The Elder Scrolls

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Re: The Elder Scrolls

Postprzez Dżuz w 25 Lis 2011, 20:38

Spróbuj wywołać konsolę tyldą i wpisz tcl

Tutaj wyczytałem, że dzięki temu można zaglądnąć w każdy kąt :wink:

:arrowd: Wiem na co dałem :) To mi się wydało najodpowiedniejsze do vandrowego opisu tego co by chciał. Przynajmniej tak to zrozumiałem :wink:
Ostatnio edytowany przez Dżuz, 25 Lis 2011, 21:41, edytowano w sumie 1 raz
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / ASUS Prime RTX 5070 OC 12 GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: Wczoraj, 22:10
Miejscowość: Frogville
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 255

Reklamy Google

Postprzez Soviet w 25 Lis 2011, 20:44

To co powyżej zapodał Dżuz to komenda na noclip, czyli na swodobne latanie po mapie i przez ściany/bariery.
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 788

Postprzez Nyguz w 25 Lis 2011, 21:18

Oddaj Kowkowi opis zbóju :mad:

Swoją drogą odchodząc od tematu, ciekaw jestem ile czasu minie, nim ta gra stanieje (TES V). Nie mam zamiaru wydawać na nią 120 zł. Nie sram pieniędzmi.

Widzę też, że wielu krytykuję tę grę. No jak każda ma swoje + i - . To też zależy od gracza. Jeden woli RPG, a drugi FPS, a jeszcze inny strategie. Ja osobiście jestem neutralny, gram w to co fajne :D Nie ważne, czy FPS czy RPG, jak jest to porządna produkcja to gram. I w Skyrim na pewno zagram. Gra przoduje na pewno grafiką na tle innych gier tego gatunku, ale nie możemy mówić o tym, że spodziewaliśmy się lepszej, bo twórcy według mnie obniżając możliwości silnika, osiągnęli lepszą optymalizację, skłaniając się ku posiadaczy słabszych sprzętów. Przypuszczam, ze gdyby wyciągnęli max, to by szło jeszcze więcej epitetów na temat gry.

Skyrim z tego co widzę ma też ciekawy wątek fabularny. W sumie jest to taka nowość, nie spodziewałem się tego.

Dla mnie i Grafika i fabuła idą na plus. Jak ze sterowaniem to nie wiem bo nie grałem, ale jestem jak najbardziej pozytywnie nastawiony. :D
CPU: i7 7700 GPU: Gigabyte RTX2060 Super RAM: 16GB DDR4 PSU: Be-Quiet 750W
Ludzie wierzą w to, że system zmieni sytuację w miastach... kiedyś wierzyli, że Ziemia jest płaska.
Awatar użytkownika
Nyguz
Weteran

Dołączenie: 26 Mar 2010, 13:52
Ostatnio był: 19 Kwi 2025, 20:20
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 113

Postprzez Universal w 25 Lis 2011, 21:42

Grafika wcale taka ęą nie jest. Na Ultra i przy 1920:1080 wygląda to... średnio. W sumie jakby silnik był ten sam co w Oblivionie, tylko z nowymi teksturami, dodane parę dymków, oraz tu i ówdzie rozmazane.
:

http://www.gry-online.pl/S055.asp?ID=225021
http://www.gry-online.pl/S055.asp?ID=67607
http://www.gry-online.pl/S055.asp?ID=184677
http://www.gry-online.pl/S055.asp?ID=163789

Porównanie Skyrima, Obliviona, Bulletstorma i RE5. Te dwie dałem jako przykład lepszych graficznie, choć ciut starszych.

Jak dla mnie wciąż problematyczny i wymagający przyzwyczajenia się jest dostęp do mapy i ekwipunku, będę musiał też pokombinować z myszką, bo jakoś zapierdziela jak Murzyn na Jawie :/
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 15 Kwi 2026, 09:27
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1051

Postprzez Gizbarus w 25 Lis 2011, 21:54

W Skyrim nie grałem, ale patrząc na ilość bugów i błędów w grze wcale nie czuję się zachęcony... Jak dla mnie, seria skończyła się wraz z Morrowindem - był genialny w swej prostocie, pomimo wielu wad.
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir

Za ten post Gizbarus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Dżuz.
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 17 Sty 2026, 10:14
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez Universal w 25 Lis 2011, 21:56

A skąd bierzesz wiedzę nt bugów? Z filmu rzuconego przez Kowka? Tam większość śmierci była wywoływana przez konsolę. A liczbę prawdziwych błędów pewnie niweluje patch - ja po pierwszej godzinie gry nie natrafiłem na żaden rażący błąd, moją uwagę zwróciła jedynie dziwna animacja niektórych postaci.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Postprzez Gizbarus w 25 Lis 2011, 22:08

Universal - nie chodzi mi o jeden filmik, takich po necie krąży sporo :wink: Nawet jeśli patch niweluje błędy, to i tak niespecjalnie mnie do niej ciągnie - i może bugi są tu po prostu wymówką dla której nie chcę grać:P Mam po prostu lekkie zniesmaczenie po grze w Obliviona... Zły dotyk, te sprawy...:P
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 17 Sty 2026, 10:14
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez Soviet w 25 Lis 2011, 22:12

Bugi z którymi ja mam/miałem do czynienia:
- czasami nie wczytują się pojedyncze tekstury, muszę wtedy przeładować lokację :).
- raz nie załapało mi questa, musiałem jeszcze raz pogadać ze zleceniodawcą.
- często wywalało mnie do Windowsa - tu pomógł ten patch, który włącza obsługę 4GB.

Szczerze polecam także to modziwo: http://skyrimnexus.com/downloads/file.php?id=607
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 788

Postprzez Nyguz w 25 Lis 2011, 22:34

Universal napisał(a):Grafika wcale taka ęą nie jest. Na Ultra i przy 1920:1080 wygląda to... średnio.

Nie zgodzę się. Faktycznie Resident Evil wygląda najlepiej z tych gier, ale nie zaprzeczysz, że Oblivion i Bulletstorm ssie Skyrimowi. Po za tym nie chciałbym odgrzewanego kotleta w postaci silnika z Obliviona w którym człowiek wygląda jak gówno ulepione z gliny, a animacje są godne pivota. :wink:
Ludzie wierzą w to, że system zmieni sytuację w miastach... kiedyś wierzyli, że Ziemia jest płaska.
Awatar użytkownika
Nyguz
Weteran

Postprzez Universal w 25 Lis 2011, 23:33

@Gizbarus - a mi się w Obliviona dość przyjemnie grało, jakieś 100 godzin wraz z Knights of the Nine, czy jak to się zwało :)
@Nyguz - widać ocena grafiki musi być mocno subiektywna, bo mam i IV i V na dysku jednocześnie (siostra gra w IV) i jak dla mnie Skyrim jest ulepszonym Oblivionem i nie powala wizualnie :P

:arrowd: Toteż napisałem - "jakby" był :P
Ostatnio edytowany przez Universal, 26 Lis 2011, 00:02, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Postprzez Nyguz w 26 Lis 2011, 00:01

Co nie zmienia faktu, że na potrzeby Skyrim zrobiono zupełnie nowy silnik :wink:

Ale nie ma co się sprzeczać. Zagram to ocenię. Według mnie Skyrim pod względem grafiki nieczym nie przypomina Obliviona.
Awatar użytkownika
Nyguz
Weteran

Postprzez kis104 w 27 Lis 2011, 16:48

Ogólnie grafika jest na wysokim poziomie, i sadzac po recenzjach (metacritics 96: jak narazie najlepiej [z Minecraftem] oceniana gra roku.) nie jestem sam.
Jeśli chodzi o błędy to mi się trafił jeden poważny z Questem na zdjęcie uroku przez który stałem się wampirem. Nie miłe to jest samo w sobie więc się pozbyć tego chciałem.
Sam quest przebiegał normalnie i szybvciej niż jego odpowiednik w Oblivionie (no ludzie, w obku chyba z godzine zbiera sie podwojna ilosc jakichs g******* skladnikow tylko po to, aby po utworzeniu juz mikstury przez jakas tam babke, ktora oczywiscie musiala byc na drugim koncu mapy, zobaczyc jak wlasnie ta mikstura zabija hrabinę [czy tam żonę hrabiego nie pamiętam]), wystarczył czarny klejnot duszy. Naładowany. No cóż jak juz się udało go zdobyć, zaniosłem to nekromancie, ale ten blokował się przy ruinach i nie szło niczego naprawić. Pomógł jeden z patchy, który nawet lekko przyspieszył działanie gry ; )
Prawdziwy Stalker powinien zrobić w życiu trzy rzeczy:
1.Zabić chimerę.
2.Przetrwać emisję.
3.Wypić 5 kozaków czasie krótszym niż 3 minuty.
Awatar użytkownika
kis104
Łowca

Dołączenie: 31 Maj 2010, 18:56
Ostatnio był: 17 Lip 2024, 18:33
Miejscowość: Prypeć
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 43

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości