[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez Idek w 27 Lip 2012, 23:49

Można by wprowadzić różną "jakość" modułów. Chodzi o to aby można było kupić ulepszenie zależne od zasobności kieszeni. Można to porównać do kupna elektroniki. Ktoś kto nie ma funduszy może kupować produkty firmy "dupatronic" albo zainwestować w coś lepszego....
Więc np można podzielić ulepszenia na 1,2 i np 3 poziomu. Wtedy bronie można poróżnić bo np do starszych modeli super-nowoczesny moduł może po prostu nie pasować.
Można to przedstawić np tak:
poziom 1 suwadła:
1) +5% rpm -5% wytrz
2) +5% wytrz
3) +5% cel -5% wytrz
poziom 2 suwadła:
1) +5% rpm
2) +10% wytrz
3) +5% cel
poziom 3 suwadła
1) +10% rpm
2) +15% wytrz +5% niezawodność
3) +10% cel

itd.
Idek
Tropiciel

Dołączenie: 10 Lut 2011, 22:06
Ostatnio był: 22 Lip 2014, 16:27
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 20

Reklamy Google

Postprzez Juraszka w 28 Lip 2012, 09:55

obecnie każda broń jest określona kilkoma współczynnikami oraz możliwością modyfikacji - tylko, że tak jak Smoq mówi, pewne bronie są do siebie podobne osiągami i możliwościami modyfikacji, co sprawia, że kupno "lepszej" broni nie zawsze jest dobrym pomysłem (kto by wymienił naprawione i całkowicie ulepszone L85 na zezłomowany bez ulepszeń G36?)

System modułowo-slotowy wprowadziłby sens wymiany broni, bo same moduły powodowałyby znaczniejsze zmiany w broni, bo +30% to zawsze więcej niż +10% do celności :P

Jestem za pomysłem przedmówcy, moduły powinny być podzielone na 3 poziomy generacji.
Związki na odległość to ch*j, a czołgi same się nie zatankują, pamiętaj.
Wave

Zostawiasz wóz na parkingu pod Tesco i jedziesz do sąsiedniego miasta to ch*j wie co się z nim może stać.
Wave
Awatar użytkownika
Juraszka
Łowca

Dołączenie: 21 Cze 2010, 11:08
Ostatnio był: 21 Lut 2020, 16:06
Miejscowość: Gniezno
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 70

Postprzez smoq2 w 28 Lip 2012, 12:01

@ Wilk Fenris - Nie ma znaczenia czy wartość jest dodatnia czy ujemna. Ostatnia zainstalowana modyfikacja danego parametru nadpisuje wszystkie poprzednie zmiany tego parametru. Działanie na przykładzie RPM:

Podstawa, 1 modyfikacja, 2 modyfikacja, wartość końcowa
600, +100, -50, =550
600, +100, +45, =645
600, +75, +100, =700
...

Pierwsza modyfikacja będzie widniała jako zainstalowana, ale system nie będzie jej brał pod uwagę.
Jednak nie ma to już znaczenia, bo jak pisałem wcześniej, wymyśliłem obejście.

Problem w tym, że mamy problem czy wybrać rozwiązanie realne i ograniczające gracza, czy rozwiązanie (mocno) naginające realizm i dające wolną rękę graczowi.

Hmm, właśnie pomyślałem, że może jakoś to połączyć tak jak radzi Idek?

Każda broń miała by taką samą ilość slotów (6) - kolba, lufa, zamek, magazynek, wylot lufy, szyna do celownika optycznego.
Każdy moduł miałby 3 poziomy. (Będzie ich od cholery, ale to tylko klepanka tekstu, więc damy radę.)
I np. taki L85 mógłby instalować moduły tylko poziomu pierwszego, LR300/SIG550 poziomu drugiego i pierwszego, a G36 wszystkie.
Chyba właśnie upiekliśmy dwie pieczenie na jednym ogniu. :)
ImageImage

Za ten post smoq2 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Ilja, Juraszka, duty.
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Postprzez marcel w 28 Lip 2012, 14:33

A ja tak abstrahując od modułów czy tam slotów, pytanie mam. Jeśli o TFW chodzi, jestem absolutnie początkującym graczem, nie wszystkie mechanizmy zdążyłem poznać, a i ten topic śledziłem mocno pobieżnie. Użyłem szukajki i googla, od razu mówię. Otóż, wczoraj razem z Mrówką wybraliśmy się za kompleks fabryczny nad Jantarem, by zamordować osiadłego tam ("Wyrwane drzewo") kontrolera i kilka jego przybocznych zombiaków. Mutas zabił mnie dwukrotnie, gdyż starym, sprawdzonym niby sposobem, chciałem zaciukać go nożem, a gdy podszedłem na odległość ciosu, po chwili ginąłem od emisji psionicznej. Tymczasem, jak zauważyłem, na Mrówce nie robiło ono żadnego wrażenia. Stał sobie i beztrosko pruł z automatu do oddalonego o metr potwora. Tak ma być? Aha, gwoli uściślenia, Durad miał na sobie kurtkę najemników, tę samą, w której zaczynamy przygodę, Mrówka zaś domyślnie noszony na grzbiecie stalkerski kombinezon.
>>> Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja! ... Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput. <<< ~ Ernest Scribbler
marcel
Opowiadacz

Dołączenie: 31 Lip 2007, 17:48
Ostatnio był: 29 Paź 2020, 15:47
Kozaki: 193

Postprzez Juraszka w 28 Lip 2012, 14:35

L85 z ulepszeniami 1. generacji będzie słabym pistoletem w porównaniu do G36 z ulepszeniami 3. generacji :E
Jestem jak najbardziej za :)
Związki na odległość to ch*j, a czołgi same się nie zatankują, pamiętaj.
Wave

Zostawiasz wóz na parkingu pod Tesco i jedziesz do sąsiedniego miasta to ch*j wie co się z nim może stać.
Wave
Awatar użytkownika
Juraszka
Łowca

Dołączenie: 21 Cze 2010, 11:08
Ostatnio był: 21 Lut 2020, 16:06
Miejscowość: Gniezno
Kozaki: 70

Postprzez karol626 w 28 Lip 2012, 15:30

Sądze że to nie jest najlepszy pomysł. Przykład na mnie: Uwielbiam L85a2 i wchodzą takie modyfikacje i najzwyklej nie opłaca mi sie chodzić z tą bronią mimo że ją lubie, ALE z drugiej strony różnica pomiędzy bronią musi być widoczna. Nie lepiej było by wprowadzić coś takiego :
L85A2:
-1 generacja celność +10%
-2 generacja celność +20%
-3 generacja celność +35%
G36:
-1 generacja celność +20%
-2 generacja celność +30%
-3 generacja celność +50%
I wtedy modyły mogły by być wymieniane : 1 generacji z L85 do G36 tylko że wrtości ulepszeń już by się zmieniały. To tyle. Za jakieś niejasności przepraszam.
Awatar użytkownika
karol626
Stalker

Dołączenie: 27 Lip 2012, 16:25
Ostatnio był: 05 Wrz 2015, 16:39
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 3

Postprzez smoq2 w 28 Lip 2012, 16:18

Wstępna koncepcja modułów do karabinów szturmowych:

https://docs.google.com/spreadsheet/ccc ... 1Z0SXJFRGc

Przeczytać (i najlepiej się też wypowiedzieć).

:)
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez duty w 28 Lip 2012, 16:42

No nie wiem, czy nie zamienić L85 z AK74 miejscami, albo zmniejszyć poziom modyfikacji AK do 1, bo to żadne cudo nie jest w porównaniu do L85 a ma ten sam poziom co Abakan. Brakuje FN 2000 ...
Są pewne niespójności których nie rozumiem :

-mod.Magazynka poziom 1,2,3 typ 3 waga +50% ? to chyba za dużo powinno być +25% góra +30%
-mod.wylot poziom 1,2,3 typ 3 odrzut w domyśle chyba ma być + ? (skoro rosną obrażenia )
-mod.lufa poziom 1,2,3 typ 3 odrzut w domyśle chyba ma być + ? (skoro rosną obrażenia )

-Czym się różnią modyfikacje wylot i lufa oprócz cyferek bo to chyba to samo ??
Nie lepiej zamiast "wylotu" dać mechanizm "powrotno-zwrotny" (urządzenie powrotne) odpowiadający głównie za szybkostrzelność a zmniejszający celność i wytrzymałość ?
Przydała by się też modyfikacja zamka odpowiadająca za celność i niezawodność (zależnie od poziomu) a zmniejszająca szybkostrzelność - szczególnie w karabinach wyborowych się przyda , po za tym wszystkie zmiany kalibru od 4-11 typu powinny być przypisane właśnie dla zamka a nie dla suwadła.

-modyfikacja dodająca tłumik powinna zmniejszyć celność a nie obrażenia i być jako typ 5 pod lufą.

Po tych zmianach będzie realnie bo zostaną zmodyfikowane prawdziwe elementy odpowiadające za dane parametry.

Image
1- bagnet 2- urządzenie powrotne 3- pokrywa komory zamkowej 4- suwadło z tłokiem gazowym 5- przybornik z przyborami 6- przyrządy celownicze (muszka, szczerbinka) 7- lufa 8- komora gazowa 9- rura gazowa z nakładką termiczną 10- komora zamkowa z mechanizmem spustowym i przełącznikiem rodzaju ognia 11- zamek 12- wycior 13- łoże 14- magazynek 15- rękojeść 16- kolba (drewniana, metalowa składana)
źródło: http://www.vademekumelewa.cal.pl

Jest jeszcze sprawa modyfikacji kalibru , w rzeczywistości jest to najdroższa modyfikacja broni, tylko dla pasjonatów, wymagająca wymiany, lufy,suwadła, zamka i magazynków i oczywiście prac rusznikarskich, dlaczego nie wprowadzić tego w TFW, chcesz mieć inny kaliber zapłać za moduły lufy,suwadła, zamka i magazynka. Majątek ? Ale jak chcesz mieć amunicje do AK w LR300 to płać. Więcej roboty przy wprowadzaniu tego, ale da to sens dla całego systemu "modułowo-slotowego".

smoq2 dodasz też moduły podstawowe , które w czasie modyfikacji będziemy wyjmowali ??
Awatar użytkownika
duty
Tropiciel

Dołączenie: 27 Lut 2011, 22:29
Ostatnio był: 15 Cze 2015, 18:31
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Storming Obokan
Kozaki: 27

Postprzez smoq2 w 28 Lip 2012, 19:43

No nie wiem, czy nie zamienić L85 z AK74 miejscami, albo zmniejszyć poziom modyfikacji AK do 1, bo to żadne cudo nie jest w porównaniu do L85 a ma ten sam poziom co Abakan.

Ok, może tak być.

Brakuje FN 2000

Nie brakuje, bo w TFW go nigdy nie było.

-mod.Magazynka poziom 1,2,3 typ 3 waga +50% ? to chyba za dużo powinno być +25% góra +30%

Ok

-mod.wylot poziom 1,2,3 typ 3 odrzut w domyśle chyba ma być + ? (skoro rosną obrażenia )
-mod.lufa poziom 1,2,3 typ 3 odrzut w domyśle chyba ma być + ? (skoro rosną obrażenia )

Zgadza się, brakowało "+". Poprawione.

-Czym się różnią modyfikacje wylot i lufa oprócz cyferek bo to chyba to samo ??

Niczym, chcę żeby ten element mógł mieć dwie modyfikacje. Dlatego podzieliłem go na 2.

Nie lepiej zamiast "wylotu" dać mechanizm "powrotno-zwrotny" (urządzenie powrotne) odpowiadający głównie za szybkostrzelność a zmniejszający celność i wytrzymałość ?

Mogę dodać go jako kolejny slot, ale obawiam się, że idąc tym torem to zaraz każda broń będzie miała po 20 slotów i czas ładowania save'a wydłuży się do 15 min.

Przydała by się też modyfikacja zamka odpowiadająca za celność i niezawodność (zależnie od poziomu) a zmniejszająca szybkostrzelność - szczególnie w karabinach wyborowych się przyda , po za tym wszystkie zmiany kalibru od 4-11 typu powinny być przypisane właśnie dla zamka a nie dla suwadła.

Jak wyżej.

-modyfikacja dodająca tłumik powinna zmniejszyć celność a nie obrażenia i być jako typ 5 pod lufą.

We większości gier zwiększa ona obrażenia, więc przy tym pozostaniemy. Nie będzie pod lufą, bo po to chcę mieć element "wylotu" jako osobny.

Po tych zmianach będzie realnie bo zostaną zmodyfikowane prawdziwe elementy odpowiadające za dane parametry.

Kiedy ja nie chce żeby było "realnie". Jak widziałeś, oryginalna koncepcja w ogóle wywalała realizm do śmietnika. System w tej chwili wygląda jak wygląda, dlatego że Wilk Fenris przekonał mnie, że trochę przegiąłem pałę. Dlatego postanowiłem to jakoś pogodzić. Poza tym, budowa broni jest cholernie skomplikowana, i nie chcę mi się dodawać sobie roboty poprzez odwzorowywanie całej koncepcji budowy automatycznej broni palnej.

Jest jeszcze sprawa modyfikacji kalibru , w rzeczywistości jest to najdroższa modyfikacja broni, tylko dla pasjonatów, wymagająca wymiany, lufy,suwadła, zamka i magazynków i oczywiście prac rusznikarskich, dlaczego nie wprowadzić tego w TFW, chcesz mieć inny kaliber zapłać za moduły lufy,suwadła, zamka i magazynka. Majątek ? Ale jak chcesz mieć amunicje do AK w LR300 to płać. Więcej roboty przy wprowadzaniu tego, ale da to sens dla całego systemu "modułowo-slotowego".

Za dużo roboty. Poza tym w oryginalnym stalkerze naciskało się przycisk, płaciło z 2000, i można było korzystać z nowej amunicji do woli. Sądzę, że i tak poszliśmy daleko do przodu.

smoq2 dodasz też moduły podstawowe , które w czasie modyfikacji będziemy wyjmowali ??

Nie, nie widzę potrzeby żeby zaśmiecać pamięć "standardowym suwakiem do karabinu szturmowego". :)
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez Striełok_ w 28 Lip 2012, 21:53

Witam!!!Mam pewne pytania na temat tego modu.Mianowicie,czy ktoś mógłby mi opisać jakie frakcje tam występują,gdzie mają bazę i jak do nich dołączyć.
Z góry THX za odpowiedź i :wódka: dla tego kto wytłumaczy
Woj­na nig­dy nie kończy się dla tych, co walczyli.
Striełok_
Kot

Dołączenie: 25 Lip 2012, 21:49
Ostatnio był: 01 Sie 2012, 22:51
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 1

Postprzez Junx w 29 Lip 2012, 01:15

Dawno nie pisałem w temacie, ale śledzę na bierząco go. Chce troszkę przerobić TFW [wersja 3.7.1], ale mam mały problem w postaci:

Kod: Zaznacz wszystko
[1663]=[commander_move_15_fired]
[1664]=[soldier_1_move_15_fired]
[1665]=[soldier_2_move_15_fired]
[1666]=[soldier_3_move_15_fired]
! attempt to use non-existent INFOPORTION [mar_intro_scene_1_end]

FATAL ERROR

[error]Expression    : fatal error
[error]Function      : CScriptEngine::lua_error
[error]File          : E:\priquel\sources\engine\xrServerEntities\script_engine.cpp
[error]Line          : 180
[error]Description   : <no expression>
[error]Arguments     : LUA error: ....r. - clear sky\gamedata\scripts\heli_manager.script:101: attempt to index local 'weather_table' (a nil value)

stack trace:

Jedyny skrypt zmienny jest level_weathers.script, lecz ten z TFW nie działa, natomiast mój działa, ale po rozmowie z dowódcą mam w/w błąd. Drugi dzień to męczę, brak mi pomysłów więc może ktoś pomoże z tym "czymś".

Skrypty, które są różne: http://uploading.com/files/get/327772f5 ... eathers.7z

Dodam, że edytowałem pliki w gamedata\configs\environment
Ryzen 5600x || 32gb DDR4 || RTX 2080 Super
Awatar użytkownika
Junx
Modder

Dołączenie: 15 Kwi 2008, 09:39
Ostatnio był: Wczoraj, 20:23
Miejscowość: Na co Ci to :)
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 358

Postprzez duty w 29 Lip 2012, 10:53

Striełok_ odpowiem ci obrazkowo:
Image
Żeby dołączyć do danej frakcji musisz wykonać dla nich zadania , jak reputacje dla owej frakcji przekroczy połowę to możesz do niej przystąpić.

Za ten post duty otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Striełok_.
Awatar użytkownika
duty
Tropiciel

Dołączenie: 27 Lut 2011, 22:29
Ostatnio był: 15 Cze 2015, 18:31
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Storming Obokan
Kozaki: 27

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość