologii druku 3d z ręcznym malowaniem i "psuciem", żeby bardziej dopasować je wyglądem do tych z gry
Pomysł nadszedł podczas grania i nigdzie nie znalazłem czegoś takiego. W trakcie wpadł mi kolejny pomysł na wersję mini/breloczkową, która może wykrywać nasz telefon jako "artefakt" dla tych którzy go ciągle gubią.
Znajdzie się ktoś chętny do pomocy? Szczegóły możemy omówić tu lub można do mnie pisać na adres thedambo1@gmail.com
Co myślicie o czymś takim?

Za ten post dambo otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive PRZEMEK ŁOWCA.
dambo
Kot

Dołączenie: 19 Maj 2016, 15:59
Ostatnio był: 04 Mar 2020, 17:24
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 1

Reklamy Google

Re: Działające układy detektorów

Postprzez Mito w 19 Maj 2016, 18:53

W sumie to już to kiedyś rozważałem - a same makiety już widziałem w paru filmikach fanów stalkera wykonane.

Pierwsze zastosowanie - cosplay - wymagałoby samej makiety. Być może gdzieś trzeba by wsadzić LEDa zasilanego baterią. W sumie żadnej elektroniki nie potrzeba.

Drugie zastosowanie - jakieś "gry leśne". Jeżeli mamy na myśli rozłożenie w jakimś terenie kilku(nastu) "artefaktów" i poszukiwanie ich takim "detektorem" - mogłoby być ciężko. Oczywiście artefakty musiałyby nadawać jakiś sygnał "odbieralny" przez detektory - ale to właśnie tu zaczyna się dość... trudna sprawa.

Zastosowanie samego Bluetooth (jeżeli dobrze zrozumiałem, że miałeś to na myśli) jest kompletnie bezsensowne - przecież jest to interfejs stosowany do PRZESYŁU informacji, a nie lokalizacji obiektu nadającego w przestrzeni. Rozumiem pierwsze skojarzenie: nowy, bardzobardzobardzo dobry i świetny, bajerancki interfejs, to używajmy go do wszystkiego - tylko że równie dobrze można by zastosować zwyczajne Wi-Fi lub wcześniejsze wersje Bluetooth - i tak to nie zadziała. Chyba najszybszym sposobem realizacji tego w sposób nowoczesny i polegający głównie na technice cyfrowej byłoby skorzystanie z usługi GPS, dopiero wtedy miałoby sens użycie BT. Zasada prosta: Każdy artefakt i detektor mają po jednym nadajniku/odbiorniku GPS i Bluetooth. I każdy z nich ciągle aktualizuje za pomocą GPS swoją pozycję w terenie i ją pamięta. Teraz, powiedzmy, że detektor nieprzerwanie szuka przez Bluetooth jakiegoś artefaktu - a każdy artefakt, który wykryje w swoim zasięgu nadający "zaproszenia" do komunikacji detektor włącza swój nadajnik Bluetooth i wysyła detektorowi swoje koordynaty. Detektor porównuje je ze swoimi i na tej podstawie oblicza (z pewnym błędem oczywiście) odległość od artefaktu. Tutaj już błyskanie diodką z odpowiednią częstotliwością, zależną od odległości to betka. I tak oto mamy symulowany detektor Echo. Ale sprawa dalsza - nie mamy pojęcia, w którą stronę detektor jest zwrócony, przez co nie wiemy, jak pokazać kierunek artefaktu (jak w Niedźwiedziu). Dwa sposoby rozwiązania problemu: albo robimy jakiś zmyślny system oparty o dwa urządzenia GPS w jednym detektorze, porównujący ich pozycję i liczący z tego kierunek (przy obecnej dokładności GPS... wątpliwe, raczej nie będzie działać znośnie), albo tworzymy coś w rodzaju elektronicznego kompasu i też liczymy kierunek.

Innym sposobem na to byłoby włożenie w detektor samego zespołu anten i użycie ich do wykrywania kierunku do artefaktu lub jakichś dzikich triangulacji... ale to już byłoby moim zdaniem masakrycznie trudne i nawet gdyby udałoby ci się to wykonać, to mam jakieś dziwne wrażenie że niedługo potem do drzwi zapukałby ci jakiś wojskowy z ofertą pracy... :caleb:
Spolszczenie do Misery: The Armed Zone (Ja & Imienny)
Ciekawe kiedy ilość moich kozaczków przekroczy moje IQ Image
Awatar użytkownika
Mito
Legenda

Dołączenie: 17 Sie 2014, 21:21
Ostatnio był: 29 Mar 2019, 02:46
Kozaki: 271

Postprzez dambo w 19 Maj 2016, 19:04

Użycie BT nie jest bez sensu - chodziło mi oczywiście o BT 4.0 BLE, są one stosowane w beaconach i maja opcję "mierzenia" odległości, oczywiście z błędem, ale są dość tanie i miałem z nimi kontakt dla echa w zupełności wystarczą. Nie chcę wchodzić w szczegóły techniczne - je mam już dość przemyślane nawet w kilku opcjach. Można np. detektor niedźwiedź wykorzystać tylko jako kompas - też byłby super efekt.

Potrzebuję pomocy w warstwie "wyglądu" :)
dambo
Kot

Postprzez lukebuka w 19 Maj 2016, 21:03

Stare multimetry mają dość podobną obudowę, mogą się nadać.
Awatar użytkownika
lukebuka
Tropiciel

Dołączenie: 09 Gru 2011, 17:21
Ostatnio był: 23 Gru 2017, 20:18
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 44

Postprzez Grzechu300 w 19 Maj 2016, 21:27

Tutaj znajdziesz więcej: viewtopic.php?f=9&t=18270&start=36
Вознаграждён будет только один.
Awatar użytkownika
Grzechu300
Ekspert

Dołączenie: 30 Sie 2012, 22:39
Ostatnio był: 15 Wrz 2019, 11:19
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 333

Postprzez dambo w 20 Maj 2016, 22:59

miałby ktoś teksturkę niedźwiedzia wyciągniętą z gry?
dambo
Kot

Postprzez Gro3a w 21 Maj 2016, 06:21

Łap, przyda się ;)
Image
Nie ma miłości, jest tylko żądza. Nie do człowieka, a do pieniądza.

Dziękuję Ci Boże, za te wspaniałe dni, bez których nie mógłbym teraz żyć. Dziękuje Ci za te wspaniałe chwile, bo w swym życiu nie miałem ich aż tyle. Za wszystkie spędzone w samotności i za te szczęśliwe, pełne miłości...
Awatar użytkownika
Gro3a
Technik

Dołączenie: 05 Maj 2012, 22:26
Ostatnio był: 26 Gru 2025, 23:07
Miejscowość: Lubawa - warmińsko-mazurski Sosnowiec
Ulubiona broń: Sawn-off Double-barrel
Kozaki: 294

Postprzez doomer77 w 21 Maj 2016, 08:58

Odnośnie obudów to jest tu trochę modelarzy, każdy z nich coś podpowie.
Ze swojej strony odradzam druk 3D, jako drogi jednostkowo i wymagający mimo wszystko późniejszej obróbki. Chyba, że zrobić pozytyw do odlania formy. Potem kopiowanie za pomocą żywicy.
Albo wersja de lux - frezowanie CNC w metalu :)
Awatar użytkownika
doomer77
Tropiciel

Dołączenie: 08 Sty 2015, 21:03
Ostatnio był: Wczoraj, 21:51
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 79

Postprzez dambo w 21 Maj 2016, 13:04

Bardzo dziękuję za teksturki!
Wersja frezowana to byłoby coś pięknego. Nauczyłem się obsługi inventora i mam wstępny zarys :) pomysł na pierwszą elektronikę jest taki, że będzie to kompas - pokrętłem ustawiamy kierunek i na wyświetlaczu nam go wskazuje.
Kolejnym problemem jest zaprojektowanie napisów na tej aluminiowej płytce. Zna ktoś rosyjski?
dambo
Kot

Postprzez Alchemik w 21 Maj 2016, 14:59

Wiesz oczywiście, że jeżeli chce zrobić więcej sztuk niż 3 modele, to wypadałoby na tym pozarabiać kokosów? :caleb:
Nie bądź jeleń. Jeżeli na stawiasz się na robienie takich rzeczy masowo, a nie tylko dla siebie, to sprzedawaj, będą małe kokosy, bo fanów stalkera jest w Polsce sporo.
Lizać stópki, niuchać stópki
Awatar użytkownika
Alchemik
Człowiek-Artefakt

Dołączenie: 17 Lut 2010, 12:59
Ostatnio był: 14 Sty 2026, 05:01
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 209

Postprzez dambo w 21 Maj 2016, 15:04

Dokładnie o tym myślałem, ale wszystko zależy od końcowego efektu. Najpierw chcę zrobić to tak dobrze jak tylko się da głównie dla siebie - potem przedstawię efekt i zobaczę co inni na takie coś.
Oczywiście wszystkich, którzy pomogą odpowiednio wynagrodzę :)

Edit:
Mógłby ktoś zerknąć, czy taki rozmiar jest ok?
https://goo.gl/photos/3gfN1Jvcc8s4oP6P9
dambo
Kot

Postprzez Alchemik w 22 Maj 2016, 02:17

Jak dla mnie w porzo. Mógłby być o dwa cm dłuższy, ale i tak jest spoko.
Lizać stópki, niuchać stópki
Awatar użytkownika
Alchemik
Człowiek-Artefakt

Dołączenie: 17 Lut 2010, 12:59
Ostatnio był: 14 Sty 2026, 05:01
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 209

Następna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości