[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez Wheeljack w 13 Cze 2012, 21:46

Nowa wersja będzie jak MS skompiluje bagna, czyli nigdy.
jalkavaki napisał(a):mają też swoje życie

No smoqu to ma, ale Matrix na pewno nie. :caleb:

Za ten post Wheeljack otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Matt141, nati20.
Awatar użytkownika
Wheeljack
Administrator

Dołączenie: 13 Kwi 2009, 18:52
Ostatnio był: Wczoraj, 14:02
Miejscowość: Fraktal
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 726

Reklamy Google

Postprzez duty w 14 Cze 2012, 17:35

smoq2 cofnę się do tematu uzbrojenia Monolitu
- AK74u
- HK53a3
- AK74
- L85
- Abakan
- LR300
- TRG22
- M3
- Wincheaster 1300

to nie jest najlepsze rozwiązanie w początkowej fazie gry jak wspominali koledzy, rozwiązaniem była by jedna z broni jak PK lub RPK, ale amunicja dla nich "ammo_pkm_100" nie będzie dostępna w handlu w pierwszej fazie gry , uczyni to Monolit postrachem Stalker'ów , tak jak powinno być. Brak amunicji uniemożliwi graczowi wykorzystanie tej broni a kondycja jej przy wprowadzeniu powinna być niska, żeby gracz za bardzo się nie obłowił .
Co Wy na to i ty smoq2 ???
Awatar użytkownika
duty
Tropiciel

Dołączenie: 27 Lut 2011, 22:29
Ostatnio był: 15 Cze 2015, 18:31
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Storming Obokan
Kozaki: 27

Postprzez smoq2 w 14 Cze 2012, 17:50

Nie wiem, nie mam na to rozwiązania. RPK też odpada, gdyż nie zamierzam zmieniać warunków według których handlarze sprzedają amunicję. Szczerze, to różnice pomiędzy AK74 a Abakanem są niewielkie, więc zdecydowałem się, aby wyglądało to tak, jak właśnie wygląda. Prędzej zastanawiam się, czy nie zmienić faktycznie statystyk broni na jeszcze bardziej nieodzwierciedlające rzeczywistych, tak aby różnice miedzy nimi faktycznie były większe, dana broń faktycznie pasowała do swojego przedziału cenowego.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Postprzez duty w 14 Cze 2012, 19:17

Różnice między AK74 i Abakanem są jednak dość znaczne w realu, teraz i tak znacznie nie odpowiadają rzeczywistości .

Abakana - AK74
Szybkostrzelność 1800 strz./min - 600 strz./min
Zasięg skuteczny 700m - 400m
Prędkość początkowa pocisku 900m/s - 715m/s
Energia pocz. pocisku 1385 J - 2000 J
( M16 ma E.p.p 1763 J )
Bardziej realne znaczy bardziej zróżnicowane jak na tym przykładzie, bardziej celne, ale o słabszej mocy , zaś różnice dyktowane cenną wyglądają tak, im drożej tym lepsze wszystkie osiągi , czy to jest rozwiązanie właściwe?
---------------------------------------
Jeśli natomiast chcemy zrobić jakieś odziały bardziej groźnymi (np:Monolitu) to oprócz zwiększenia celności, żywotności i przyśpieszeniu poruszania, można dodać im amunicję "ap" przeciw-pancerną. Nie wiem, czy w offline ma to znaczenie, ale w online uczyni ich bardziej skutecznymi.
=================================================================

Edit:
Mój błąd : Podane parametry nie są do AK74 tylko do AK (7,62 × 39 mm)
AK74 ma ten sam pocisk co Abakan 5,45 x 39 mm , powinno być:
AK74
Szybkostrzelność 600 strz./min
Zasięg skuteczny 500m
Prędkość początkowa pocisku 900 m/s
Energia pocz. pocisku 1385 J
Ostatnio edytowany przez duty, 15 Cze 2012, 17:54, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
duty
Tropiciel

Dołączenie: 27 Lut 2011, 22:29
Ostatnio był: 15 Cze 2015, 18:31
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Storming Obokan
Kozaki: 27

Postprzez adam9609 w 14 Cze 2012, 20:52

Da ktoś inny link do patcha 1.7.1?
Dzięki z góry :)
"Co tam? Ciągle żyjesz. Super..."
Awatar użytkownika
adam9609
Stalker

Dołączenie: 26 Gru 2011, 14:24
Ostatnio był: 14 Lis 2016, 19:16
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: RP-74
Kozaki: 0

Postprzez smoq2 w 14 Cze 2012, 23:20

@ duty - Na pewno nie jest to rozwiązanie perfekcyjne, dlatego się na razie za nie nie zabieram. W sumie, to od wtorku się za nic nie zabrałem, gdyż nie miałem w ogóle czasu. Ale wracając do tematu. No to dlaczego teraz Abakan ma być droższy, skoro różnica między nim a AK74 jest taka, że jeden jest celniejszy, a drugi ma większego powera? Rozumiem gdyby miałby być droższy, bo statystycznie wypada lepiej, a chyba tak nie jest.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez Rumcajs93 w 15 Cze 2012, 00:26

Na pewno jest taka duża różnica w energii pocisku?
Przecież te broni mają podobnej długości lufy oraz używają amunicji tego samego typu.

-----
Sprawdziłem
AK-74 w wersji 5.45x39 - Energia początkowa pocisku wynosi 1385 dżuli
2000 dżuli ma wersji kalibru 7.62x39
Ja Tu Tylko Sprzątam
:

Swierzbią Paluszki. Co ??
Awatar użytkownika
Rumcajs93
Łowca

Dołączenie: 22 Lip 2011, 19:32
Ostatnio był: 19 Lut 2023, 12:57
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 86

Postprzez igla2008 w 15 Cze 2012, 07:14

adam9609 napisał(a):Da ktoś inny link do patcha 1.7.1?

na pewno do tego patcha ? chyba 3.7.1 ale najnowszy patch to 3.8.

AK-74 nie ma wersji na naboje 7.62.... i mogę wiedzieć po co wam energia początkowa pocisku? W grze en parametr i tak jest nie potrzebny...
http://forum.wojnyfrakcji.org/forum/index.php http://www.wojnyfrakcji.cba.pl/index.php :D Dziękuje dobranoc... znowu padło :D To już się robi tragiczne. Jak można cały czas tak nieudolnie tym zarządzać... Ale tak to jest jak cały czas te same osoby trzymają stołki choć dawno żadnych pomysłów już nie mają.
Awatar użytkownika
igla2008
Ekspert

Dołączenie: 20 Sty 2012, 00:45
Ostatnio był: 20 Lis 2024, 10:32
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Wojsko
Kozaki: 48

Postprzez Rumcajs93 w 15 Cze 2012, 10:40

Energia początkowa pocisku przekłada się na siłę zadawanych obrażeń przez broń.
A i faktycznie AK-74 jest tylko pod nabój 5.45x39 - mój błąd niedoczytałem tego. Ale to nie zmienia faktu że siły obrażeń w przypadku Abakana i AK są identyczne
Ja Tu Tylko Sprzątam
:

Swierzbią Paluszki. Co ??
Awatar użytkownika
Rumcajs93
Łowca

Dołączenie: 22 Lip 2011, 19:32
Ostatnio był: 19 Lut 2023, 12:57
Kozaki: 86

Postprzez smoq2 w 15 Cze 2012, 11:51

@ Rumcajs - Chodzi Ci o rzeczywistość czy grę? Bo w grze na pewno się różnią (Abakan jest trochę słabszy). Owszem jest taki parametr jak prędkość pocisku (bullet_speed), jednak nie wiem, czy wartość ta maleje wraz z lotem pocisku. Tzn, jeżeli wystrzelimy pionowo w górę, to zmaleje na pewno, bo autorzy z GSC uwzględnili grawitację. Nie wiem jednak, czy maleje w linii poziomej, bo chyba oporu powietrza już nie uwzględnili. Wiem że dodali jeszcze jeden parametr - hit_power, który określa jak dużo obrażeń broń zadaje. bullet_speed jakoś wpływa na hit_power, ale nie wiem jak, bo nikt nie zostawił w komentarzach wzoru, w każdym razie, jak zwiększymy jedno, to pasek obrażeń jak najedziemy na broń w ekwipunku rośnie.

W każdym razie, nie chce mi się już bawić z parametrami broni. Jak będzie, tak będzie. Teraz i tak jakakolwiek broń automatyczna będzie trudno dostępna, więc jeżeli gracz dorwie AK74 i go naprawi, później doda modyfikacje, wstawi lunetkę, to już wpakuje w niego tyle kasy, że jak zobaczy Abakana to nie będzie chciał znowu tyrać na inwestowanie w nową pukawkę (chyba, że dla kompana). I tak ma być. Przynajmniej ja to tak widzę. Poza tym obecny system modyfikacji jest i tak zrypany, bo niektóre modyfikacje często nadpisują efekty innych, i będzie trzeba zrobić nowy.

Planuje zrobić do każdej broni 5 lub 6 modyfikacji, m.in.

Modyfikacja zamka: +szybkostrzelność
Modyfikacja lufy: +celność
Modyfikacja kolby: -odrzut
Modyfikacja magazynku: +ilość naboi/magazynek
Modyfikacja czegoś tam: +płaskość toru lotu pocisku (czyli prędkość wylotowa)
Modyfikacja czegoś tam: +obrażenia

Możecie wymyślać swoje... Albo eksperci od broni mogą pomóc mi w nazwaniu tych ostatnich dwóch modyfikacji.

Generalnie jednemu parametrowi odpowiada jedna modyfikacja. Aby jednak zmodyfikować swoją broń, będzie trzeba przynieść inną zmodyfikowaną broń technikowi, aby ją rozłożył, i wyciągnął potrzebne elementy. Czyli jeżeli mamy Abakana, i znajdziemy LR300 z modyfikacją kolby, to idziemy do technika, i dajemy mu LR300. LR300 znika, a my dostajemy części do modyfikacji kolby. Jeżeli mamy trzy zestawy takich samych części w naszym inwentarzu, możemy zainstalować u tego samego (lub innego) technika modyfikację kolby w naszym Abakanie. Instalujemy, płacimy, i części znikają.
Ostatnio edytowany przez smoq2, 15 Cze 2012, 12:15, edytowano w sumie 1 raz
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez adam9609 w 15 Cze 2012, 11:57

To da ktos inny link do najnowszego patcha? :)
"Co tam? Ciągle żyjesz. Super..."
Awatar użytkownika
adam9609
Stalker

Dołączenie: 26 Gru 2011, 14:24
Ostatnio był: 14 Lis 2016, 19:16
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: RP-74
Kozaki: 0

Postprzez DJ[Zone] w 15 Cze 2012, 12:33

Smoq nie zapomniales moze o dodatkowym magazynku?:D jeszcze bylo ze zmiana kalibru.
DJ[Zone]
Stalker

Dołączenie: 15 Mar 2012, 20:06
Ostatnio był: 21 Cze 2015, 16:47
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 6

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości