[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez jalkavaki w 27 Gru 2012, 20:57

Absolutnie nie zgadzam się z "usadowieniem" Najebnika w jednym miejscu. Wymóg znalezienia i dotarcia do niego tworzy cały klimat tej postaci. Wsadzenie go do piwniczki, obstawienie ochroniarzami i dodanie mu jeszcze mechanika to zabicie tej postaci. Będzie po prostu kolejnym handlarzem, tylko z innym asortymentem.
Najebnik posiada skórzany płaszcz a nie kombinezon bandytów. I jest samotnikiem ze szczególnymi kontaktami z Wielką Ziemią.
1. Nie trzyma tego całego sprzętu. podobnie jak Żwawy z Zewu Prypeci zamawia na zewnątrz.
2. Skąd dostawca wie gdzie jest Najebnik? A od czego są PDA? Krótkie pytanie "Mam towar, gdzie jesteś?" i po kłopocie.
Wojna jest zła. Ale gorsze są sukinsyny które nie mają nic za co byliby gotowi walczyć i umierać.
"Może nas wiedzie szalbierz chciwy paru groszy
Lecz lepsze to niż śmierć na wapniejących szańcach" - J. Kaczmarski, Stalker.
Awatar użytkownika
jalkavaki
Legenda

Dołączenie: 02 Kwi 2010, 11:20
Ostatnio był: 10 Cze 2025, 07:01
Miejscowość: Stetinum
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 194

Reklamy Google

Postprzez smoq2 w 28 Gru 2012, 00:41

Niestety, ale żadnego ze specjalnych samotników nie zamierzam zakuwać w żadne niewidzialne kajdany.
Tworzyłem te postacie w zamyśle, że nie będą one tzw. landmarkiem, jak każdy inny unikatowy npc, i że szukanie ich to będzie właśnie cały smaczek. Ten detal co pokazuje, że świat Zony żyje, a gościu, co załatwia sprzęt nie siedzi na dupie i czeka aż gracz łaskawie ruszy tyłek do jego bunkra/ogniska/stołka/itp.

Dodam tutaj, że planuje jeszcze zwiększyć żywotność "statycznych" NPC aby zwiększyć realizm. Niestety nie mogę za bardzo przesadzić, żeby faktycznie dało się grać, bo w końcu sprzęt sprzedawać trzeba, więc nie wyślę jakiegoś handlarza frakcyjnego do Czerwonego Lasu, ale zamierzam pozwolić np. liderowi danej frakcji na jakiś okrojony alife. Będzie sobie wolno chodził po bazie z eskortą. Jakiś taki prosty planner:

0.00 - 6.00 : Sen
6.00 - 10.00 : Planowanie w swojej kwaterze
10.00 - 14.00 : Wizyta w barze
14.00 - 18.00 : Spacer po bazie
18:00 - 22.00 : Wizyta u handlarza
22.00 - 11.59 : Sen
12.00 : Ułożenie planu na następny dzień.

I tak co 4 godziny wykonywałby jakąś czynność, a plan losowo by układał się codziennie.

Handlarz np. zamyka sklep o 18.00 i potem możemy go spotkać w barze, albo u technika na rozmówkach. Albo łazi sobie z liderem. O 22.00 wszystkie ważne postacie idą spać. Tylko barman będzie miał cykl snu od 3.00 do 11.00. Potem znów za ladę.

Jest to dość proste do zrobienia.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Postprzez marcel w 28 Gru 2012, 01:51

Podoba mi się. Wprowadzi trochę ciekawej nowości do baz frakcji - bo spacerujących dowódców i handlarzy nie widziałem jeszcze nigdzie.

Aha - może było to już gdzieś poruszane - czy mógłbyś zrobić coś z żywotnością NPCów takich jak Najebnik? Jak mi gościu ostatnio wykitował niedługo po wzięciu zaliczki na karabin, troszkę się zdenerwowałem.
>>> Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja! ... Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput. <<< ~ Ernest Scribbler
marcel
Opowiadacz

Dołączenie: 31 Lip 2007, 17:48
Ostatnio był: 29 Paź 2020, 15:47
Kozaki: 193

Postprzez Wunderwaffe w 28 Gru 2012, 01:56

A ja mam, smoq, takie pytanie. Czy TFW po wstawieniu tych wszystkich innowacji nie stanie się zabugowane i zamulone? Tworzysz świetnego moda, ale boję się, czy silnik dobrze sobie poradzi z tyloma skryptami.
Image
Awatar użytkownika
Wunderwaffe
Łowca

Dołączenie: 06 Mar 2012, 20:43
Ostatnio był: 04 Lis 2018, 20:43
Miejscowość: Siedlce
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 187

Postprzez Ilja w 28 Gru 2012, 09:38

Wrócę do takiej rzeczy, co została rok świetlny stron z tyłu - kilka osób wysyłało Ci smoqu zestawy przedmiotów, które należałoby przynieść dowódcom oddziałów w ramach zadania o przyniesienie jakiegoś sprzetu. W wanilii są to naboje 9x18, 5.45x39 (tutaj była pomyłka, dzięki za poprawę), apteczki, 3 granaty i tym podobne bzdety. A tam były całkiem fajne propozycje, żeby przełamać tą monotonię.

Propozycja była na przykład tu: http://forum.stalker.pl/viewtopic.php?f=48&t=9412&p=200671&hilit=granat+apteczka#p200671

Jeśli jest to już dodane i będzie w kolejnej wersji moda, to przepraszam.

I jeszcze jeden drobiazg - W jednej z losowych rozmów w "radiu" samotnik pyta "Słyszeliście o tym najemniku, zwanym Szarma" zamiast Szrama. Taka tam literówka.
Ostatnio edytowany przez Ilja, 28 Gru 2012, 10:29, edytowano w sumie 1 raz
IT'S OVER

Za ten post Ilja otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Papa Mobile.
Awatar użytkownika
Ilja
Survarium.pl

Dołączenie: 02 Kwi 2011, 00:52
Ostatnio był: 16 Lis 2014, 21:25
Miejscowość: Deska zabita dziurami
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Bulldog 6
Kozaki: 25

Postprzez Śledzik w 28 Gru 2012, 10:00

Od kiedy w Stalkerze mamy amunicję 7,62x39?

A co do człowieka od PDA(nie mam pamięci do nazwisk) to ja mam z nim jakiś problem kiedy ostatnio grałem(2-3 tygodnie temu) poprostu go niebyło. Mimo że miałem najlepsze możliwe stosunki z samotnikami nie było opcji dialogowej o nim, z kolegą od zamawiania broni(ach te nazwiska :E ) nie miałem nigdy problmu.
"Nic tak nie cieszy jak seria z Pepeszy"
"Si vis pacem para bellum"
Awatar użytkownika
Śledzik
Kot

Dołączenie: 24 Cze 2012, 14:30
Ostatnio był: 02 Sie 2013, 02:48
Miejscowość: Sosnowiec
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 1

Postprzez igla2008 w 28 Gru 2012, 10:09

Nie mamy Śledzik błąd ale pewnie generalnie chodzi o ten kaliber bez końcówki..

Jeśli zginie Pawłownicz lub Najebnik to następnego dnia są z powrotem na mapie... tak to Smoq ustawił i tak jest... nie wiem jak z ich kompanami.

Co do rzeczy do noszenia to Smoq przecież napisał że zerknie na to czy doda to w 3.9 nie wiem...
http://forum.wojnyfrakcji.org/forum/index.php http://www.wojnyfrakcji.cba.pl/index.php :D Dziękuje dobranoc... znowu padło :D To już się robi tragiczne. Jak można cały czas tak nieudolnie tym zarządzać... Ale tak to jest jak cały czas te same osoby trzymają stołki choć dawno żadnych pomysłów już nie mają.
Awatar użytkownika
igla2008
Ekspert

Dołączenie: 20 Sty 2012, 00:45
Ostatnio był: 20 Lis 2024, 10:32
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 48

Postprzez Śledzik w 28 Gru 2012, 10:16

Dlatego mówie że ja mam z tym problem bo Pawłowicza niema od jakichś 10 dni a wątpie żeby ginął każdego ranka.
"Nic tak nie cieszy jak seria z Pepeszy"
"Si vis pacem para bellum"
Awatar użytkownika
Śledzik
Kot

Dołączenie: 24 Cze 2012, 14:30
Ostatnio był: 02 Sie 2013, 02:48
Miejscowość: Sosnowiec
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 1

Postprzez igla2008 w 28 Gru 2012, 10:26

Teoretyczenie istnieje możliwość że:
1. wystąpił jakiś błąd wczytaj poprzedni save
2.Grasz na starej wersji moda gdzie pawło był zwykłym stalkerem
3.Ginie on każdego ranka.

Ale to tylko moje teorie..
http://forum.wojnyfrakcji.org/forum/index.php http://www.wojnyfrakcji.cba.pl/index.php :D Dziękuje dobranoc... znowu padło :D To już się robi tragiczne. Jak można cały czas tak nieudolnie tym zarządzać... Ale tak to jest jak cały czas te same osoby trzymają stołki choć dawno żadnych pomysłów już nie mają.
Awatar użytkownika
igla2008
Ekspert

Postprzez smoq2 w 28 Gru 2012, 10:36

@ Śledzik - Jestem świadom problemu. Najebnik powinien się odrodzić, ale jakoś nie u wszystkich ma to miejsce. Nie wiem za bardzo, co powoduje, że po zgonie u jednych pojawia się następnego ranka, a u innych nie. Staram się jednak jakoś zrobić to tak, aby nasz szefu po prostu nie umierał. Problem w tym, że nie za bardzo wychodzi mi zrobienie owej "pół-nieśmiertelności", gdzie specjalne NPC są niewrażliwe na obrażenia z wyjątkiem tych od gracza. Mamy tu bowiem 2 możliwości:

1. Ustawić NPC flagę invulnerable na true. Wtedy jednak możemy wystrzelać NPC magazynek w łeb a on nawet nie drgnie, gdyż obrażenia nie są w ogóle rejestrowane. W momencie gdyby system zarejestrował wrogość wobec gracza (bo ten np. nie oddał fantów), flaga byłaby momentalnie zamieniana na false, aby gracz mógł się bronić. Plusem jest to, że wtedy nie ma bata aby taki Najebnik zawinął nam się kapciami. Minusem owy brak realizmu, bo sami sprowokować walki nie możemy.

2. Każde odniesione obrażenie od kogoś innego niż gracz/kompan przywraca ilość życia do 100%. Problem jest w tym, że system najpierw odejmuje zdrowie na podstawie obrażeń, a potem je automatycznie ustawia na 100%. Czyli jak taki Najebnik dostanie kopa w dupę za 200% zdrowia, to i tak kipnie, bo skrypt nie zdąży go "uzdrowić", co się widocznie dość często dzieje.

Obecnie używamy 2 opcji, ale zaczynam skłaniać się bardziej ku pierwszej. Chyba, że ktoś ma jakiś inny pomysł?
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Postprzez igla2008 w 28 Gru 2012, 11:09

Teoretycznie istnieją też jeszcze dwie możliwości:
1. najebnik siedzi w jednym miejscu. .. ale ona odpada z wiadomych przyczyn.
2. Druga to taka aby ekipę najebnika wyposażyć w G-36 PKM i Egzo wtedy chyba by mniej razy ginął?
Awatar użytkownika
igla2008
Ekspert

Postprzez gosciu121 w 28 Gru 2012, 12:57

Ja rozumiem że lepiej zrobić wszystko naraz i dać pełniejszą wersję, niż tysiąc częściej, z małą ilością nowości, ale czy teraz nie lepiej dokończyć co niedokończone i udostępnić wersję 3.9? Bo wszyscy czekamy na nią z niecierpliwością, a "premiera" oddala się z każdym nowym wprowadzanym pomysłem :/

Za ten post gosciu121 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive LordIlidan.
Awatar użytkownika
gosciu121
Stalker

Dołączenie: 07 Sty 2010, 21:32
Ostatnio był: 12 Wrz 2014, 08:46
Miejscowość: Чернобыльская АЭС
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 8

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości