[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez nati20 w 29 Cze 2012, 10:42

RPG-7u? broni jeszcze nie widziałam/dostałam/kupiłam u jakiegoś handlarza widziałam tylko jeden granat:(
:

Get out of here STALKER!

Image
nati20
Tropiciel

Dołączenie: 13 Cze 2009, 14:26
Ostatnio była: 17 Kwi 2025, 22:10
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper VLA
Kozaki: 68

Reklamy Google

Postprzez igla2008 w 29 Cze 2012, 11:30

jest do kupienia u Najebnika. Ale nie radzę dawać kompanom mają taki brzydki zwyczaj że walą do kogo popadnie z tej broni.
http://forum.wojnyfrakcji.org/forum/index.php http://www.wojnyfrakcji.cba.pl/index.php :D Dziękuje dobranoc... znowu padło :D To już się robi tragiczne. Jak można cały czas tak nieudolnie tym zarządzać... Ale tak to jest jak cały czas te same osoby trzymają stołki choć dawno żadnych pomysłów już nie mają.
Awatar użytkownika
igla2008
Ekspert

Dołączenie: 20 Sty 2012, 00:45
Ostatnio był: 20 Lis 2024, 10:32
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 48

Postprzez smoq2 w 29 Cze 2012, 14:15

Jak tylko skończę wszystkie rzeczy dotyczące handlu, to zerknę co jest grane z posterunkiem. Jednak planuje i tak jakiś bajerek, który będzie non-stop spawnował tam wojskowych, tak żeby nie można było tego miejsca wyczyścić. Gracz nie powinien mieć możliwości przejęcia tego miejsca, gdyż równałoby się to z atakiem na państwo Ukrainy. Każdy, kto spróbowałby spacyfikować posterunek wojska państwowego w kraju o w miarę stabilnym ustroju, zostałby uznany za "terrorystę", i jego twarz widniałaby na większości telewizorów. Co innego jeżeli chodzi o oddziały w głębi Zony. Tutaj nie sądzę aby ktoś dochodził, ani byłby w stanie dojść, co z oddziałem się mogło stać.

Miałem też taki pomysł (jak pojawiła się opcja z atakami wynajętych zabójców na Durada), żeby w pewnej odległości od posterunku wojskowego, w momencie gdy nas ktoś przyuważy, pojawiał się licznik, i co chwila za naszymi plecami pojawiali by się wojacy. Coś a'la pogoń, która w rzeczywistości miałaby miejsce gdyby ktoś nielegalnie przekroczył granicę jakiegokolwiek terenu wojskowego. Albo uciekniemy z powrotem w głąb Kordonu, i Wojskowi uznają, że już dalej jest zbyt niebezpiecznie by nas gonić, albo po upływie czasu z licznika nas dopadają, i umieramy :E.

Co do RPG... Broni miało w TFW nie być, i oryginalnie nie było. Sytuacja się zmieniła po pojawieniu się helikopterów, jednak nawet wtedy, postanowiłem ją tak mocno ograniczyć, aby gracz przez całą swoją grę miął statystycznie możliwość kupienia do trzech sztuk. Uważam, że broń ta ma zbyt dużą moc niszczenia, i żadna baza nie dałaby sobie rady z obroną przed graczem. Możemy dodać więcej RPG, ale wtedy będę musiał dodać je też strażom w bazach, a wtedy obawiam się, że zrobi się jedna wielka rozpierducha.

A z innej beczki... Wymyśliłem sposób na "naprawę" systemu celowania, opracowanego przez GSC. Wszystkich ciekawych dlaczego stalkerzy potrafią trafić gracza w głowę z PMm z odległości 120m zachęcam do przeczytania tego posta: Link

Mianowicie, między funkcjami nowego AI walki znajduje się jedna ciekawa. Podaje ona współrzędne miejsca, w które NPC celuje. Zasadę celowania NPC można porównać do zasady celowania baterią strzelniczą. Obsługa często nie wie w co celuje, podają im współrzędne, i oni tam strzelają. Tak samo NPC, w każdym cyklu procesora podaje mu się współrzędne np. głowy gracza, a on nakierowuje lufę swojej broni na te współrzędne.
Moja propozycja jest taka, aby ustawić wszystkie wartości odchyleń strzału w plikach konfiguracyjnych na 0. Wtedy NPC będzie tak celny, jak celna jest broń. Następnie lekko "mataczyć" współrzędne podawane do celowania w skrypcie, tylko tym razem nie względem celu, a względem samego strzelca. W ten sposób możemy otrzymać stożek, który nie będzie zmieniał swej objętości w zależności od odległości do celu.
Wiem, jest to bełkot, ale lepiej zobrazować sytuacji nie umiem.
ImageImage

Za ten post smoq2 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive duty.
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Postprzez Idek w 29 Cze 2012, 14:28

Jeżeli chodzi o czyszczenie wojskowych ....To raczej mają na pieńku ze wszystkimi stalkerami więc nic dziwnego że ktoś od czasu do czasu ktoś chce zrobić im kuku. Więc jak najbardziej powinno się dać sczyścić posterunek do zera....
Idek
Tropiciel

Dołączenie: 10 Lut 2011, 22:06
Ostatnio był: 22 Lip 2014, 16:27
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 20

Postprzez smoq2 w 29 Cze 2012, 14:52

No ale myśl trochę inaczej. Faktycznie Ty, jako gracz możesz wybić 20 wojskowych i później wyłączyć grę i sobie pójść spać - bo to tylko gra. Pomyśl co by się stało, gdybyś był takim stalkerem, i (nawet z jakąś pomocą) zabił 20 żołnierzy w monitorowanym (na bank też zdalnie) posterunku (dodajmy tutaj, że posterunek oddziela świat od najdziwniejszego zjawiska jakie widział człowiek, więc to dodatkowo zaostrza konsekwencje). Nawet jeśli starałbyś się zatrzeć wszystkie ślady, to pamiętaj że przykułbyś uwagę całego Ukraińskiego rządu, i może kilku innych rządów. Byłoby dochodzenie i w przeciągu kilku miesięcy (a może nawet szybciej) wywiad tego czy innego państwa wiedziałby, że to ty, a za razem wszytko też o tobie. Miałbyś dwa wyjścia:

a) Zbudować sobie szałas w Zonie, i dożyć tam resztę swoich dni.
b) Wydostać się z Zony i za zarobione pieniądze żyć w jakiejś jaskini jak to robił Osama.

No może drugi punkt trochę przesadzony, ale generalnie skazałbyś siebie na życie w lesie, tak jak to robią inni partyzanci.
Generalnie po takiej zagrywce, nie ma mowy o powrocie do normalnego życia, dlatego fakt, że wszyscy lecą na posterunek wojskowy aby wybić wszystkich stacjonujących tam żołnierzy wydaje mi się, i zawsze się wydawał, ruchem lekko nierealistycznym, gdyż miałby olbrzymie konsekwencje.

Co innego było w przypadku nowej bazy Wolności, gdyż jest w głębi Zony, i nikt nie może sprawdzić co tak na prawdę tam zaszło.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez Rumcajs93 w 29 Cze 2012, 14:58

No a może jeszcze bardziej zniechęcić gracza do ataku na posterunek. Bo ta twoja propozycja wprowadza o obiegu spore ilości ponadprogramowej broni, leków, amunicji.

Może podczas ostrzału wojskowych wraz z helikopterem pojawiał się BTR - jechał by on od bramy i podjeżdzał na wysokość szlabanu na posterunku, caly czas ostrzeliwał by pozycję gracza. Można by również zmienić pojawiający się helikopter, z tego transportowego na MI-24 (ten szturmowy posiadający rakiety)
Ja Tu Tylko Sprzątam
:

Swierzbią Paluszki. Co ??
Awatar użytkownika
Rumcajs93
Łowca

Dołączenie: 22 Lip 2011, 19:32
Ostatnio był: 19 Lut 2023, 12:57
Kozaki: 86

Postprzez smoq2 w 29 Cze 2012, 15:21

Mogę w ogóle zrobić ich nieśmiertelnymi. :E To by było za łatwo nie? :E
Nie mam zielonego pojęcia jak zrobić jeżdżący BTR :P Jak ktoś wymyśli jak, to niech da znać. Mi się zaglądać do rozwiązań SoC nie chce, bo i tak okaże się, że jest tam częścią mapy, a tylko działko jest ruchomym obiektem. :P
ImageImage

Za ten post smoq2 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive kupiszczan123.
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez Rumcajs93 w 29 Cze 2012, 16:22

No nieśmiertelność byłaby niezłym utrudnieniem, no ale przecież można by poszukać jeszcze innych opcji których jest na pęczki:
- wczesniej wspominany helikopter z rakietami
- desant wojskowych na wzgórzu na południe od wioski kotów (helikopter transportowy schodził by na wysokość 1metra nad ziemią i przy nim spawnował by się oddział wojska) przez co gracz zostałby otoczony i musiałby odpierać atak z 2 stron
- zmiana ekwipunku wojskowych na posterunku, nie mam tu na myśli wyposażenia każdego trepa w Grozę, Wała albo SVD, chociaż miło by było :P Ale można by tak zmodyfikować by na przykład wojsko miało dostęp do specjalnej przeróbki AK-74 dzięki której może on strzelać nabojami do PKM (coś a'la Trofiejny AK z wanilli)
- podszkolenie wojskowych w celności. strzelali by oni z dosyć dużej odległości, a ich celność byłaby wręcz snajperska
- oskryptowanie pozycji dla wojska - coś w deseń snajperów w punktach widokowych baz frakcji
- Przywrócenie ostrzału w stacjonarnego KMu na posterunku
i wiele wiele więcej
Ja Tu Tylko Sprzątam
:

Awatar użytkownika
Rumcajs93
Łowca

Postprzez Rieekan w 29 Cze 2012, 16:26

W ten sposób możemy otrzymać stożek, który nie będzie zmieniał swej objętości w zależności od odległości do celu.

Raczej nie kapuję tego tak jak trzeba, ale jeżeli promień tego stożka to odległość od środka celu na boki, a wysokość stożka to odległość strzelec-cel, to przy stałej objętości promień będzie coraz większy przy bliższej odległości, czyli strzelec będzie bardziej niecelny najbliżej celu, a bardzo celny na dalszy dystans?
Chyba powinno być odwrotnie, z bliska łatwiej trafić niż z daleka.

BTW:
Można by sprawić żeby wojskowi nie spawnowali swojej broni? Wtedy by ich można wyposażyć w co tylko dusza zapragnie, a gracz nie miałby celu w wybijaniu posterunku.
Image
Awatar użytkownika
Rieekan
Stalker

Dołączenie: 06 Sie 2010, 18:07
Ostatnio był: 08 Maj 2013, 14:58
Miejscowość: Nołłer
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Sniper VLA
Kozaki: 8

Postprzez Rumcajs93 w 29 Cze 2012, 16:52

No trochę źle to rozumiesz. Smoqu chce stworzyć taki model celowania:
Image
Im cel będzie położony dalej tym trudniej będzie go trafić. Np.: gdy NPC widzi wroga 50m od swojej pozycji to promień rozrzutu jego strzałów wynosi 4metry, ale gdy wróg będzie 25metrów od NPC to jego celność znacznie się zwiększy. Tylko to powyżej to losowy przykład w którym wartości dobrałem zupełnie przypadkowo.
Ja Tu Tylko Sprzątam
:

Za ten post Rumcajs93 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Rieekan, smoq2.
Awatar użytkownika
Rumcajs93
Łowca

Postprzez smoq2 w 29 Cze 2012, 17:08

Macie jakieś fajne wartości, które można by użyć? Załóżmy, że cel znajduje się 10m od strzelca. Ile powinien wynosić promień odchylenia dla takiej odległości dla:

- Kompanów?
- Snajperów?
- Wszystkich innych?

Przy:

-Celowaniu kucając
-Celowaniu stojąc
-Strzelając "z biodra" stojąc
-Celowaniu idąc
-Strzelaniu "z biodra" idąc
-Strzelaniu biegnąc

Możecie też podać wartości w stopniach bez uwzględniania odległości.

Ja się nie znam na broni, strzelać też nie potrafię, więc pytam was.

[Edit]

Zapomniałem tylko dodać, że stożek będzie o podstawie kwadratu, gdyż wartości będziemy dodawać do x i y bez zależności od siebie, żeby zminimalizować obliczenia.
Ostatnio edytowany przez smoq2, 29 Cze 2012, 17:14, edytowano w sumie 1 raz
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez igla2008 w 29 Cze 2012, 17:12

Co do Wojska to proponował bym zrobić z posterunku fortecę. Dodać KM, snajperów i więcej żołnierzy. jak również można dodać i ożywić BTR... inna sprawa że w Stalku nie ma rzeczy nie możliwych i jak ktoś bardzo będzie chciał to i tak ich rozwali...
http://forum.wojnyfrakcji.org/forum/index.php http://www.wojnyfrakcji.cba.pl/index.php :D Dziękuje dobranoc... znowu padło :D To już się robi tragiczne. Jak można cały czas tak nieudolnie tym zarządzać... Ale tak to jest jak cały czas te same osoby trzymają stołki choć dawno żadnych pomysłów już nie mają.
Awatar użytkownika
igla2008
Ekspert

Dołączenie: 20 Sty 2012, 00:45
Ostatnio był: 20 Lis 2024, 10:32
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Wojsko
Kozaki: 48

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość