przez djcycu w 18 Lut 2014, 09:33
Daj pan spokój, wczoraj mama się ze mną śmiała jak zacząłem biadolić jaki ten kraj jest zacofany... Wszystkie prawa trudne, zawiłe, nie wiadomo komu dziś zaufać, który urząd cię nie wydyma i czy jakaś instytucja nie pokusi się o wzięcie na twoje dane pożyczki. Oczywiście prawo w Polsce jest the best i nie da rady zmienić go od tak... Powiedzcie mi, co w tym prawie tak trudno zmienić by życie stało się prostsze i nowoczesne?
W Szwecji kiedy szef rezygnował z użytkowania ciężarówki nie musiał jej złomować. Wystarczyło wklepać adres internetowy vagverketu i sobie pięknie zaznaczyć status "wyrejestrowany". Od tej chwili na czas nieokreślony nie musiał opłacać ubezpieczenia a samochód stał sobie bezpiecznie z tablicami i papierami dot. rejestracji w hangarze... Po dwóch latach z racji tego że nie miałem czym jechać z ładunkiem kazał mi chwileczkę poczekać (trwało to dosłownie tyle co dolewanie płynu do chłodnicy, spryskiwacza i oleju), zaraz podszedł i powiedział że wszystko załatwione, mogę palić, spinać i śmigać. Da się? Oczywiście że się da a w Polsce? W Polsce się nie da tego zrobić. Jak Kowalski sobie kupił samochód do ma go utrzymywać a jeśli stwierdzi że go dużo kosztuje to albo sprzedać albo wyzłomować. Przy samej rejestracji to się weź olataj jak po*eb po wszystkich urzędach, wystój się w kolejkach i strać ostatnie chęci do życia przez fakt że cyfrazacja w Polsce to jedna wielka ściema!
PS: U nas w Urzędzie Pracy istnieje automat kolejkowy a nad nim piękna tablica z napisem który mówi że po wprowadzeniu automatycznego systemu kolejek, czas obsługi się wydłuża. ku*wa! Komu to zatem potrzebne? Komu to służy? Kiedyś widząc jedną osobę przy biurku i słysząc innych z tyłu w biurze powiedziałem prosto w twarz: Czemu pani tutaj siedzi i nie dołączy do kolegów? Ktoś kawę przecież pić musi...
Ostatnio edytowany przez
djcycu, 18 Lut 2014, 17:23, edytowano w sumie 1 raz
-
Za ten post djcycu otrzymał następujące punkty reputacji:
Gizbarus, RadekNioch.