Chłodzenie wodne - opinie

Naznaczony nie rozumiał tej wojny. Prawdą jednak było, że zbierała krwawe żniwo. Konsole czy PCty?

Chłodzenie wodne - opinie

Postprzez doomer77 w 07 Cze 2025, 18:18

Niedawno przesiadłem się na nowego kompa i chociaż działa świetnie, to przy obciążeniu słychać głośny szum wiatraków. Wiatraki nie najtańsze, generalnie ciche, ale chciałoby się ciszej.

Jest sens kupowania AIO 240mm na procek? Ile mieliście spadku temperatury po przesiadce i czy poziom hałasu też spadł? Problemów nie było przy Stalkerze, Horizonie, ale Cybeprunk i The last of us potrafią procka rozgrzać do ponad 70 stopni, co przy też rozgrzanej grafice wymusza wysokie obroty wszystkich wiatraków. Za chwilę wjadą jeszcze 1-2 wyciągowe i może poprawią przepływ, ale cudów się nie spodziewam.

Niektórzy mówią, że i tak jest hałas, inni narzekają na przecieki, że nie można obudowy przenosić itd. Jak to jest u was?
Awatar użytkownika
doomer77
Tropiciel

Dołączenie: 08 Sty 2015, 21:03
Ostatnio był: 11 Maj 2025, 09:49
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 75

Reklamy Google

Re: Chłodzenie wodne - opinie

Postprzez caleb59 w 07 Cze 2025, 23:07

Zależy jakie AIO - w ich wypadku pompka może najwięcej zmieniać jeśli chodzi o hałas. Jeśli już to decyduj się ale na AIO 360 żeby to miało przyszłościowy sens.

Każda nowa płyta główna ma w BIOS opcje dotyczące pracy wentylatorów więc warto tam zajrzeć i nanieść poprawki - u MSI jest chyba najłatwiej bo ustawiasz sobie "smart fan mode" i jeśli masz CPU Ryzena to można jako bonus ustawić "step up time 0.7" dla każdego wentylatora i nie musisz nawet bawić się w ruszanie krzywej prędkości obrotów.

Pamiętaj, że nowy PC = większa moc = większy hałas = większe zużycie prądu. Zawsze jest coś za coś i o ciszy można zapomnieć bo jak skręcisz prędkość wentylatorów za nisko to wszystko będzie się gotowało.
                        Image
| Ryzen 7 5800X3D | 32GB DDR4 RAM | RTX 4070 SUPER 12GB GDDR6X RAM | Windows 11 Pro x64 |
Awatar użytkownika
caleb59
Administrator

Dołączenie: 23 Sie 2008, 18:59
Ostatnio był: 21 Maj 2025, 17:32
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 678

Postprzez doomer77 w 08 Cze 2025, 00:55

Dzięki za odpowiedź.

Spodziewałem się problemów z szumem podczas przesiadki, no bo z niczego ta wydajność się nie bierze. I tak jestem zadowolony, ale temperatury na tym poziomie i przy tym szumie chcę zdusić.

360mm mi się nie zmieści (chociaż może jest szansa). Na froncie mam wentylatory podające, na górze wejdzie tylko 240 lub 280mm i dlatego patrzę na te rozmiary.

Krzywymi wentylatorów też się bawię od paru tygodni, ale dochodzę do wniosku, że obecny układ CPU i GPU jest przestarzały, bo GPU ogrzewa radiator CPU i temperatury czasami wariują.

Na celowniku mam obecnie NZXT Kraken 240, ale BeQuiet Pure Loop 2 FX 240 też wygląda ciekawie. Generalnie coś w ten deseń, im ciszej tym lepiej.
Awatar użytkownika
doomer77
Tropiciel

Postprzez dorian w 11 Cze 2025, 23:24

Od ponad roku mam chłodzenie AiO Lian Li Galahad Trinity 2 tyle, że w wersji 360. Do tej pory zupełna cisza, pompki nie słychać, jedynie delikatny szum wiatraków. Trzeba poustawiać w biosie krzywe wentylatorów żeby było możliwie cicho i wydajnie, to samo z pompką. U mnie ustawiłem wentyle na min, czyli ok. 750 obr. przy niskim obciążeniu, przy max obciążeniu mogą wzrosnąć nawet do ok. 2500 obr. ale to raczej na "wypalaczach" CPU typu Prime czy Cinebench. W grach, np. Cyberpunk temp. CPU wynosi ok. 60 st., wentyle kręcą się na ok. 1000 obr. Pompka może się rozkręcić do 3200 obr. ale ustawione mam na sztywno 2200 obr. i jest git. Procesor 7800x3d, grafa RTX 4090 Suprim X. Generalnie jestem bardzo zadowolony z tego chłodzenia, może warto, żebyś rozważył to samo, ale w wersji 240. W X-kom podana gwarancja wynosi 24 m-ce i tak samo było z moim 360 (potem sprostowali), bo tam kupiłem, ale sprzęt ten ma gwarancję producenta 60 m-cy.
https://lian-li.com/product/galahad-240-360/
Awatar użytkownika
dorian
Legenda

Dołączenie: 11 Lut 2008, 16:02
Ostatnio był: 15 Cze 2025, 01:12
Miejscowość: W-wa
Frakcja: Zombie
Kozaki: 246

Postprzez doomer77 w 14 Cze 2025, 21:05

Na razie dołożyłem dwa wentylatory wyciągowe na górze i pobawiłem się krzywymi. Temperatury nieco spadły, zwłaszcza przy The Last of Us, ale i hałas mniejszy. Poćwiczę jeszcze kierunkiem przepływu powietrza, bo to czasami ma większe znaczenie niż ilość powietrza. Ale AIO chyba wjedzie, spojrzę na to od Lian Li, chociaż NZXT wciąż mi wychodzi najwyżej w różnych poszukiwaniach.
Póki co temat otwarty :)

----------------

Mały update.
Do obudowy wjechało AIO NZXT 240mm Kraken. Instalacja prosta, chociaż dla medium tower wężyki trochę za długie i trudno je jakoś ładnie ułożyć.
Teraz temperatury. W spoczynku różnicy nie ma, wciąż te 30 stopni, ale pod obciążeniem spadki ok. 10 stopni, czasem mniej, czasem więcej. 55-57 to średnia temperatura w kilku grach, więc zysk jest. Pod dużym stresem nie przekroczyłem 87 stopni.
Hałas też mniejszy, bo wszystkie wentylatory kręcą się nieco wolniej, a i przy grafice spadek o kilka stopni zwolnił nieco wentylatory. Miał na to wpływ głównie przepływ powietrza, bo nad grafiką nie ma teraz dużego radiatora, który nie dość, że ten przepływ zakłócał, to jeszcze oddawał ciepło z CPU.
Dziękuję wszystkim za podzielenie się własnymi doświadczeniami :)

Za ten post doomer77 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive caleb59.
Awatar użytkownika
doomer77
Tropiciel

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość