[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez smoq2 w 14 Sty 2013, 13:00

Po co mam wypuszczać nową wersję w aktualnym stanie? Żeby wszyscy narzekali, że ledwo działa? Nie będziesz mógł ani poprawnie handlować, ani modyfikować przedmiotów, ani AI nie jest kompletne... To że ja zabieram się za robienie nowego elementu, nie oznacza, że poprzedni jest skończony. Nie jest to projekt "firmowy" i nie muszę robić wszystkiego w milestone'ach. Jak w czymś dłubię, i mi się to znudzi, to zabieram się za dłubanie w czymś innym, a potem wracam do niedokończonych rzeczy. To prawda, że prace się wtedy wydłużają, bo przy takim "powrocie" muszę się zaznajomić z kodem na nowo, ale gdybym tak nie robił, to wypaliłbym się 2 lata temu.

O wypuszczaniu nowej wersji nie ma mowy przez najbliższy miesiąc lub dwa. Dorzucam filmiki z postępu prac, i postaram się częściej dawać screenshoty.

Na chwilę obecną, muszę zrobić sobie jakiś "edytor" do dorzucania tych punktów osłon dla AI. Jakieś proste menu, z którego będę mógł sobie wybrać jaki typ osłony wstawić, bo oczywiście jest kilka:

:

1 - duck, left - Action, Idle
2 - duck, centre - Action, Idle
3 - duck, right - Action, Idle
4 - stand, left - Action, Idle
5 - stand, right - Action, Idle
9 - prone, centre - Idle

Jakiś prosty button, który będzie usuwał ostatnią dodaną osłonę.
No i oczywiście jakiegoś NPC, który będzie odgrywał rolę, a ja będę patrzył, czy nie wchodzi w ścianę.

Powinno pójść gładko.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Reklamy Google

Postprzez Juraszka w 14 Sty 2013, 15:26

smoq2 napisał(a):Niestety tutaj nasuwa się też kwestia prawna, bo żeby TFW działało pod CoP, trzeba udostępnić całą zawartość CS (minus silnik), a nie do końca wiem, czy mi wolno coś takiego zrobić. Jeżeli nie, to jak mam to rozwiązać?

Znacie taką "mało" znaną grę - Gothic? :D
Do Gothic II wydany jest mod multiplayer (w trakcie prac nadal) i ten mod pozwala także grać mapie z Gothic I, która jak się okazało, ma innego właściciela niż gra Gothic II, co oznacza, że umieszczenie z Gothic I mapy lub jej fragmentów wymagało praw autorskich które posiadał jedynie wydawca Gothic II. Wiecie jaki myk zrobili?
Została umieszczona informacja, że aby legalnie korzystać z mapy Koloni Karnej Khorinis z Gothic I, użytkownik powinien posiadać oryginalny egzemplarz gry Gothic I. Piranha Bytes przystała na tym...

Tutaj Smoq najzwyczajniej, musisz wziąć napisać maila do właścicieli CS, czy wyrażają zgodę na umieszczenie zawartości CS w CoP, i oczywiście, żeby przekonać ich do tego, musiałbyś im zaprezentować jakiś pomysł który pokazywałby, że dana zawartość jest pobrana z CS - np. niepomijalne intro pojawiające się w momencie uruchomienia gry informujące o tym, że mod jest stworzony na podstawie materiałów z gry S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky właściciela tego i tego, i aby zgodnie z prawem użytkować moda, należy posiadać oryginalny egzemplarz gry CS. I jeszcze lepiej, jak pojawi się także informacja, że mod przedstawia prawdopodobne wydarzenia umiejscowione pomiędzy tymi z CS a SoC (bo jeśli dobrze pamiętam, to obie produkcje mają tego samego właściciela) i zasugerowanie aby dla ciągłości historii w pierwszej kolejności zagrać w czystą wersję Clear Sky :E

Prawo Smoq... to jest coś z czym walczyć się nie da, ale można starać się je poznać i wykorzystać do własnych celów... A wszystko opiera się na krótkiej zasadzie "Musisz zrobić tak aby zadowolone były obie strony".
Właściciele CoP będą zadowoleni, że doskonałego moda robisz na ich dziecku, więc tutaj jest pół biedy, musisz jedynie przekonać właścicieli CS, że przeniesienie modyfikacji z mieszczeniem w widocznym miejscu informacji o tym, jest dobrym pomysłem...

Polecałbym jednak sprawdzić kto jest wydawcą obu produkcji (CS i CoP) bo jeśli właścicielem praw do S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky i Call of Pripyat jest ta sama osoba/organizacja/firma to problemu, po prostu, nie ma...
Związki na odległość to ch*j, a czołgi same się nie zatankują, pamiętaj.
Wave

Zostawiasz wóz na parkingu pod Tesco i jedziesz do sąsiedniego miasta to ch*j wie co się z nim może stać.
Wave

Za ten post Juraszka otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Pangia.
Awatar użytkownika
Juraszka
Łowca

Dołączenie: 21 Cze 2010, 11:08
Ostatnio był: 21 Lut 2020, 16:06
Miejscowość: Gniezno
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 70

Postprzez Pangia w 14 Sty 2013, 16:11

Pangia napisał(a):jeśli zdecydujesz się grać jako samotnik, jedyną wrogą frakcją będą właśnie bandyci

Cofam to, co powiedziałem - jeśli zostaniemy samotnikiem, bandyci wciąż będą neutralni do nas (bug w grze?)
I kończąc sprawę z helikopterami: które pliki odpowiadają za dźwięk wydawany przez śmigłowiec? Wpierdzielę se ten z L4D2 - jak zaczynam Dead Center, to czasem aż mi uszy puchną, taki hałas mi idzie z głośników
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!

Za ten post Pangia otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Juraszka.
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 853

Postprzez dekat w 14 Sty 2013, 16:47

Jak mogę dorwać się do pancerzy dla najemników? Aktualnie jestem z nimi i po zdobyciu jednej z baz powinności handlarz nie ma żadnych fajniejszych pancerzy jak np. seva itp. Moja reputacja u najemników to 50% na zielono, 50% żółto. Jeśli dobrze rozumiem to muszę jeszcze przegonić powinnościowców z "punktów zasobów"?
dekat
Kot

Dołączenie: 10 Sty 2011, 18:29
Ostatnio był: 03 Sie 2013, 13:07
Kozaki: 0

Postprzez SkullDagger w 14 Sty 2013, 16:51

Tak Dekat, istotne jest ile masz kontrolowanych punktów zasobów a nie reputacja.
I5-3570K 3,40Ghz 3,80Ghz in Turbo
GA B75M-D3V GoodRam 8GB 1600Mhz
GTX 660 2GB Win 7 64bit
Awatar użytkownika
SkullDagger
Ekspert

Dołączenie: 26 Sie 2011, 01:04
Ostatnio był: 10 Gru 2025, 02:28
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 63

Postprzez smoq2 w 14 Sty 2013, 16:51

@ dekat - Musisz zajmować jak największą ilość niebieskich punktów, a później pilnować aby ciągle były pod kontrolą twojej frakcji. 4 powinny dać Ci dostęp do nowego pancerza. SEVA jest chyba dostępna przy 8, ale nie chce mi się grzebać w plikach by sobie przypomnieć.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez Kenzelek w 14 Sty 2013, 22:49

Chciał bym coś zgłosić. Otóż wziąłem ze składu zadanie zabicia stalkera za 2100-2700 rubli i gdy wreszcie go znalazłem, okazało się że mam wymordować odział Pawlowicza. Bug?
Kenzelek
Stalker

Dołączenie: 24 Mar 2012, 19:48
Ostatnio był: 31 Mar 2020, 14:49
Miejscowość: Limańsk
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 20

Postprzez Idek w 14 Sty 2013, 23:02

Prawdopodobnie stalker który jest celem chwilowo podróżuje z oddziałem Pawlowcza ... Masz informacje że masz czekać aż cel będzie sam ... jeżeli ma otoczenie i ty pierwszy otworzysz ogień to wszyscy się na ciebie rzucą ... jeżeli podejdziesz to on zrobi się czerwony wtedy można mu włożyć strzał ze strzelby między oczy.
Idek
Tropiciel

Dołączenie: 10 Lut 2011, 22:06
Ostatnio był: 22 Lip 2014, 16:27
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2

Postprzez reks w 15 Sty 2013, 08:47

Automatycznie jak bierzesz zadanie to stalker którego masz zabić staje się czerwony i jak do niego strzelisz to odział się na ciebie nie rzuci
Awatar użytkownika
reks
Kot

Dołączenie: 27 Sty 2011, 14:56
Ostatnio był: 17 Mar 2017, 12:04
Miejscowość: Krasnystaw
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 2

Postprzez smoq2 w 15 Sty 2013, 14:10

@ Kenzelek - Może być, że bug, choć bardzo mało prawdopodobne, bo te zadania są dawane tylko na oddziały "jednoosobowe". Jednak warto to sprawdzić. Jeżeli podejdziesz bliżej, to stalker, którego masz zabić powinien Cię zaatakować. Jeżeli tego nie robi, to podaj mi jak się on nazywa.

Faktycznie może być taka sytuacja, że po prostu twój cel i oddział Pawlowicza idą sobie razem.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez Kenzelek w 15 Sty 2013, 18:32

Tyle że to odział Pawlowicza. Zaraz wczytam starego save i sprawdzę dokładnie sytuację. Dobra już na wszystko zerknąłem 2 raz. Moim celem jest odział Pawlowicza... Obserwuję ich z lornetki i 4 osoby, nie ma nigdzie 5(Odział Pawlowicza składa się z 4 ludków). Zresztą te 4 osoby wszystkie są do mnie wrogo nastawione. Więc to musi być jakiś bug. Zresztą już zabiłem tego Pawlowicza i jego odział. Teraz mam nadzieję że jak będę chciał się PDA pobawić to Pawlo ,,ożyję".

EDIT: A i jak zabiję cały odział to nie tracę ani trochę reputacji. Więc jestem pewien że to odział Pawlowicza jest moim celem czyli te 4 osoby:

Saddam
Pawlowicz
Kola Kurczak(Tylko on ma imię i ksywę z tej grupy.Może to przez niego?)
Drewno
Kenzelek
Stalker

Dołączenie: 24 Mar 2012, 19:48
Ostatnio był: 31 Mar 2020, 14:49
Miejscowość: Limańsk
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC

Postprzez kamiloxed w 15 Sty 2013, 18:57

to z tymi zadaniami na zabicie typa to jest tak że tylko 1 powinien nas zaatakować?
takie zadania tylko 2 razy zrobiłem na początku dla kasy a potem chciałem sprawdzić
bo u mnie jak zabiłem stalkera tego to wszyscy mnie zaatakowali ;/
i reputacja u samotników straciłem ;/
nich mi to ktoś objaśni czy ja poprostu coś źle robię ?
Ostatnio edytowany przez kamiloxed, 15 Sty 2013, 20:29, edytowano w sumie 1 raz
kamiloxed
Kot

Dołączenie: 30 Gru 2012, 01:10
Ostatnio był: 11 Mar 2013, 18:11
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 0

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości