@ trojanuch & Ilja - Oj coś nas nie doceniacie.

Mamy gotowy skrypt na atak z flanki i nie zamierzamy się go pozbywać.

Macie wrażenie, że chowanie się za przeszkodami daje wrażenie statycznej walki, bo wyobrażacie sobie, że będzie wyglądać tak samo jak w waniliowym CS, a tam było to najzwyczajniej zrypane. Inaczej nie trzeba by robić go od nowa. Pozwólcie niech obronie pomysł:
A - "Opunktowywać" będziemy mapę, ponieważ automatyczne dobieranie pozycji do osłony tak jak to jest w OGSM nie zawsze się sprawdza. Chcę mieć większą kontrolę nad tym, gdzie i jaką osłonę AI wybierze, a nie tylko wpisać jedną linijkę kodu i mieć nadzieję, że z jakiegoś durnego powodu wrogi stalker nie schowa się zaraz pod nosem gracza.
B - Animacje coverów będą używane tylko w trybie "defensywnym". AI w TFW działa w 3 trybach: ofensywny, defensywny i anti-mutant. Ofensywny to napieranie lub flankowanie i jest to podstawowy tryb działania. Defensywy włącza się wtedy, gdy stalker albo broni jakiegoś punktu kontrolnego, albo atakował w trybie ofensywnym i został zraniony lub jest pod większym ostrzałem (wtedy tylko na kilkanaście do kilkudziesięciu sekund). Zamieni tu aktualny system sprawdzania na prawo i lewo w pozie "sneak". Nie będę musiał już wysyłać NPC o 3m w prawo lub lewo żeby sprawdził czy z tamtej pozycji widzi wroga. Po prostu odpalę na nim animację wychylenia się. Będzie to wyglądało dużo bardziej naturalnie.
C - No ale co z animacjami? No właśnie po to je tweakujemy, żeby NPC wchodził w nie w góra sekundę, a nie tak jak teraz ustawiają się przez 5-10 sekund.
D - Wizja... No tu mogą być faktycznie problemy. Na pewno na potrzeby gry wizja będzie sprawdzana z dwóch perspektyw a nie tylko z perspektywy NPC. Czyli:
D1 - Czy NPC widzi cel?
D2 - Czy cel widzi NPC?
D3 - Czy NPC jest w pozycji/stanie szukania celu?
Jeżeli warunki D3 i (D1 lub D2) są spełnione to znaczy że NPC widzi swój cel.
Jak na razie ten system sprawdza się bardzo dobrze.
Mam nadzieję, że widzicie jednak, iż jakiś plan mamy i staramy się przewidzieć skutki zanim cokolwiek zrobimy.