[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez LordIlidan w 16 Lis 2012, 15:57

Nie.... Baru nie będzie w tej wersji.Pojawi się on w dalekiej przyszłości.... z tego co mi wiadomo. Dla tego moda jestem w stanie zainstalować CS-a i przelecieć cały temat o TFW. Już go ściągam[MOD].
Awatar użytkownika
LordIlidan
Kot

Dołączenie: 08 Lis 2012, 12:29
Ostatnio był: 16 Kwi 2014, 19:11
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1

Reklamy Google

Postprzez igla2008 w 16 Lis 2012, 23:46

Wiesz wolałbym odpowiedź od osoby która dłużej siedzi w tym temacie.. nie żebym coś miał do Ciebie ale odpis Smoq dutego dał by mi pełny obraz sytuacji. Co do Baru to wiem że następny patch będzie zawierał wiele nowości i dlatego zadałem takie pytanie ..
http://forum.wojnyfrakcji.org/forum/index.php http://www.wojnyfrakcji.cba.pl/index.php :D Dziękuje dobranoc... znowu padło :D To już się robi tragiczne. Jak można cały czas tak nieudolnie tym zarządzać... Ale tak to jest jak cały czas te same osoby trzymają stołki choć dawno żadnych pomysłów już nie mają.
Awatar użytkownika
igla2008
Ekspert

Dołączenie: 20 Sty 2012, 00:45
Ostatnio był: 20 Lis 2024, 10:32
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 48

Postprzez kolak w 17 Lis 2012, 00:19

igla2008 napisał(a):Skoro się spytałeś i dołączyłeś to chyba można co nie ;) Zauważyłeś że twoja postać jest też najemnikiem ? Dlatego mogłeś dołączyć bez wykonywania zadań do nich. A co do pancerzy to spokojnie na razie masz jedną bazę 25 ludzi... Jak zdobędziesz Agroprom to tam się przeniesie siedziba frakcji. Będzie tam też handlarz który będzie miał więcej pancerzy, oczywiście nic za darmo najpierw musisz zająć nowe bazy i pola zasobów.

Masz racje ;D juz prawie cala zone podblilem xd . ej a wiecie jak dolaczyc do samotnikow :D i kiedy nowa wersja moda i sa jakiesj lepsze pancerze i u najmenikow niz wchod slonca ?
Awatar użytkownika
kolak
Kot

Dołączenie: 10 Lis 2012, 21:46
Ostatnio był: 28 Mar 2014, 02:54
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: -10

Postprzez smoq2 w 17 Lis 2012, 00:44

@ Kolak - Lepsze pancerze dostajesz za zajmowanie niebieskich punktów ("Punktów Zasobów"). Im więcej jest w posiadaniu twojej frakcji, tym lepszy sprzęt ma w ofercie ich handlarz, jak i lepiej wyposażeni są członkowie.

Jeżeli chcesz dołączyć do Samotników, to wystarczy zacząć nową grę i nie dołączać do żadnej frakcji. Po prostu idziesz i robisz sobie misje u kogokolwiek, kto coś dla Ciebie ma. Po pewnym czasie dostajesz statut samotnika. Pamiętaj tylko, że Samotnicy to nie jest do końca frakcja. Inni samotnicy dalej będą traktować Cię z góry, ale fakt, że do nikogo nie przynależysz też ma swoje plusy, i neutralni handlarze będą sprzedawać Ci przedmioty po lepszych cenach. Jeśli Ci się znudzi bieganie samotnie po Zonie, to możesz się przyłączyć do każdej z frakcji kiedy tylko będziesz chciał.

@ igla - Baru jeszcze nie będzie, ale ostatnio myślałem nad tym jak go ładnie połączyć. Tak jak pisałem kiedyś, problem leży w punktach, które stalkerzy (NPC) używają do przemieszczania się pomiędzy mapami. Problem polega na tym, że nie umiem dołączyć mapy za pomocą Level Editor i wrzucić tam punktu do przechodzenia pomiędzy mapami dla NPC. Ale... Umiem dużo innych rzeczy. :E

Dzisiaj rano siedząc pod prysznicem (a że jestem na chorobowym to mam dużo czasu by sobie siedzieć i rozmyślać) zastanawiałem się jak by rozwiązać problem przechodzenia NPC z mapy na mapę do CoP. Co prawda nigdy żadnego moda pod CoP nie zrobiłem, ale czasem lubię ćwiczyć mózg rozwiązując problemy, których rozwiązań tak na prawdę nie chcę mi się później wdrażać w życie. Wracając do tematu, w CoP tylko gracz może przemieszczać się między mapami, i to tylko za pomocą przewodnika. Słyszałem, że w jakimś tam modzie dodano przejścia, ale to dalej ogranicza się tylko do gracza.

Myśląc tak sobie, pomyślałem - A co gdyby tak zrobić przy każdym przejściu taki punkt kontrolny, który nie jest zaznaczony na mapie, czyli praktycznie dla gracza nie istnieje? I na drugiej mapie taki sam? I gdy jakiś oddział chce przejść na drugą mapę to idzie do takiego punktu, po czym jak już tam jest to skrypt robi kopię tego oddziału na drugiej mapie a oryginalny oddział usuwa? Pozwoliłoby to na dołączanie dowolnej ilości map w bardzo szybkim tempie, a także nie ograniczało przejść NPC między mapami do tylko tych co istnieją w waniliowym CS. No i oczywiście można by to zastosować w CoP, więc potencjał jest. W końcu funkcje do "kopiowania" oddziałów w innym miejscu mam już zrobione, gdyż używane są do misji eskorty, który będzie w przyszłej wersji - po to aby oddział przechodził z mapy do mapy razem z graczem. Więc tak... Podliczmy plusy:

+ Pozwala to na dołączanie nowych map bez użycia SDK
+ Punkty kontrolne (smart_terrain) w przeciwieństwie do punktów tranzytu dla NPC można wstawiać z poziomu spawna, a nawet chyba skryptów i nie trzeba robić 1000 kompilacji i innych dupilacji z AI.
+ Umożliwi dodanie nowych elementów. Silnik skryptów będzie teraz "wiedział" kiedy oddział NPC przechodzi z mapy do mapy. Wcześniej działo się to instant - stalker dochodził do krawędzi starej mapy i bum! Jest na nowej, zupełnie jakby pomiędzy mapami nic nie było. Teraz będzie można dodać opóźnienie, a nawet losowe zdarzenia tak jak w przypadku gracza. Mało tego, system będzie mógł rejestrować oddziały przechodzące przez dane przejście, czyli jeżeli przez dane przejście między mapami przechodzą mutanty, to gracz który przez nie przechodzi powinien się gdzieś z nimi spotkać a nie się minąć. Czyli będzie można tu uwzględnić wpływ na wiadomości, które pojawiają się po przejściu na nową mapę. A jak się szarpnę to i może mini-grę jakąś zrobię. :E Nie to już chyba przesada.
+ Przyśpieszy mocno proces wstawiana nowych map, a przede wszystkim, w żaden sposób nie będą mnie ograniczać moje umiejętności - Wszystko będę mógł zrobić sam.

- Wszystko muszę zrobić sam.
- Duża ilość operacji na pakiecie danych.
- Trzeba przerobić system nawigacji oddziałów. Rozłożyć wartość "Cel" na "Cel ostateczny" i "Cel-przejście", tak żeby oddział pierw kierował się do przejść a dopiero jak będzie na mapie ze swoim celem ostatecznym, do niego.

Mam nadzieję, że ma to wszystko jakiś sens, bo ciężko idzie mi wyrażanie myśli w piśmie.

Skończę tylko te moduły, i zobaczę co da się zrobić z Barem.
Ostatnio edytowany przez smoq2 17 Lis 2012, 01:18, edytowano w sumie 2 razy
ImageImage

Za ten post smoq2 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive duty, kolak.
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Postprzez Idealny w 17 Lis 2012, 01:15

Witam.
Jestem w Powinności i podbiłem całą zonę, wiec, chciałem sobie porobić parę randomowych misji, u handlarza frakcyjnego, ale nie mam u niego opcji dialogowej " Masz dla mnie jakąś prace ? " czy coś w tym stylu. Czy to jest normalne ?
Awatar użytkownika
Idealny
Tropiciel

Dołączenie: 08 Cze 2012, 15:24
Ostatnio był: 04 Sty 2018, 20:55
Miejscowość: Kordon
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 32

Postprzez nismoztune w 17 Lis 2012, 04:16

Siemka ja zamiast f2000 wolałbym takie coś:

http://www.thefirearmblog.com/blog/wp-c ... _2-tfb.jpg
http://www.shootingillustrated.com/wp-c ... 45-1-2.jpg

Oczywiście z dłuższą lufą. Dało by się zrobić takie cuś?

Ukraincy już stworzyli prototyp pod nabój 5,45mm więc wybór kalibru jest dowolny.
Awatar użytkownika
nismoztune
Stalker

Dołączenie: 18 Paź 2008, 22:20
Ostatnio był: 27 Lis 2024, 23:47
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 19

Postprzez igla2008 w 17 Lis 2012, 10:31

Idealny napisał(a):Witam.
Jestem w Powinności i podbiłem całą zonę, wiec, chciałem sobie porobić parę randomowych misji, u handlarza frakcyjnego, ale nie mam u niego opcji dialogowej " Masz dla mnie jakąś prace ? " czy coś w tym stylu. Czy to jest normalne ?

Teoretycznie powinno się dać ale przypomnę ci ze Smoq pisał kiedyś jak będzie fabuła wyglądała może jak już podbijesz całą Zonę to będziesz musiał robić coś innego. Ale tego nie jestem pewien a nie chce ci tutaj ściemniać według mnie to właśnie o to chodzi.

Siemka ja zamiast f2000 wolałbym takie coś:

Broń nawet fajna ale Smoq pisał już że na razie nie dodaje nowych karabinów szturmowych.. bo jest ich już trochę.

@Smoq ok rozumiem że jest to już wyższa szkoła jazdy. :) Mam nadzieje że w przyszłości uda ci się to zrobić. Przy okazji może ci to pomoże (a może nie :) ) ale w Solance były dodane mapy od CN i chyba NPC mogły między nimi przechodzić. Tak mi się wydaje ale nie znam się na sprawach skryptów wiec nic więcej ci nie powiem na ten temat.
http://forum.wojnyfrakcji.org/forum/index.php http://www.wojnyfrakcji.cba.pl/index.php :D Dziękuje dobranoc... znowu padło :D To już się robi tragiczne. Jak można cały czas tak nieudolnie tym zarządzać... Ale tak to jest jak cały czas te same osoby trzymają stołki choć dawno żadnych pomysłów już nie mają.
Awatar użytkownika
igla2008
Ekspert

Postprzez duty w 17 Lis 2012, 12:25

nismoztune zejdźmy na ziemię, do tego X95 trzeba by zrobić model, tekstury, dodać dźwięki a to nie jest pięć minut, na dodatek ten "wybajerowany" karabinek wcale nie pasuje nam do klimatu. Jak dobrze pamiętam to FN 2000 będzie dostępny w góra dwóch sztukach na całą Zone bez możliwości modyfikacji i na tym zakończy się dodawanie broni szturmowej.
Awatar użytkownika
duty
Tropiciel

Dołączenie: 27 Lut 2011, 22:29
Ostatnio był: 15 Cze 2015, 18:31
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Storming Obokan
Kozaki: 27

Postprzez Śledzik w 17 Lis 2012, 13:20

Ten X95 to izraelski IMI Tavor MTAR-21 i jak na mój gust nijak ta zabaweczka nie pasuje do Zony.
"Nic tak nie cieszy jak seria z Pepeszy"
"Si vis pacem para bellum"
Awatar użytkownika
Śledzik
Kot

Dołączenie: 24 Cze 2012, 14:30
Ostatnio był: 02 Sie 2013, 02:48
Miejscowość: Sosnowiec
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle

Postprzez igla2008 w 17 Lis 2012, 16:16

FN 2000 nie będzie modyfikowany ? czemu? Ich małą ilość to rozumiem broń droga i technicznie bardzo zaawansowana ale ulepszane być powinny. Co do izraelskiego karabinku to jego obecność można wytłumaczyć jak G36 czy właśnie FN.. najemnicy przywieźli..
Awatar użytkownika
igla2008
Ekspert

Postprzez Śledzik w 17 Lis 2012, 16:46

To jak trafiła można łatwiej wytłumaczyć bo TARa 21 używają siły specjalne Ukrainy. Ale poprostu jakoś broń bullpup nie pasuje wg mnie do klimatu postsowieckiej zony.
"Nic tak nie cieszy jak seria z Pepeszy"
"Si vis pacem para bellum"
Awatar użytkownika
Śledzik
Kot

Dołączenie: 24 Cze 2012, 14:30
Ostatnio był: 02 Sie 2013, 02:48
Miejscowość: Sosnowiec
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle

Postprzez ElBanana w 17 Lis 2012, 18:49

@smoq2

Popraw mnie jeśli się mylę, ale w TFW cała Zona "żyje", to jest oddziały frakcyjne oraz samotnicy ciągle poruszają się między lokacjami. Uznajmy, że w przeciągu pięciu sekund silnik musi skopiować i usunąć, dajmy na to, pięć oddziałów. Czy to nie obciąży zbyt komputera? Nie lepiej by było, gdybyś znalazł kogoś, kto umie obsługiwać Level Editor?

ElBanana
Wygnany z Zony

Dołączenie: 26 Paź 2012, 17:31
Ostatnio był: 29 Mar 2013, 20:23
Frakcja: Powinność
Kozaki: 15

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość