[STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaja Soljanka" - BETA

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaya Soljanka"

Postprzez Fenishi w 07 Lip 2010, 21:33

Właśnie dla mnie to jest bieda :E Na moim configu mięsacz wylatywał po góra 3 strzałach w korpus z Saigi. W łeb po jednym. A na Twoim te 5-6 strzałow tyczyło się właśnie strzału w głowę :P Jutro spróbuję też coś pogrzebać w tych plikach i porówniać z OL-em :D
"Tsurushita kuzuki koyoi de ikutsu...?"
Awatar użytkownika
Fenishi
Tropiciel

Dołączenie: 28 Maj 2010, 18:49
Ostatnio był: 14 Cze 2016, 18:46
Miejscowość: Zabrze
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 17

Reklamy Google

Postprzez djcycu w 07 Lip 2010, 21:57

No ja oddaję z Makarova na moich ustawieniach 6 celnych strzałów w okolice tułowia i mutant leży do góry wierzchem :D Biorę się za config :) Najpierw bronie standardowe... Potem biorę AMK i Arsenal Mod aby zbalansować doszczętnie :) Kuszę pozostawię śmiertelną jak była. Wiecie gdzie znajdę configi broni specjalnej? Np tej Grozy na naboje do kałacha albo snajperskiego TRs? NApewno w nich grzebano więc ja chcę to poprawić :) Jak szaleć to szaleć :)

A co do Saigi to dlatego że siła nabojów do śrutówki została bardzo poważnie zmniejszona przeze mnie (OL). Możliwe że sama Saiga ma w OL duże bicie a w Solyance ma na odwrót :) Czyli OL ma słabe naboje ale mocne bronie. W Solyance mocna amunicja i słaba broń co zaczęło się potwierdzać. Cóż... Przenoszę całkowicie config celności oraz siły rażenia broni. Jedni będą psioczyć na dużą celność ale wiedzmy że działą to w dwie strony :) Co więcej dziś podczas szturmu z Makarovem natknąłem się na sytuację kiedy strzelałem do bandytów jak na westernie... Czyli ja byłem za barem (podwozie Kamaza) a oni po drugiej jego stronie strzelali... Podchodzili na odległość bardzo bliską... Cóż... Makarov miał problemy z celnym headshotem i celność postanowiłem zwiększyć. Mam dwie wiatrówki w domu a Wincheastera (a`la sztucer) ma znajomy z którego kiedyś wystrzeliłem sobie 5 razy... Cóż... Patrząc w lunetę i po strzale żadnych błędów nie doświadczyłem. Zatem jeśli w vanilli waliliśmy po całej siatce (pojedynczym strzałem) i nic nie ustrzeliliśmy to nie może być to nazwane realizmem :) Moje małe uzasadnienie na temat celności/klimatu/kultury strzału. Jak zwał tak zwał. Większość ludzi z tego forum to młodzi gracze którzy z bronią nie mieli styku i lepiej by wiedzieli to na samej grze że spod bystrego oczka snajpera nie spierdzieli w las :) Cóż... Kałasznikow to prawdziwa armata nawet na nabojach 5.45 więc powinniśmy zadbać o to by to coś wzorowało i godnie reprezentowało jego prawdziwy odpowiednik. Poza tym myślę że kałach jako broń stalkera jest o wele klimatyczny niż Vintorez czy Groza. Poza tym Vintorez to nie typowa snajperka... Nabój jest tak straszliwie ciężki że skuteczność oscyluje na 300-400m. Jego zadanie to rozsiewanie śmiertelnego wysoko przebijalnego pocisku a nie pranie z odległości które dla Dragunova są idealne.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez Fenishi w 08 Lip 2010, 10:39

Ależ nikt nie będzie tutaj psioczyć :E Ja dziś też zabieram się za porównywanie statystyk zarówno amunicji, jak i broni - później możemy porównać efekty :wink: Co do styczności z bronią, to fakt - nigdy z niczego nie strzelałem w realu (no, może z pistoletu na wodę albo kulki :E ), ale na szczęście najmłodszym graczem nie jestem :P A co do Kałaszka to się zgadzam w zupełności - o wiele bardziej pasuje do stalkera taki AK-47 z ewentualną lunetą czy tłumikiem albo karabin SVD (moja ulubiona broń) niż taka Groza albo G36K... ale to kwestia gustu :D
Awatar użytkownika
Fenishi
Tropiciel

Postprzez djcycu w 08 Lip 2010, 10:56

Statystyki możesz odpuścić :) Już za jakąś zgodzinę balans zostanie zakończony i będziecie go mogli sobie ściągnąć. Siedziałem do 4.00 i robiłem tyle ile się dało. Z ciekawości poszedłem na nasyp kolejowy... Wyjąłem AKS74 i zacząłem rozsiewkę po żołdakach. Starczyły mi dwa magazynki na stłumienie oporu. Oczywiście z daleka. Kolesie nie dali rady. Cóż. Jeśli się nie ukryjemy to też z łatwością zginiemy bo cała celność działa w obydwie strony :)
Fenishi: Staty mutantów znów będziesz zmieniał :) Saiga w OL jest 2x mocniejsza niż w NS więc jej siła teraz się wyrównała. Miniguna zostawię raczej dla mojej inicjatywy. W OL jest to tak skonfigurowana broń że nie mogę dopuścić aby w pieczarze ta broń potrafiła mutantami miotać :E

Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Postprzez Fenishi w 08 Lip 2010, 16:11

E tam - zmiana statystyk mutantów to nie problem, bo to tylko kilka wartości, które moje oczy już odruchowo wyłapują z całego pliku :E Ja dziś zmieniałem parametry amunicji - i byłem w szoku kiedy zobaczyłem, co twórcy moda z nimi zrobili... :facepalm:
Awatar użytkownika
Fenishi
Tropiciel

Postprzez djcycu w 08 Lip 2010, 16:28

Totalna paranoja nie? Popatrz na staty broni a się całkiem przerazisz... Porównując do OL są bronie o połowę osłabione... Naboje też niektóre. Ja wiem że to zona ale takich cudów nie doświadczył by nikt :) No ale swoją drogą macie tu pełny balans broni, amunicji i kombinezonów:

http://www.megaupload.com/?d=SN2C0C27

http://ifile.it/ishfvtj

Miłego strzelania :) Zgłaszać wszelkie anomalie w razie czego to poprawię. Działa ze spolszczeniem. Wystarczy potwierdzić zamianę plików. Moja poprzednia witaminka nie jest wymagana. Wszystko jest tutaj. A i byłbym zapomniał... Nie przestraszcie się Grozy na naboje do kałacha... Teraz to ona jest poważnie śmiertelna :)

Ok, dzięki Caleb ;)
Ostatnio edytowany przez djcycu 08 Lip 2010, 16:37, edytowano w sumie 3 razy

Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Postprzez Fenishi w 08 Lip 2010, 16:35

Dokładnie... już zasysam, i biorę się za testowanie :E

EDIT:

Jak na razie przetestowałem następujące bronie:

-Enfield;
-Saiga;
-AKS-74;
-MP5;
-Bizon;

Co do dwóch pierwszych (testowałem na mutantach) - jeden strzał z Saigi powalił dzika (w jego bok), a z Enfielda dopiero po 5 strzałach padł... wierzę, że to kwestia zmiany statystyk mutantów, do których będę musiał znowu zaglądać :P AKS-74 działa normalnie, strzela w miarę realistycznie i z normalną siłą.
Mam jednak zastrzeżenia do MP5 - 2 naboje z odległości 10 metrów powaliły stalkera (celowałem w klatkę piersiową)... innego (w pancerzu SEVA) rozwaliłem 1/3 magazynka... natomiast Bizon jest widocznie osłabiony - co nie zmienia faktu, że i tak jeszcze jest zbyt silny... pewnie za sprawą jego celności :P Idę przetestować inne bronie :E
Awatar użytkownika
Fenishi
Tropiciel

Postprzez atikabubu w 08 Lip 2010, 19:20

No to ja mam pytanie: gdzie jest ta pieprzona książka dla górnika? Jestem w Zapomnianym Lesie, słońce zachodzi a ja nie mam ani noktowizora, śpiwora i cierpliwości :P
W11 x64 25H2 / Ryzen 5950X / Gigabyte RX 9070 XT / 32 GB DDR 4 / AORUS FO27Q2
Pierwszy opek/ LA Persona (Firefox)
Awatar użytkownika
atikabubu
Very Important Stalker

Dołączenie: 23 Lut 2008, 13:10
Ostatnio był: Wczoraj, 14:09
Miejscowość: Zajebista
Ulubiona broń: RP-74
Kozaki: 569

Postprzez KoweK w 08 Lip 2010, 19:30

Ma ktoś najnowszą wersję moda na brak limitu czasu w zadaniach? Boje się, że ten stary (19.04) może coś spieprzyć...
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Wczoraj, 16:04
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1496

Postprzez czeresniaczek1 w 08 Lip 2010, 19:56

Moda nie mam masz to :
Wchodzimy w Stalker/gamedata/config/misc i otwieramy plik task_manager.ltx dowolnym edytorem, np. notatnikiem,przed time wstaw (; - średnik ) działa na 100 % .
Awatar użytkownika
czeresniaczek1
Tropiciel

Dołączenie: 08 Lut 2009, 01:15
Ostatnio był: 19 Sie 2020, 15:30
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 6

Postprzez RazoRetti w 08 Lip 2010, 20:36

wie ktoś może gdzie może jest ten cholerny śmigłowiec, który podobno rozbił się w Dolinie Mroku? Bo "pan Dzik" chce ode mnie wartościowe rzeczy z niego, a przelazłem całą Dolinę i ani śmigłowca, ani rzeczy. HJELP!
RazoRetti
Stalker

Dołączenie: 16 Kwi 2008, 18:43
Ostatnio był: 19 Kwi 2011, 00:41
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: --
Kozaki: 0

Postprzez portals w 08 Lip 2010, 20:50

Ma ktoś najnowszą wersję moda na brak limitu czasu w zadaniach? Boje się, że ten stary (19.04) może coś spieprzyć...

Stary działa bez problemu :)

A co do pikanie po zainstalowaniu fps fixa mam lekarstwo:
1.Otwieramy plik bind_stalker.script
2.Szukamy
Kod: Zaznacz wszystko
function actor_binder:update(delta)

3.Pod podajemy
Kod: Zaznacz wszystko
-- malandrinus
    watch_value = game.time()
-- /malandrinus

4.Zapisujemy i powinno działać.

wie ktoś może gdzie może jest ten cholerny śmigłowiec, który podobno rozbił się w Dolinie Mroku? Bo "pan Dzik" chce ode mnie wartościowe rzeczy z niego, a przelazłem całą Dolinę i ani śmigłowca, ani rzeczy. HJELP!

:

Poszukaj za budynkiem gdzie jest wejście do x18 w stronę przejścia do kordonu przy samy końcu mapy.Uważaj bo obok są 3 chimery zielone pudło leży w trawie i trochę słabo je widać więc naciśnij F żeby pojawiły się podpisy
Projekt "Zew Prypeci PL" pomyślnie zakończony )
Projekt "Narodnaya Solyanka dla mas" wydana wersja RC3.
Informacje na temat polonizacji Soljanki, Download, Poradniki, Zgłaszanie błędów w Polonizacj - zapraszamy do odwiedzin.
Tu można podziękować Arharze, twórcy Soljanki
Projekt "Nowy Scenariusz 5 PL" pomyślnie zakończony
portals
Tropiciel

Dołączenie: 07 Sty 2008, 17:47
Ostatnio był: 25 Mar 2012, 11:30
Kozaki: 1

PoprzedniaNastępna

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości