[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez smoq2 w 19 Lip 2012, 11:19

A bo ja wiem jak oni będą wyglądać? Nie zastanawiałem się jakoś strasznie nad tym. Może jak najemnicy, może jak samotnicy, a może jak coś zupełnie innego. Wyjdzie w praniu. Ważne, że wymyśliłem rozwiązanie inne niż spawnowanie ich za plecami gracza. I raczej dialog typu "Ha ha ha, wynajęto nas żeby cie zabić! Giń!", czy coś podobnie idiotycznego odpada. Nie mam pojęcia kto tak robi. Zazwyczaj zabójca stara się zlikwidować cel przy pierwszej lepszej okazji, a nie wchodzi z nim pierw w polemikę. Więc będzie to raczej wyglądało tak, że gracz po prostu spotyka wrogi oddział.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Reklamy Google

Postprzez TheKowal w 19 Lip 2012, 13:00

Witam ponownie, mam pytanko, dla odskoczni zagrałem sobie w cs-a bez zadnych modyfikacji i po dołączeniu do np. samotników miałem wrazenie ze podczas walki z bandytami działania frakcji były jakby bardziej skoordynowane, tzn. pytanko czy to opierało sie na skrypcie który kaze im przeć do przodu byle tylko zdobyć pozycję? pytam z czystej ciekawości.

teraz propozycja, czy brałeś pod uwage mozliwość ściągania pancerzy z poległych przeciwników? było by to fajne urozmaicenie gdyby mozna było tak robić, a taki pancerz byłby w zerowej lub bliskiej zeru kondycjii i zwiększyć koszt ich naprawy to myslę ze nie zaburzyło by to jakoś strasznie rozgrywki, ponadto fajnym dodatkiem było by gdyby mozna było przemalować jakikolwiek pancerz u mechanika swojej frakcjii (np. choćby i skurzaną kurtkę), a u mechanika w wysypisku mozna było by zneutralizować jego kolory (oczywiście za opłatą, myśle ze powinna być zalezna od poziomu pancerza np. kurtka kota 300R a exo np. 7000R) mozna by było zrobić tez tak ze gdy nosimy pancerz jakiejś frakcji, to niewazny czy do niej nalezymy frakcje wrogie tej frakcji stają sie naszymi wrogami, a jak ściągniemy go to wiadomo wraca do normy (np. jako samotnik paradujemy w pancerzu powinności i natrafiamy na patrol wolności to robi się gorąco).
I jeszcze jeden pomysł, nie wiem czy jest to mozliwe ale czy mozna było by przenieść lub wykorzystać element z moda OGSM w którym raz na jakiś czas widać grupki stalkerów stojących koło anomalii, jeden z nich trzyma wyciągnięty detektor i cośtam sobie klika a reszta go osłania, jak znajdzie jakiś artefakt to go podnosi (oczywiście jezeli nie zabije go anomalia) myślę że fajnie było by od czasu do czasu zobaczyć coś takiego i dało by to poczucie większego realizmu, to samo dotyczy propozycjii co do pancerzy, nie wiem jak to wygląda od strony zrobienia tego (czyli waszej :P), ani ile z tym roboty, to tylko propozycję :E
Ostatnio edytowany przez TheKowal, 19 Lip 2012, 14:02, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
TheKowal
Kot

Dołączenie: 16 Lip 2012, 23:44
Ostatnio był: 26 Lut 2013, 01:42
Miejscowość: Kraków
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 1

Postprzez smoq2 w 19 Lip 2012, 13:32

Witam ponownie, mam pytanko, dla odskoczni zagrałem sobie w cs-a bez zadnych modyfikacji i po dołączeniu do np. samotników miałem wrazenie ze podczas walki z bandytami działania frakcji były jakby bardziej skoordynowane, tzn. pytanko czy to opierało sie na skrypcie który kaze im przeć do przodu byle tylko zdobyć pozycję? pytam z czystej ciekawości.

Na pewno grałeś w CS? :) Nie wiem jakim cudem to możliwe.

teraz propozycja, czy brałeś pod uwage mozliwość ściągania pancerzy z poległych przeciwników? było by to fajne urozmaicenie gdyby mozna było tak robić, a taki pancerz byłby w zerowej lub bliskiej zeru kondycjii i zwiększyć koszt ich naprawy to myslę ze nie zaburzyło by to jakoś strasznie rozgrywki

Brałem i jestem innego zdania.

fajnym dodatkiem było by gdyby mozna było przemalować jakikolwiek pancerz u mechanika swojej frakcjii

Nie da rady. Nie wszystkie pancerze mają swoje odpowiedniki dla innych frakcji. Np. żadna inna frakcja oprócz wojskowych nie ma berylu Wolności. Chodzi mi o to, że trzeba by było zrobić skórki każdego pancerza w grze w kolorach każdej frakcji. No i do tego dochodzi multum sekcji przedmiotów, skoro każdy pancerz miałby mieć 6 wariantów, dla każdej frakcji po 1.

mozna by było zrobić tez tak ze gdy nosimy pancerz jakiejś frakcji, to niewazny czy do niej nalezymy frakcje wrogie tej frakcji stają sie naszymi wrogami, a jak ściągniemy go to wiadomo wraca do normy

Dało by się zrobić, tylko trzeba by wtedy zrobić też na odwrót, że jak nosimy pancerz wroga, to przynajmniej na jakąś odległość wróg nas nie rozpoznaje. Karkołomne.

jeszcze jeden pomysł, nie wiem czy jest to mozliwe ale czy mozna było by przenieść lub wykorzystać element z moda OGSM w którym raz na jakiś czas widać grópki stalkerów stojących koło anomalii, jeden z nich trzyma wyciągnięty detektor i cośtam sobie klika a reszta go osłania,

Będzie
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez nati20 w 19 Lip 2012, 13:44

Z tymi pancerzami myśle że to za dużo zachodu, kupujesz u handlarza swojej frakcji i już, smoq chciał chyba ograniczyć zarabianie kasy na gratach a co do maksymalnie zużytego pancerza- kto go będzie targał przez pół zony po to by wydać majątek na naprawę. Po skończeniu moda wgrałam sobie władce zony i zaopatrzyłam się w egzo najemników i po wizycie w bazie chciałam go ulepszyć i miałam opcje przebarwienia na barwy czystego nieba w oknie dialogowym. Nie wiem czy to przez władce zony czy konkretnie ten pancerz, ale doświadczyłam tej opcji.

Grupa pisze się przez u tak na marginesie.
:

Get out of here STALKER!

Image
nati20
Tropiciel

Dołączenie: 13 Cze 2009, 14:26
Ostatnio była: 17 Kwi 2025, 22:10
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper VLA
Kozaki: 68

Postprzez TheKowal w 19 Lip 2012, 13:57

Właśnie co do wojny frakcji w wanilli to moze nie tyle co skoordynowane, tylko miałem wrazenie ze wszystko idzie ,,jak po maśle" po przejęciu jakiejś placówki i ruszeniu dalej czułem ze mam bezpieczne plecy, swoją drogą nigdy nie udało mi się do końca przejąć dark valley gdy byłem w powinności, nawet jak w pojedynke rozwaliłem kazdy posterunek i ich baze i zostawało tylko czekać na posiłki które ją przejmą, to odnosiłem wrazenie ze nie spieszy im się za bardzo, albo lepiej powiedzieć wogóle, tak jakby gra zapominała ich wysłać na moją pozycję :E

A co do zdejmowania pancerzy to po prostu pomyślałem sobie ze nawet jak znajdziemy exo na początku gry (lub zabijemy kogos i weźmiemy) to nikt nie da rady na początku nazbierać na jego naprawe np. 70k rubli :p a jakby się ktoś uprze zeby nazbierać to troche by to potrwało i siłą rzeczy byłby juz wtedy doświadczonym stalkerem, co nie umozliwiało by zeby paradować w exo jako kot ( no chyba ze w exo bliskim zerowej kondycji a wtedy daje tyle ochrony ze hoho :p) ale to chyba faktycznie za duzo zachodu, po prostu wydawało by mi się to bardziej realistyczne. A co do opcji przemalowania to jest taka i właśnie do tego odnosiła się moja propozycja zeby kazdy, ale smoq dobrze zauważył ze to za duzo roboty z wszystkimi wariantami dla kazdej frakcji.

a co do grupy to czasami wkradnie się jakiś błedzik, dzieki juz poprawione :P i nie zauważyłem tu zadnego marginesu gdzie mozna by wstawić to u :E
Ostatnio edytowany przez TheKowal 19 Lip 2012, 14:02, edytowano w sumie 2 razy
Awatar użytkownika
TheKowal
Kot

Postprzez Wojak w 19 Lip 2012, 13:59

smoq2 napisał(a):I raczej dialog typu "Ha ha ha, wynajęto nas żeby cie zabić! Giń!", czy coś podobnie idiotycznego odpada

Może i nie ma sensu ciągnąć dalej tego tematu bo to wszystko spekulacje, ale wrogich grup w Zonie jest od zajedużo i żadnym problemem jest ucieczka w drugą stronę, bo tylko najbardziej ofermowaci zabójcy oddają strzały ostrzegawcze z odległości kilometra, jeszcze pewnie na oczach samotników.
Oceniasz zbyt prędko.
Awatar użytkownika
Wojak
Stalker

Dołączenie: 23 Paź 2009, 22:37
Ostatnio był: 14 Lip 2021, 16:25
Miejscowość: Wielkie Równiny
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 37

Postprzez TheKowal w 19 Lip 2012, 14:16

I tak po chwili zastanowienia to co do tych oddziałów polujących na gracza, to mozna by to jeszcze urozmaicić o losowe wybieranie czy goni nas oddział 3-5 najemników, czy dobrze wytrenowana druzyna snajperów (1 snajper + 1 spoter z jakimś smg) i atakowali by oni nas z duzej odległości, np. oddali by pare strzałów i jezeli nie udało by się im nas zabić to zwiewali zeby zaatakować kiedy indziej. Fajną opcją było by gdyby po rozwaleniu atakującego nas oddziału mozna by było znaleść w ekwipunku ich dowódcy pda z kontraktem czyli kto, za ile i dlaczego chciał nas zabić

I tak sobie myślę, najemnicy to osobna frakcja, ale najemnikowi chodzi zawsze o kase, to czy moze była by opcja zeby najemnicy przyłączali się do frakcji która daje im najwięcej kasy? i w trakcie gry mogli by zmienić strone gdyby jakaś frakcja dawała im więcej niz ta której obecnie pomagają, tylko nie wiem czy to nie zaburzyło by poważnie bilansu sił, pozatym była by to dość duza zmiana i smoq pewnie ma juz inne plany. :P
Awatar użytkownika
TheKowal
Kot

Postprzez Idek w 19 Lip 2012, 14:48

Co do pancerzy to uważam że powinny być w troszkę lepszym stanie .... Bo kto normalny ma wolne 20-30 kg aby wziąć do plecaka dodatkowy pancerz ? nawet jeżeli ktoś paraduje z pistoletem i prawie bez amunicji to nie zabierze więcej jak 2-3 pancerzy ze sobą .....
Idek
Tropiciel

Dołączenie: 10 Lut 2011, 22:06
Ostatnio był: 22 Lip 2014, 16:27
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 20

Postprzez TheKowal w 19 Lip 2012, 14:53

właśnie o to chodzi ze normalnie nie zabierało by się ich, ale czasami masz chrapke na jakiś konkretny pancerz którego sie nie da kupić i jak juz taki znajdziesz to uśturasz miejsce w eq zeby go donieść do mechanika :P przynajmniej ja tak mam :p
Pytanko, czy jest to jakkolwiek mozliwe zeby mozna było zmienić strone konfliktu czy jest to nierealne?
Awatar użytkownika
TheKowal
Kot

Postprzez smoq2 w 19 Lip 2012, 15:55

Zastanowię się nad wszystkimi pomysłami z wyjątkiem zdejmowalnych pancerzy. Tej opcji nie zamierzam wprowadzać w najbliższej wieczności.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez Rozdupnik w 19 Lip 2012, 22:12

smoq2 napisał(a):Ostatnio na temat fabuły pisałem też, że brakuje nam grafika do zrobienia przerywników filmowych, bez których nie widzę sensu żeby wpychać ją do moda.

Chodzi Ci o takie przerywniki jakie były np w cieniu... takie mroczne np w laboratoriach albo w radarze pod ziemią lub zakończenia takie efektowne czy takie jak są w czystym niebie np w pchlim targu gdy bandyci nas okradają. Jeśli chodzi o te pierwsze to łatwo nie będzie i chyba długo byśmy z fabułą nie pograli jak tak sporo chętnych filmowców jest zapalonych do roboty a jeśli te drugie to dużego problemu by nie było. Nie sztuką było by nagrać kilka takich przerywników ale też zależy co ma na nich być. Typu rozmowa stalkera ze stalkerem a np fajerwerki i bum z atomówki :D to dwa różne kalibry. :P
Rozdupnik
Stalker

Dołączenie: 02 Lut 2012, 23:03
Ostatnio był: 22 Wrz 2015, 16:47
Kozaki: 3

Postprzez smoq2 w 19 Lip 2012, 22:56

O takie jak są w CoP.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość