[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez OmegaPL w 13 Lut 2013, 13:04

rozumiem smoq ale jak pisze tu swoje rozważania też mogę nakierować kogoś innego kto akurat wpadnie na pomysł i zrobi gotowy wzór .
nie musisz powtarzać że chcesz gotowy wzór jak nie chcesz się glowić nad nim to nie ma problemu żebyś nie korzystał z moich rozważań ale komuś innemu może pomóc to (chyba :D)
OmegaPL
Kot

Dołączenie: 30 Gru 2010, 00:04
Ostatnio był: 03 Lut 2015, 02:09
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 3

Reklamy Google

Postprzez kamiloxed w 13 Lut 2013, 14:56

Jeżeli przedstawiony na rysunku kat jest poprawny to wynosi ~23 stopni.W poruwnaniu do konta prostego to jest tangens 23 stopni. Przemieszczenie Stalkera wzgledem odległości do celu w linii prostej wynosi 3/7. Wiec jeśli pocisk leci do celu 14 metrów wiec zboczy o 2 metry. Jeżeli bedziemy mieli podane predkości przeciwników to bedziemy go mogli porównać do prędkości pocisku.
Jezeli za kazdym cyklem przeciwnik przemieszcza sie taka samą drogę nieazależnie od odległosci do Stalkera za każdym razem bedzie tworzył inny kąt miedzy przebyta droga pocisku w linii prostej a przemieszczeniem.
kamiloxed
Kot

Dołączenie: 30 Gru 2012, 01:10
Ostatnio był: 11 Mar 2013, 18:11
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 0

Postprzez smoq2 w 13 Lut 2013, 15:00

@ kamiloxed - Rysunek jest tylko przykładowy. Kąt będzie za każdym razem inny i nieznany, chyba że da się go jakoś wyciągnąć za pomocą "danych". No i cel też nie zawsze będzie poruszał się prostopadle do stalkera, ponieważ może iść w każdą(!) stronę.

No i prosiłem o wzór. :)

Chyba nikt mnie nie rozumie :P
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Postprzez OmegaPL w 13 Lut 2013, 15:22

a jak wyrażasz prędkość ? to jest przesunięcie na jeden cykl skryptów ? bo na jednostki czasu to sensu nie ma
jak tak to ta korekcja ma być wykonywana co każdy cykl ?

chyba zaczynam rozumieć o co ci chodzi :D
EDIT
a jak mam rozumiec kierunek poruszania sie celu ?
jest to odchylenie od osi np X ?
OmegaPL
Kot

Postprzez smoq2 w 13 Lut 2013, 16:35

O co biega z tymi cyklami? Nie są nam w żaden sposób potrzebne do obliczenia tego czego szukamy.

Zapomnijcie na chwilę o stalkerze oraz o rysunku i pomyślcie o tym bardziej życiowo.

Mamy żołnierza, który celuje z karabinu do biegnącego celu (tutaj sami sobie wybierzcie kierunek, bo może biec on w każdą stronę - lewo, prawo, w górę, w dół, gdzieś po skosie, od żołnierza, do żołnierza, nie ma znaczenia).

Żołnierz to dobry strzelec i wie, że cel jest oddalony o 300m, oraz ma detektor ruchu zsynchronizowany z satelitą Hot Bird 13E, wiec dokładnie zna współrzędne celu oraz swoje. Przykład:

Swoje: 246,756,123, Cel: 246,1056,123

Żołnierz też wie, że cel biegnie z prędkością 2,5m/s.

Wie, że pocisk, który ma wystrzelić będzie leciał z prędkością 900m/s oraz, że jest magiczny, i nie podporządkowuje się ani tarciu ani grawitacji, i będzie leciał prosto, aż w coś trafi, więc nie bierzemy tych czynników pod uwagę.

Napisz wzór, który po podstawieniu tych danych będzie zwracał współrzędne punktu, w które powinien strzelić żołnierz, aby trafić w cel.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez kamiloxed w 13 Lut 2013, 20:44

smoq2 napisał(a):@ kamiloxed - Rysunek jest tylko przykładowy. Kąt będzie za każdym razem inny i nieznany, chyba że da się go jakoś wyciągnąć za pomocą "danych". No i cel też nie zawsze będzie poruszał się prostopadle do stalkera, ponieważ może iść w każdą(!) stronę.

Wczoraj miał urodziny więc normalnie nie dał rady myśleć jeszcze i wszystko co cytowałem to sam pisał.
A co do tego to mu potem wytłumaczyłem częściowo że może być trochę inaczej niż na rysunku(nie zawsze te same proporcje)
Miał tam jeszcze pomyśleć kiedyś więc może coś wymyśli

A ja mam pytanie jak się ten lag stworzył bo wcześniej go nie było(czy po prostu gra była tak stworzona że nie dochodziło do takich sytuacji?)
I jeśli jest to jak teraz wygląda ten wzór (to by chyba najbardziej pomogło jeśli się nie mylę ;p)
kamiloxed
Kot

Dołączenie: 30 Gru 2012, 01:10
Ostatnio był: 11 Mar 2013, 18:11
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Akm 74/2

Postprzez komaroo w 14 Lut 2013, 10:23

Witam, wracam do super moda TFW, ale nie moge odnalezc fixa na niedziałające przejscia do map. Proszę o pomoc, bo stare linki już nie działają i w sieci jakoś tego nie ma...
komaroo
Kot

Dołączenie: 04 Kwi 2012, 21:36
Ostatnio był: 18 Wrz 2013, 13:51
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: -3

Postprzez smoq2 w 14 Lut 2013, 12:18

@ kamiloxed - Odkąd jest moje własne AI, to NPC nigdy nie brały poprawki na czas dolotu kuli. Myślałem, że nie będzie to miało większego znaczenia, ale się myliłem.

Nie raz ktoś tu pisał, że kompani nie mogą w nic trafić.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez OmegaPL w 14 Lut 2013, 13:38

Kod: Zaznacz wszystko
Zk = s*Vo/Vp * cos(beta)/cos(alfa)
Yk = s*Vo/Vp * cos(90stopni - alfa)
Xk = s*Vo/Vp * cos(90stopni - beta)/cos(alfa)

X2 Y2 Z2 - współrzędne celu przed poprawka
Xk Yk Zk - zmienne wprowadzane do korekty
s - odległość między celem a stalkerem
Vo - prędkość stalkera (chyba że jest to stała dla wszystkich to można przyjąć stałą (tu 2.5m/s))
Vp - prędkość pocisku (chyba że jest to stała do wszystkich broni to można przyjąć stałą (tu 900m/s))
kąt alfa - odchylenie kierunku ruchu od płaszczyzny XZ
kąt beta - odchylenie kierunku ruchu od osi Z

Kod: Zaznacz wszystko
if(beta>90stopni)
{
beta=180stopni-beta;
Zk = -(s*Vo/Vp * cos(beta)/cos(alfa)) ;
Yk = s*Vo/Vp * cos(90stopni - alfa) ;
Xk = -(s*Vo/Vp * cos(90stopni - beta)/cos(alfa));
}
else
{
Zk = s*Vo/Vp * cos(beta)/cos(alfa) ;
Yk = s*Vo/Vp * cos(90stopni - alfa) ;
Xk = s*Vo/Vp * cos(90stopni - beta)/cos(alfa) ;
}
////wprowadzanie korekty
Z3 = Z2+Zk;
Y3 = Y2+Yk;
X3 = X2+Xk;

X3,Y3,Z3 - wspólrzędne po korekcie
zapisałem to jak powinno wyglądać mniej więcej w c++ nie wiem jak to dokładnie powinno być dla stalkera ale myślę że skorygujesz :)

chyba dobrze :p
jeśli nie to nie wiem jak określa się tu kierunek
ten wzór(wzory) myślę że mogą określić cel który porusza się w każdą stronę .

EDIT
tak się zastanawiam nad tym trochę i wydaje mi się że będzie potrzebowało jeszcze małych poprawek ale nie wiem czy ta idea wogule jest dobra więc czekam aż smoq powiesz czy to tak powinno wyglądać
OmegaPL
Kot

Postprzez komaroo w 14 Lut 2013, 19:14

Jak można sprawić, aby zwłoki znikały po jakimś tam okreslonym czasie, bo nie znikają?
komaroo
Kot

Dołączenie: 04 Kwi 2012, 21:36
Ostatnio był: 18 Wrz 2013, 13:51
Kozaki: -3

Problem z modem TFW

Postprzez Losza Kradziej w 15 Lut 2013, 01:09

Witam mam następujący problem z modem TFW.Po rozpoczęciu gry gdy udam się na przykład do bazy wolności i zrobię pierwsze 2 misje u handlarza to gdy zapytam się o następne nagle wywala bład o tym iż w napędzie nie mam płyty.Jest to niemożliwe żebym miał płytę dlatego że mam wersję steam gry.Re-instal gry nie pomógł tak samo z modem dodam tylko że nie używam żadnych dodatkowych modów i mam aktualną wersję gry.Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
Awatar użytkownika
Losza Kradziej
Kot

Dołączenie: 15 Lut 2013, 00:57
Ostatnio był: 05 Lip 2015, 23:58
Miejscowość: Podziemia Agropromu
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy

Postprzez Pytajnik w 15 Lut 2013, 01:11

Strasznie z tym wzorem kombinujecie, mi wyszło tak: (x,y - stara pozycja)+(5x3y - aktualny kierunek i prędkość [przykładowe])*n sekund gdzie n=(5x3y)/dystans. trzeci wymiar można bez problemu dodać ;)
Pytajnik
Kot

Dołączenie: 29 Sie 2012, 17:13
Ostatnio był: 15 Lut 2013, 01:19
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość