[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez smoq2 w 27 Wrz 2012, 16:39

Aktualnie staram się trochę pozmieniać animację dla stalkerów, tak żeby mogli się ładnie chować za wszelkiego rodzaju osłoną, jak w waniliowym Czystym Niebie. Za pewne nasuwa się większości pytanie:

"Dlaczego chcę zrobić ten aspekt AI od nowa, skoro tak ładnie w podstawce działa?"

Otóż spieszę z odpowiedzią.
Aby taki stalker chował się za np. taką skrzynią, trzeba przypisać temu miejscu pewien "punkt", ładnie nazwany technicznie "smart_cover". Stalkerzy używają tych punktów aby wiedzieć gdzie się chować, i w jakiej pozycji się ułożyć (kucanie, stanie, leżenie, itp.). W podstawowym Czystym Niebie jest to bardzo mocno związane z fabułą, i takich punktów jest garstka na każdej mapie. Poustawiane są przy miejscach gdzie najprawdopodobniej pojawi się gracz tak żeby mógł zobaczyć jak to ładnie AI sobie tam w CN działa. Mało tego, bardzo często ustawione są tylko z jednej strony takiej sobie tam skrzyni, bo akuratnie najczęściej tylko z tej strony broni się/atakuje jakiś oddział.

My chcemy, aby każde drzewo/skrzynia/worki z piaskiem/krzak/pojazd/ściana/itp. miało takie punkty z każdej strony tak aby stalkerzy mogli walczyć widowiskowo w każdym miejscu na mapie. Przypisywanie jednak tych punktów w sposób oryginalny jest jednak bardzo żmudnym zajęciem i trwałoby wieki (stąd pomysł GSC by zrobić ich tylko kilka). Musimy zrobić od nowa system chowania się, a co za tym idzie, pozmieniać parametry kilku animacji, tak żeby mogły być odgrywane w pętli. Actor Editor niestety nie ułatwia nam tego działania, gdyż pojawiają się nam błędy z przypisaniem animacji do kości modeli z niewiadomych przyczyn. Jednak dzielnie walczymy, ale czy wygramy to nie wiem.

[EDIT]

@ morgul - (odp. na kozaka) Czyżbym sam sobie zaprzeczył? :E To było dawno... Zanim jeszcze wpadłem na pomysł jak to zrobić.
ImageImage

Za ten post smoq2 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive duty, MaszkaraPL.
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Reklamy Google

Postprzez Legate48 w 28 Wrz 2012, 18:14

Mam jeszcze jedno pytanie - czy są jakiekolwiek szanse ,ze w modzie pojawi się możliwość zakupu i noszenia przez Durada płaszcza, takiego w stylu bandytów ,albo Najebnika ?
Awatar użytkownika
Legate48
Kot

Dołączenie: 26 Wrz 2012, 18:38
Ostatnio był: 08 Gru 2012, 12:57
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1

Postprzez Shaker279 w 28 Wrz 2012, 18:25

Raczej nie ale jak zdejmiesz pancerz to tak wyglądasz
:

I po co to czytasz i tak nie znajdziesz tu nic mądrego
Awatar użytkownika
Shaker279
Stalker

Dołączenie: 25 Cze 2012, 19:17
Ostatnio był: 27 Wrz 2013, 17:14
Miejscowość: I tak nie zansz tego zadupia
Frakcja: Powinność
Kozaki: 6

Postprzez Legate48 w 28 Wrz 2012, 18:36

szkoda, byłoby super ,gdyby był dostępny ,na przykład dla bandytów między wojskowym mundurem a exoszkieletem :)
a kiedy zdejmie się pancerz to bohater u mnie, niestety ma na sobie kurtkę samotnika a nie płaszcz.
Awatar użytkownika
Legate48
Kot

Postprzez DJ[Zone] w 28 Wrz 2012, 18:42

jemu chodzilo o to ze w "plecaku" tak sie wyglada. i myslal ze skoro w "plecaku" tak jest to i w trzeciej kamerze tak jest
moze smoq doda plaszcz a jak nie to mozna by podminic sciezke do modelu np. sevy i bedzie wygladac w trzeciej kamerze jak plaszcz
jak to zrobic znajdziesz na mod portalu strony

Za ten post DJ[Zone] otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Legate48.
DJ[Zone]
Stalker

Dołączenie: 15 Mar 2012, 20:06
Ostatnio był: 21 Cze 2015, 16:47
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle

Postprzez Legate48 w 28 Wrz 2012, 22:20

Bardzo fajny pomysł, chętnie bym nad tym trochę posiedział, ale niestety jestem zupełnie zielony i nie wiem nawet od czego zacząć.
Awatar użytkownika
Legate48
Kot

Postprzez DJ[Zone] w 28 Wrz 2012, 22:24

bardzo fajna zabawa z tym jest radze ci zacząć od wypakowania gamedaty:D a potem od configu broni
nie moge sie doczekac nowej wersji moda tym bardziej ze mi sie gry koncza:/
DJ[Zone]
Stalker

Dołączenie: 15 Mar 2012, 20:06
Ostatnio był: 21 Cze 2015, 16:47
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle

Postprzez trojanuch w 29 Wrz 2012, 12:12

Nie wiem czy nie jest 'za późno' ale czy na aby na pewno takie postawienie wszystkiego na animacje a'la smart_cover to dobry pomysł?

Z moich doświadczeń to smart_covery bynajmniej nie urozmaicają walki w Stalkerze tylko czynią ją bardziej statyczną. Generalnie mi zawsze znacznie bardziej pasowało podejście do NPCów na zasadzie 'botów' w grze MP - czyli upodobnienie ich maksymalnie do tego co robi gracz niż 'napieraczy' a'la kampania w Call of Duty którzy odgrywają jakieś tam 'efektowne' animacje.
Z masowymi smart_coverami może to wyglądać tak, że gracz wychyla się zza jednej przeszkody, NPC zza drugiej i tak strzelają do siebie - przy czy gracz ma na ogól przewagę, ponieważ 'wizja' NPCów działa tak, że jeśli dobrze się wychylić (klawisz 'lean') to NPCe często nie są w stanie nas namierzyć.

Czyli strasznie sie z tym narobicie a efekt może być taki, że walka na tym nie zyska a straci.

Jeśli mógłbym coś 'doradzić' to imo największa frajda jaką można mieć z walki z NPCami wynika z maksymalnego zwiększenia mobilności - czyli ja (mając takie możliwości ingerencji w 'combat planner') poszedłbym raczej w stronę zwiększenia flankowania (na co widziałem parę stron wcześniej gotowy algorytm także super) + znacznie zwiększył szansę na poruszanie się NPCa w biegu lub wręcz sprincie.

Np w vanilla jest tak, że w sytuacji w której przeciwnik znika z pola widzenia to NPC przyjmuje pozę: 'broń przy oku' >>> idę powoli w stronę miejsca gdzie ostatnio widziałem cel patrząc w to miejsce >>> jak tam dojdę to zajmuję pozycję w pobliżu i kucam z bronią cały czas przy oku >>> kończy się timer (który jak rozumiem też już macie wprowadzony) >>> wracam do normy.
Teraz - jeśli zamiast 'spacerku z bronią przy oku' wprowadzimy (np zależne od rangi i frakcji bieganie / sprint) to gracz po schowaniu się za przeszkodę będzie regularnie rushowany przez NPCów co od razu znacznie poprawia trudność / dynamikę walki.

Także: zanim zaczniecie rozbudowaną zabawę w dynamiczne smart_covery to może lepiej podłubać przy maksymalnym zwiększeniu mobilności i pozycjonowania NPCów (flankowania).

Generalnie też, jest dostępny dość fajny filmik który może służyć jako inspiracja + pokazuje jak dużo rzeczy jest w istocie możliwe:
http://www.moddb.com/mods/old-good-stal ... i#imagebox

Polecam obadać (jeśli oczywiście nie widzieliście wcześniej), chociaż już teraz nie jest to jakieś niewiadomo-jak-duże kozactwo to klika rzeczy wyszło im naprawdę spoko.
Image
Crazy Misery Brewer

Za ten post trojanuch otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Ilja.
Awatar użytkownika
trojanuch
Modder

Dołączenie: 17 Gru 2007, 07:31
Ostatnio był: 03 Lis 2021, 13:37
Miejscowość: Łódź
Kozaki: 160

Postprzez Idealny w 29 Wrz 2012, 15:11

Siema.
Nie mogę dostać żadnego zadania od handlarzy(?) w bazach frakcji bo wywala mi bugtrap. Tak jest za każdym razem, przez to nie mogę dołączyć do żadnej frakcji.

bugtrap

:

FATAL ERROR

[error]Expression : fatal error
[error]Function : CScriptEngine::lua_error
[error]File : E:\priquel\sources\engine\xrServerEntities\script_engine.cpp
[error]Line : 180
[error]Description : <no expression>
[error]Arguments : LUA error: ....r. - clear sky\gamedata\scripts\random_tasks.script:1049: attempt to perform arithmetic on a nil value
Awatar użytkownika
Idealny
Tropiciel

Dołączenie: 08 Cze 2012, 15:24
Ostatnio był: 04 Sty 2018, 20:55
Miejscowość: Kordon
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 32

Postprzez Legate48 w 29 Wrz 2012, 15:37

Za ten post Legate48 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Idealny.
Awatar użytkownika
Legate48
Kot

Postprzez Ilja w 29 Wrz 2012, 19:18

Mam podobne zdanie co Trojan. Narobicie się na pewno po łokcie. A odpieranie ataków z flanki byłoby fajnym taktycznym wyzwaniem.
IT'S OVER
Awatar użytkownika
Ilja
Survarium.pl

Dołączenie: 02 Kwi 2011, 00:52
Ostatnio był: 16 Lis 2014, 21:25
Miejscowość: Deska zabita dziurami
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Bulldog 6
Kozaki: 25

Postprzez smoq2 w 29 Wrz 2012, 20:09

@ trojanuch & Ilja - Oj coś nas nie doceniacie. :) Mamy gotowy skrypt na atak z flanki i nie zamierzamy się go pozbywać. :) Macie wrażenie, że chowanie się za przeszkodami daje wrażenie statycznej walki, bo wyobrażacie sobie, że będzie wyglądać tak samo jak w waniliowym CS, a tam było to najzwyczajniej zrypane. Inaczej nie trzeba by robić go od nowa. Pozwólcie niech obronie pomysł:

A - "Opunktowywać" będziemy mapę, ponieważ automatyczne dobieranie pozycji do osłony tak jak to jest w OGSM nie zawsze się sprawdza. Chcę mieć większą kontrolę nad tym, gdzie i jaką osłonę AI wybierze, a nie tylko wpisać jedną linijkę kodu i mieć nadzieję, że z jakiegoś durnego powodu wrogi stalker nie schowa się zaraz pod nosem gracza.

B - Animacje coverów będą używane tylko w trybie "defensywnym". AI w TFW działa w 3 trybach: ofensywny, defensywny i anti-mutant. Ofensywny to napieranie lub flankowanie i jest to podstawowy tryb działania. Defensywy włącza się wtedy, gdy stalker albo broni jakiegoś punktu kontrolnego, albo atakował w trybie ofensywnym i został zraniony lub jest pod większym ostrzałem (wtedy tylko na kilkanaście do kilkudziesięciu sekund). Zamieni tu aktualny system sprawdzania na prawo i lewo w pozie "sneak". Nie będę musiał już wysyłać NPC o 3m w prawo lub lewo żeby sprawdził czy z tamtej pozycji widzi wroga. Po prostu odpalę na nim animację wychylenia się. Będzie to wyglądało dużo bardziej naturalnie.

C - No ale co z animacjami? No właśnie po to je tweakujemy, żeby NPC wchodził w nie w góra sekundę, a nie tak jak teraz ustawiają się przez 5-10 sekund.

D - Wizja... No tu mogą być faktycznie problemy. Na pewno na potrzeby gry wizja będzie sprawdzana z dwóch perspektyw a nie tylko z perspektywy NPC. Czyli:
D1 - Czy NPC widzi cel?
D2 - Czy cel widzi NPC?
D3 - Czy NPC jest w pozycji/stanie szukania celu?
Jeżeli warunki D3 i (D1 lub D2) są spełnione to znaczy że NPC widzi swój cel.
Jak na razie ten system sprawdza się bardzo dobrze.

Mam nadzieję, że widzicie jednak, iż jakiś plan mamy i staramy się przewidzieć skutki zanim cokolwiek zrobimy. ;)
ImageImage

Za ten post smoq2 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Ilja, trojanuch.
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości