Co was w...pienia

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Co was w...pienia

Postprzez kapucha w 15 Wrz 2013, 22:34

anarchistt89 napisał(a):Ostatnio na wykładzie usłyszałam o wiosce do której przybyła laska w celu robienia badań. Wioska rządziła się klasycznymi prawami: mężczyźni na poszukiwanie żeru, kobiety - ciepło domowe i opieka nad potomstwem. W pewnym momencie zaczęło się rodzić coraz mniej dziewcząt - przeważali chłopcy - tak więc rozporządzono, że część chłopaków "przejmie obowiązki" dziewcząt. I co się okazało? Że chłopcy stali się bardzo wrażliwi, delikatni, opiekuńczy etc. Jaki wniosek? Socjalizacja głównie stanowi o cechach płci.

Jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Po pierwsze jeśli to były wioska kierująca się "klasycznymi prawami" to jednak rodzice woleliby synów i nie kształtowali ich pod dziewczynki. Chłopak upoluje zwierzynę, zajmie się polem, pomoże naprawić chatę, w kryzysowej sytuacji obroni rodzinę/wioskę. Po drugie - w naturze bardzo rzadko dochodzi do sytuacji w której rodzi się nadmiar którejś płci. Po trzecie - po co mieliby przejmować obowiązki? Skoro jest mniej kobiet, to automatycznie urodzi się nieco mniej dzieci, a opieka nad nimi jest jedną z podstawowych kobiecych zadań. Częściowo masz rację, socjalizacja ma wpływ, ale niewielki. Da radę stworzyć społeczność kobiet utrzymujących rodzinę i wojujących, a facetów opiekunek do dzieci. Tylko jak miałaby ta społeczność konkurować z taką tradycyjną? Bardzo szybko przegrałaby militarnie i gospodarczo. Kobieta przy fizycznej pracy jest dużo mniej wydajna od faceta, a facet nie nadaje się do wychowywania dzieci. Tak już jest.
kapucha
Łowca

Dołączenie: 09 Kwi 2011, 13:53
Ostatnio był: 01 Lut 2015, 22:11
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 94

Reklamy Google

Postprzez anarchistt89 w 15 Wrz 2013, 22:46

kapucha napisał(a):
anarchistt89 napisał(a):Ostatnio na wykładzie usłyszałam o wiosce do której przybyła laska w celu robienia badań. Wioska rządziła się klasycznymi prawami: mężczyźni na poszukiwanie żeru, kobiety - ciepło domowe i opieka nad potomstwem. W pewnym momencie zaczęło się rodzić coraz mniej dziewcząt - przeważali chłopcy - tak więc rozporządzono, że część chłopaków "przejmie obowiązki" dziewcząt. I co się okazało? Że chłopcy stali się bardzo wrażliwi, delikatni, opiekuńczy etc. Jaki wniosek? Socjalizacja głównie stanowi o cechach płci.

Jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Po pierwsze jeśli to były wioska kierująca się "klasycznymi prawami" to jednak rodzice woleliby synów i nie kształtowali ich pod dziewczynki. Chłopak upoluje zwierzynę, zajmie się polem, pomoże naprawić chatę, w kryzysowej sytuacji obroni rodzinę/wioskę. Po drugie - w naturze bardzo rzadko dochodzi do sytuacji w której rodzi się nadmiar którejś płci. Po trzecie - po co mieliby przejmować obowiązki? Skoro jest mniej kobiet, to automatycznie urodzi się nieco mniej dzieci, a opieka nad nimi jest jedną z podstawowych kobiecych zadań. Częściowo masz rację, socjalizacja ma wpływ, ale niewielki. Da radę stworzyć społeczność kobiet utrzymujących rodzinę i wojujących, a facetów opiekunek do dzieci. Tylko jak miałaby ta społeczność konkurować z taką tradycyjną? Bardzo szybko przegrałaby militarnie i gospodarczo. Kobieta przy fizycznej pracy jest dużo mniej wydajna od faceta, a facet nie nadaje się do wychowywania dzieci. Tak już jest.

Raczej nie podważam słów tego kolesia, bo wykładowcą jest całkiem niezłym, poza tym napisał kilka dobrych książek. Tak więc jeśli ktoś ma wątpliwości co do moich przykładów to może sięgnąć po jego publikacje.
Patrząc na Twoje wątpliwości: rodzice woleliby synów? Cóż za bzdura, skoro chodziło o "ogarnięcie" struktury. Chodziło o opiekunów. Kolejne: Dopiero za około dwie dekady narodzi się mniej osobników. Kończąc: socjalizacja to około 50% Ciebie. No chyba, że jesteś wyjątkową jednostką...
Image
Awatar użytkownika
anarchistt89
Kot

Dołączenie: 27 Cze 2013, 15:28
Ostatnio była: 19 Gru 2013, 00:08
Kozaki: 7

Postprzez M3Fis70 w 16 Wrz 2013, 00:11

Dobra ale wracając do tematu, to co tu napisaliście was wku*wia? :suchar:

A tak do tematu, wku*wia mnie ten wasz pie*dolony wywód. Załóżcie ku*wa nowy team do ch*ja.
Dziękuje dobranoc.

A poza tym wku*wia mnie, że nie mogę sobie sam postawić kozaka za tan zayebisty post.
Dobry mutant, to martwy mutant.
Tajne zaszyfrowane inforamcje
:

Kovek to ciągle pauka

Za ten post M3Fis70 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive GhostRider44.
Awatar użytkownika
M3Fis70
Weteran

Dołączenie: 08 Kwi 2010, 20:34
Ostatnio był: 23 Maj 2025, 21:46
Miejscowość: Brzydgoszcz/Posen
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 77

Postprzez anarchistt89 w 16 Wrz 2013, 00:22

M3Fis70 napisał(a):A poza tym wku*wia mnie, że nie mogę sobie sam postawić kozaka za tan zayebisty post.

Kup po prostu wódkę i wypij swoje zdrowie ;]
Image

Za ten post anarchistt89 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive M3Fis70.
Awatar użytkownika
anarchistt89
Kot

Dołączenie: 27 Cze 2013, 15:28
Ostatnio była: 19 Gru 2013, 00:08
Kozaki: 7

Postprzez LSkiper w 16 Wrz 2013, 07:15

Zapamiętaj - chlanie samemu to pierwszy krok do alkoholizmu (nie, nie jestem abstynentem)
wku*wia mnie to, że byłem na weselu w Gdańsku, i dowalili nam zadań, że każdy by chciał wyskoczyć przez zamknięte okno z 6 piętra...
MSI B450A Pro MAX/Ryzen 7 5800X3D/ASRock Radeon RX 9070XT/32GB DDR4 3600MHz/2TB WD Blue + 2TB SSD/Logitech MX Master/W10/Cooler Master MWE Gold V2 750W
Samsung Galaxy S22 Ultra
Awatar użytkownika
LSkiper
Tropiciel

Dołączenie: 19 Gru 2011, 23:27
Ostatnio był: 19 Kwi 2026, 10:29
Miejscowość: Posen
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 39

Postprzez vandr w 16 Wrz 2013, 08:22

pie*dolca dostaję patrząc na rzekome "usprawnienia" interfejsów znanych serwisów, takich jak YouTube. Ktoś powinien podejść do osoby za to odpowiedzialnej, zdjąć jej portki, naoliwić dupę i zerwać gwint.
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!

Za ten post vandr otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive kapucha, Wunderwaffe.
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 19 Kwi 2026, 13:07
Kozaki: 1749

Postprzez M3Fis70 w 16 Wrz 2013, 08:40

Dobre ku*wa @up.
Ale tak na serio, kto ma pojęcie jak teraz wysłać chociaż mail''a na yt? Z tego co pamiętam chyba teraz jakieś araby mają yt. Więc nie dziwota, że utrudniają americanom życie.
Dobry mutant, to martwy mutant.
Tajne zaszyfrowane inforamcje
:

Kovek to ciągle pauka
Awatar użytkownika
M3Fis70
Weteran

Dołączenie: 08 Kwi 2010, 20:34
Ostatnio był: 23 Maj 2025, 21:46
Miejscowość: Brzydgoszcz/Posen
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 77

Postprzez Tajemniczy w 16 Wrz 2013, 09:07

"Katalogowanie" ludzi ze względu na to jakiej słuchają muzyki, słuchasz hip-hopu - zaraz jesteś dresem stojącym w bramie z "ziomami" lub "dzieckiem JP", słuchasz heavy metalu - satanista, rasista,faszysta, onanista, zjadacz kotów i dziewic, słuchasz klasycznej muzyki - sztywniak, okularnik i lamus, słuchasz disco-polo - wieśniak bujający się po imprezach Cinquecento lub Golfem po pięciu Niemcach i przychodzący na imprezy w różowym golfie i w białych skarpetkach itd,itd...
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez Dżuz w 16 Wrz 2013, 20:33

Zapieczone gwinty. A jeszcze bardziej własna głupota. Rutynowa konserwacja łańcucha zakończyła się zniszczeniem gwintu na osi piasty, jak również paroma otarciami i stłuczeniami, bo się klucz omsknął.

A wszystko przez to, że przy okazji czyszczenia łańcucha zachciało mi się zdiagnozować i zlikwidować dziwne stukanie w tylnym kole, które pojawiło się przy okazji sobotnich eskapad do świętokrzyskiego :caleb: Jako że nakrętki z jednej strony nie chciały puścić, to zostało tylko wsadzić oś w imadło. A że oś była wybitnie tandetna i nie miała na końcu kwadratowego wypustu na klucz, to zostało jedynie poświęcić gwint. Co w sumie później okazało się niepotrzebne. No i czeka mnie teraz jeszcze niepotrzebny wydatek na nową oś albo i całe koło z wolnobiegiem, bo ten drugi nawet w imadle nie chce się odkręcić :facepalm: By to szlag... :[
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / ASUS Prime RTX 5070 OC 12 GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: Wczoraj, 17:28
Miejscowość: Frogville
Kozaki: 255

Postprzez pronx18 w 16 Wrz 2013, 20:53

YouTube wykasował możliwość dodawania odpowiedzi wideo. Za niedługo to jeszcze będziemy oglądać tylko adnotacje i reklamy na YT :/
"Nie da się tu żyć bez gorzałki..."
Awatar użytkownika
pronx18
Stalker

Dołączenie: 21 Mar 2012, 18:02
Ostatnio był: 10 Maj 2020, 14:15
Miejscowość: Gdańsk
Kozaki: 63

Postprzez Universal w 17 Wrz 2013, 12:57

Telemarketerzy.

Dzwoniła babka przed chwilą, a ja - tradycyjnie już - przerwałem jej w pół słowa, żeby się nie męczyła krótkim "nie, dziękuję". Połowa dzwoniących daje sobie w tym momencie spokój, ale ona kontynuuje: "a czy mogę przedstawić ofertę?". ku*wa, jakbym nie wiedział, że mi proponuje garnki, materace, odkurzacze, dywany, papier toaletowy, warsztaty gotowania z Okrasą, czy pokaz sprzątania w moim domu. I tak lepsza od baby, która mnie zaczęła pouczać przez telefon i drzeć ryja. Ja rozumiem, każdy chce mieć robotę, ale osobiście wolałbym sprzątać kible, niż dzwonić po ludziach i wciskać im kit w plastikowe okna.

PS http://kto-dzwonil.pl/index.php - znalazłem takie coś, jak ktoś chce numery tych hochsztaplerów sprawdzić :D
Ostatnio edytowany przez Universal, 17 Wrz 2013, 13:19, edytowano w sumie 1 raz

Za ten post Universal otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Gwizdek, Tormentor.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 15 Kwi 2026, 09:27
Miejscowość: Poznań
Kozaki: 1051

Postprzez Tajemniczy w 17 Wrz 2013, 13:08

Mnie też wpieniają. Przynajmniej parę razy w miesiącu mam telefon w którym jestem "zapraszany na spotkanie w S. w gimnazjum w sobotę o godzinie 16.45 gdzie odbędzie się wystawa sprzętu AGD/kołder z magnesami leczącymi reumatyzm/garnków w których gotuje Okrasa." Oczywiście ja mam to w dupie więc kończę krótkim ale uprzejmym "dziękuje, nie skorzystam" ale są też ludzie starsi, podatni na manipulacje którzy często tracą duże pieniądze na buble. Dla mnie to świństwo i chamstwo wykorzystywać łatwowierność ludzi dla zbijania kabzy.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Kozaki: 517

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości