Nagonka na gry komputerowe

Dyskusje na temat gier i szeroko rozumianej rozrywki mieszczącej się w ramach powyższej kategorii.

Re: Nagonka na gry komputerowe

Postprzez paintball_0 w 30 Lis 2011, 15:39

To o ćpunie to ze Stephena Kinga, akurat pasowało do wypowiedzi. ;) Ćpun widzi jedno: ćpanie. I zawsze wszystko co robi sprowadza się do ćpania. Jeśli widzisz, że nałogowy gracz nie widzący niczego poza ekranem monitora/telewizora "wyszedł na ludzi", znalazł dobrą pracę, zaczął dbać o wygląd i tak dalej, to jaka jest twoja pierwsza myśl? "Pewnie potrzebuje kasy na gry/komputer/konsolę/telewizor". I choćby się zapierał i wszelkie dowody świadczyły na jego korzyść, ty i tak wiesz swoje. Bo kto uwierzy ćpunowi? ;)

Różnica między używkami a elektroniczną rozrywką jest taka, że konwencjonalne środki oddziałują na nas za pomocą reakcji chemicznych. Jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś się upił jedynie patrząc na zdjęcie butelki wódki. ;) Gry oddziałują na nas za pomocą obrazu i dźwięku, przez co nie może dojść do uzależnienia fizycznego i tutaj jest główna różnica. Wszelki "negatywny wpływ na otoczenie" niewiele się różni od domowej kłótni o pilota. ;)
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

Reklamy Google

Postprzez Tajemniczy w 30 Lis 2011, 16:48

Realkriss napisał(a):Odkładam słuchawkę, odwracam się i widzę miłość w oczach kontrahenta...
Po wielu komplementach i wymianie poglądów na ulubione gry załatwiliśmy sprawy umowy w pięć minut.
E

Bo maniacy komputerowi lubią maniaczki komputerowe i zawsze znajdą wspólny język :E . A jeśli można wiedzieć w jakie Call of Duty grasz?
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez Dżuz w 30 Lis 2011, 20:28

paintball_0 napisał(a):Wszelki "negatywny wpływ na otoczenie" niewiele się różni od domowej kłótni o pilota. ;)

Heh, żeby tak tylko było to pewnie ten słynny "Tibijczyk" nie pobiłby matki krzesłem :/
Poza tym, uzależnienie psychiczne chyba jednak trudniej wyleczyć niż fizyczne, więc nie bagatelizowałbym aż tak tego nałogu :wink:
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / ASUS Prime RTX 5070 OC 12 GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: Dzisiaj, 12:05
Miejscowość: Frogville
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 255

Postprzez Realkriss w 30 Lis 2011, 21:54

Tajemniczy napisał(a): A jeśli można wiedzieć w jakie Call of Duty grasz?

Czwórkę, MW, pierwsze CoD, w które grałam, tak zaczęłam od środka, ale bardzo mi się podobało. Na pewno poprzechodzę resztę, choć nie ukrywam, że wolę RPG i wielowątkowość.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 08 Gru 2024, 16:26
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 882

Postprzez Gizbarus w 01 Gru 2011, 11:18

Realkriss napisał(a):wolę RPG i wielowątkowość

Czyli pewnie twój umysł jest jeszcze bardziej spaczony, jak tych biednych zagubionych duszyczek, grających w CoD... Bo one tylko robią co im nakazują na ekranie skrypty, a ty SAMA wybierasz jaką niegodziwość chcesz czynić...

Khem :E To było w klimacie takowych "krzyżowców growych" :P

A co do CoD - osobiście dla mnie słabizna, odniosłem wrażenie, że równie dobrze mógłbym robić za freeplay cam i tylko aktywować skrypty - nikomu nie przeszkadzałoby to zbytnio... Wolę grę gdzie mogę sam ustalać taktykę gry, a nie jedynie zmieniać spluwę jaką chcę komuś odstrzelić głowę :P
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 17 Sty 2026, 10:14
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez Realkriss w 01 Gru 2011, 11:29

Zgadza się, ale sama rozgrywka jest przednia, bez dorabiania ideologii, mnogość plansz i krajobrazów, w których się rozgrywa CoD robi wrażenie. Ja miałam adreanalinę walcząc z przeciwnikami na różne sposoby.
No i moje ukochane bronie ze Stalkera.
Rozrywka na jeden dzień, maksimum dwa, tak samo jak Battlefield. I jak już pisałam, dla odmiany.
Teraz sobie wrócę do New Vegas, dawno nie byłam, a jestem jak Mamoń, najbardziej lubię grac w te gry, które już znam.

A wracając do tematu, nie zgadzam się z tezami Paintballa, że gry są tak samo uzależnieniogenne jak alkohol, czy tam papierosy. Równie dobrze można by wysnuwać teorie, że można się uzależnić od jedzenia grochu i picia wody mineralnej.
Debilizmem jest robienie wielkiego halo wokół gamingu i indoktrynacja dzieci od kołyski, gdy naprawdę jest więcej prawdziwych społecznych problemów. A dzieci ludzi, którzy grają, będą grały, a te inne pójdą rozpoznawać korę do lasu.
Wybór całkowicie indywidualny, więc wkurzyło mnie, że psycholog robi w szkole z grających mamusi i tatusia patologię.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Postprzez Pijawol w 01 Gru 2011, 12:41

Kriss, chcesz długiej gry to zagraj w Fallout'a 2. Nim odkryjesz wszystkie ciekawostki minie dużooo czasu. :wink:
Awatar użytkownika
Pijawol
Legenda

Dołączenie: 15 Wrz 2010, 16:52
Ostatnio był: Dzisiaj, 08:51
Ulubiona broń: Gauss Gun
Kozaki: 313

Postprzez Realkriss w 01 Gru 2011, 13:12

O z pewnością, w trójkę i w New Vegas grałam po kilka tygodni łażąc w nieskończoność, aż mapa nie miała dla mnie tajemnic.
Trochę się boję dwójki, bo nigdy nie grałam w coś w rzucie izometrycznym, czy mnie to nie będzie wkurzać. Jak myślisz?
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Postprzez Gizbarus w 01 Gru 2011, 13:38

Kriss, NIE GRAŁAŚ w Fallout 2...? To jest gra, w której rzut izometryczny nie przeszkadza, tylko buduje klimat - coś jak grafika w Heroes 3, do tej pory jak gram, to nie patrzę na starzejącą się grafikę, ale po prostu widzę coś unikatowego :wink:
I fakt, to jest gra w którą można grać tygodniami, ciągle znajdując coś nowego... I pomimo paru błędów w założeniach i opinii większości, jak dla mnie jest lepsza od jedynki. Po prostu bardziej mnie wciągnęła.
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Postprzez Pijawol w 01 Gru 2011, 14:08

Dokładnie. Świat w starych Falloutach jest bardzo klimatyczny. Kriss, uprzedzam, że jeżeli przechodzisz F2 pierwszy raz, to możesz mieć POWAŻNE trudności, bo gra jest naprawdę dosyć trudna. Oczywiście jak przejdzie się ją 1-2 razy to nie stanowi już ogromnego wyzwania, ponieważ wiemy jak udoskonalać umiejętności i SPECIAL, oraz gdzie zdobyć dobry ekwipunek. :)
Awatar użytkownika
Pijawol
Legenda

Dołączenie: 15 Wrz 2010, 16:52
Ostatnio był: Dzisiaj, 08:51
Ulubiona broń: Gauss Gun
Kozaki: 313

Postprzez Realkriss w 01 Gru 2011, 14:45

No to pięknie mnie załatwiliście, Koledzy, bo nie zamierzałam grać, ale teraz czuję, że powinnam, bo może mnie urzec. Skoczę sobie w niedzielę na giełdę, bo w sklepie to ani razu nie widziałam dwójki i jak uda mi się kupić, to spróbuję. Raz się żyje.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Postprzez Gizbarus w 01 Gru 2011, 18:54

Kriss, swego czasu była pełna wersja w którymś z Clicków, jak jeszcze żył i prosperował :) A tak serio, jak można NIE ZAMIERZAĆ grać w F2...? Przecież F3 to nędzne popłuczyny, tak szczerze, "Oblivion with gunz", a nie Fallout... Nie przeczę, dał mi sporo frajdy, ale nie umywa się do Fallout 2.
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

PoprzedniaNastępna

Powróć do Inne gry

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość