Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).
Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].
Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].
Lokalizacja logów: Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs
Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.
Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.
Cześć! Próbowałem znaleźć przyczynę wysypywania się u mnie soljanki ale nie wiem już sam co jest źle.
Zainstalowałem na nowo Stalkera, dodałem patcha 1.0004, ściągnąłem : 1. Narodnaya Soljanka wersja 13.12 wraz z poprawkami 22.01 i 26.01: http://rutor.org/torrent/34260 1.6 GB a potem 2. Pliki językowe można ściągnąć z http://depositfiles.com/en/files/7tqp583gc
no i wyskakuje zaraz po odpaleniu stalkera:
XR_3DA.exe caused BREAKPOINT in module "E:\THQ\S.T.A.L.K.E.R. - Shadow of Chernobyl\bin\xrCore.dll" at 001B:01047D15, xrDebug::backend()+165 byte(s)
w innych modach jak coś takiego wyskakiwało to trzeba było pozmieniać w pliku localization, ale tutaj nie ma takiego katalogu jak config. Czy ktoś z was wie co trzeba zrobić?
Witam Mam problem z uruchomieniem tego moda, mimo zmiany nazwy plików według instrukcji, instalator nie dział. Wywala mi błąd pod tytułem nazwa pliku, nazwa katalogu lub składnia etykiety woluminu jest niepoprawna. Wypakować obrazu też nie mogę bo power i magic iso plują w oczy informacją że nie obsługują tych plików. Niech ktoś podpowie co mam zrobić będę bardzo wdzięczny.
Ja jeszcze musiałem o porócz zamiany plików na 2009 (13.12).exe zmienić katalog w którym te pliki są na np: solyanka i to pomogło. Ale po rozpakowaniu i tak mod nie działa bo tworzy nowe pliki "dbx" czy jakoś tak, natomiast w katalogu gamedata praktycznie nic nie ma. Stalkera mam polskiego a ten mod jest pod ruskiego stalkera, więc wydaje mi się że języki się kłócą. Jak Ci odpali @marcinol1977 to napisz jak to zrobiłeś
Szanowni koledzy stalkerzy Myślę, że znalazłem rozwiązanie na większość problemów z wypadami do systemu. Dotarłem do momentu gry, kiedy chciałem pójść z Baru na Magazyny Wojskowe. I tu koniec - po przejściu na nową lokację za każdym razem wypad - prędzej czy później. Z logu wynikało, że zazwyczaj był to problem z pamięcią. Intensywne drążenie w necie doprowadziło mnie do tutoriala, jak można pokonać ten problem. Po zastosowaniu recepty - prawie zero wypadów (na zupełny brak raczej nie ma co liczyć, ale teraz warunki muszą być wyjątkowo ekstremalne, żeby gra wyleciała). Problemy powoduje Windowsowe ograniczenie do 2Gb możliwości korzystania z pamięci przez aplikacje. Nie jest wykluczone, że ten brak pamięci powoduje również inne błędy... W spoilerze zamieszczam cały tekst porady, a aplikacja "Microsoft Visual C++ 2005 Express Edition.torrent " oraz dla leniwych lub niecierpliwych - spatchowany plik wykonawczy XR_3DA.exe są dostepne na forum partnerskim stalkerteam.xorg.pl, gdzie prowadzony jest projekt tłumaczenia Solyanki pod nazwą "Narodnaya Solyanka dla mas" Uwaga: nie mogę zagwarantować że u każdego będzie działał, ale kilka osób już skorzystało.
:
Jak uniknąć wypadów z powodu _out_of_memory
Któż z graczy Solyanki lub Stalkera nie zna sławetnych linijek w logu:
Expression : fatal error Function : _out_of_memory Arguments : Out of memory. Memory request: xxxxx K
Ja też straciłem sporo nerwów i czasu próbując wszystkiego co możliwe, aby przejść lokację w której co chwila gra wypadała do pulpitu z powyższego powodu. Zawziąłem się i strawiłem dwa wieczory, ale znalazłem rozwiązanie. Poniżej zamieszczam tłumaczenie artykułu pozwalającego rozwiązać ten problem. U mnie zadziałało.
======================= Zacznijmy od teorii. Microsoft Vista (a także W7) ma dla wszystkich programów wbudowaną barierę na poziomie 2gb pamięci. To uniemożliwia dowolnej aplikacji użycie ponad 2gb pamięci (fizycznej i wirtualnej). Z tego powodu wiele gier wykłada się albo sygnalizuje błędy braku dostatecznej ilości pamięci.
Teraz jak rozwiązać ten problem. - Pierwsze co musisz zrobić, to zaopatrzyć się w kopię Microsoft Visual C++ 2005 Express Edition. Jest do pobrania za darmo ze strony Microsoft-u (po prostu wrzuć nazwę w Googla i powinno się pokazać źródło). - Druga rzecz, jaką musisz wykonać, to lokalizacja pliku, z którego uruchamiasz stalkera, i wykonanie kopii tego pliku. Schowaj kopię w bezpiecznym miejscu jako kopię bezpieczeństwa. Powtarzam jeszcze raz, jest to plik exe. (Plik exe dla Stalkera znajduje się w katalogu "bin". Nazywa się XR_3DA, co jest trochę niezwykłe, ponieważ nazwa pliku exe większości gier jest taka sama, jak nazwa gry.) - Teraz musisz zainstalować Visual c++ 2005 Express. Po zainstalowaniu kliknij prawym klawiszem myszy na skrót, idź do „właściwości’ i wybierz „uruchom jako administrator”. To jest główny powód, dla którego ściągnąłeś ten program. Potrzebujesz dostępu do wiersza poleceń jako administrator, czego nie umożliwia standardowa komenda cmd w twoim systemie. - Następnie otwórz Visual Express, idź do narzędzi (tools) na pasku. Wybierz okno wiersza poleceń (visual studio 2005 command prompt). W otwartym oknie, nawiguj do foldera, w którym znajduje się plik exe Stalkera. Wymaga to umiejętności poruszania się po katalogach za pomocą wiersza poleceń, co może niektórym sprawiać trudności. Jednakże tu się nie da inaczej. Dla przypomnienia – polecenie ’cd’ pozwala zmienić katalog na podany za poleceniem.
Jako przykład podam sytuację z mojego komputera - u mnie ścieżka dostępu do pliku exe jest następująca: C:\Program Files\THQ\ S.T.A.L.K.E.R - Shadow of Chernobyl\bin\ XR_3DA.exe
(Jeśli używasz Vista lub Win7 32) Wpisz: "cd c:\Program Files" Naciśnij Enter. (Jesli używasz Vista lub Win7 64) Wpisz: "cd c:\Program Files (x86)" Naciśnij Enter.
Teraz (w dalszym ciągu mój komputer jako przykład) Wpisz: "cd THQ" Naciśnij Enter.
Teraz wpisz: "cd S.T.A.L.K.E.R - Shadow of Chernobyl" Naciśnij Enter. (Uwaga: po obu stronach znaku "-" są spacje.
Następnie, napisz: "cd bin" Naciśnij Enter. Teraz jesteśmy w katalogu zawierającym plik exe gry.
Teraz wpisz : "editbin.exe /LARGEADDRESSAWARE XR_3DA.exe" Naciśnij Enter. Jeśli wszystko poszło dobrze, powinno się pokazać w następnej linii coś w rodzaju "Microsoft copywrite bla bla bla". Wpisz: "exit" Naciśnij Enter.
Jeśli używasz systemu 64-bitowego, to już jest wszystko co musisz zrobić. Jeśli używasz systemu 32-bitowego, pozostaje jeszcze jeden krok.
(Tylko dla użytkowników Vista i Win7 32-bit). Otwórz nowe okno poleceń poprzez visual express. Wpisz: "BCDEDIT /set increaseuserva 3012" Naciśnij Enter. Wpisz: "exit" Naciśnij Enter.
To wszystko. Po restarcie twojego komputera Stalker nie powinien wypadać do pulpitu, a w każdym razie nie z powodu braku pamięci. Na koniec dodam że ten sposób działa z każdą grą, musisz tylko powtórzyć wszystkie kroki nawigując do innego katalogu i innego exe. Przykro mi, jeśli twoje pliki gry Stalker są zorganizowane inaczej niż moje. To zależy od wersji gry.
------------
Edycja... administracja ma zawsze rację .
Uwagi moderatora:
http://forum.stalker.pl/viewtopic.php?f=49&t=6659 - czy AŻ TAK potrzebujecie userów... - atikabubu |
Co cię nie zwalnia z przestrzegania regulaminu forum
ściągnęłam wersje Narodnaya Soljanka wersja 13.12 wraz z poprawkami 22.01 i 26.01 z 1 posta i nie mogę uruchomić gry. reinstalowałam gre wgrałam od nowa 1.0004 zmieniłam nazwę katalogu i plików instalacja przebiegła pomyślnie lecz przy próbie włączenia nic, any ideas?
Nati20 - może nie jest to zbyt odkrywcze, ale by bezstresowo instalować a potem grać w ruskie mody, potrzebna jest ruska wersja Stalkera. Solianka i Zew Monolitu to tylko czubek góry lodowej. Ruskich modów jest cała masa.
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów. Stanisław Lem
smok61 napisał(a):Nati20 - może nie jest to zbyt odkrywcze, ale by bezstresowo instalować a potem grać w ruskie mody, potrzebna jest ruska wersja Stalkera. Solianka i Zew Monolitu to tylko czubek góry lodowej. Ruskich modów jest cała masa.
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota" Wheeljack
Masz rację xKoweKx. Na moje usprawiedliwienie powiem tyle, że oprócz polskiej wersji Stalkera posiadam też ruską. Ruskie mody instaluję na ruskiej wersji i stąd moja niewiedza. Przepraszam i proszę o usunięcie moich postów.
Uwagi moderatora:
Nie ma za co. :P Ważne, że jest sprostowanie.
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów. Stanisław Lem