Hełmy zostały już poprawiane, ale tak jak mój przedmówca już napisał, gry S.T.A.L.K.E.R. a w szczególności Clear Sky nie są wzorem stabilności, do tego dodaj dużego i wymagającego moda, który powoduje dodatkowe zużycie zasobów komputera.
Windows Vista, 7 i 8 mają porównywalne wymagania systemowe, to tym samym oznacza, że mają podobne zużycie zasobów, gdzie porównywając do XP który, robiony pod starsze już komputery tych zasobów potrzebuje mniej - czyli więcej jest do wykorzystania przez grę. Należy jeszcze pamiętać, że kompatybilność jest zazwyczaj w dół, a nie w górę. Gra wydana przed premierą jakiegoś systemu, może ale nie musi działać na tym systemie, a jak będzie działać to już różnie bywa. Oczywiście tutaj spotykamy się z polityką różnych firm m.i. Microsoft, Starforce itp. którzy lubią tworzyć w jakiś sposób niekompatybilne oprogramowanie.
Dam tutaj doskonały przykład, jakim jest gra Boiling Point: Road to Hell:
Starforce stworzyło sterowniki które w dystrybucji LEM wymagały wpisania CD-KEY'a, a nasz kochany Microsoft stworzył Windows 7 tak, że te sterowniki nie są obsługiwane (czyli brak kompatybilności w dół) i tak na Win7 z BP:RtH nie zagramy chyba, że mamy dystrybucje CENEGA (nowsza o 2-3 lata), która już ma nowsze sterowniki zabezpieczeń, które są obsługiwane przez Win7 (ale przez Win8 już nie i tutaj już nie ma rady).
Dodam tylko, że "stalkery" też mają CHYBA zabezpieczenia StarForce - co przy polityce Microsoft'a oznacza, że za jakiś czas, na kolejnych systemach możemy już nie móc uruchomić naszej ukochanej gry...
A wystarczyłoby, aby Microsoft zastosował kompatybilność z starszymi programami - bo logika nakazuje, by na nowszym uruchamiało się starsze, niestety tak w przypadku Windowsa nie jest (pierwszy raz spotkaliśmy się z tym w Windows Vista, gdzie całkowicie już zrezygnowano z trybu MS-DOS - uruchomienie starej gry na Vista np. TES II: Daggerfall wymaga zastosowania zewnętrznego emulatora np. DosBox - a wiadomo jak działają emulatory... nawet na dobrym sprzęcie spotkamy się z utratą płynności)
Ale się rozpisałem

mówiąc krótko, gry S.T.A.L.K.E.R. najlepiej działają na prawidłowo zainstalowanym systemie Windows XP z prawidłowo zainstalowanymi sterownikami... jeśli chcecie wiedzieć czemu to czytajcie dalej
Jeśli posiadacie HDD (dysk twardy) działający w trybie AHCI - obecnie to już standard w laptopach z systemem minimum WinVista, to zainstalowanie WinXP wymaga przełączenie HDD w tryb kompatybilności (chyba, że wasza instalka WinXP ma zintegrowane stery do HDD), a w tym trybie, na moim Acer Aspire 5535, granie w Clear Sky (oryginalnym, czystym i z patchami) było niemożliwe z powodu 3-6 FPS, a SoC działało na 15-20 FPS, na MINIMALNYCH!
(z opisanym problemem spotkałem się osobiście i jedynym rozwiązaniem jakie znalazłem, to była instalacja systemu który pozwala na instalację z poziomu systemu sterowników do HDD o rozszerzeniu *.msi - minimum WinVista, bo oczywiście Acer nie oferował tych sterowników w *.exe ani żadnym innym formacie)
Związki na odległość to ch*j, a czołgi same się nie zatankują, pamiętaj.
Wave
Zostawiasz wóz na parkingu pod Tesco i jedziesz do sąsiedniego miasta to ch*j wie co się z nim może stać.
Wave