Gdyby system ulepszeń broni nie był tak schrzaniony, to mógłbym spokojnie zrobić perki, które np. dają bite -50% do odrzutu, albo +50% do kondycji, lub coś tego typu. Po prostu dany perk by nakładał "modyfikację" zmieniającą odpowiednio statystyki na broń lub pancerz (w zależności jakie staty by dany perk miał zmieniać). Jest to do zrobienia, ale nie wiem czy system by to już uciągnął. Linijka "upgrades" w sekcji każdego przedmiotu miałaby po 5 wierszy. W TFW już ma średnio po 2.
Kiedyś chciałem rozbudowywać jakoś perki, ale Stalker się po prostu do tego nie nadaje. Usunę perk autocelowania, bo jest on najzwyczajniej zbędny. Co dam w zamian, to jeszcze nie wiem.
Miałem dodać jeszcze 2 perki:
- naprawianie broni
- naprawianie pancerzy
Te na pewno trafią do gry, tylko jeszcze nie wiem kiedy.
Kiedyś myślałem też, aby "blokować" pewne przedmioty dla bohatera o małym XP. Blokada miałaby wyglądać w taki sposób, że bohater niewyuczony w używaniu danej broni czy pancerza, zjechał by kondycje danego przedmiotu do 0 w 2 wystrzelone magazynki / 7-10 otrzymanych obrażeń.
Listy wyglądałyby następująco:
Lvl 1 (0-1500 XP):
Lvl 2 (1500-4500 XP):
lvl 3 (4500-9000 XP):
lvl 4 (>9000 XP)
Wszystko byłoby pięknie i cacy, gdyby nie kłóciło się z głównym bohaterem, który niby jest zaprawionym w boju najemnikiem. Niektórym może podskoczyć do góry brew jak zobaczą, że owy twardziel to jakiś lebiega, co mu się broń w łapach rozpada.
No cóż... W Far Cry 3 z kolei gramy turystą z aparatem fotograficznym, co nagle potrafi z łuku tygrysa ustrzelić, więc czemu nie można zastosować tego zabiegu w odwrotną stronę? Pewnie dlatego, że owy turysta to Amerykanin, a oni przecież jak chcą, to i tygrysa ubić potrafią. Zazwyczaj im się najzwyczajniej nie chce.
Nasz Durad jest niestety Serbem, i potrafi co najwyżej utkać sweter.