anarchistt89 napisał(a):Ostatnio na wykładzie usłyszałam o wiosce do której przybyła laska w celu robienia badań. Wioska rządziła się klasycznymi prawami: mężczyźni na poszukiwanie żeru, kobiety - ciepło domowe i opieka nad potomstwem. W pewnym momencie zaczęło się rodzić coraz mniej dziewcząt - przeważali chłopcy - tak więc rozporządzono, że część chłopaków "przejmie obowiązki" dziewcząt. I co się okazało? Że chłopcy stali się bardzo wrażliwi, delikatni, opiekuńczy etc. Jaki wniosek? Socjalizacja głównie stanowi o cechach płci.

kapucha napisał(a):anarchistt89 napisał(a):Ostatnio na wykładzie usłyszałam o wiosce do której przybyła laska w celu robienia badań. Wioska rządziła się klasycznymi prawami: mężczyźni na poszukiwanie żeru, kobiety - ciepło domowe i opieka nad potomstwem. W pewnym momencie zaczęło się rodzić coraz mniej dziewcząt - przeważali chłopcy - tak więc rozporządzono, że część chłopaków "przejmie obowiązki" dziewcząt. I co się okazało? Że chłopcy stali się bardzo wrażliwi, delikatni, opiekuńczy etc. Jaki wniosek? Socjalizacja głównie stanowi o cechach płci.
Jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Po pierwsze jeśli to były wioska kierująca się "klasycznymi prawami" to jednak rodzice woleliby synów i nie kształtowali ich pod dziewczynki. Chłopak upoluje zwierzynę, zajmie się polem, pomoże naprawić chatę, w kryzysowej sytuacji obroni rodzinę/wioskę. Po drugie - w naturze bardzo rzadko dochodzi do sytuacji w której rodzi się nadmiar którejś płci. Po trzecie - po co mieliby przejmować obowiązki? Skoro jest mniej kobiet, to automatycznie urodzi się nieco mniej dzieci, a opieka nad nimi jest jedną z podstawowych kobiecych zadań. Częściowo masz rację, socjalizacja ma wpływ, ale niewielki. Da radę stworzyć społeczność kobiet utrzymujących rodzinę i wojujących, a facetów opiekunek do dzieci. Tylko jak miałaby ta społeczność konkurować z taką tradycyjną? Bardzo szybko przegrałaby militarnie i gospodarczo. Kobieta przy fizycznej pracy jest dużo mniej wydajna od faceta, a facet nie nadaje się do wychowywania dzieci. Tak już jest.

GhostRider44.

M3Fis70 napisał(a):A poza tym wku*wia mnie, że nie mogę sobie sam postawić kozaka za tan zayebisty post.

M3Fis70.

kapucha, Wunderwaffe.

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości