[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez Kenzelek w 23 Sty 2013, 04:42

Smoqu chcę zgłosić buga najpewniej związanego z atmosferem. Zawsze gdy wczytuję grę i prawie zawsze gdy przechodzę na nową lokację pogoda zmienia się na mgłę i to gęstą... Jest na to jakieś lekarstwo? Oprócz reinstala...
Kenzelek
Stalker

Dołączenie: 24 Mar 2012, 19:48
Ostatnio był: 31 Mar 2020, 14:49
Miejscowość: Limańsk
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 20

Reklamy Google

Postprzez mdss w 23 Sty 2013, 09:09

Jest jedna rzecz zdarzająca się u mnie dość często - przy zadaniach z likwidacją grupy (4-5 sztuk) Pijawek, w ferworze walki silnik chyba nie nadąża z podmianą modelu martwej pijawki, bo wielokrotnie już w momencie zastrzelenia którejś z nich system zalicza wylot na pulpit...
Jak będzie trzeba to wieczorem dam loga, ale identycznie się to zdarza i na Wysypisku, i w Dolinie Mroku, i w Jantarze...
I'm just stalking...
Awatar użytkownika
mdss
Stalker

Dołączenie: 06 Wrz 2012, 11:13
Ostatnio był: 09 Paź 2015, 22:21
Miejscowość: Cmentarzysko Maszyn
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 31

Postprzez Famiru w 23 Sty 2013, 12:10

mdss napisał(a):Jest jedna rzecz zdarzająca się u mnie dość często - przy zadaniach z likwidacją grupy (4-5 sztuk) Pijawek, w ferworze walki silnik chyba nie nadąża z podmianą modelu martwej pijawki, bo wielokrotnie już w momencie zastrzelenia którejś z nich system zalicza wylot na pulpit...
Jak będzie trzeba to wieczorem dam loga, ale identycznie się to zdarza i na Wysypisku, i w Dolinie Mroku, i w Jantarze...

Tak podpisuje się pod tym. W Dolinie mroku przy zabijaniu pijawek z "full auto" mnie również wywaliło do pulpitu dokładnie w chwili padania na glebę drugiej pijawki.
PS: Co do poprzedniego po sprawie nie wiem jak mogłem to przeoczyć :/ . Dzięki.
Ostatnio edytowany przez Famiru, 23 Sty 2013, 12:27, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Famiru
Tropiciel

Dołączenie: 21 Mar 2008, 10:47
Ostatnio był: 13 Lut 2016, 16:23
Miejscowość: Białystok
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 0

Postprzez smoq2 w 23 Sty 2013, 12:19

@ MeZZerschmitt - Log jest dobry, ale nic mi nie mówi. Zapisane gry nie powinny psuć się tak łatwo, ani często. Możesz mi podać jaki masz komputer oraz jak wyglądają twoje ustawienia TFW?

@ Kenzelek - A ile razy próbowałeś przejścia? Zrób test 15 razy i zobaczy czy dalej za każdym razem masz mgłę.

@ mdss & FamiŘu 7.62x54R - Log?
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Postprzez mdss w 23 Sty 2013, 13:58

Loga wrzucę wieczorem.

A jeszcze dopisałbym tylko jedną rzecz - raczej nie błąd, ale sprostowanie co do pogody :P (trochę odkop sprzed 10 stron)
smoq2 napisał(a):W waniliowym CN też jest schemat godzinny, i to jeszcze lepszy, bo pogoda jest "losowana" co godzinę, więc zdarzały się takie perełki: 10:00 mgła, 11:00 słońce i bezchmurne niebo, 12:00 burza z piorunami. Mało tego, można było zapisać grę w strugach deszczu, wczytać ten sam save i mieć ładne słoneczko, a po kolejnym wczytaniu gęstą mgłę. W TFW schemat pogody jest ustalany o godz. 00:00 na cały następny dzień, więc problem ze zmienną pogodą został rozwiązany. Pogody są też połączone w 3 godzinne klastry po 4 różne klasy: zła (mgły, deszcze, burze), słaba (mgły, zachmurzenia, przelotne deszcze), lepsza (zachmurzenia, częściowe zachmurzenia), dobra (częściowe zachmurzenia, słońce).

Jakoś nie do końca działa ten system - w TFW jak najbardziej również mi sie zdarza zapisanie gry w strugach deszczu, a wczytanie save'a w słońcu lub mgle... Nie jest to specjalnie uciążliwe, ale czasem wprawia w konsternację - pomimo że inne części Stalkera już zdążyły mnie do tego przyzwyczaić :) Mam zainstalowane TFW z Atmosfear jakby co.

I jeszcze jedna rzecz.
Czytałem w tym temacie parokrotnie o przemalowywaniu kombinezonów, ale ... nigdy nigdzie niczego nie udało mi się przemalować... -.-'
Jak to się robi, u kogo, za ile i pod jakimi warunkami?

Obecnie gram Samotnikiem, łazi ze mną Mrówka i postanowiłem kupić mu pancerz u Najebnika. Kupiłem - okazało się że to pancerz w barwach powinności i Mrówek nie jest nim zainteresowany. W Składzie, ani u Oporu mechanicy nie zdradzają mi żadnej możliwości zmiany barw, ani nic... Kiedy grałem oporem i chciałem przemalować pancerz CN również nie znalazłem u nikogo takiej możliwości, więc HOW?
Proszę podpowiedź, bo jestem na to za gupi...
I'm just stalking...
Awatar użytkownika
mdss
Stalker

Dołączenie: 06 Wrz 2012, 11:13
Ostatnio był: 09 Paź 2015, 22:21
Miejscowość: Cmentarzysko Maszyn
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 31

Postprzez smoq2 w 23 Sty 2013, 14:38

@ mdss - Oki, to czekam na loga. Co do pogody...

Działa to tak, że jak masz np. przejście

A (zachmurzenie, godz. 11:00) --------> B (słońce, godz. 12:00)

To pogoda A będzie płynnie przechodziła do pogody B, czyli pełne słońce będziemy mieli gdzieś około 11:20. Jeżeli jednak zrobimy zapis tak około 11:10, to system nie zapisuje ile % pogody A jeszcze zostało, a ile % pogody B już się załadowało. Po wczytaniu save'a pogoda B będzie ustawiona na 100%. Dlatego w przypadku zapisywania gdy, kiedy pogoda B ma choć 1%, po wczytaniu tego zapisu, dla gracza mogą warunki pogodowe wyglądać zupełnie inaczej.
To i tak lepiej, bo przynajmniej po wczytaniu tego samego save'a kilka razy, będziemy mieli za każdym razem tą samą pogodę. W oryginale byłaby za każdym razem inna.

Chciałem jakoś dodać możliwość zapisania % wczytanej już pogody, ale silnik nie za bardzo współpracuje... Cromm ma najwięcej doświadczenia z modyfikowaniem pogody, może on by wiedział coś więcej.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez MeZZerschmitt w 23 Sty 2013, 15:28

smoq2 napisał(a):@ MeZZerschmitt - Log jest dobry, ale nic mi nie mówi. Zapisane gry nie powinny psuć się tak łatwo, ani często. Możesz mi podać jaki masz komputer oraz jak wyglądają twoje ustawienia TFW?

Komp:
System: Windows XP Home Edition (5.1, Build 2600) Dodatek Service Pack 3 (2600.xpsp_sp3_gdr.120821-1629)
BIOS: Phoenix - AwardBIOS v6.00PG
Processor: Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 3.06GHz (2 CPUs)
Memory: 3070MB RAM
Page File: 709MB used, 4246MB available
DirectX Version: DirectX 9.0c (4.09.0000.0904)
Card: AMD Radeon HD 6600 Series
Display Memory: 1024.0 MB
Driver Version: 6.14.0010.7193 (English)
SoundMAX HD Audio O

Ustawienia TFW:
http://img5.imageshack.us/img5/179/ssjagajagajo01231314220.jpg
"Niektórzy ludzie po prostu nie szukają logicznych korzyści, takich jak pieniądze. Nie sposób ich kupić, zastraszyć czy przekonać, nie sposób w ogóle z nimi negocjować. Niektórzy ludzie po prostu lubią patrzeć, jak świat wokół płonie."
Awatar użytkownika
MeZZerschmitt
Tropiciel

Dołączenie: 21 Lis 2007, 18:52
Ostatnio był: 09 Gru 2013, 22:51
Miejscowość: Wrocław
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 4

Postprzez smoq2 w 24 Sty 2013, 12:14

@ MeZZerschmitt - Hmm, nie wygląda jakby tutaj coś było źle. Napisz mi jeszcze tylko na PW, czy gra jest crackowana. Potrzebuję wiedzieć to tylko, aby ocenić gdzie może leżeć problem.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez MeZZerschmitt w 24 Sty 2013, 12:21

Oryginał:]
"Niektórzy ludzie po prostu nie szukają logicznych korzyści, takich jak pieniądze. Nie sposób ich kupić, zastraszyć czy przekonać, nie sposób w ogóle z nimi negocjować. Niektórzy ludzie po prostu lubią patrzeć, jak świat wokół płonie."
Awatar użytkownika
MeZZerschmitt
Tropiciel

Postprzez PRIMO96 w 24 Sty 2013, 15:27

Total Physical Memory: 3070 MB
Available Physical Memory: 2291 MB
Total Page File Memory: 4095 MB
Available Page File Memory: 4095 MB

Może o to chodzi? Bo Available to jest dostępna a Total to cała...
Może masz za malo pamięci?
PRIMO96
Kot

Dołączenie: 17 Gru 2012, 12:18
Ostatnio był: 26 Sty 2013, 09:14
Miejscowość: Kordon

Postprzez MeZZerschmitt w 24 Sty 2013, 15:31

Mam 3 GB ramu wsadzone. Chyba, że chodzi o coś innego.

W końcu jakoś przed wstąpieniem do Wolności takie rzeczy się nie dzieją. Wszystko nadaje ładnie jak pies przez szczekaczkę.

A może da się wyrzucić z tego moda pliki graficzne? W sensie - żeby wszystko było tak jak w oryginale, żeby grafa nie cięła.
Awatar użytkownika
MeZZerschmitt
Tropiciel

Postprzez PRIMO96 w 24 Sty 2013, 15:40

Wsadź sobie to do tłumacza.
Ej a były jakieś problemy przed wstąpieniem do wolności?
np. Zabiłeś kontrolera a był ten dźwięk jakby on cały czas był
PRIMO96
Kot

Dołączenie: 17 Gru 2012, 12:18
Ostatnio był: 26 Sty 2013, 09:14
Miejscowość: Kordon

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości