Czy Stalkerzy istnieją naprawde?

Tutaj dyskutujemy w tematach, które nie pasują do żadnej części S.T.A.L.K.E.R.'a.
Regulamin forum
Chcesz zadać pytanie lub masz problem? Napisz w tym dziale, a Twój temat na pewno zostanie usunięty.

Re: Czy Stalkerzy istnieją na prawde?

Postprzez Onciu w 04 Sty 2013, 22:12

Według Arkadija i Borisa Strugackich, którzy w wielkim stopniu przyczynili się do dokładnego określenia znaczenia słowa "Stalker" w fantastyce naukowej to definicja wydaje się być taka:
"Stalkerzy byli osobami trudniącymi się przemytem z tzw. Strefy niezwykłych przedmiotów."
Jeżeli weźmiemy pod uwagę to, że Ci teraźniejsi przemytnicy złomu naprawdę sprzedają rzeczy wykradzione ze Strefy to mogą mieć z tego faktycznie jakieś pieniądze, ponieważ istnieją tacy fani jak my, którzy z pewnością jakąś niegdyś/bądź wciąż napromieniowaną rzecz chcieliby nabyć, nieważne czy byłaby to jakaś rura, metalowa śruba bądź kawałek małego metalu.
Więc gdyby się poważnie zastanowić taki "złom" ze Strefy to co prawda nie artefakty, w których drzemie jakaś niezwykła, nadprzyrodzona moc ale mają swoją niepowtarzalną wartość w dzisiejszych czasach, więc poniekąd mogłyby przyjąć miano "współczesnych artefaktów" jeżeli można to tak nazwać.
Przechodząc do sedna sprawy. Według mnie, Stalkerami można by nazwać faktycznie ludzi trudzących się kradzieżą tego złomu ze Strefy, ale również ludzi, którzy pomimo dużego promieniowania nie chcieli się przesiedlić od okolic Czarnobyla/Prypeci.
Patrząc na tych ludzi przez pryzmat książkowego, filmowego Stalkera, to Stalker jest osobą, która dobrze czuje się w strefie i chce do niej wracać, więc moim zdaniem Ci ludzie na miano takich nowoczesnych Stalkerów po części zasugują.
Ostatnio edytowany przez Onciu, 04 Sty 2013, 22:23, edytowano w sumie 1 raz

Za ten post Onciu otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive master11.
Awatar użytkownika
Onciu
Kot

Dołączenie: 03 Sty 2013, 21:13
Ostatnio był: 12 Sty 2013, 19:36
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 1

Reklamy Google

Postprzez Gizbarus w 04 Sty 2013, 22:16

Nie wiem jak ty, ale ja nie widzę sensu w kupowaniu za grube pieniądze przerdzewiałej rury przytaszczonej przez jakiegoś brudasa z Zony... Jeśli już bym szukał złomu, mogę sam sobie go poszukać w starych zakładach produkcyjnych/magazynach, albo po prostu kupić na skupie - wyjdzie taniej i prościej...:|

Poza tym - mówisz o 'niezwykłych przedmiotach'. Co może być niezwykłego w starym kawałku metalu? No bez żartów, przyciąłeś zdrowo, samemu sobie zaprzeczając :P
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir

Za ten post Gizbarus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Voldi, Tormentor, Realkriss,
Negative Snajper666.
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 13:20
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez Onciu w 04 Sty 2013, 22:34

Gizbarus napisał(a):Poza tym - mówisz o 'niezwykłych przedmiotach'. Co może być niezwykłego w starym kawałku metalu? No bez żartów, przyciąłeś zdrowo, samemu sobie zaprzeczając :P

Co może być niezwykłego w starym kawałku metalu ? Już śpieszę z odpowiedzią.
Powiedziałeś, że wolałbyś kupić taki złom w punkcie skupu, ale czy miałby on jakąś wartość ? Nie. Ponieważ faktycznie byłby to kawałek przerdzewiałego badziewia. Ale jeżeli spojrzysz na to z perspektywy czasu i wydarzeń to według mnie można dostrzec w złomie ze skupu i złomie ze Strefy różnicę...
To metalowe badziewie ze Strefy miało swoje miejsce w unikalnym rejonie, przyjmijmy Czarnobyl/Prypeć. Czy zwykły metal ze skupu został napromieniowany podczas wielkiej katastrofy w Czarnobylu ? Czy leżał przez wiele lat w miejscu, w którym nie było żadnej ingerencji człowieka ? Otóż nie. Może to mieć dla niektórych wartość sentymentalną, bo przecież na pierwszym lepszym skupie, śmiem wątpić, że na każdym nie dostaniesz napromieniowanej rzeczy pochodzącej z tak unikalnego miejsca.
Ja w takich rzeczach i ich racji bytu widzę sens. :) Troszeczkę to zagmatwane, ale myślę, że zrozumiesz o co mi chodzi. ;)
Awatar użytkownika
Onciu
Kot

Dołączenie: 03 Sty 2013, 21:13
Ostatnio był: 12 Sty 2013, 19:36
Kozaki: 1

Postprzez Gizbarus w 04 Sty 2013, 22:37

Cóż... Wszystko fajnie i rozumiem sentymentalizm - czasem nawet sam sobie na niego pozwalam - aczkolwiek nie polecam kupowania napromieniowanego złomu :P No, chyba, że lubisz budzić się potem w środku nocy męczony mdłościami i wyrzygiwać swoje wnętrzności do rana :wink:

Ale ogólnie rozumiem, o co ci chodzi - po prostu źle to ująłeś :P
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Postprzez master11 w 04 Sty 2013, 23:08

Co do użytkownika o nazwie Pangia:
Nie nakłamałem przy rejestracji. Mam 14 lat, a pytanie zadaje ze względu co o tym myślicie. :D
"Это не мы в Зоне, мы действительно получали зона" - Яцек Kaczmarski
Awatar użytkownika
master11
Kot

Dołączenie: 28 Gru 2012, 15:01
Ostatnio był: 18 Lip 2023, 14:53
Miejscowość: Czarnobyl ;)
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: -10

Postprzez Pilot w 05 Sty 2013, 00:09

Jest coś takiego jak stalkerostwo(Znalezione na zapytaj.onet)

Pytanie: Kto to jest Stalkerka?

tak na realu: dziewczyna która uprawia urban exploration, w sf typu metro 2033 lub fallout: dziewczyna wychodząca na zewnątrz w poszukiwaniu potrzebnych rzeczy. i jeszcze coś, zła kategoria.
(Mało wiarygodne to wyżej)

Pojęcie ''Stalkingu''

Według słownika Wikipedii
Stalking pochodzi z języka angielskiego i oznacza „podchody" lub „skradanie się". Pod koniec lat 80. XX wieku stalking zyskał dodatkowe negatywne znaczenie na skutek nowego zjawiska społecznego, jakim było obsesyjne podążanie fanów za gwiazdami filmowymi Hollywood. Obecnie stalking jest definiowany jako "złośliwe i powtarzające się nagabywanie, naprzykrzanie się, czy prześladowanie, zagrażające czyjemuś bezpieczeństwu".

Stalking jest często powiązany z czynami karalnymi tj. obrazą i zniewagą, zniszczeniem mienia, przemocą domową. Przykładowe zachowania definiowane jako stalking to śledzenie ofiary, osaczanie jej (np. poprzez ciągłe wizyty, telefony, smsy, pocztę elektroniczną, podarunki) i ciągłe, powtarzające się nagabywanie. Działania te są szczególnie niebezpieczne, gdy mogą przybrać formę przemocy fizycznej zagrażającej życiu ofiary.

Więc możecie się radować, zakładać maski i replikę(a może nawet prawdziwego) Kałasza oraz jakiś uszyty przez babcię kombinezon stalkera, dodatkowo znajdźcie namiary na Prokopa czy tam kogo chcecie i zacznijcie pogrążać w stalkerstwo!
Awatar użytkownika
Pilot
Łowca

Dołączenie: 26 Lip 2010, 14:34
Ostatnio był: 05 Maj 2025, 18:43
Miejscowość: Red Forest
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 43

Postprzez Alchemik w 05 Sty 2013, 00:16

Stalkerzy tak naprawdę istnieją. Jestem jednym z nich. Lubię nachodzić, prześladować i szpiegować ludzi. Nie wiesz nawet jakie to trudne... Najlepiej jest prześladować facetów, bo są niekumaci, gorzej z kobietami, bo są bardzo ''ostrożne'' i spostrzegawcze. Zauważą Cię i du*a blada. Sam spróbuj. Nawet nie zdajesz sobie sprawy ile w tym frajdy :E .

Za ten post Alchemik otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive kasjusz21996.
Alchemik
Weteran

Dołączenie: 17 Lut 2010, 12:59
Ostatnio był: 09 Sie 2017, 22:09
Ulubiona broń: --
Kozaki: 207

Postprzez Pangia w 05 Sty 2013, 00:23

master11 napisał(a):Co do użytkownika o nazwie Pangia:
Nie nakłamałem przy rejestracji. Mam 14 lat, a pytanie zadaje ze względu co o tym myślicie. :D

Ale mała obelga wystarczyła, żeby zmusić Cię do pisania poprawną polszczyzną ;)
Alchemik napisał(a):jakieś głupoty

Abstrahując od tego, że post jest baaaaaardzo luźno powiązany z tematem - nie słucham ludzi z kucykami w avatarze.
I ja dalej uważam, że temat jest głupi i powinien wylądować na śmietniku.

Uwagi moderatora:

Jest głupi, ale to nie jest powód do offtopowania, warn. - Wheeljack
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!

Za ten post Pangia otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Alchemik, Ilja.
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34

Postprzez master11 w 05 Sty 2013, 18:37

Pangia napisał(a):
Ale mała obelga wystarczyła, żeby zmusić Cię do pisania poprawną polszczyzną

pisałem jak pisałem ze względu że temat na przerwie w szkolnej bibliotece Topic zakładałem :!:

Uwagi moderatora:

Od cytowania jest tag [quote] albo przycisk u góry posta, tak na przyszłość. :P - Wheeljack
"Это не мы в Зоне, мы действительно получали зона" - Яцек Kaczmarski
Awatar użytkownika
master11
Kot

Dołączenie: 28 Gru 2012, 15:01
Ostatnio był: 18 Lip 2023, 14:53
Miejscowość: Czarnobyl ;)
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: -10

Postprzez SkullDagger w 06 Sty 2013, 02:36

W szkole się trza uczyć a nie tematy zakładać;)

Ja mogę się troche uwazac za stalkera.
Do pracy mam jakieś 4km, np o 6rano miasto (dosyć małe) jest wyludnione, domy niektóre stare i opuszczone po drodze, idę w butach roboczych które nawet pasują do wycieczek, zwykła torba na chleb i picie, no i wojskowy nóż w kieszeni. A jakiś kilometr mam przez łąki polną drogą czyli we mgle po ciemku jest dość klimatycznie.
I5-3570K 3,40Ghz 3,80Ghz in Turbo
GA B75M-D3V GoodRam 8GB 1600Mhz
GTX 660 2GB Win 7 64bit
Awatar użytkownika
SkullDagger
Ekspert

Dołączenie: 26 Sie 2011, 01:04
Ostatnio był: 08 Lut 2025, 17:08
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 63

Postprzez Gizbarus w 06 Sty 2013, 10:15

Chciałbym przypomnieć wam tu dywagującym, byście nie zapomnieli, co w ogóle znaczy skrót 'stalker' według twórców gry :P Co czyni bycie "growym" stalkerem dość trudne - ja nie mam zamiaru być 'robberem', choć 'trespassing' uważam za ciekawy...:wink:
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Postprzez impulse_101 w 07 Sty 2013, 16:04

Image

Jeden z czarnobylskich stalkerów o ksywce "Boss" :E
Image

Za ten post impulse_101 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Gizbarus, Voldi.
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości