[Horror in Chernobyl 2.1] czyli Projekt: Groza

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Postprzez Missile w 01 Maj 2008, 12:45

A niektórzy chcą mieć tylko nowe mutanty i możliwość podróżowania pojazdami po Zonie. Albo pojazd, zwiększony udźwig i nowe tekstury broni. Albo nowe bronie, pojazdy i udźwig.
Nie da rady dogodzić każdemu. Jeśli chcesz mieć moda dodającego mutanty, bronie i miejsca na artefakty przy pasie to musisz go sam zrobić. Nikt nie będzie marnował czasu, by zrobić moda specjalnie dla jednej osoby.

Missile
Wygnany z Zony

Dołączenie: 15 Gru 2007, 15:17
Ostatnio był: 15 Kwi 2016, 20:14
Miejscowość: Valhalla
Kozaki: 9

Reklamy Google

Postprzez Stiven w 01 Maj 2008, 17:40

Święta racja. Jeśli ktoś chce jakichś konkretnych rzeczy takich jak np. tylko nowe mutanty i udźwig, niech odwiedzi tą stronę, są tu praktycznie wszystkie mody jakie wyszły do stalkera, także te dodające tak liche rzeczy, jak tylko nowy skin lornetki, bądź właśnie tylko nowe skiny lub mutanty. Wystarczy tylko chcieć poszukać
Awatar użytkownika
Stiven
Stalker

Dołączenie: 18 Sty 2008, 19:03
Ostatnio był: 12 Lis 2008, 19:21
Miejscowość: Stamtąd
Kozaki: 0

Postprzez Missile w 01 Maj 2008, 17:44

Nie przeczę, że jest tam mnóstwo modów (choć większość to syf). Jednak długo szukałem tam modów dodających mutanty i nie znalazłem takowego. Mało tego, obszukał strony większość angielskich, niemieckich i ruskich stron o Stalkerze i nie znalazłem moda dodającego nowe mutanty. Jest sposób na wyciągnięcie mutantów z Basixa (o czym pisałem w innym temacie) jednak moda, który nie robi nic poza dodaniem nowych mutantów nie ma i pewnie nie będzie. No, chyba, że po wypuszczeniu Innovation Moda będę miał czas i chęci, to zrobię go.

Missile
Wygnany z Zony

Dołączenie: 15 Gru 2007, 15:17
Ostatnio był: 15 Kwi 2016, 20:14
Miejscowość: Valhalla
Kozaki: 9

Postprzez Imbefalasion w 01 Maj 2008, 20:18

Nareszcie się zebrałem i ściągnąłem tego moda. Ogółem fajny, zwłaszcza kilka rzeczy:

-na początku, jak budzę się w bunkrze Sida, słyszę jakieś strzały z góry. Wychodzę, do wioski, patrzę, a tam wszyscy się pochowali po kątach i strzelają do zombiaków wyglądający, jakby za życia uciekli z zakładu zamkniętego;

-pod koniec tej walki. Idę do wyjścia z wioski, a na środku drogi leży zombiak. Mimo iż martwy, jeden z stalkerów ciągle do niego strzela. "Bug jakiś", myślę, a tutaj ten zombiak wstaje i szarżuje na mnie. ;]

Ale jest taki błąd: mam wersję moda na ~03. Podczas walki z bandytami na parkingu uciekłem oczyścić budynek w którym przetrzymują Żwawego. Biegnę na górę, gdzie przesiaduje dwóch bandytów. Chciałem uciec na dół, ale drogę zablokował mi zombiak i 2 nibypsy. Próbowałem się bronić (w beznadziejnej sytuacji), z wiadomym skutkiem. Po załadowaniu nowej gry wysypało mi się do pulpitu bez żadnego komunikatu. W pliku logs było takie coś:
FATAL ERROR

[error]Expression : fatal error
[error]Function : CScriptEngine::lua_error
[error]File : D:\xray-svn\xr_3da\xrGame\script_engine.cpp
[error]Line : 74
[error]Description : <no expression>
[error]Arguments : LUA error: ...\stalke~1.-sh\gamedata\scripts\dialog_manager.script:393: attempt to compare number with nil
http://www.stalkerpbf.jun.pl
"A prawda jest jedna - Polska wiecznie będzie trwać!
I nigdy nie zginie, póki żyjesz Ty i ja
To sprawa honoru, to sprawa życia każdego z nas
I nie ma odwrotu - jesteś z nami lub przeciwko nam!"
Awatar użytkownika
Imbefalasion
Stalker

Dołączenie: 14 Paź 2007, 19:58
Ostatnio był: 17 Cze 2017, 19:50
Miejscowość: Gdańsk
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 2

Postprzez Bartas w 01 Maj 2008, 20:39

Nie mam pojęcia...
rozpoczynałem nową grę na tym modzie z 20 razy podczas jego tworzenia, zapisywałem i wczytywałem po każdej zmianie w plikach. Nie miałem żadnego crasha mimo wielu "Betatestów", więc nie za bardzo wiem o co może chodzić. Coś ze skryptem się zjechało, albo usunąłeś jakieś pliki. Wklej moda jeszcze raz.
Image
Bo inne horror-mody to chu*nia...
Wyjdzie jak go skończę
Awatar użytkownika
Bartas
Stalker

Dołączenie: 21 Paź 2007, 19:13
Ostatnio był: 24 Cze 2011, 19:07
Miejscowość: Dolina Mroku
Ulubiona broń: Gauss Gun

Postprzez Stiven w 01 Maj 2008, 22:56

W takich (rozbudowanych) grach jak ta naprawdę ciężko przewidzieć wszystko, co się może stać, więc mogą się zdarzyć takie błędy których 'engine' może nie przewidzieć, ale na pewno coś takiego się już nie powtórzy i nie jest to błąd twórcy moda/gry.
Sam zaczynałem grę ok 6-7 razy i nie miałem żadnych błędów. A dochodziłem do różnych momentów, nawet zrobiłem wycieczkę do army warehouse (bez robienia zadania z dokumentami) i naprawdę wszystko szło bardzo gładko.

Co do samego moda, cholernie spodobało mi się niebo podczas zwarcia, wyglądało mniej-więcej jak podczas burzy magnetycznej, po prostu świetne, jednak BN'y są trochę zbyt wytrzymałe, usunąłeś im chyba lethal points, bo bandyta potrafi wytrzymać dwa-trzy centralne strzały w głowę.
I jedno pytanie... Bartas, o co chodzi z tym fioletem? Jest dosłownie wszędzie, czy to jakieś zboczenie :P Tak po za tym mod jest naprawdę niezły.
Awatar użytkownika
Stiven
Stalker

Dołączenie: 18 Sty 2008, 19:03
Ostatnio był: 12 Lis 2008, 19:21
Miejscowość: Stamtąd
Kozaki: 0

Postprzez Bartas w 01 Maj 2008, 23:08

I jedno pytanie... Bartas, o co chodzi z tym fioletem? Jest dosłownie wszędzie, czy to jakieś zboczenie Jezyk

Nie, po prostu dobrze, według mnie, wpasowuje się w tego moda :) .

jednak BN'y są trochę zbyt wytrzymałe, usunąłeś im chyba lethal points, bo bandyta potrafi wytrzymać dwa-trzy centralne strzały w głowę.

Tak się zabieram za tego patcha zmniejszającego wytrzymałość... ale ciężko mi to coś idzie.
Poza tym 2 - 3 strzały w głowę zabijają, a w korpus to będzie chyba z cały magazynek.

EDIT: Usuwam link do spawnu pod wersję 1.0004. Za mało mutantów, patch będzie zawierał tylko zmniejszoną wytrzymałość mutantów i może kilka nowych tekstur. Może powrócę również do zadań typu "przynieś część ciała potwora" co pozwoli uzbierać troszkę więcej gotówki.
Image
Wyjdzie jak go skończę
Awatar użytkownika
Bartas
Stalker

Postprzez Imbefalasion w 03 Maj 2008, 14:33

Ehh... w sumie i tak, NPC są ciut za mocni (chociaż i tak, pewnie to wina pancerzy/broni), a przeinstalowanie go nic nie dało. Tak więc pytanie techniczne: jakie pliki odpowiadają za zachowania NPC (granaty etc.)?
Awatar użytkownika
Imbefalasion
Stalker

Postprzez Bartas w 03 Maj 2008, 15:41

Wątpię żeby to coś zmieniło, ale usuń wszystkie pliki w script z nazwą na początku xrs_....script. Nie wiem czy ruszy, jedynie wtedy musisz pogrzebać w pliku bind-stalker.script
U mnie samego nie ma takiego problemu, na pewno masz wersję 1.0003 :?:
Image
Wyjdzie jak go skończę
Awatar użytkownika
Bartas
Stalker

Postprzez Imbefalasion w 03 Maj 2008, 16:11

Bartas01 napisał(a):Wątpię żeby to coś zmieniło, ale usuń wszystkie pliki w script z nazwą na początku xrs_....script. Nie wiem czy ruszy, jedynie wtedy musisz pogrzebać w pliku bind-stalker.script
U mnie samego nie ma takiego problemu, na pewno masz wersję 1.0003 :?:

W zasadzie już mi tak bardzo nie zależy, proszę tylko o informację, które pliki odpowiadają za działania NPC. Nie, żeby mi to przeszkadzało, ale chciałbym wyjąć ten gadżet, do tego mutanty (np. z Basix'a), do tego kilka mini modów (repair mod, dream mod, kamuflaże do broni), żeby stworzyć taką kompilację do mojego prywatnego użytku. :)

Raczej tak, mam wersję 1.0003, ale nie przez reinstal, tylko przez edytowanie rejestrów (wg. FAQ).
Awatar użytkownika
Imbefalasion
Stalker

Postprzez Bartas w 03 Maj 2008, 16:25

To trzeba było tak od razu mówić.
Mutanty są z basixa. Zrobię ci taką małą paczkę z innymi plikami które sobie dograsz do tego.
EDIT: Missile zrobił już taką paczkę, dograj tylko do tego pliki pogody w config/weathers z mojego moda, i jeszcze sleep mod i masz wszystko czego dusza twa pragnie
:D

A na razie patch do HiC 2.0
TUTAJ
Zmniejsza wytrzymałość wszystkich kreatur w zonie, gdyż naprawdę poziom trudności był za wielki.
Image
Wyjdzie jak go skończę
Awatar użytkownika
Bartas
Stalker

Postprzez Złohohoho w 17 Maj 2008, 07:31

mam problem z downloadem moda, wchodze w link i co dalej? nima zadnego przycisku download ani niczego podobnego :| prosze o pomoc

EDIT\\\ ok juz mam, znalazlem. ja poprostu jestem slepy :D
S.T.A.L.K.E.R. master :D
Złohohoho
Kot

Dołączenie: 17 Maj 2008, 07:25
Ostatnio był: 04 Cze 2008, 06:09
Kozaki: 1

PoprzedniaNastępna

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości