Fajnie, że taki mod istnieje i pewnie go sobie na dniach wgram. Po tym jak korzystałem ze śpiwora w Priboy Story, jego brak w oryginalnych stalkerach (SoC i CS) trochę irytuje
Większym problemem jest jednak zbyt słaba widoczność w nocy (w porównaniu do SoC).
Jak grałem w SoC, to nocami grało się tak samo dobrze jak za dnia. Widoczność była oczywiście gorsza niż za dnia, ale dało się normalnie grać. Natomiast w CS... jest zupełnie inaczej, bo w nocy ledwo cokolwiek widać. Jest, rzecz jasna, latarka, ale to niewiele pomaga, bo rozświetla tylko niewielki fragment (jak to latarka
). Reszta jest praktycznie czarna. Trochę pokombinowałem z ustawieniami jasności i gamma, ale to niewiele dało. Biegnącego na mnie psa, zauważałem dopiero po tym, jak mnie ugryzł :/
Jak rozumiem, twórcy gry chcieli utrudnić(sami gracze tego chcieli) rozgrywkę w Stalkerze, żeby była jeszcze ciekawsza, ale chyba trochę przesadzili z tym poziomem braku widoczności w nocy. Jak jeszcze ustawimy sobie poziom gry na najwyższy, to rozgrywka momentami staje się irytująca. Tym bardziej, że wrogowie widzą nas tak samo dobrze, jak za dnia i tak samo celnie w nas trafiają, co jest według mnie dość poważnym bugiem.
Ciekaw jestem Waszych opinii na temat nocnej rozgrywki w Czystym Niebie. Ciekawi mnie też ilu z Was przeszło całe Clear Sky bez śpiwora, albo inaczej mówiąc - co robiliście jak zapadała noc?
Mam nadzieję, że dobry wątek do tego wybrałem... Jak nie, to wybaczcie