[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez smoq2 w 08 Maj 2012, 17:13

@ kolokolo98 - Z filedropper na pewno działa. Przed chwilą sprawdzałem. Może przeglądarka Ci blokuje?
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Reklamy Google

Postprzez Sitter w 08 Maj 2012, 18:55

Przy próbie dania nowego kombinezonu towarzyszowi wywala bugtrap ;/
Kod: Zaznacz wszystko
FATAL ERROR

[error]Expression    : fatal error
[error]Function      : CScriptEngine::lua_error
[error]File          : E:\priquel\sources\engine\xrServerEntities\script_engine.cpp
[error]Line          : 180
[error]Description   : <no expression>
[error]Arguments     : LUA error: ...e.r. - clear sky\gamedata\scripts\xr_follower.script:1217: bad argument #1 to 'random' (interval is empty)
Awatar użytkownika
Sitter
Kot

Dołączenie: 20 Maj 2011, 13:39
Ostatnio był: 24 Kwi 2013, 17:06
Miejscowość: Bytom
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: -1

Postprzez frosth w 08 Maj 2012, 22:23

kolokolo, jeśli ten też nie będzie działał to zastanów się serio nad obniżeniem zabezpieczeń w swoim komputerze:
http://uploading.com/files/7f4b2582/the%2Bfaction%2Bwar%2B3.8.7z/
paczka zawiera 3.8 + hotfixy
7zip - potrzebny do rozpakowania

Za ten post frosth otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive kolokolo98.
frosth
Łowca

Dołączenie: 20 Lut 2012, 15:35
Ostatnio był: 12 Kwi 2021, 09:16
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 60

Postprzez smoq2 w 09 Maj 2012, 11:56

A jak ma według was w tym zadaniu eskorty wyglądać wynagrodzenie? Wstępnie mam takie pomysły na modyfikatory:

- Początkowa wartość:

800Ru + 300Ru za każdy przemierzony punkt kontrolny + 20% całości za poziom gracza liczony od 0 + 20% jeżeli grupa chce iść do Czerwonego Lasu + 1% * "groźny wygląd pancerza" ( :E tą wartość można sprawdzić pod zmienną watcher_addition w outfit.ltx, min=0, max=20).

- Kara za śmierć członka eskortowanej grupki:

Procentowy spadek końcowego wynagrodzenia jeżeli członek eskortowanej grupy umrze. Jeżeli grupka liczyła 3 osoby to za każdego zmarłego odejmujemy 33% końcowej wypłaty. Jeżeli 4 to 25%, itd. Jak wszyscy zginą to naturalnie zadanie jest nieudane.

- Jakość usługi ochrony:

Za każde zneutralizowane zagrożenie dostajemy premię w postaci konwersji XP na pieniądze. Czyli tyle ile dostajemy XP, tyle zostaje dodane do naszej końcowej wypłaty. Działa to jednak w dwie strony. Jeżeli oddalimy się o więcej niż 50m od lidera eskortowanej grupki, to końcowa wypłata zacznie spadać o 2% początkowej wartości na sekundę. Jeżeli spadnie do 0, to zadanie jest nieudane.

Nie mam na razie pomysłu jak rozwiązać przechodzenie pomiędzy poziomami, tak żeby, i grupka, i gracz przechodzili razem. Obecnie wygląda to tak, że jak się przechodzi z jednego poziomu do drugiego, to gracz jest teleportowany do nowego poziomu "instant". Co prawda trzeba poczekać aż się poziom załaduje, ale dla symulacji świata gry jest to chwila. Musiałem aż wymusić na grze, żeby przewijała czas do przodu przy przejściach, bo w oryginale przejście z Wysypiska do Magazynów zajmuje minutę czasu gry (6 sekund). Ale wracając do sprawy, gracz jest teleportowany od razu, natomiast na grupkę już trzeba poczekać aż doczłapie i w tym czasie obcina nam wypłatę. Trochę lipa, bo całego oddziału nie da się w ten sposób przenieść.

[EDIT]

Nie macie wrażenia, że oryginalne ustawienia przepływu czasu to lekka przesada? 1 min (GT) = 6 sekund (RT) Może tak 1 min = 30 sekund? A może nawet rzeczywisty? W końcu przejścia pomiędzy poziomami zabierają godzinę, mamy opcję "czekaj" i spanie. Nie wiem... Co myślicie?
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez Junx w 09 Maj 2012, 12:27

smoq2 napisał(a):Nie macie wrażenia, że oryginalne ustawienia przepływu czasu to lekka przesada? 1 min (GT) = 6 sekund (RT) Może tak 1 min = 30 sekund? A może nawet rzeczywisty? W końcu przejścia pomiędzy poziomami zabierają godzinę, mamy opcję "czekaj" i spanie. Nie wiem... Co myślicie?

JA bym dał czas rzeczywisty, bo każdy by miał długo dzień a inny miałbym długą noc. Do wyboru do koloru :)
Ryzen 5600x || 32gb DDR4 || RTX 2080 Super
Awatar użytkownika
Junx
Modder

Dołączenie: 15 Kwi 2008, 09:39
Ostatnio był: 17 Kwi 2026, 09:11
Miejscowość: Na co Ci to :)
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 358

Postprzez manash w 09 Maj 2012, 13:10

czas rzeczywisty jak najbardziej, dobry pomysł.
Ale żeby opłacało się eskortować grupę to można by zwiększyć otrzymywaną kasę i - aby nie traktować tego po macoszemu - zwiększyć karę za śmierć członków. Nie sądzisz?
Awatar użytkownika
manash
Stalker

Dołączenie: 16 Kwi 2012, 19:57
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:19
Frakcja: Grzech
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 37

Postprzez smoq2 w 09 Maj 2012, 13:42

Co rozumiesz przez "po macoszemu"?
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez manash w 09 Maj 2012, 14:30

Samo eskortowanie nie jest niczym fascynującym, może nudzić. Dlatego, żeby nie traktować tego typu misji wyłącznie jako źródło szybkiego zarobku/na odwal się, wydaje mi się dobrym pomysłem wprowadzenie czegoś, co wymagałoby przykucia do ekranu. I czymś takim jest np. łatwa możliwość stracenia gotówki. No i adrenalina rośnie ;)
Awatar użytkownika
manash
Stalker

Dołączenie: 16 Kwi 2012, 19:57
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:19
Frakcja: Grzech
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 37

Postprzez Rumcajs93 w 09 Maj 2012, 15:29

Kolega wyżej pewnie chciałby aby były stworzone oskryptowane ataki na eskortowanych przez nas stalkerów.

Smoqu mam ideę, ale może za późno na takie zmiany.
Dałoby radę odtworzyć stary dobry "Obóz Kotów" na terenie wioski w Kordonie - no i zwrócić grze Wilka (ten mógłby dawać zadanie na uratowanie jakiegoś kota z opresji [coś w deseń Włóczęgi, czy też Ogara z wanilli], lub też oczyszczenie okolicznych obozowisk z mutantów.
A punkt zasobów można by przemieścić na teren byłej fabryki (Windy), lub do Tajnego Obozu (ogromna anomalia wytwarzająca arty) znajdującego się na płn-wsch od bunkra Sidorowicza.

Można by stworzyć również bazę Samotników na lokacji Dolina Mroku w fabryce w której aktualnie przebywa handlarz. Na jej teren mieli by wstęp tylko Wolni Stalkerzy - byłaby to dla nich bezpieczna strefa do której bandyci nie mieli by prawa wstępu.
Na chwile obecną dla mnie jest to ogromny obiekt w którym wstawiony jest handlarz wraz z 3 ochroniarzami - a ruchu tam nie zauważyłem - choć według mnie powinno tam być trochę więcej stalkerów - w końcu byłoby to miejsce oblegane NPC którzy woleli by nocować w miejscu gdzie mają zapewnione bezpieczeństwo swoje i swoich fantów.
Ostatnio edytowany przez Rumcajs93, 09 Maj 2012, 15:33, edytowano w sumie 1 raz
Ja Tu Tylko Sprzątam
:

Swierzbią Paluszki. Co ??
Awatar użytkownika
Rumcajs93
Łowca

Dołączenie: 22 Lip 2011, 19:32
Ostatnio był: 19 Lut 2023, 12:57
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 86

Postprzez smoq2 w 09 Maj 2012, 15:32

@ manash - Hmm, tylko wydaje mi się, że jak masz tylko trzech stalkerów do ochrony, to wystarczy, że natkniecie się na stado dzików, i bez ingerencji gracza już dwóch odpadnie (jeśli nie wszyscy). To teraz pomyśl, jak ciężko będzie się bronić przeciwko oddziałowi pięciu żołnierzy/monolitowców. Spacerek z grupką samotników może wydawać się sielanką, ale właśnie o to chodzi, by były to tylko pozory, skoro wszyscy mogą paść w przeciągu minuty. Zresztą zawsze można korygować te wartości.
Nie za bardzo też rozumiem, co sugerujesz? Aby zwiększyć procent utraty kasy za śmierć członka ochranianego oddziału? Bo w tej chwili utrata trzech z czterech członków równa się -75% końcowego zarobku, czyli jeśli miałeś zarobić 3000Ru, to zarobisz 750. Zwiększenie procentu strat oznaczałoby, że w rezultacie zadanie będzie nieudane jeśli zginie około połowa lub 3/4 członków.

@ Rumcajs - No trochę już na to za późno. :E Wnioskuje też, że grasz Samotnikiem, więc nie widzisz faktu, że dostęp do tego typu zadań co proponujesz mieliby tylko Opór, Samotnicy i z lekkim wysiłkiem Czyste Niebo. :) Skład nie bez przyczyny jest na samym środku Zony. Wszyscy mają do niego dostęp.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez Idek w 09 Maj 2012, 15:42

Jak dla mnie 50m to mało .... jeżeli ktoś wie że idzie oddział na przeciw grupy to mógłby wyjść na przód załatwić oddział i dopiero wtedy wrócić do grupki więc taki dystans wypadałoby aby został zwiększony do około 200m-300m to by mogło też załatwić problem z przejściami najpierw może przechodzić 1 osoba z grupy eskortowanej potem gracz a na końcu reszta grupy wtedy gracz nie oddalał by się od nich.... poza tym jak się natknie na mutanty to co, 2 ruble za mutanta dodatkowe ? powinno by exp x 100 = dodatkowe ruble ...
Idek
Tropiciel

Dołączenie: 10 Lut 2011, 22:06
Ostatnio był: 22 Lip 2014, 16:27
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 20

Postprzez smoq2 w 09 Maj 2012, 16:01

@ Idek - I zarobić 1300 za zabicie każdego snorka spotkanego na drodze? Raczej nie ma sensu, bo po takim zadaniu to się okaże, że masz 25000. Jedno zadanko i kupujesz sobie SEVA. Trochę za łatwo moim zdaniem. Może jak pokażę to na liczbach to będzie bardziej widoczne. Załóżmy, że prowadzimy grupkę z Wioski w Kordonie do Budynku B w Agropromie. To jest ~17 punktów kontrolnych po drodze. Mamy lvl 1 i Wschód Słońca na sobie. Tu jest wzór:

800Ru + 300Ru za każdy przemierzony punkt kontrolny + 20% całości za poziom gracza liczony od 0 + 20% jeżeli grupa chce iść do Czerwonego Lasu + 1% * "groźny wygląd pancerza"

Wartość samej drogi = 800 + 300 * 17 = 5900
Bonus za level = 20% * 1 * 5900 = 1180
Bonus za pancerz = 1% * 5(Wschód słońca) * 5900 = 295

Sumując, przy sytuacji gdzie nic nas nie zaatakuje i będziemy musieli tylko iść, zarobimy 7375 Ru. Jak na moje standardy to jest bardzo dużo.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czyste Niebo