Co was w...pienia

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Co was w...pienia

Postprzez xionc w 12 Sie 2012, 18:10

A po studiach będziesz bezrobotny, teraz naprawde dobre pieniądze zarabia sie w rzemiośle.
Image

Za ten post xionc otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive jalkavaki.
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Reklamy Google

Postprzez tomasz4815 w 12 Sie 2012, 18:14

No i co z tego? Mnie naprzykład nie chodzi o pieniądze tylko o to aby ludziom pomagać. Chcę zostać lekarzem nie dla pieniędzy tylko dla "pożytku społecznego" i własnej satysfakcji, pieniądze przyjdą z czasem. Ponadto lubię ścisłe przedmioty, więc problemu nie ma no i ambitny jestem (niektórzy mówią, że aż zanadto :idea: ), a rodzice uważają jakoby mam charakter odpowiedni do tego. Ponadto uważam, że po medycynie zawsze gdzieś pracę dorwę, ewentualnie otworzę własną klinikę. :+:
Aby tylko na studia się dostać... :|

Za ten post tomasz4815 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive SkullDagger.
Awatar użytkownika
tomasz4815
Łowca

Dołączenie: 17 Lut 2011, 12:46
Ostatnio był: Wczoraj, 15:24
Miejscowość: Tam, gdzie atik czołgiem jeździ.
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 96

Postprzez paintball_0 w 12 Sie 2012, 18:36

Nie sztuką jest dostać się na studia. Sztuką jest je skończyć. Argument, że cwaniaczek bez pomysłu na siebie idzie i zajmuje miejsce ambitnemu i zdolnemu, jest nieaktualny. Braknie miejsc na liście chętnych? To powiększa grupę. Bo rząd płaci im za każdego przyjętego studenta. Dodatkowo każdy przyjęty, jak mu się noga na sesji powinie, płaci za powtarzanie przedmiotu. Uczelnie obecnie nie kształcą, tylko doją. Z obu stron. Jak jesteś zdolny, to się utrzymasz, nauczysz tego czego chcesz, choćby czytając między wierszami i dokształcając we własnym zakresie. Jak pisałem wcześniej: studiowanie jest w modzie i nabija inflację. Pracodawca chce coraz wyższych papierków, bo papierek da mu namiastkę pewności, że zatrudnił człowieka z umiejętnościami.
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

Postprzez djcycu w 12 Sie 2012, 18:44

Ja na maturę poszedłem lajtowo. Pewnie wielu już za takie gadanie mnie skarci lecz co w tym złego? Co mi da stres? Założyłem że na cholerę mam się stresować. Napiszę tyle ile dam rady i na ile moja wiedza pozwoli. Do dziś pamiętam te osrane miny moich kumpli i kumpelek jak przypominali sobie przed egzaminem. Efekt? Zdana matura i ciekawe (a jakże pozytywne!) doświadczenie związane z bezstresowym podejściem.

Co prawda każdy marzy o robocie która będzie ciekawa, blisko domu, płatna i niezbyt ciężka. Niestety tak nie jest. Większość prac jest bardzo ciężka mimo iż w papierku pisze że jest łatwo. O mnie też koledzy mówią że się gówno orobię tylko omacham kierownicą w dodatku w cieple i we względnej czystości... Nic bardziej mylnego. Ta robota zabiera ci młodość, nakazuje żreć na błotniku, jesteś poza domem praktycznie cały miesiąc a podczas załadunków pot leje się po dupie jak z psa... Nie wspomnę o tym że nie ma się potem gdzie umyć. - To tak piszę dla hejterów nienawidzących kierowców TIR'ów by wiedzieli jak trzeba się poświęcać byście mieli to i owo w sklepach. To prawda, nie o takiej przyszłości sobie marzyłem przez wiele lat spędzonych w szkole ale nic nie poradzę.

Wkurza mnie więc fakt że Polska znieważa obywatela za wszystko. I nie ważne że masz chęci się uczyć, chęci by pracować, chęci by być dobrym i przede wszystkim uczciwym. Mało co w tym kraju wychodzi na plus dlatego denerwuje mnie fakt że by mieć to o czym marzę (a to są naprawdę małe rzeczy) muszę tyrać jeśli nie mówić yebać za granicą kiedy to Niemiec, Włoch, Szwed, Austryjak, Duńczyk itd pracują sobie na miejscu we własnym kraju nawet na takich głupich wózkach widłowych i zarabiają więcej niż 3 urzędasów w Polsce po studiach, uprawnieniach itd. Póki człowiek sam i nie ma rodziny na utrzymaniu to te pensje polskie w miarę wystarczają ale weź załóż rodzinę... Nie dziwi mnie więc fakt że większość młodych ludzi ma gdzieś studia i wyjeżdża.

paintball_0 napisał(a):Pracodawca chce coraz wyższych papierków, bo papierek da mu namiastkę pewności, że zatrudnił człowieka z umiejętnościami.

Trzeba jeszcze odpowiednio płacić by tego wymagać.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez paintball_0 w 12 Sie 2012, 18:58

djcycu napisał(a):Trzeba jeszcze odpowiednio płacić by tego wymagać.

W tym właśnie problem, że nie. Wcale nie. Współczesny pomniejszy pracodawca uważa się za magnata i wielkiego biznesmena. Uważa, że jak płaci komuś za robotę, to pracownik powinien spełniać swoje obowiązki w 110% i jeszcze się cieszyć, że dostaje pensję. Najlepiej, jeśli przychodzi godzinę przed swoją zmianą, a wychodzi godzinę później. Bez naliczanych nadgodzin naturalnie. Na umowę o dzieło. Na akord. Najniższa krajowa? Chyba brutto. Przyuczenie do zawodu na miejscu pracy? Zapomnij. Masz już umieć wszystko, co potrzebujesz do roboty. Nie umiesz? Nie masz doświadczenia w zawodzie? Nie potrzeba nam takich. Przyjdź jak zdobędziesz doświadczenie! Tak to teraz wygląda.

Za ten post paintball_0 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive djcycu.
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

Postprzez xionc w 12 Sie 2012, 19:04

Heh a pracodawca zapyta sie ciebie a co pan umie?
Z ludźmi trzeba umieć rozmawiać i umieć ocenić ich po gadce. Jak widzisz że jakiś debil albo cwaniak z banieczką w nosie to uciekasz bo po co sobie potem krew psuć? Pal licho jak widzisz go raz dziennie na fajrant ale jak masz z takim debilem cały dzień przesiedzieć? Uciekasz i to szybko
Image

Za ten post xionc otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive paintball_0.
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez vandr w 19 Sie 2012, 21:08

Nie tyle co denerwuje, ale (*(*&@$ mnie dzicz/hołota/podludzie/bydło(to lekkie eufemizmy) które lubi się pałętać po pociągach(zwłaszcza nocnych) oraz tramwajach(w autobusach zjawisko to zostało przeze mnie zaobserwowane najmniej). Siedzi ta szarańcza, dre się, zaczepia, puszcza naprawdę przykre komentarze w stronę kobiet(pozdrowienia dla śmieci z Katowickiego tramwaju na ulicy Korfantego. Gdyby mnie dziewczyna nie powstrzymała to bym po prostu najzwyczajniej w świecie chyba zaje*ał wszystkich trzech plastikowym widelcem). Takie COŚ najlepiej ignorować oraz unikać, jednak czasami nerwy biorą górę, co czasami może skończyć się tragedią.
Szkoda, że nie ma jakichś ukrytych karabinków w ścianach itp, które automatycznie i systematycznie na podstawie skrzywionej fizjonomii/inteligencji/ot tak dla zasady, likwidowałyby taki zarazek...). Co jak co, ale to jest naprawdę denerwujące i sądzę, że 90 procent forum doświadczyło takich incydentów i nie uwierzę, że komuś to nie przeszkadzało ;)

EDIT: A co najlepsze- taki śmieć w pojedynkę zwyczajnie odwraca wzrok i się kuli jak zbesztany pies. No ku*wa.
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 19 Kwi 2026, 13:07
Kozaki: 1749

Postprzez djcycu w 19 Sie 2012, 21:21

Dobre spostrzeżenie... Mnie zaś wkurzają wszelkiej maści obywatele Rumunii... Ci którzy nie mieli okazji ich poznać to proszę bardzo, oto krótki przewodnik:

Jadę sobie na Italię no i postanowiłem zalać sobie wodę do banieczki i sprawy ze sobą w kibelku pozałatwiać... Wysiadam z auta, zasuwam na "tron" a tam czyściutko... I pachnie tam nawet mimo iż to kibel publiczny na stacji paliw...
<tydzień później ten sam WC>
Dwa autokary rumuńskiej chołoty... Zesrali cały kibel, pourywali klamki, uje*ali kurki od kranu, wyłamali drzwi bo się poczekać nie chciało aż się inny wysra... No Sodoma Gomora... Istny szał zniszczenia i smród taki jak w stajni.

Inna sprawa... Staję w Niemczech na parkingu, robię kawkę, stawiam kapuśniaka na butlę i będę wcinał zaraz jakiś porządny obiadek! Zajeżdżają znów dwa autokary... Takie śliczniuchne rumunki. No tylko wybierać i przebierać... Kibel się zapełnił więc taka miss idzie, szuka miejsca, i na brzegu asfaltu przy latarni sru... Zesrali cały parking... Śmierdziało, był syf, działy się rzeczy które zdrowemu człowiekowi nie przyszły by na myśl... Wystarczyło mi podziękować tylko za udany obiadek... Najgorszy w życiu jaki jadłem. Do dziś mam uraz że jak widzę rumunkę i to nawet bardzo ładną to mam wstręt i widok jak sra po niemieckim parkingu... Szkoda że policji nie było, oj by się działo.

Poza tym:
Ci ludzie wcale nie umieją jeździć... Zachowują się jak wyżej opisałem, wyjeżdżają a potem nie chce im się robić i pobierają zapomogi z innych krajów. Dewastują, niszczą, rozpierd@lają mienie publiczne... DZICZ normalnie!
Ostatnio edytowany przez djcycu, 19 Sie 2012, 21:27, edytowano w sumie 1 raz
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen

Za ten post djcycu otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive KOSHI.
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez kajzerPL w 19 Sie 2012, 21:26

Mnie wpieniają patologiczne dzieci.Używają wulgaryzmów i palą papierosy.Często sobie kozaczą.W podstawówce takich miałem.Nie życzę tego nikomu.
Widzew nigdy nie zginie!
Awatar użytkownika
kajzerPL
Stalker

Dołączenie: 13 Sie 2012, 13:58
Ostatnio był: 28 Sie 2024, 22:44
Miejscowość: تونس
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 38

Postprzez Wheeljack w 19 Sie 2012, 21:32

Wkurza mnie forum, bo muszę czytać posty zamiast nołlajfić w BFa niczym Matrix w arme. :caleb:
Awatar użytkownika
Wheeljack
Administrator

Dołączenie: 13 Kwi 2009, 18:52
Ostatnio był: Wczoraj, 14:35
Miejscowość: Fraktal
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 726

Postprzez MatrixSTR w 19 Sie 2012, 21:54

Wkurza mnie Wheel wypominający mi Armę, mimo że w nią nie gram :caleb:
Awatar użytkownika
MatrixSTR
Modder

Dołączenie: 26 Maj 2009, 23:44
Ostatnio był: 16 Mar 2026, 23:44
Miejscowość: Gdzieś Daleko W Wielkopolsce
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 277

Postprzez SkullDagger w 19 Sie 2012, 22:14

Wkurza mnie ze nie mam dziewczyny, a gdy ja mam ona o tym nie wie.
I5-3570K 3,40Ghz 3,80Ghz in Turbo
GA B75M-D3V GoodRam 8GB 1600Mhz
GTX 660 2GB Win 7 64bit
Awatar użytkownika
SkullDagger
Ekspert

Dołączenie: 26 Sie 2011, 01:04
Ostatnio był: 10 Gru 2025, 02:28
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 63

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości