[STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaja Soljanka" - BETA

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaya Soljanka"

Postprzez Delat w 24 Kwi 2010, 21:43

Mam dwa pytania: Co zrobić aby działały piosenki z mp3... tej którą kupujemy np: u Sida. Mam 3 pendrive z mp3, mam tam różne tytuły piosenek ( niektóre nawet znam ) ale słysze tylko szum radia. Działają te z FM ale jest ich ze 2 i reszta to jakieś dźwięki strzałów itp.

I kolejna rzecz... Kryjówka Strieloka - ciągle mnie teleportuje na schody jak chce do niej wejść, gdzie mam potem iść ? Jak wracam to znów mnie teleportuje.
Awatar użytkownika
Delat
Stalker

Dołączenie: 28 Mar 2009, 22:43
Ostatnio był: 14 Paź 2014, 10:55
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Sniper VLA
Kozaki: 0

Reklamy Google

Postprzez trurl3 w 25 Kwi 2010, 10:09

Żeby działały flaszki dźwiękowe, trzeba sobie ściągnąć 'zawartość dźwiękową' tych flaszek. Pliki piosenek w grze są 'puste' tzn. zawierają po kilka sekund szumu. KOmplet plików muzycznych waży troche ponad 1 GB
Znalazłem trochę informacji i źródło pobrania w formie torrent:

Fleszki muzyczne i radio.
Dla dowolnej wersji Solyanki.
Całkowity rozmiar (trzy warianty, przy pobieraniu można wybrać dowolny) - 3,2 GB

http://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=2724148

Myślę że dasz sobie radę z pobraniem przez torrent z rosyjskiej strony. Ja nie podejmuje się przerzucać 3 GB.

Kryjówka Striełoka Wejście do kryjówki Striełoka jest zasłonięte teleportem. Zęby się tam dostać, musisz w podziemiach znaleźć inny teleport, który cie przeniesie do kryjówki. Teleport wygląda jak jasno świecący wir i może znajdować się w rożnych miejscach podziemi, a także może 'uciekać' przed tobą. Wtedy trzeba szukać w innym miejscu. Jak już wejdziesz do kryjówki, oprócz pendrive-a Striełoka i broni z półki oraz amunicji z metalowych zamkniętych skrzynek (trzeba w nie strzelić, żeby się otworzyły) , poszukaj w drewnianych skrzyniach - tez trzeba je rozbić, jest tam jeszcze jeden kwestory przedmiot.

Widzę, że jest problem z brakiem zrozumienia tekstu - informacje pojawiające się na ekranie są istotne dla gry - bez nich nie wiesz co robić dalej. Trudno mi będzie prowadzić cie za rękę :). Ale czasem podpowiem...
Ostatnio edytowany przez trurl3 25 Kwi 2010, 21:21, edytowano w sumie 2 razy
Projekt "Zew Prypeci PL" pomyślnie zakończony
Projekt "Narodnaya Soljanka " w toku - wydana wersja z 20.01.11. z kompletnym 'polskim akcentem' i dodanym kwestem
Projekt "Zew Monolitu PL" pomyślnie zakończony
Projekt polonizacji "NLC6-Początek" w toku
Informacje na temat polonizacji Soljanki, Download, Poradniki, Zgłaszanie błędów w Polonizacji - zapraszamy do odwiedzin.
Tu mozna podziekować Arharze, twórcy Soljanki

Za ten post trurl3 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Universal.
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Dołączenie: 22 Wrz 2008, 19:56
Ostatnio był: 28 Lis 2013, 17:02
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 11

Postprzez caleb59 w 25 Kwi 2010, 10:20

A ja radzę zaczekać na ewentualne spolszczenie niż grać bez sensu, bez zrozumienia i tracąc ewentualną przyjemność z gry - nie zadręczać @trutl3 durnymi pytankami!
BTW pliki .mp3 są tez w pierwszym poście @yozue...
                        Image
| Ryzen 7 5800X3D | 32GB DDR4 RAM | RTX 4070 SUPER 12GB GDDR6X RAM | Windows 11 Pro x64 |
Awatar użytkownika
caleb59
Administrator

Dołączenie: 23 Sie 2008, 18:59
Ostatnio był: Dzisiaj, 15:52
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 679

Postprzez trurl3 w 25 Kwi 2010, 10:24

Podznaczony napisał(a):Nie wiem czemu ale tekstury chyba mam pomieszane nic nie wygląda normalnie w ekwipunku : / Może ktoś dać jakąś rade ew. linki do fixów czy czegoś w ten deseń ?

Znalazłem coś , co sie nazywa "Fiks pliku ikonek inwentarza dla słabych kart graficznych" Wprawdzie przeznaczony do starszej wersji Solyanki, ale w ostateczności możesz spróbować. Fiks jest do pobrania stąd:

Fiks pliku ikonek inwentarza dla słabych kart wideo. Autor: boboz
Leczy nieprawidłowe pokazywanie ikonek w inwentarzu.
Dla wersji z 13.12 (z patchem 26.01)

Daj znać, czy pomogło
--------------------
caleb59 napisał(a):A ja radzę zaczekać na ewentualne spolszczenie niż grać bez sensu, bez zrozumienia i tracąc ewentualną przyjemność z gry - nie zadręczać @trutl3 durnymi pytankami!
BTW pliki .mp3 są tez w pierwszym poście @yozue...

Rada jest najlepsza z możliwych, ale... rozumiem niecierpliwych :). Dlatego pozwoliłem sobie przetłumaczyć krótkie FAQ na temat Solyanki. Myślę, że można tam znaleźć sporo odpowiedzi.

Malutkie FAQ NArodnoj Solynki:
:

Lekarstwo otrzymane od Doktora pijemy od razu i potem patrzymy uważnie pod nogi.
Żeby się "obudzić" - pijemy miksturę od Górnika.
Żeby pojawił sie Kostia trzeba uratowac zywego Żwawego.
Jeśli powstaja lagi - zabij "pasące się" w pobliżu połamańce.
Jeśli spada FPS - wyłacz "spanie NPC" w pliku "meceniy_utils"
Szukaj w ścieżce: ...S.T.A.L.K.E.R\gamedata\scripts, otwórz plik "meceniy_utils" i zmień w linijce
"npc_sleep = 0 --\\*Sen NPC (1 - włącz , 0 - wyłacz)" wartość "1" na wartość "0".
"Rybkę" dla Kostii najlepiej "zdobyć" pistoletem lub śrutówka.
Noktowizory na kombinezony montują osobno za pieniądze handlarze (ukażdego swój asortyment broni).
Szerstiuk NIE DAJE Dokumentów za wódkę.
NPC Siwy pojawia sie na swoim miejscu na Dziczy (Dzikich Terytiach) w swoim czasie - a w międzyczasie - wypełniaj inne zadania.
Artefkat dla Pliczko leży teraz nie w Dolinie Mroku (W nowej lokacji "Zapomniany las", niedaleko od wejścia do lokacji)
Żeby trafić do schowka Striełoka trzeba znaleźć w podziemiach WIDOCZNY teleport. Uwaga! On okresowo zmienia swoje położenie.
Przejście na ATP na początku gry znajduje sie w lokacji Bar, i jest zaznaczone na mapie w PDA.
Przejścia z ATP na Kordon szukaj przy stosie kamieni. Zdjęcie stosu jest w PDA.
Dysk dla Adreanaliny leży w JEDNYM(!) z zabudowań na ATP. Nie ma tam plakatu ani wskazówek. I budynków tam więcej niż jeden.
Kombinezon maskujący lezy na ATP - wskazówka naprowadzająca jest w PDA
Imadło jest na ATP. W znalezieniu pomaga rysunek w ATP.
Jeśli przyszło ci do głowy skoczyć z ATP do prypeci, musisz zaopatrzyć sie w artefakty i znaleźć egzoszkielet monolitu.
I wtedy będziesz miał szansę dotrzeć do alei na Radarze - tam możesz znaleźć przejście do wczesniejszych lokacji.
Mózgu kontrolera może NIE BYĆ na lokacji ATP. Kwestia szczęścia...
Jeśli NPC nie bierze od ciebie broni lub pancerza z zadania - to prawdopodobnie treba przedmiot wyremontować.
Jeśli mechanik (dowolny) nie chce wzmocnić twojego kombinezonu lub zamontować noktowizora - znaczy że kombinezon albo mocno uszkodzony albo po prostu nie ten albo nie msz dośc pieniędzy.
Jest btakże mozliwość, że masz dwa takie kombinezony i on sie w nich myli. Rada: Ulepszaj tylko nieuszkodzone kombinezony i nha czas ulepszenia przenieś pozostałe kombinezony z plecaka do schowka .
Lis bierze tylko nieuszkodzony egzoszkielet
Bies weźmie tylko nieuszkodzoną kamizelkę
Zadanie na PDA wojskowego: Krótki opis (zawoalowany): Kordon - Udawacz na Wysypisku (nie leczyć)
pewien bandyta ze Szturmowym Abakanem - Stały bywalec Wysypiska (uważnie śledzić dialogi) - Bar (śledzić dialogi) - Koniec ściezki zadania, ale nie koniec samego zadania.
Jeśli NPC z zadania przepadł - znaczy że nie miałeś szczęścia.
Jesli NPC z zadania nie zyje - nie masz szczęścia. Możesz go ożywić później, we freepleju, artefaktem "żywe serce".
Schowki od Kostii są przypadkowe - dlatego pytając o nie trzeba dawać ich opis z PDA - i wiekszośc łatwo snaleźć przy wystarczającej spostrzegawczości.
Nie zabijaj neutralnych i pzyjaznych NPC (nie wazne z jakiego ugrupowania)- spada reputacja - nie do odrobienia :)
Miniguna i Karabinu Maszynowego nie należy uzywać bez egzoszkieletu.

--------------- Wypady ------------------------
Wiekszośc przypadkowych wypadów ma przyczynę w twoim systemie operacyjnym albo sprzęcie, dotyczy to także zwisów przy wczytywaniu sejwów
polecam nastepujące sposoby leczenia:
1.Czyścić pliki tymczasowe
2.Co jakis czas wykonać defragmentacje dysków twardych
3.Obnizyc ustawienia wideo
4.Nie właczać "częstego respawnu"
5.Próbować robić zapisy i wczytywania sejwów przez konsolę:
save [nazwa_pliku]
load [nazwa pliku]
6. Nie naciskac przycisku "kontakty" w PDA
7.Nie naciskac przycisku "Weź wszystko" przxy obszukiwaniu martwych NPC.
8.Często pomaga przywrócenie standardowego hud-a os AMK.
9.Wypady bez logu - to zazwyczaj przyczyna braku optymalizacji sprzętu, zawyżonych ustawień i obecności "błędnych" Elektrochimer.
Sprzęt optymalizujemy, nastawienia obnizamy - chimery leczymy:
Mozna skrócic im "dzień pracy", w \gamedata\config\creatures\m_chimera.ltx
DayTime_Begin = 4; początek dla potwora
DayTime_End = 22; koniec dla potwora
Ustawic im w nocy 1 godzinę, i będzie mozna je spotkac tylko w wyznaczomum przez ciebie czasie...
10. Niektórzy utrzymują, że wypady bez logu i zwisy przy sejwowaniu leczy się znacznym obniżeniem nastawień gry.
11. Jeśli spada FPS - odłaczyć "sen NPC" w pliku "meceniy_utils"
Idź po ścieżce: ...S.T.A.L.K.E.R\gamedata\scripts, otwórz plik "meceniy_utils" i zmień w linijce "npc_sleep = 0 --\\*Sen NPC (1 - włacz , 0 - wyłacz)" wartość "1" na wartość "0".
------------------------------------------------
Poniższe powinno uchronic od wielu przypadków flodowania czerwienią w konsoli (ale nie wszystkich), komu wszystko jedno, niech zignoruje :D :
Otwórz amk_offline_alife.script
szukaj:
elseif sect =="mutant_flesh_eye" or sect == "mutant_boar_leg" or sect =="mutant_dog_tail" or sect == "mutant_psevdodog_tail" or sect =="mutant_krovosos_jaw" or sect == "mutant_burer_hand" or sect =="mutant_zombie_hand" or sect == "mutant_snork_leg" then
zmień na:
elseif sect =="mutant_flesh_eye" or sect == "mutant_boar_leg" or sect =="mutant_dog_tail" or sect == "mutant_psevdodog_tail" or sect =="mutant_krovosos_jaw" or sect == "mutant_burer_hand" or sect =="mutant_zombie_hand" or sect == "mutant_snork_leg" or sect =="mutant_spleen_rat" or sect =="mutant_flesh_eye" or sect =="mutant_face_tushkano" or sect =="mutant_fracture_hand" or sect =="mutant_hand_kontroler" or sect =="mutant_poltergeist_glas" or sect =="mutant_psevdogigant_hand" or sect =="mutant_tail_cat" or sect =="mutant_chimera_kogot" then
-------------------------------------------------

Arguments : Can't find texture 'detaildetail_beton_0901_b' - niezainstalowana FotoStrefa, nie działa adaptacja FotoStrefy (nieprawidłowa instalacja)

Arguments : Can't open section 'device_pda_rank' - zainstaluj mod rang

Arguments : LUA error: u:games.t.a.l.k.e.rgamedatascriptsutils.script:134: attempt to index local 'char_ini' (a nil value) - błędy Nowego stylu 3. Skopiowac z wczesniejszych sejwów.

Arguments : LUA error: ...улиs.t.a.l.k.e.rgamedatascriptsxr_wounded.script:514: attempt to index field '?' (a nil value) - Przegrać epizod

Arguments : LUA error: e:gamess.t.a.l.k.e.rgamedatascriptssak.script:1286: attempt to index local 'obj_old' (a nil value) - Próbowałeś zaznaczyć martwego lub jeszcze nieobiecnego w grze NPC.

[error]Arguments : cs_inviz - obejrzyj ostatnie linijki w pliku ui_custom_msgs i dodaj brakujące:
</hud_nano_red3>
<cs_inviz x="100" y="700" width="800" height="30">
<text font="graffiti22" r="255" g="215" b="0" a="255" align="c"/>
</cs_inviz>
</header>

[error]Arguments : fox_about_kriss - Spróbuj wgrac sejwy przed wzięciem zadania na egzoszkielet dla Lisa. Jednak najlepiej - nowa gra.

[error]Description : there are no free room to place item - cos nie weszło do slotu. T.zn. ikonka zajmuje więcej miejsca niz wielkośc slotu.

Description : there is no specified level in the game graph : 215 - Cos wypadło za obszar siatki. Powinno pomóc ponowne wejście na lokację.

UWAGA: NIe odpowiadam za treść FAQ - jestem tylko pośrednikiem
Projekt "Zew Prypeci PL" pomyślnie zakończony
Projekt "Narodnaya Soljanka " w toku - wydana wersja z 20.01.11. z kompletnym 'polskim akcentem' i dodanym kwestem
Projekt "Zew Monolitu PL" pomyślnie zakończony
Projekt polonizacji "NLC6-Początek" w toku
Informacje na temat polonizacji Soljanki, Download, Poradniki, Zgłaszanie błędów w Polonizacji - zapraszamy do odwiedzin.
Tu mozna podziekować Arharze, twórcy Soljanki
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Dołączenie: 22 Wrz 2008, 19:56
Ostatnio był: 28 Lis 2013, 17:02
Miejscowość: Warszawa
Kozaki: 11

Postprzez Delat w 25 Kwi 2010, 15:07

FAQ bardzo pomocne. A z torrentem nie ma problemu google translator sobie z tym poradził :P Dzięki za pomoc;)
Awatar użytkownika
Delat
Stalker

Postprzez Podznaczony w 26 Kwi 2010, 00:42

Patch od trurla pomógł mojemu kompowi zobaczyć ikonki przedmiotów w ekwipunku. Ale tylko u mnie wkleić trza było plik z textures. Jakby co moja karta to Radek 96. Teraz tylko poczekam na polonizację bo nie chce tracić przyjemności czytania dialogów :wink: Chociaż mogliby wydać już kawałek polonizacji :D
Podznaczony
Stalker

Dołączenie: 24 Lut 2010, 18:05
Ostatnio był: 10 Sty 2025, 05:00
Frakcja: Powinność
Kozaki: 2

Postprzez Delat w 28 Kwi 2010, 16:00

No nie... to mnie już maksymalnie denerwuje. Czemu idąc sobie pustą drogą nagle połowa mojego ekwipunku ( głównie amunicja, dokumenty, apteczki itp i połowa broni ) wylatuje dookoła mnie, wygląda to tak, że wszystko spada z nieba i układa sie w okrąg lub pół okrąg. I pyta mnie czy chce to oznaczyć GPS'em :( Teraz ide w wiosce u sida i to samo, wszyscy sie na to rzucili i zabrali co najlepsze, broń, mundury, dokumenty... Chowam większość do skrzynek ale co z tego skoro i tak, to co mam przy sobie wysypuje sie na bok !? Wtedy na tej drodze to pospadało w anomalie i inne niedostępne miejsca...

Czy jest na to jakiś fix ? Można to usunąć ? to utrudnia rozgrywke w ogromnym stopniu. Dodam, że to u sida wysypuje sie co 5 minut :( Więc nawet tam siedzieć nie mogę. Z nerwów zrobiłem dla testu rzecz najgorszą, zabiłem wszystkich we wiosce i nic to nie dało :(
Awatar użytkownika
Delat
Stalker

Postprzez Wojxar w 28 Kwi 2010, 16:14

Witam. Mam takie drobne pytanko: otóż zamierzam ściągnąć tego moda, ale ponieważ jestem totalnie zielony jeśli chodzi o instalację większych modów, chciałem się upewnić czy po ściągnięciu i zainstalowaniu moda z tej strony to czy będą w nim już od razu wszystkie potrzebne patche? Jeśli nie to prosiłbym o instrukcję którą wersję po kolei ściągać. Z góry dzięki :)
Awatar użytkownika
Wojxar
Kot

Dołączenie: 02 Gru 2009, 20:14
Ostatnio był: 19 Sie 2012, 18:08
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 1

Postprzez Delat w 28 Kwi 2010, 16:25

Potrzebny Ci patch 1.0004 tak jak w instrukcji. Ja najpierw instaluje sobie patcha 1.0001 potem 1.0003 i na końcu 04. Rzecz jasna każdy patch zawiera w sobie wszystkie nowości/poprawki z porzednich. Musi się też zgadzać wersja językowa patcha jeśli masz polską wersje patch też musi być polski lub wersja WW działająca na każdej wersji językowej.

W modzie nie ma oczywiście żadnego patcha więc musisz je ściągać. Najpierw zainstaluj patche a potem moda;)
Awatar użytkownika
Delat
Stalker

Postprzez caleb59 w 28 Kwi 2010, 17:04

Często powtarzana głupota przez wielu userów - wystarczy zainstalować tylko jeden patch 1.0004 jak sam wspomniałeś zawiera w sobie poprzednie poprawki więc pytam - gdzie sens w Twoim rozumowaniu?
BTW sry za offtop ale na dopisek trochę za długie...
                        Image
| Ryzen 7 5800X3D | 32GB DDR4 RAM | RTX 4070 SUPER 12GB GDDR6X RAM | Windows 11 Pro x64 |
Awatar użytkownika
caleb59
Administrator

Dołączenie: 23 Sie 2008, 18:59
Ostatnio był: Dzisiaj, 15:52
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 679

Postprzez Freeman w 28 Kwi 2010, 18:37

Delat - wypadanie przedmiotów z ekwipunku jest celowym zabiegiem autora moda, jest określone w skrypcie (gdzieś się już z tym spotkałem - w końcu Solijanka to duży zbiór modów), GPS wypadając na ziemię automatycznie otwiera okno zapisu pozycji, wystarczy pozbyć się go z ekwipunku. Co do ilości wypadania przedmiotów - może musisz naprawić plecak by zminimalizować wypadanie, nie mam aktualnie Solijanki i czekam na spolszczenie, więc ciężko powiedzieć o co chodzi z tym wypadaniem. Inna rada - noś tylko potrzebny sprzęt.
Awatar użytkownika
Freeman
Stalker

Dołączenie: 23 Lip 2009, 19:17
Ostatnio był: 26 Maj 2010, 20:34
Miejscowość: Terra
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 3

Postprzez Delat w 28 Kwi 2010, 18:43

Freeman - najchętniej tego pozbyłbym się w ogóle:P To nie potrzebna funkcja. Jak bym był w Prypeci to mój ekwipunek równie dobrze mógłby wylądować na dachu xD Owszem nosze tylko potrzebne rzeczy ale... przykro mi kiedy mój ulubiony karabin ginie na dachu :P Albo gdzieś indziej.

I do Celaba - wiem, że moja wypowiedź mogła zabrzmieć dziwnie ale opisywałem swój przykład. Wiem doskonale, że instaluje się jednego patcha ale gdy to robię prosi mnie abym zainstalował patch 1.0001 [pl] choć chce od razu 04, instaluje 01 i potem 03 bo inaczej nie mogę zainstalować 04. Nie wiem czemu tak się dzieje chciałbym aby to działało, ale jednak nie wiem jaka jest tego przyczyna :)
Awatar użytkownika
Delat
Stalker

PoprzedniaNastępna

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości