smoq2 napisał(a):Niestety tutaj nasuwa się też kwestia prawna, bo żeby TFW działało pod CoP, trzeba udostępnić całą zawartość CS (minus silnik), a nie do końca wiem, czy mi wolno coś takiego zrobić. Jeżeli nie, to jak mam to rozwiązać?
Znacie taką "mało" znaną grę - Gothic?

Do Gothic II wydany jest mod multiplayer (w trakcie prac nadal) i ten mod pozwala także grać mapie z Gothic I, która jak się okazało, ma innego właściciela niż gra Gothic II, co oznacza, że umieszczenie z Gothic I mapy lub jej fragmentów wymagało praw autorskich które posiadał jedynie wydawca Gothic II. Wiecie jaki myk zrobili?
Została umieszczona informacja, że aby legalnie korzystać z mapy Koloni Karnej Khorinis z Gothic I, użytkownik powinien posiadać oryginalny egzemplarz gry Gothic I. Piranha Bytes przystała na tym...
Tutaj Smoq najzwyczajniej, musisz wziąć napisać maila do właścicieli CS, czy wyrażają zgodę na umieszczenie zawartości CS w CoP, i oczywiście, żeby przekonać ich do tego, musiałbyś im zaprezentować jakiś pomysł który pokazywałby, że dana zawartość jest pobrana z CS - np. niepomijalne intro pojawiające się w momencie uruchomienia gry informujące o tym, że mod jest stworzony na podstawie materiałów z gry S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky właściciela tego i tego, i aby zgodnie z prawem użytkować moda, należy posiadać oryginalny egzemplarz gry CS. I jeszcze lepiej, jak pojawi się także informacja, że mod przedstawia prawdopodobne wydarzenia umiejscowione pomiędzy tymi z CS a SoC (bo jeśli dobrze pamiętam, to obie produkcje mają tego samego właściciela) i zasugerowanie aby dla ciągłości historii w pierwszej kolejności zagrać w czystą wersję Clear Sky
Prawo Smoq... to jest coś z czym walczyć się nie da, ale można starać się je poznać i wykorzystać do własnych celów... A wszystko opiera się na krótkiej zasadzie "Musisz zrobić tak aby zadowolone były obie strony".
Właściciele CoP będą zadowoleni, że doskonałego moda robisz na ich dziecku, więc tutaj jest pół biedy, musisz jedynie przekonać właścicieli CS, że przeniesienie modyfikacji z mieszczeniem w widocznym miejscu informacji o tym, jest dobrym pomysłem...
Polecałbym jednak sprawdzić kto jest wydawcą obu produkcji (CS i CoP) bo jeśli właścicielem praw do S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky i Call of Pripyat jest ta sama osoba/organizacja/firma to problemu, po prostu, nie ma...
Związki na odległość to ch*j, a czołgi same się nie zatankują, pamiętaj.
Wave
Zostawiasz wóz na parkingu pod Tesco i jedziesz do sąsiedniego miasta to ch*j wie co się z nim może stać.
Wave