[STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaja Soljanka" - BETA

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaya Soljanka"

Postprzez djcycu w 03 Lip 2010, 21:16

Uwaga może nie potrzebna ale zasłużona. Bo tu się kiedyś wojna toczyła i dlatego admini są wkurzeni. Poza tym ja już ze spolszczenia nie korzystam... Solianka poszła do kosza... poje*any mod za przeproszeniem. Szkoda waszego czasu, lepiej zagrać w LW3 i mieć od razu drogi do reszty terenów otwarte...
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Reklamy Google

Postprzez caleb59 w 03 Lip 2010, 21:23

Zalecane jest zainstalowanie polonizacji na czystą Solyankę 19.04.10.

Link do spolszczenia dla bardziej niecierpliwych userów, których wkurza postawa @portalsa trzy posty powyżej:

>> RC1-PL_03.07.10 <<

A żeby nie być totalnie chamskim dodam w imieniu userów (nie moim):

Dziękujemy ekipie stalkerteam.pl za trud i czas włożony w prace nad przygotowaniem spolszczenia!

Jak widać to wersja RC1, więc należy spodziewać się jak mniemam poprawek...
                        Image
| Ryzen 7 5800X3D | 32GB DDR4 RAM | RTX 4070 SUPER 12GB GDDR6X RAM | Windows 11 Pro x64 |
Awatar użytkownika
caleb59
Administrator

Dołączenie: 23 Sie 2008, 18:59
Ostatnio był: Dzisiaj, 15:12
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 679

Postprzez Rolex w 03 Lip 2010, 21:57

Teraz Narodnaya Solyanka jest naszą polską narodową soljanką! Jutro zainstaluję SHOC, Solyankę oraz spolszczenie i dam edycję posta aby podzielić się wrażeniami.
Image
Awatar użytkownika
Rolex
Kot

Dołączenie: 13 Mar 2010, 21:50
Ostatnio był: 09 Wrz 2012, 17:07
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 1

Postprzez trurl3 w 03 Lip 2010, 22:05

djcycu napisał(a):Uwaga może nie potrzebna ale zasłużona. Bo tu się kiedyś wojna toczyła i dlatego admini są wkurzeni. Poza tym ja już ze spolszczenia nie korzystam... Solianka poszła do kosza... *%&@# mod za przeproszeniem. Szkoda waszego czasu, lepiej zagrać w LW3 i mieć od razu drogi do reszty terenów otwarte...

Naprawdę mi ulżyło. Już się bałem, że pobierzesz polonizacje i zaczniesz narzekać na naszym forum. A tak - sprawa z głowy...
Projekt "Zew Prypeci PL" pomyślnie zakończony
Projekt "Narodnaya Soljanka " w toku - wydana wersja z 20.01.11. z kompletnym 'polskim akcentem' i dodanym kwestem
Projekt "Zew Monolitu PL" pomyślnie zakończony
Projekt polonizacji "NLC6-Początek" w toku
Informacje na temat polonizacji Soljanki, Download, Poradniki, Zgłaszanie błędów w Polonizacji - zapraszamy do odwiedzin.
Tu mozna podziekować Arharze, twórcy Soljanki
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Dołączenie: 22 Wrz 2008, 19:56
Ostatnio był: 28 Lis 2013, 17:02
Miejscowość: Warszawa
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 11

Postprzez yozue w 03 Lip 2010, 22:15

Moje trzy grosze nt. spolszczenia.

Jest to pełne spolszczenie, jak dla mnie jest ono bardzo dobrze zrobione, tym bardziej biorąc pod uwagę że tłumaczyła to tylko jedna osoba! Zdarzają się pewne drobne błędy (w końcu to jeszcze beta jest ;]), ale spokojnie można teraz w soljankę grać.

Przypomnę że plik zawiera oprócz spolszczenia, także inny HUD (imho lepszy), oraz najnowszy (27.06) patch.

Mam nadzieje że @Trurl3 będzie dalej tłumaczył soljankę, bo na horyzoncie są już nowe uaktualnienia ( m.in. nowe mapy).

Co do samej soljanki, sporo się zmieniło odkąd ostatni raz w nią grałem. Jak ktoś zamierza korzystać z FAQ zamieszczonego na forum AMK, to bierzcie to pod uwagę że jest ono do starej wersji (część questów się różni).
Fakt, soljanka dalej uczy cierpliwości, dalej zdarzają się wypady na pulpit bez sensownego wpisu do loga, czasami też przy przechodzeni z mapy na mapę. Zazwyczaj wystarcza jeszcze raz wczytać autosave. Ogólnie to zalecam robienie bardzo! często savów (oprócz quicksave).
Niektóre questy, są z lekka zamotane, m.in. to co pisze @djcycu odnośnie mgły, moja rada to, tabletki uspokajające + dużo cierpliwości + duuuuuuuuuuuuuuużo wolnego czasu... :)
Awatar użytkownika
yozue
Stalker

Dołączenie: 10 Lis 2008, 11:31
Ostatnio był: 30 Lis 2024, 09:49
Kozaki: 34

Postprzez danieldino w 03 Lip 2010, 22:58

Przestańcie narzekać ... Potraficie tylko kogoś pracę skopiować ... Stalkerteam się napracował a tu taki przy chlast przyjdzie i będzie gadał że jest już spolszczenie ... Nie dziwię się że jesteście sami bo kto chciałby z wami współpracować .... Uwierzcie mi że nie długo pociągniecie .... Do Zobaczenia :)
Awatar użytkownika
danieldino
Kot

Dołączenie: 20 Maj 2010, 16:35
Ostatnio był: 01 Lut 2012, 15:16
Kozaki: 0

Postprzez KoweK w 03 Lip 2010, 23:55

danieldino napisał(a):Przestańcie narzekać

Człowieku, kto tutaj narzeka na czyjeś spolszczenie? :E

danieldino napisał(a):Potraficie tylko kogoś pracę skopiować

Won dzieciaku z takimi głupimi oskarżeniami. Możesz mi powiedzieć kto od kogo coś skopiował?

danieldino napisał(a):Stalkerteam się napracował a tu taki przy chlast przyjdzie i będzie gadał że jest już spolszczenie

? Nie rozumiem. Przeczytaj swojego posta przed wysłaniem, bo nie wiem, co w tym zdaniu chciałeś nam przekazać.

danieldino napisał(a):Nie dziwię się że jesteście sami bo kto chciałby z wami współpracować

No tak... CD Projekt, Cenega... Jesteśmy sami. :) W sumie Ci dystrybutorze nie mają co startować do takich for jak Bar 100 radów, albo X-21, więc po części masz rację.

danieldino napisał(a):Uwierzcie mi że nie długo pociągniecie

Ciągle rosnąca baza użytkownik, forum mające już niemalże 80 000 postów, logo Stalker.pl na pudełku gry. Oj, rzeczywiście strona idzie w zapomnienie i powoli ch*jem wieje. :)

Sorry, za ch*ja!

- - -

Teraz, co do spolszczenia - nie pobrałem go jeszcze, ale bardzo fajnie, że w końcu się udało i jest do przetestowania. Na pewno, gdy znajdę wolną chwilkę, to ściągnę Soljankę i w nią pogram - tym razem w pełni po polsku.

- - -

Co do głupiego i szczeniackiego zachowania portalsa - chcesz reklamować swoją stronę, ZAPŁAĆ. :) Nie będziesz jakimiś "cwanymi" trickami nabijał sobie userów poprzez te forum, bo ja zauważyłem coś takiego:

A mamy focha na Stalker.pl, ale wejdziemy sobie do nich i rozreklamujemy Soljankę i nasze spolszczenie. Będziemy dawać linki, będziemy aktywni, ludzie zainteresują się naszym projektem. Gdy projekt będzie gotowy na 99,98~ skończymy pisać tutaj, powiemy, że już nie będziemy udzielić informacji i przeniesiemy dyskusję na nasze forum.

Nie, panowie, tacy cwani nie będziecie. :D
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Dzisiaj, 15:03
Frakcja: Bandyci
Kozaki: 1496

Postprzez djcycu w 04 Lip 2010, 00:15

trurl3 napisał(a):
djcycu napisał(a):Uwaga może nie potrzebna ale zasłużona. Bo tu się kiedyś wojna toczyła i dlatego admini są wkurzeni. Poza tym ja już ze spolszczenia nie korzystam... Solianka poszła do kosza... *%&@# mod za przeproszeniem. Szkoda waszego czasu, lepiej zagrać w LW3 i mieć od razu drogi do reszty terenów otwarte...

Naprawdę mi ulżyło. Już się bałem, że pobierzesz polonizacje i zaczniesz narzekać na naszym forum. A tak - sprawa z głowy...

Nie będę narzekał... Spolszczenie naprawdę bardzo dobre! :) Zasługujecie na pochwałę jak nikt. Narzekam tylko na Soliankę... Jest zwalona bo czemu? Bo cholera dziś się okazało że fabuła się zamknęła. Wyniknęły bugi które uniemożliwiają mi skończyć grę. Wywaliłem i czekam aż chłopaki skończą tą Soliankę w całości. Pracujcie dalej chłopaki nad spolszczaniem dalszych części jak się ukarzą. Może ten mod wyjdzie z cienia a jakiś dobry moder go ustawi jak trzeba bo ograniczanie się do jednej broni w tej grze razi... Wiadomo czemu tylko na jedną broń można liczyć...
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez Messiah w 04 Lip 2010, 10:19

Szkoda że zamiast polskich znaków są ruskie literki
to spolszczenie jest jak JODA
"U niego drzwi zamknięte, on otworzy kiedy wypijesz to i obudzisz się"
@ed
nic nie rozumiem z tego co czytam ale trzymam się dzielnie
ta, wiem gdzie i co, polskie znaki juz są :D thx @down
Ostatnio edytowany przez Messiah 04 Lip 2010, 10:59, edytowano w sumie 5 razy
Awatar użytkownika
Messiah
Tropiciel

Dołączenie: 20 Sie 2008, 20:44
Ostatnio był: 22 Lip 2013, 23:47
Miejscowość: Łódź
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 3

Postprzez Desert22 w 04 Lip 2010, 10:21

Wystarczy przeczytać pare postów a będziesz wiedział że trzeba zamienić
font_prefix = ;_cent ;_west na font_prefix = _cent ;_west
Awatar użytkownika
Desert22
Kot

Dołączenie: 07 Mar 2010, 14:17
Ostatnio był: 15 Sty 2011, 18:24
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Big Ben
Kozaki: 0

Postprzez KoweK w 04 Lip 2010, 11:09

Gdzieś trulr pisał, że to jest celowy zabieg z tymi polskimi znakami. Jeśli się mylę, to niech ktoś mnie poprawi...
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Dzisiaj, 15:03
Frakcja: Bandyci
Kozaki: 1496

Postprzez Fenishi w 04 Lip 2010, 11:52

Mi się wydaje, że na tym forum nic takiego o polskich znakach nie wspominał - ale ja też mogę się mylić. Co do nich, to miałem wczoraj również kłopot z ich wyświetlaniem - na szczęście pomogło usunięcie tych średników :P A co do samego spolszczenia - byłem wczoraj mile zaskoczony, że prace już się zakończyły :D Pozostaje tylko pogratulować całej ekipie i życzyć powodzenia przy tłumaczeniu innych modów :wink:
"Tsurushita kuzuki koyoi de ikutsu...?"
Awatar użytkownika
Fenishi
Tropiciel

Dołączenie: 28 Maj 2010, 18:49
Ostatnio był: 14 Cze 2016, 18:46
Miejscowość: Zabrze
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 17

PoprzedniaNastępna

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość