Co was w...pienia

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Co was w...pienia

Postprzez vandr w 05 Sie 2013, 15:12

Wpieniają mnie upały, bo się senny człowiek robi i od ludzi pędzi jak z p izdy nietoperza.
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 19 Kwi 2026, 13:07
Kozaki: 1749

Reklamy Google

Postprzez DarthAvalon w 05 Sie 2013, 15:17

Co ma rusofilia do komunizmu? Co ma Korea Północna do komunizmu? Nie wspominałem o stalinistach? No właśnie. I po raz enty... Staram się zachować spokój... KOMUNIZMU NIGDY NIGDZIE NIE BYŁO JAKO USTRÓJ! Wiem, że może wam to zburzyć światopogląd, ale komunizmu nigdy nigdzie nie wprowadzono.
Awatar użytkownika
DarthAvalon
Stalker

Dołączenie: 09 Lut 2013, 22:56
Ostatnio był: 03 Gru 2024, 01:38
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 36

Postprzez Terminus w 05 Sie 2013, 15:25

DarthAvalon napisał(a):Pan chyba nie zna jednego z naszych podstawowych założeń. " Każdemu według potrzeb, każdemu według zasług". (...)mWcielenie ich w życie? Wolne żarty, proszę pana. Kto chciał to wcielić w życie bez korzyści dla siebie?

Wcielenie tego w życie to wolne żarty, ponieważ nie da się wprowadzić życie utopii. To hasło ładnie brzmi jeszcze w pismach św. Tomasza Moora, ale nie d się go zrealizować.

kto ma decydować ile każdy obywatel ma "potrzeb" a ile każdy "zasług"? Superkomputer galaktyczny czy wielomilionowa armia urzędników utrzymywana przez tych o których "potrzebach i zasługach" decyduje? A jeżeli ja mam potrzebę posiadania jachtu oceanicznego i uważam, że i tak nie wyczerpuje to moich zasług? To co? Urzędnik mi powie, że nie, bo idealny, utopijny ustrój marksistowski nie daje nawet rady zapewnić minimum socjalnego obywatelom bo jest więcej urzędników pilnujących wyliczających "potrzeby i zasługi" niż robotników?

Dotarło, czy mam to jeszcze dziecku narysować.

W...pienia mnie, że trzeba wyjaśniać najbardziej podstawowe idiotyzmy.

Idź się wypłakać politologom i historykom, że państwa komunistyczne nazywają komunistycznymi. I wpadnij do Kima wytłumaczyć mu, że nie ma prawa mienić się komunistom :E
Ostatnio edytowany przez Terminus, 05 Sie 2013, 15:40, edytowano w sumie 1 raz
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Tajemniczy w 05 Sie 2013, 15:27

DarthAvalon napisał(a): " Każdemu według potrzeb, każdemu według zasług".

Ta w komunizmie było to widać wyraźnie. Władza ludu, każdemu równo, według potrzeb a np partyjniak jeździł sobie co roku na wczasy do Soczi lub Bułgarii podczas gdy zwykły, szary prol mógł sobie pooglądać Bułgarię w książce albo w telewizji. W ZSRR większość ludzi mieszkała w małych mieszkankach i jeszcze miał się z tego cieszyć, a partyjny miał elegansi domek, samochód z szoferem. Fajna równość, obyś takiej nie zakosztował...
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez kapucha w 05 Sie 2013, 16:05

DarthAvalon napisał(a): KOMUNIZMU NIGDY NIGDZIE NIE BYŁO JAKO USTRÓJ!

Ale masz niezliczone przykłady prób wprowadzenia go w wielu krajach. I co? Chyba te kraje na tym dobrze nie wyszły.

Osoby o lewicowych poglądach dzielą się na dwie grupy. Pierwsza to debile nie potrafiący myśleć samodzielnie. Uważają, że założenia komunizmu są cacy i kiedy już go tylko wprowadzą wszystkim będzie się żyło w dostatku. Druga grupa, stanowiąca niewielki ułamek to inteligentne i chciwe skur**syny. Wykorzystują debili, aby samemu żyć w luksusie.
kapucha
Łowca

Dołączenie: 09 Kwi 2011, 13:53
Ostatnio był: 01 Lut 2015, 22:11
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 94

Postprzez djcycu w 05 Sie 2013, 16:10

@Wunderwaffe (o rusofobii).

Mówienie do o Rosjanach w sensie Ruskie, Ruski miłe nie jest ale nie jest obelżywe. Nie zawsze trzeba być na nich złym by to mówić. Ot używa się to w mowie potocznej, samemu mi się zdarzy tym bardziej że sami mówią w swoim języku Ruskij - i pewnie u nas się stąd tak przyjęło.

Winy za zbrodnie wiadomo Polak szuka w całej Rosji ale co mu ten kraj winien? Nie rozumiem czemu "polaczek" musi napluć na ogół kiedy winę ponosi rząd lub ściślej grupka ludzi mających władzę. Zwyczajni ludzie nie mogli nic powiedzieć i to wiadomo czemu, przykładem jest śp. Anna Politkowska. "Polaczek (gimbusik głównie)" nie widzi że Rosjanie byli mordowani na potęgę, oni widzą że każdy Rosjanin jest zły...

Druga sprawa napędzana jest grami. Z jednej strony mnie to nie wkurza bo gra pokazuje nieraz w oryginalny sposób jak wygląda działanie rosyjskiej władzy. O tym mówić nie trzeba, myślę że każdy zdrowo myślący człowiek wie jak zachowuje się sam Putin i jakie praktyki on stosuje...
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Kozaki: 775

Postprzez Omnibus w 05 Sie 2013, 16:58

Ja tak tylko dodam jedną rzecz, bo w "dyskusję" wchopdzić nie będe, i już.
Konstytucja korei północnej:
Nowa, przyjęta w 2009 roku wersja konstytucji posiada sześć artykułów więcej niż wersja poprzednia z 1998 roku. Sekcja 2 Rozdziału VI „Przewodniczący i Narodowa Komisja Obrony” jest całkowicie nowa. W artykułach 29 i 40 (odpowiednio Ekonomia i Kultura) słowo „komunizm” zostało usunięte[6]. Konstytucja ponownie została poprawiona w 2012 roku podczas 5 Sesji, 12 Zgromadzenia Narodowego. Dokonano zmian w preambule, które stwierdzają spuściznę Kim Dzong Ila w budowaniu narodu i Korei Północnej jako „państwa nuklearnego”[7], Sekcja 2 Rozdziału VI oraz kilka artykułów i klauzuli zostało poprawionych zgodnie z klauzulami artykułu 91 i 95.
Dziwne, że wogóle konstytucja w tym tworze istnieje.
Do lat 80 PKB północy było wyższe niż południa. Potem stały sie trzy rzeczy:
1. zmiana polityki: do tego czasu chcieli mieć państwo które próbuje doścignąć zachód- teraz tworzy obraz swojej wyimaginowanej wielkości w umysłach rodaków.
2. prosperity w południowej, m.in. dzięki kilku koncernom np. samsung, które wtedy "wystrzeliły" (bynajmniej nie dzięki "liberalnej" polityce- bardziej chodzi tu o dotacje i łączenie kapitału panstwowego z badaniami technologicznymi i wojskowymi)
3. koniec dotacji od chin i ZSRR
Awatar użytkownika
Omnibus
Łowca

Dołączenie: 20 Lut 2013, 09:07
Ostatnio był: 01 Mar 2021, 15:28
Frakcja: Naukowcy
Kozaki: 153

Postprzez Domianos w 05 Sie 2013, 23:51

Ruskie i rusofobia
Sam używam tego w rozmowie potocznej i znam dwie osoby z Rosji. Jednej osobie to przeszkadza i staram się nie używać tego słowa w jej obecności, ale nie robi z tego afery. Ogólnie słowo nie jest obraźliwe jak kacapy :E

Jestem przeciwnikiem rusofobii i germanofobii, ponieważ większość ludzi nie jest tam źle nastawiona do Polski. Oczywiście mamy zawiłą i pełną okrucieństw historię, ale powinniśmy szukać porozumienia, ale nie w stylu ostatniej ustawy o Wołyniu i filmu "Nasze matki, nasi ojcowie". Bez przesady, ale większość Niemców nawet w Wermachcie nie była święta jak ich się przedstawia. Jak SS potrzebowało ludzi do eksterminacji jeńców, dowództwo Wermachtu chętnie wysyłało swoich ludzi. Jednak część z nich była nastawiona antyhitlerowsko.

Komunisty i lewactwo
O komunistach już się napisałem i nie mam zamiaru robić tego po raz kolejny. Komunizm jest sprzeczny z naturą ludzką i niewydolny gospodarczo. Tylko osoba, która nic nie posiada może poprzeć taką ideę.Idea komunizmu, czyli zniesienia własności, jest sprzeczna z naturą ludzką. Idea zniesienia rodziny, negacji Boga podobnie. O gospodarce lepiej mówić, a mit wspaniałości Gierka jest po prostu zabawny.

Szukając w internecie informacji o książce "Psychologia socjalizmu" natrafiłem na ciekawy cytat:
"Kiedy ekonomiści dziwią się, że przedstawienie bezdyskusyjnego dowodu zupełnie nie skutkuje na przekonania socjalistów, należy ich odesłać do historii wszelkich zwierzeń i psychologii tłumu. Nie pokonuje się doktryny, pokazując jej utopijne strony. Marzeń nie zwalcza się argumentami."

Demokracja
Mam nadzieję, że już długo nie pociągnie. Osobiście nie jestem zwolennikiem tego systemu, gdzie nie omawia się ważnych spraw. Przecież ważniejsza jest dyskusja Macierewicza o mgle nad Smoleńskiem. Rządzą specjaliści od PR'u narzucają nam problemy typu pomnik, tupolew, geje. Takie zabiegi nie dopuszczają na scenę polityczną prawdziwych prawicowych partii (nie jestem korwinistą i nie oszukujmy się PIS i PO to nie prawica). Problemem ich nie jest brak programu lub ludzi, ale papka medialna, gdzie występuje pasożytnicza klasa polityczna mówi się, że konserwatywno-liberalna prawica jest bez szans. Dzięki takim zabiegom wyborcy nie wieżą, że Polska może być inna. Jednak z drugiej strony bez demokracji wszystko może pójść w lewą stronę, ponieważ kapitalizm nie cieszy się popularnością wyborców zdemoralizowanych opieką socjalną i spora grupa jest nastawiona roszczeniowo. Wiązać może się to z upadkiem obyczajowym, ponieważ bez chrześcijańskiego etosu pracy ludzie zamieniają się w masy domagające rozrywki i żarcia. Jak już wspomniałem o kapitalizmie, to warto dodać, że 100% wolny rynek jest taką samą utopią jak komunizm. Można do niego dążyć, ale nie można go osiągnąć, ponieważ każde państwo pobiera podatki. Można też szukać innych systemów gospodarczych niż kapitalizm, ale na obecną chwilę nie ma alternatywy.

Za ten post Domianos otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Universal, zając, M3Fis70, Tajemniczy.
Awatar użytkownika
Domianos
Łowca

Dołączenie: 23 Lis 2009, 22:32
Ostatnio był: 25 Wrz 2024, 18:16
Miejscowość: Szczecin
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 28

Postprzez M3Fis70 w 06 Sie 2013, 03:07

Wszyscy jeździcie po tej starej komunie, ale nie zapominajcie. Komunizm jest drugim najgorszym systemem zaraz po Demokracji. Dzisiejsza demokracja różni się od tego sprzed 30-40 lat, że dziś nie ma prześladowań otwartych tylko są takie hmm... tajne? Jak ostatnio wyszło na jaw że Amerykańce, Amerykańców szpiegują. Gdzie wy tu widzicie wolność i spokój ducha.
Panuje ten sam ch*j tylko, że jest dobrze zamaskowany, i inaczej nazwany. Więc skończcie płakać jaka to komuna zła była bo dziś też ją macie tylko, że nazywa się demokracja.
A ktoś się zapyta czemu daję przykład z Ameryki, czemu? Bo przecież Amerykana to żandarm świata, stoi na progu świata i każdego kraju. Pilnuje wolności i sprawiedliwości. Poczekajmy tylko, aż odkryją złoża ropy pod złożami gazu łupkowego, wtedy dopiero będziemy wolnym krajem.

A, żeby off-topu nie było, to wpieniło mnie to. ŻĘ SKOŃCZYŁA MI SIĘ HERBATA nooooooooooo God Why :( :(
Dobry mutant, to martwy mutant.
Tajne zaszyfrowane inforamcje
:

Kovek to ciągle pauka

Za ten post M3Fis70 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Omnibus.
Awatar użytkownika
M3Fis70
Weteran

Dołączenie: 08 Kwi 2010, 20:34
Ostatnio był: 23 Maj 2025, 21:46
Miejscowość: Brzydgoszcz/Posen
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 77

Postprzez Omnibus w 06 Sie 2013, 07:42

Gdy ktoś mi mówi o demokracji za komuny, a dzisiaj to się pytam: gdzie jest lepiej? Tam gdzie 30 000 ludzi żądaniami o podwyżkę płac dali zapłon obaleniu ustroju, a dzisiaj gdzie kilkadziesiąt milionów ludzi żyje w stanie na zachodzie określanym na zachodzie jak ubóstwo, pracujących na umowach śmieciowych/ bezrobotnych/ takich co mogą w każdej chwili ją stracić podobnie i nawet nie myśli zmianie władzy (siłą, czy "demokracją" czy czymś innym). Zawsze kieruje do kogoś takiego apel, by to przemyślał.
Awatar użytkownika
Omnibus
Łowca

Dołączenie: 20 Lut 2013, 09:07
Ostatnio był: 01 Mar 2021, 15:28
Frakcja: Naukowcy
Kozaki: 153

Postprzez Terminus w 06 Sie 2013, 08:59

Omnibus napisał(a):dzisiaj gdzie kilkadziesiąt milionów ludzi żyje w stanie na zachodzie określanym na zachodzie jak ubóstwo
Stan jaki żyli za komuny na zachodzie określano skrajną nędzą. Więc jest postęp. Poza tym kolejny gimbus znowu zapomniał o jednym:
Stan w jakim znajduje się nasze państwo i dystans cywilizacyjny jaki nas dzieli od Zachodu to zasługa 45 lat komunizmu.
Pracujących na umowach śmieciowych

Które jak policzono stanowią znikomy odsetek umów o pracę.
takich co mogą w każdej chwili ją stracić podobnie i nawet nie myśli zmianie władzy
Ponieważ są o tyle mądrzejsi od Ciebie, że wiedzą iż pracę nie zapewnia jak za komuny państwo.
Zawsze kieruje do kogoś takiego apel, by to przemyślał.
Kieruję apel by nie używać słów, których się nie rozumie i żeby nie dyskutować na tematy o których się nie ma pojęcia.

Wkurza mnie jak nastolatek, który nigdy nie pracował (poza posprzątaniem pokoju w ramach represji jakie na niego spadły ze strony okrutnych wyzyskiwaczy-rodziców) użala się nad losem ludu pracującego.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Soviet w 06 Sie 2013, 09:06

Terminus napisał(a):
Pracujących na umowach śmieciowych

Które jak policzono stanowią znikomy odsetek umów o pracę.

27% to chyba nie aż tak mało :caleb:
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 788

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości