S.T.A.L.K.E.R. 2 - Temat ogólny

Profesor Wołodia po 14 latach swoich badań wciąż nie dowierzał. Pod nosem cały czas powtarzał - "будет, не будет...".

Re: S.T.A.L.K.E.R. 2 - Temat ogólny

Postprzez doomer77 w 09 Lis 2024, 17:45

Ale oni nie testują gotowej, skończonej gry od pięciu lat i nie wprowadzają niezbędnych poprawek. Przypomnijmy sobie, jak wyglądały screeny i filmy sprzed roku, wcześniej przesiadkę na nowszą wersję silnika, jak narzekano na downgrade graficzny itd. Na to wszystko patrzy też Microsoft i inwestorzy. Ta gra wciąż była tworzona.

Bugi będą. Jedyne pytanie brzmi, czy będą to błędy uprzykrzające trochę rozgrywkę, czy ich kaliber będzie przypominał CP2077 na PS4 :)

I żeby było jasne - nikogo za błędy nie będę krytykował, czekam na tę grę mocno i niecierpliwie. A potem będę czekał cierpliwie na patche :)
Awatar użytkownika
doomer77
Tropiciel

Dołączenie: 08 Sty 2015, 21:03
Ostatnio był: Dzisiaj, 12:22
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 79

Reklamy Google

Postprzez Czipi w 09 Lis 2024, 18:37

Ja czuję lekki niepokój, który też nieco ciężko uzasadnić. Z jednej strony o grze krążą pozytywne opinie po 3h demku. Z drugiej co recenzja to inne informacje o szacowanej długości gry, wielkości świata czy innych rzeczach. W jednym materiale słyszałem, że "było kilka crashy do puplitu" - na 3h rozgrywki kilka brzmi dosyć poważnie, jeśli faktycznie tak było, to ktoś totalnie bagatelizuje zjawisko. Są też jakieś narzekania na UI/UX i podzielam uwagi, patrząc na szczątkowe materiały od GSC. Niby coś tam z tym działają, a jak nie to będą mody, ale też nie wiadomo kiedy, bo wsparcie moderskie to jedna z rzeczy, których nie uświadczymy na premierę. :/

Mam nadzieję, że będzie dobrze. Ale, kurna, nie pokazali tyle, żeby człowieka uspokoić. :caleb:

Rozkminiałem te preordery a koniec końców okazało się, że żona mi w tajemnicy zamówiła, złota kobieta. :E
Najlepsza gra przygodowa, nie ściemniam ->Image
Awatar użytkownika
Czipi
Tropiciel

Dołączenie: 27 Paź 2009, 20:57
Ostatnio był: 27 Gru 2024, 09:48
Miejscowość: Gdańsk
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 57

Postprzez Zari w 09 Lis 2024, 23:43

Osobiście na branżę biorę duużą poprawkę, bo Stalker to typ gry nieco specyficznej, no i nie zapominajmy oczywiście, że ostatni Stalker wyszedł szmat lat temu. Już po wrażeniach z demka było widać, że niektórzy chyba nie wiedzą w co grali i z czym to się je. Podejrzewam, że podobnie będzie w recenzjach i wrażeniach po premierze. Nie uchronimy się przed porównaniami do Far Cry, Fallouta, Tarkova, no i tej nieszczęsnej Gammy.
Dlatego, nie ufałbym tutaj osądowi recenzentów i innych influ. Nawet Quaz i podobni poziomem jemu, mogą się tutaj potknąć.
QA Analyst w Fool's Theory | W Gamedevie od 2019 roku
The Farm 51 | Intermarum | Fool's Theory
Image
Awatar użytkownika
Zari
Weteran

Dołączenie: 28 Sie 2008, 10:48
Ostatnio był: 02 Lip 2025, 21:16
Miejscowość: Chorzów
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 69

Postprzez GTR w 10 Lis 2024, 16:39

Będzie dobrze, Cyperpranka robili ile, 3 lata na szybciora? Tam swego czasu cały koncept gry został wy*ebany do kosza i robili od zera prawie całą grę, w S2 raczej nic takiego nie miało miejsca. Ja uważam że będzie dobrze, wiadomix że okazjonalne błędy się pojawią, na chwile obecną troche martwi AI ale czuje że 20 listopada o 19:00 będę się zagrywał jak 15 lat temu w Zewa.
| Ryzen 5 5600X | 16GB DDR4 3200MHz | RTX 3080 10GB | Windows 10 Pro x64 |
nismo

Za ten post GTR otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Czipi.
Awatar użytkownika
GTR
Tropiciel

Dołączenie: 13 Kwi 2013, 14:06
Ostatnio był: 13 Lut 2026, 01:28
Miejscowość: Nordschleife
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 83

Postprzez Andy88 w 10 Lis 2024, 17:06

Oglądałem filmik na YouTube macie linka
https://youtu.be/FXBmCzyEeN4?si=yAYXCvHeE3bdskg1
Mówią w tym filmie, że przez te lata
tyle różnych elementów ręcznie kraftowanych
dodali do gry, że sami nie pamiętają wszystkiego.
Andy88
Kot

Dołączenie: 09 Lis 2024, 09:13
Ostatnio był: 21 Lis 2024, 18:41
Kozaki: 0

Postprzez Czipi w 10 Lis 2024, 17:11

Trochę mi przykro, że nie będzie lootowania mutantów. Z drugiej strony oodeszli od tego już w Zewie Prypeci i tworzyło to ciekawy koncept przemieszczania się bez zwracania na siebie uwagi. Walka z mutantami się nie opłaca, bo nic z niej nie zyskujesz. Jeśli w HoC anomalie będą rozsiane randomowo a nie tylko w skupiskach (a wszystko do tej pory pokazywało, że tak będzie), to w fajny sposób będzie nagradzana walka z użyciem otoczenia. W SoC czasami portfel bolało jak mutant zginął w anomalii i nie dało się go bezpiecznie zlootować albo ciało znikało w karuzeli czy wirze.

Osobiście największe nadzieje pokładam w tym, że tereny pomiędzy "lokacjami" nie będą wiały nudą i faktycznie będą sporadycznie jakieś zabudowania/schowki/przeciwnicy. Żeby faktycznie chciało się chodzić zamaist korzystać z szybkiej podróży, bo na bank taka opcja będzie. A gdzieś tam wspominali, że 99% czy 99,99% terenu gry składano ręcznie, więc szansa jest spora.
Awatar użytkownika
Czipi
Tropiciel

Postprzez KoweK w 10 Lis 2024, 19:38

A w Czystym Niebie lootowało się mutanty? Opcja jest, ale nie widziałem by cokolwiek z nich wypadało.
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Dzisiaj, 13:00
Frakcja: Bandyci
Kozaki: 1496

Postprzez Czipi w 10 Lis 2024, 20:23

Bez bicia powiem Ci, że teraz nie mam pewności. Człowiek tyle czasu na modach spędził, że się zapomina co faktycznie OG oferowała.

Na pewno w Zewie przestałby być klikalne, tyle pamiętam.

Image
Awatar użytkownika
Czipi
Tropiciel

Postprzez Adik w 12 Lis 2024, 20:16

No trochę dokręcili śrubę tymi wymaganiami :facepalm:
Obecnie pod 2k spełniam normy GPU, RAM, DYSK i system xD procek nadal i7-9700k.
Grę i tak odpalę za jakiś miesiąc pewnie dopiero, to dam znać jak to działa. Na razie mam monitor FHD a docelowo ma być 2k.
"Hey man you know I'm really okay,
The gun in my hand will tell you the same" - The Offspring - Bad Habit
Awatar użytkownika
Adik
Łowca

Dołączenie: 28 Kwi 2014, 14:21
Ostatnio był: 18 Lut 2026, 09:55
Miejscowość: Świętochłowice
Ulubiona broń: Sniper VLA
Kozaki: 94

Postprzez Andy88 w 12 Lis 2024, 21:58

Powiem tak nie ma sensu się męczyć jak nie spełniasz wymagań ja kiedyś tak robiłem czyli uruchamiałem grę
mimo, że ledwo spełniałem wymagania bo koniecznie chciałem pograć. A po włączeniu gry i męczeniu się z zacinkami kiepską grafiką doszedłem do wniosku że żadna z tego frajda. Lepiej zainwestować w porządnego kompa niż ciągle walczyć problemami nie ma w tym nic przyjemnego.

Poza tym pytanie kiedy będzie wczesne pobieranie na pc steam bo na konsole już jest?
Andy88
Kot

Dołączenie: 09 Lis 2024, 09:13
Ostatnio był: 21 Lis 2024, 18:41
Kozaki: 0

Postprzez Zari w 12 Lis 2024, 22:48

:idea: Jest jeszcze jedno wyjście, a jest nim konsola.
Wynajmuję (testuję sobie przed kupnem) od Plenti.app Xboxa Series X za 200 parę zł miesięcznie (można tam też sobie kupić game passa taniej). Tak się składa, że Stalker 2 będzie w Game Passie i będzie wspierał natywnie na konsoli klawiaturę i myszkę.
Jest też Geforcenow, aczkolwiek nie wiem jak to wychodzi cenowo. Jasne, jak ktoś kupił już na PC i nie spełnia wymagań to ma mały problem, natomiast nie oznacza to, że nie będzie miał możliwości zagrania w ogóle.
QA Analyst w Fool's Theory | W Gamedevie od 2019 roku
The Farm 51 | Intermarum | Fool's Theory
Image
Awatar użytkownika
Zari
Weteran

Dołączenie: 28 Sie 2008, 10:48
Ostatnio był: 02 Lip 2025, 21:16
Miejscowość: Chorzów
Ulubiona broń: Sniper SGI
Kozaki: 69

Postprzez GTR w 13 Lis 2024, 00:38

Bez przesady, wymagania nie są takie tragiczne. Na medium karta która pamięta premierę CP2077, poza tym ten FPS target jakiś taki skibidi, nVidia podzieliła się swoją tabelką:

Image

Ja mam 3080 10GB, wychodzi podobnie co 4070. Na minus DLSS 3, rozdzielczość (mam UW 1440p) i VRAM. Wydaje mi się że na DLSS 2 jakoś pociągnie 60-70 fps jeśli parę opcji się wyłączy, także nie ma takiej tragedii.
| Ryzen 5 5600X | 16GB DDR4 3200MHz | RTX 3080 10GB | Windows 10 Pro x64 |
nismo
Awatar użytkownika
GTR
Tropiciel

Dołączenie: 13 Kwi 2013, 14:06
Ostatnio był: 13 Lut 2026, 01:28
Miejscowość: Nordschleife
Kozaki: 83

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości