@ Kolak - Lepsze pancerze dostajesz za zajmowanie niebieskich punktów ("Punktów Zasobów"). Im więcej jest w posiadaniu twojej frakcji, tym lepszy sprzęt ma w ofercie ich handlarz, jak i lepiej wyposażeni są członkowie.
Jeżeli chcesz dołączyć do Samotników, to wystarczy zacząć nową grę i nie dołączać do żadnej frakcji. Po prostu idziesz i robisz sobie misje u kogokolwiek, kto coś dla Ciebie ma. Po pewnym czasie dostajesz statut samotnika. Pamiętaj tylko, że Samotnicy to nie jest do końca frakcja. Inni samotnicy dalej będą traktować Cię z góry, ale fakt, że do nikogo nie przynależysz też ma swoje plusy, i neutralni handlarze będą sprzedawać Ci przedmioty po lepszych cenach. Jeśli Ci się znudzi bieganie samotnie po Zonie, to możesz się przyłączyć do każdej z frakcji kiedy tylko będziesz chciał.
@ igla - Baru jeszcze nie będzie, ale ostatnio myślałem nad tym jak go ładnie połączyć. Tak jak pisałem kiedyś, problem leży w punktach, które stalkerzy (NPC) używają do przemieszczania się pomiędzy mapami. Problem polega na tym, że nie umiem dołączyć mapy za pomocą Level Editor i wrzucić tam punktu do przechodzenia pomiędzy mapami dla NPC. Ale... Umiem dużo innych rzeczy.

Dzisiaj rano siedząc pod prysznicem (a że jestem na chorobowym to mam dużo czasu by sobie siedzieć i rozmyślać) zastanawiałem się jak by rozwiązać problem przechodzenia NPC z mapy na mapę do CoP. Co prawda nigdy żadnego moda pod CoP nie zrobiłem, ale czasem lubię ćwiczyć mózg rozwiązując problemy, których rozwiązań tak na prawdę nie chcę mi się później wdrażać w życie. Wracając do tematu, w CoP tylko gracz może przemieszczać się między mapami, i to tylko za pomocą przewodnika. Słyszałem, że w jakimś tam modzie dodano przejścia, ale to dalej ogranicza się tylko do gracza.
Myśląc tak sobie, pomyślałem - A co gdyby tak zrobić przy każdym przejściu taki punkt kontrolny, który nie jest zaznaczony na mapie, czyli praktycznie dla gracza nie istnieje? I na drugiej mapie taki sam? I gdy jakiś oddział chce przejść na drugą mapę to idzie do takiego punktu, po czym jak już tam jest to skrypt robi kopię tego oddziału na drugiej mapie a oryginalny oddział usuwa? Pozwoliłoby to na dołączanie dowolnej ilości map w bardzo szybkim tempie, a także nie ograniczało przejść NPC między mapami do tylko tych co istnieją w waniliowym CS. No i oczywiście można by to zastosować w CoP, więc potencjał jest. W końcu funkcje do "kopiowania" oddziałów w innym miejscu mam już zrobione, gdyż używane są do misji eskorty, który będzie w przyszłej wersji - po to aby oddział przechodził z mapy do mapy razem z graczem. Więc tak... Podliczmy plusy:
+ Pozwala to na dołączanie nowych map bez użycia SDK
+ Punkty kontrolne (smart_terrain) w przeciwieństwie do punktów tranzytu dla NPC można wstawiać z poziomu spawna, a nawet chyba skryptów i nie trzeba robić 1000 kompilacji i innych dupilacji z AI.
+ Umożliwi dodanie nowych elementów. Silnik skryptów będzie teraz "wiedział" kiedy oddział NPC przechodzi z mapy do mapy. Wcześniej działo się to instant - stalker dochodził do krawędzi starej mapy i bum! Jest na nowej, zupełnie jakby pomiędzy mapami nic nie było. Teraz będzie można dodać opóźnienie, a nawet losowe zdarzenia tak jak w przypadku gracza. Mało tego, system będzie mógł rejestrować oddziały przechodzące przez dane przejście, czyli jeżeli przez dane przejście między mapami przechodzą mutanty, to gracz który przez nie przechodzi powinien się gdzieś z nimi spotkać a nie się minąć. Czyli będzie można tu uwzględnić wpływ na wiadomości, które pojawiają się po przejściu na nową mapę. A jak się szarpnę to i może mini-grę jakąś zrobię.

Nie to już chyba przesada.
+ Przyśpieszy mocno proces wstawiana nowych map, a przede wszystkim, w żaden sposób nie będą mnie ograniczać moje umiejętności - Wszystko będę mógł zrobić sam.
- Wszystko muszę zrobić sam.
- Duża ilość operacji na pakiecie danych.
- Trzeba przerobić system nawigacji oddziałów. Rozłożyć wartość "Cel" na "Cel ostateczny" i "Cel-przejście", tak żeby oddział pierw kierował się do przejść a dopiero jak będzie na mapie ze swoim celem ostatecznym, do niego.
Mam nadzieję, że ma to wszystko jakiś sens, bo ciężko idzie mi wyrażanie myśli w piśmie.
Skończę tylko te moduły, i zobaczę co da się zrobić z Barem.