[Call of Chernobyl] Nowy wielki SandBox

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\S.T.A.L.K.E.R. - Zew Prypeci\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Call of Pripyat\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [Call of Chernobyl] Nowy wielki SandBox

Postprzez Junx w 14 Sty 2017, 13:14

Torrent sztuk raz prosz - https://yadi.sk/d/qi8p6JxYxasbQ
Ryzen 5600x || 32gb DDR4 || RTX 2080 Super
Awatar użytkownika
Junx
Modder

Dołączenie: 15 Kwi 2008, 09:39
Ostatnio był: 17 Kwi 2026, 09:11
Miejscowość: Na co Ci to :)
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 358

Reklamy Google

Spolszczenie

Postprzez Freelance w 14 Sty 2017, 18:26

Witam. Szukam spolszczenia do S.T.A.L.K.E.R. Call of Chernobyl (mod) jesli takie wgl istnieje?
Freelance
Kot

Dołączenie: 22 Gru 2016, 15:10
Ostatnio był: 19 Mar 2020, 15:12
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 0

Postprzez caleb59 w 14 Sty 2017, 18:46

Przecież BYŁO :tm: kilka postów wyżej: http://www.moddb.com/mods/call-of-chern ... -1422-beta
                        Image
| Ryzen 7 5800X3D | 32GB DDR4 RAM | RTX 4070 SUPER 12GB GDDR6X RAM | Windows 11 Pro x64 |
Awatar użytkownika
caleb59
Administrator

Dołączenie: 23 Sie 2008, 18:59
Ostatnio był: Wczoraj, 23:38
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 679

Postprzez Omnibus w 15 Sty 2017, 11:32

Image

Co mnie podkusiło, żeby sztolcera instalować, ja nie wiem.
Pomoże KTOŚ czy NIE?
Awatar użytkownika
Omnibus
Łowca

Dołączenie: 20 Lut 2013, 09:07
Ostatnio był: 01 Mar 2021, 15:28
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 153

Postprzez Poldzer w 15 Sty 2017, 11:44

Junx napisał(a):Torrent sztuk raz prosz - https://yadi.sk/d/qi8p6JxYxasbQ

dzięki, ale nie ma innych cywilizowanych serwisów?
Awatar użytkownika
Poldzer
Legenda

Dołączenie: 02 Paź 2013, 17:17
Ostatnio był: 20 Mar 2026, 17:05
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: SPSA14
Kozaki: 239

Postprzez Akinaro w 15 Sty 2017, 20:00

Długo wstrzymywałem się z instalacją tego moda, i szczerze nie żałuje tego. Co z tego, że ma te mapy i grafikę z CoP, gdy to co najważniejsze, czyli system AI, marketing i sam balans gry jest niczym więcej niż copy/paste najgorszych rzeczy z innych modów.

Może nie jestem ekspertem w graniu w Stalkera, ale jak gracz który co roku gra we wszystkie części od samej premiery, jestem tak zawiedziony wszystkimi większymi modami do Stalkera w jakie grałem ostatnio, że serio chyba już dam sobie spokój i będę grał tylko w mały zestaw modów które sam wybrałem wieki temu i które nie psują tak zabawy...

Bo serio, co to za przyjemność grania gdy AI przy trudności "Stalker" potrafi walić z połowy mapy do ciebie z AK i trafiać w zasadzie bez przerwy(serio, bandyci na złomowisku stoją na środku i walą w ciebie gdy jesteś jeszcze przy powinności, na początku śmiałem się, ale po 40 godzinach grania stwierdziłem że to idiotyczne), a ty wywalasz mu cały magazynek w głowę z 20 metrów i musisz przeładować bo jeszcze stoi i wali do ciebie jak jak terminator.
O takich debilizmach jak brak możliwości sprzedawania nawet lekko zużytej broni, czy 2x większym koszcie naprawy niż koszt kupna nowej broni nie wspomnę....

Nosz cholera jasna, tyle lat minęło i każdy większy mod to copy/paste tych samych debilizmów związanych z trudnością i realizmem. Możecie bronić takiego stanu, ale sorry, balans jakiś musi być, bo to nie sztuka walnąć 10000HP wrogowi i mówić że to super realistyczny tryb.

Serio tak trudno usiąść i zastanowić się nad tym co to jest realizm?
Bo w tej chwili w tym modzie, jak i w innych po 40h grania mam 4 skrzynie wypełnione lekko zużytą bronią której nie można sprzedać ani naprawić, NPC na większości map widzą cię już z odległości kilometra i mają oczy w tyłku i celność sokoła. Nawet cholerny Kot ma HP chyba większe od zwykłego bandydy, bo czasami pełne dwa magazyniki w niego można wpakować a on nic...

Czy naprawdę nie istnieje mod w którym nie broń a amunicja jest cholernie droga i trudna do zdobycia, sama broń nie niszczy się bo wywaleniu 5 magazynków, a system obrażeń jest zbalansowany: ty dostajesz kilka strzałów w głowę= jesteś trup. NPC dostaje kilka strzałów w głowe=jest trup. A ceny za inne przedmioty nie są tak chaotyczne, o wadze niektórych elementów nawet nie wspomnę...

Sorry za ten rant, taką opinie mam na temat CoC, możecie się z tym nie zgadzać, macie prawo, tak jak ja mam prawo ją przedstawić.
Osobiście dał bym mu może 3-, Bo ilością map i grafiką nie można ukryć kiepskiej grywalności która powtarza się w każdym większym modzie. Może i jest to sandbox dla lubiących "zwiedzać" ale balans jakiś trzeba zachować...
Awatar użytkownika
Akinaro
Modder

Dołączenie: 01 Cze 2016, 10:52
Ostatnio był: 30 Sie 2023, 16:06
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 115

Call of Chernobyl problem z zapisem :(

Postprzez Napisze w 15 Sty 2017, 20:19

Elo zainstalowałem mod którego nazwa jest powyżej i odpalam go odrazu z archiwum Winrara
zapisuje sobie i znów odpalam i nie ma zapisu i ustawień które ustawiłem :(
Pomocy!
Napisze
Stalker

Dołączenie: 20 Paź 2016, 13:59
Ostatnio był: 26 Maj 2017, 20:26
Ulubiona broń: Gauss Gun

Postprzez Junx w 15 Sty 2017, 23:21

@Akinaro, podstawowy CoC to Pikuś. Zagraj z Call of misery to pogadamy, ale i to łatwe jest. Wyzwanie jest w OP-2, tam to dopiero strzelają. A najlepiej zagraj w Rzeźnię to już pełny hardcore, przed użyciem poczytaj komentarze bo nie biorę odpowiedzialności za stan zdrowia i umysłu. A co do twoich uwag to wszystko można poprawić. Poszukaj na moddb, tam jest masa tego.
Ryzen 5600x || 32gb DDR4 || RTX 2080 Super
Awatar użytkownika
Junx
Modder

Dołączenie: 15 Kwi 2008, 09:39
Ostatnio był: 17 Kwi 2026, 09:11
Miejscowość: Na co Ci to :)
Kozaki: 358

Postprzez trolololo w 15 Sty 2017, 23:36

Najpierw wypakuj moda, a później dopiero odpalaj. I upewnij się że uruchamiasz jako administrator.

@Akinaro
Ja mam z gołą inne odczucia. Na samym początku ten mod faktycznie był nudny, ale teraz, po aktualizacjach i do instalowania innych modów, gra jest naprawdę fajna. Pokaż filmik gdzie bandyci strzelają do ciebie z połowy mapy, jeśli są nie niepokojeni, czyli nie strzelasz pierwszy w ich stronę, bo nie uwierzę. Kilkukrotnie udało mi się w tym modzie podkraśc do patrolu wroga, i wystrzelić ich zza drzewa, albo ustawić zasadzkę na trasie ich przemarszu. Mam czasem nawet wrażenie że w nocy NPC czasem widzą wręcz za mało. Ponadto jest to chyba pierwszy mod, w którym chowanie się w krzakach jest skuteczne, i wróg cię wtedy nie widzi, jeśli akurat z tobą nie walczy, i nie widział jak się chowałeś. Spróbuj np. Na Wielkich Bagnach podczas strzelaninywejść w krzaki, i uciec do sąsiednich, tak by nikt cię nie widział. NPC będą uważać na krążki, w które wlazłes, ale możesz się przekraść nawet na ich plecy.
Obrażenia kiedyś faktycznie były popsute, ale teraz są lepsze. Może grasz na starej wersji? Wystarczy standardowy pistolet najemników, aby strzał w głowę, stalkera że "Świtem" powalił jednym strzałem. Jest opcja aby włączyć pokazywania życia przeciwników w prawym górnym rogu, możesz popróbować.
Nie sprzedasz nic, co jest zużyte poniżej 7/10 paska wytrzymałości, tak jak w COP. Możesz to upchnąć randomowym stalkerom, albo towarzyszom, ale myślisz że handlarze będą brali zużyte bronie?
Chcesz "realizm"? Kup sobie strzelbę, kałacha, i dragunowa, ulepsza kałacha i dragunowa pod celność, a strzelbę pod wytrzymałość. Hed=zgon nawet u gościa z egzoszkieletem, czy SEVĄ. Zgaduję że do takich strzelałeś, że nie mogłeś ich zabić. :caleb:

Ktoś wie, jak obsługiwać auta? Bo nie mogę uruchomić silnika, a komenda na ustawienie przycisku tegoż nie bangla. :+:
Deszczyk pada , RAM mi zjada...
trolololo
Legenda

Dołączenie: 25 Wrz 2013, 13:03
Ostatnio był: 24 Mar 2023, 18:36
Miejscowość: Na granicy LTE
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 119

Postprzez Omnibus w 16 Sty 2017, 00:16

Zainstalowałem CoCa dzisiaj. Nie bawię się już ogólnie w stalkera, opinie mam wyrobioną, jest to gra moim zdaniem słaba, niezależnie od tego jak fajnego klimatu nie miała kiedyś tam, dawno. Ale miałem nadzieję, że jak coś dostało MODY to może zmienie zdanie.

No i nie zmieniłem.
Zacznijmy może od faktu, że zrobienie pełnoprawnej recenzji moda jest niemożliwe, jeśli sesja w grę trwa więcej jak 15 minut to jest to cud. Bugtrapami tu sypie jak śniegiem w Zakopcu.
Ale wracając. Jak mi się grało pomijając ten fakt w CoCa?
Otóż grało mi się ch*****o.
Główna idea moda, to wypieprzyć 80% contentu z gry, wstawić mapy z innych części i dodać takie szmery bajery jak mapy i potworki, które ma każdy ruski mod od ponad dekady i które każdy widział. Doprawiono to 3ema odkrywczymi skryptami na krzyż i kreatorem postaci. I tyle.
W modzie, na tyle na ile grałem nie dzieje się nic. Możesz zwiedzać ten ubogi świat po którym popinkalasz już nty raz, możesz też wziąć odkrywcze misje od stalkerów jak "Zabij tamtego, przynieś sramto". O dziwo nawet tego się nie udało zrobić poprawnie, bo koleś którego miałem puknąć teleportował się non-stop między trzema lokacjami po całym Zatonie. O reszcie misji nie będę się wypowiadał, sami sobie odpowiedzcie na pytanie, jak zajmujące jest porzynoszenie 15 macek pijawki za równowartość Batona i tymbarka w polskim spożywczaku.
Nie ma restrykcji, nikt Cię nie prowadzi za rączkę. Ale nie istnieje też poczucie progresji, FM2000 na farcie zdobyłem w pierwszych 3 minutach gry, Niby Olbrzymy, kontrolery i mocniejsze stworki znalazłem po może 20 minutach. Zresztą ich lokacje z jakiegoś powodu powtórzyły sie przy dwóch startach na Zatonie.
Błędy zaobserwowane przez @Akinaro moge spokojnie potwierdzić. Wróg wykrywa Cię z odległości jakby chodził z lornetką przyklejoną do twarzy, w przeciętnego żołdaka trzeba wystrzelać równowagę kowadła w nabojach by raczył paść. I tak dalej i tak dalej...
Nuda, jak flaki z olejem. Pochwalić idzie ładną wodę i efekty jak błyski na horyzoncie, poprawione shadery. Nie wiem tylko od kogo to podpinkolili.
Nie mam bladego pojęcia jakim cudem to wygrało MODY, jako, że raz mod de facto więcej usuwa z gry niż dodaje, dwa miał w tym roku niesamowitą konkurencję i tak genialną i obfitą w content konkurencję jak np. BD64, Beginning of the end times, Great war dla HOI4, czy Mody dla Empire at war. Tajemnica stworzenia po prostu.
Ale cieszę się, że dane mi było w to zagrać. Jestem coraz mocniej przekonany dzięki takim właśnie modom, że stalker to gówno, o którym powinienem zapomnieć. Zostało mi jeszcze dla przyzwoitości zagrać w Miserię i LA:DC, które i tak nie wyjdzie, a potem mogę powiedzieć tej grze definitywnie Do widzenia,
Awatar użytkownika
Omnibus
Łowca

Dołączenie: 20 Lut 2013, 09:07
Ostatnio był: 01 Mar 2021, 15:28
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 153

Postprzez evilkorniszon w 16 Sty 2017, 01:15

Po ponad rocznej przerwie od STALKERÓW zainstalowałem ten mod i niestety bardzo, ale to bardzo się rozczarowałem. Call of Chernobyl to chyba najbardziej niestebilny i crashujący mod do stalkera w jaki grałem. Gra potrafi wywalić praktycznie w każdym momencie po jakiś 15 minutach gry. Nie ma jakiegoś sposobu, żeby łatwo poprawić stabilność tego moda? Wydaje się fajny, ale póki co jest kompletnie niegrywalny.
evilkorniszon
Kot

Dołączenie: 23 Maj 2013, 00:14
Ostatnio był: 16 Sty 2017, 01:16

Postprzez PainChiller w 16 Sty 2017, 13:52

Niestabilny? Mi jeszcze nigdy nie wywalił, a grałem już dużo.

Więc tak:
A) Jeśli doinstalowałeś jakieś addony, to spróbuj je wywalić. Często są ze sobą niekompaktybilne
B) mogłeś coś zje*ać podczas instalacji. Spróbuj przeinstalować
C) CoC ma dosyć duże wymagania(jak na stalkera). Sprawdź czy na pewno je spełniasz(Głównie chodzi tutaj o ram)
Ja nie kłamię, Ja oszczędnie dysponuje prawdą.
Awatar użytkownika
PainChiller
Modder

Dołączenie: 29 Gru 2013, 16:16
Ostatnio był: 21 Sty 2026, 22:17
Miejscowość: Gdzieś w Poznańskiej Zonie
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: Gauss Gun
Kozaki: 191

PoprzedniaNastępna

Powróć do Zew Prypeci

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość