Co was w...pienia

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Co was w...pienia

Postprzez Terminus w 11 Wrz 2013, 11:15

Bardziej pasuje "komunizm" jest pierwszy sekretarz - cezar, są Czekiści - pretorianie, jest kult jednostki, jest praca przymusowa, niewolnictwo i łagry :E

A tak serio: w czasach Poncjusza Piłata ustrój i formę rządów w Cesarstwie określa się jako "pryncypat" (czyli coś na kształt późniejszej monarchii parlamentarnej) i nie widzę sensu szukać innych określeń :P

Jakie mordy religijne? Prześladowania chrześcijan. Smutne ale obiektywnie patrząc Imperium Romanum akurat było przez większość swojej historii tolerancyjnym państwem. Szczególnie na tle innych starożytnych cywilizacji.
Ostatnio edytowany przez Terminus, 11 Wrz 2013, 11:22, edytowano w sumie 1 raz
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Reklamy Google

Postprzez Adam w 11 Wrz 2013, 11:21

Termi, ale bardziej chodzi o praktykę, niż o książkowe definicje. Mogli się nazywać monarchiami, pryncypatem czy czymś innym, a w praktyce byli takimi starożytnym totalitaryzmem. Niewolnicy, chrześcijanie na krzyżach etc. etc.

Tak samo jest z PRL. Propaganda mówiła o komunizmie i socjalizmie, a to przecież w praktyce było państwo autorytarne z elementami totalitaryzmu.
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 04 Sie 2025, 19:54
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 394

Postprzez Terminus w 11 Wrz 2013, 11:29

Praktyka jest taka, że socjalizm, komunizm itp. wprowadzany w życie zawsze kończył się autorytaryzmem/totalitaryzmem.
A Imperium Romanum było przez długi czas republiką parlamentarną potem monarchią konstytucyjną z rewolucyjnym jak na tamte czasy systemem prawnym, który jest podstawą dzisiejszych kodeksów oraz ochroną prawną obywateli. Dopiero rządy absolutystyczne zachwiały ten system.

Niewolnicy? Smutne ale w tamtych czasach normalne. Zresztą w czasach tak wielbionego przez lewicę Oświecenia tradycyjne niewolnictwo miało się w "państwach zbudowanych na duchu oświeceniowym" jak najlepiej a było potępiane i zabronione przez ciemnogród katolicki. (patrz wojna o niepodległość Texas,u której przyczyną był zakaz niewolnictwa w Meksyku, który przeszkadzał osadnikom z USA). A jakoś nikt USA w XIXw. nie nazywa państwem totalitarnym. Czy Polskę w XVIw z faktycznym niewolnictwem chłopów. Więc trzymajmy się podręcznikowych określeń lepiej.
Za to XXw, nazizm i komunizm przyniosły nową formę niewolnictwa - więzień łagry czy KL mógł tylko pomarzyć o losie rzymskich niewolników...
Ostatnio edytowany przez Terminus, 11 Wrz 2013, 11:36, edytowano w sumie 1 raz
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Adam w 11 Wrz 2013, 11:35

Terminus napisał(a):Jakie mordy religijne? Prześladowania chrześcijan. Smutne ale obiektywnie patrząc Imperium Romanum akurat było przez większość swojej historii tolerancyjnym państwem. Szczególnie na tle innych starożytnych cywilizacji.

Zdarzali się oczywiście jakiś "reformatorzy" tych tolerancyjnych czasów. Zwłaszcza Dioklecjan, kochany Neron i Julian Apostata.

To prawda, że niektóre rzeczy, które wówczas były na porządku dziennym, są dla nas dzisiaj niewyobrażalne, ale popatrzmy tym sposobem. Równie dobrze można by popatrzeć na niby książkową demokrację w Grecji, a potem zerknąć na praktykę, w której byli "podludzie", występujący pod "obywatelami".
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Postprzez Terminus w 11 Wrz 2013, 11:46

Co jest przepraszam k#rwa niewyobrażalne w dzisiejszych czasach? Niewolnictwo gdy do burdeli w Europie porywa się kobiety? Mordowanie całych narodów jak Ormian, Żydów, Ukraińców, Niemców nadbużańskich, ludności Kambodży? Co jest niewyobrażalne w czasach "Rewolucji Kulturalnej", masakr w Ruandzie, Czeczenii, Sudanie, Nigerii, Srebrenicy?
Najgorsze wyskoki starożytności jak zniszczenie Kartaginy czy Palestyny a nawet średniowieczne trasy masakr islamskich morderców pokroju Timura Chromego nijak mają się do okrucieństw naszych współczesnych.
CREDO [łac. Wierzę]

Za ten post Terminus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Woland.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Adam w 11 Wrz 2013, 11:50

Spokojnie, jesteś pełnoprawnym obywatelem? W porządku, to oznacza, że masz przydzielonego niewolnika, który był jeńcem wojennym? Nie, więc widzisz. Dzisiejsze niewolnictwo raczej jest odbierane inaczej, niż w starożytności.

Nie chodzi o to, co złego się dzieje na świecie, tylko o styl życia w starożytności, a we współczesności.
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Postprzez AlexStalker w 11 Wrz 2013, 22:35

Co mnie wpienia aktualnie:

Sytuacja w - podobno tolerancyjnym, dobrym liceum ogólnokształcącym - dwóch moich kolegów, osoby pełnoletnie, chce wypisać się z lekcji religii. Dyrektorka ochoczo protestuje - żąda zgody rodziców. (Tu nasuwa się pytanie numer 1 - dlaczego rodzic ma decydować za osobę, która w świetle prawa jest już odpowiedzialna sama za siebie?)
Problemu początkowo nie ma, chłopaki zadowoleni, że jakoś się ugadają z rodzicami i będzie spokój.
Ale - kolejna przeszkoda postawiona kolegom na drodze:
"Napiszcie mi uzasadnienie dlaczego uważacie że możecie nie uczęszczać na religię, to je rozpatrzę pozytywnie lub negatywnie"
Kolejny genialny motyw:
moja szkoła, do tej pory słynąca ze swej apolityczności, tolerancyjności (oddziały integracyjne dla niepełnosprawnych i osób z problemami psychicznymi) nigdy nie organizowała wycieczek - ponieważ mogłyby one sprawić przykrość niepełnosprawnym, nie mogącym brać w nich udziału. Ale w tym roku UDAŁO SIĘ! Zorganizowano wycieczkę!
... trzydniową pielgrzymkę do Częstochowy, w której główną atrakcją ma być...
klęczenie i modlitwy przez cały jeden dzień owej "wycieczki". A na dodatek każdy dostanie obrazek z Maryjką :E

Gdzie jest granica między świeckim państwem, a katolicką dominacją? Bo to, co u mnie w szkole dzieje się teraz, graniczy z cyrkiem.
Эх, предатель, ты не страшен.
Да ты мой любимый враг!

- KYPCK, Предатель
Awatar użytkownika
AlexStalker
Stalker

Dołączenie: 08 Maj 2011, 13:25
Ostatnio była: 09 Lut 2016, 21:53
Miejscowość: Szczecin // Chabarowsk
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 82

Postprzez szm w 12 Wrz 2013, 00:08

Straszne. Prawie jak w jakimś... średniowieczu! Zaraz spalą na stosie tych biednych, nowoczsnych chłopców.

Wpienia mnie program "Równościowe przedszkole". Krew się we mnie gotuje, kiedy słyszę, że biedne dzieciaki uciekają i płaczą, bo jakieś ku*wy, wymyśliły sobie, że chłopców można ubrać w sukienki i pantofelki na obcasie, a dziewczynki można przebierać za chłopców.
Ostatnio edytowany przez szm, 12 Wrz 2013, 13:27, edytowano w sumie 1 raz
NA KOWNO!

Za ten post szm otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive vandr, Wk1996, Kudkudak.
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Dołączenie: 16 Wrz 2008, 18:39
Ostatnio był: 31 Sie 2025, 16:45
Miejscowość: Ciemnogród k. Moherowa Wielkiego.
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 163

Postprzez Universal w 12 Wrz 2013, 12:37

AlexStalker napisał(a):Tu nasuwa się pytanie numer 1 - dlaczego rodzic ma decydować za osobę, która w świetle prawa jest już odpowiedzialna sama za siebie?

Daj spokój. Tu większe paradoksy się zdarzają, to jest mały Miki. Swojego czasu w moim LO też o to pytałem (wtedy mnie to jeszcze dziwiło), reakcja była taka, że każdy to wie, każdy ma to w dupie i robi po swojemu.
AlexStalker napisał(a):Gdzie jest granica między świeckim państwem, a katolicką dominacją? Bo to, co u mnie w szkole dzieje się teraz, graniczy z cyrkiem.

Z tego co wiem, nigdzie nie napisano, że Polska to państwo świeckie. A katolicyzm, no przepraszam, występuje tu od tysiąca lat i nie ma się co dziwić, że jednak spora część się z nim utożsamia i utożsamiać będzie. Nietolerancja to by była - jak szmuś zauważa - jakby wsadzali na karnego jeżyka, palili na stosie, czy wieszali.

Pani domu radzi: się szkoła nie podoba, to zmień. Albo... http://lmgtfy.com/?q=Columbine :suchar:
szm napisał(a):Wpienia mnie program "Równościowe przedszkole". Krew się we mnie gotuje, kiedy słyszę, że biedne dzieciaki uciekają i płaczą, bo jakieś ku*wy, wymyśliły sobie, że chłopców można ubrać w sukienki i pantofelki na obcasie, a dziewczynki można przebierać za chłopców.

Gdzie to? Pojadę z widłami i benzyną.

PS
dobrym liceum ogólnokształcącym

Znalazłaś ten zwrot między Brzechwą a Tuwimem, czy w Jasiu i Małgosi? :suchar:

-------------------------------------
Z innej beczki.

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... BoxWiadTxt

Chciałbym wierzyć, że to prowokacja Żydów, kosmitów i inteligentnej marchwi. Dlaczego ludzie nazywający się nacjonalistami lub narodowcami są takimi debilami i nawet polszczyzny nie ogarniają na tyle, by się nie skompromitować? Jakby jełopy nie wiedziały, że druga strona na to czeka. I weź powiedz, że jesteś narodowcem, to większość utożsami z łysym debilem od "komuchą" i "męszczyzn". Chlip. Stalinowskie czystki by im się przydały.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 15 Kwi 2026, 09:27
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1051

Postprzez Terminus w 12 Wrz 2013, 13:11

AlexStalker napisał(a):... trzydniową pielgrzymkę do Częstochowy,

Coś mi się nie chce wierzyć. 3 dni to są wycieczki objazdowe po Jurze-Krakowsko-Częstochowskiej, bo Częstochowa sama w sobie to miasto i klasztor do zwiedzenia góra w jeden dzień.

dlaczego rodzic ma decydować za osobę, która w świetle prawa jest już odpowiedzialna sama za siebie?

Pracują, mieszkają i utrzymują się sami?
Jak nie to dajmy spokój mówieniu o osobach mogących "decydować za siebie"
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez kapucha w 12 Wrz 2013, 13:36

Do AlexStalker : uczyłem się w liceum o podobnym podejściu do religii. Tylko że ja miałem takiego katechetę, że wszyscy mieli 5 i 6 bez względu na podejście do przedmiotu. Więc praktycznie nie chodziłem na religię, tak jak z resztą większość klasy.

A pielgrzymka to spoko sprawa ;) Przed maturą miałem takie coś i miło ją wspominam. Rozpętaliśmy dziką imprezę w środku nocy w jakimś "domu pielgrzyma". Darliśmy się jak dzikusy, wóda lała się strumieniami, tylko zakonnice jakieś takie mało rozrywkowe, bo policje chciały wzywać :facepalm:
kapucha
Łowca

Dołączenie: 09 Kwi 2011, 13:53
Ostatnio był: 01 Lut 2015, 22:11
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 94

Postprzez AlexStalker w 12 Wrz 2013, 18:29

szm napisał(a):Straszne. Prawie jak w jakimś... średniowieczu! Zaraz spalą na stosie tych biednych, nowoczsnych chłopców.

Jak w tym kraju dalej będzie się tak dziać, to kto wie czy do tego nie zacznie dochodzić :)

Coś mi się nie chce wierzyć. 3 dni to są wycieczki objazdowe po Jurze-Krakowsko-Częstochowskiej, bo Częstochowa sama w sobie to miasto i klasztor do zwiedzenia góra w jeden dzień.

To są 3 dni z dojazdem, a trochę do Częstochowy mamy stąd.
Эх, предатель, ты не страшен.
Да ты мой любимый враг!

- KYPCK, Предатель
Awatar użytkownika
AlexStalker
Stalker

Dołączenie: 08 Maj 2011, 13:25
Ostatnio była: 09 Lut 2016, 21:53
Miejscowość: Szczecin // Chabarowsk
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 82

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości