AIRSoft

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: AIRSoft

Postprzez Iwaszka w 17 Mar 2014, 21:08

Co do snajperek to się wypowiem bo mam z nimi styczność od początku mojej przygody z ASG - czyli już 8 lat.

Pierwsza zasada to nie kupować chłamu takiego jak: Snow Wolf, JG, CYMA, MiC, A&K i Well.
Dlaczego?
Ponieważ nawet jeżeli wpakujesz w tą replikę dajmy na to 2000zł i będzie miała jako takie osiągi to należy pamiętać, że nie jesteśmy wyeliminować wady jaką jest wykonanie. Repliki te są robione ze ZnAl - gównolitu który prędzej czy później da o sobie niemiło znać - pękniętym łożem, urwaną rączką zamka itd. I Co wtedy po częściach za 2000zł jak nie ma do czego ich wsadzić?
W karabinach snajperskich, w szczególności w tych tuningowanych pracują duże siły/naprężenia. Skutkuje to, że tani stop nie daje rady wytrzymać.

Więc stal lub dobry stop aluminium bez syfnych domieszek - to bardzo ważna rzecz, chyba, że co roku chcemy zmieniać karabin.

Na tą chwilę polecam repliki Aresa, ew. ich tańszej linii produkcyjnej od firmy ASG (robią repliki z dobrego materiału a części tuningowe są powszechnie dostępne)
Dobra i w miarę tania opcją jest AW .338 sportline, tuning na bazie VSR i dobry stop oraz wykonanie.
http://www.specshop.pl/product_info.php ... s_id=10359
Moim zdaniem jest to naprawdę minimum jak na karabin prosto z pudła, reszta to już rozsądny tuning.
Sam przeorałem kupę konstrukcji - wcześniej wspomniany AW, jego lepsza wersja CNC od Aresa na CO2, mój custom mosina na bazie deko i części VSR, VSR od Tokio Marui i jego tania wersja od JG. Także było tego sporo i większości żałuję (tych tanich).
Teraz składam z MSR .338 customa SW 98 .338 też na częściach od VSR (moim zdaniem najlepsze możliwości tuningowe i dostępność części)

No i druga strona medalu, strzelanie precyzyjne nie jest łatwe jak w grach, ja w tym wytrwałem (noszę jeszcze szturmówkę zawsze więc dobieram bron w zależności od taktyki). Nie każdemu to się spodoba w realu ;) Wystarczy spojrzeć na komis na WMASG.pl gdzie roi się od tanich sprężynowych snajperek. W większości są to dzieciaki które nagrały się AWM w CS'ie i myślą, że tak samo będzie w lesie - i chwała, że tak jest bo inaczej sami snajperzy by latali ;)

Jeżeli masz jakieś pytania to wal śmiało :) Odpowiem chętnie
Naprawdę warto zebrać 2x tyle kasy co na tego snow wolfa i zamiast 400zł wydać te 800 ale na produkt warty swej ceny.

Za ten post Iwaszka otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive dienonych, Szczepan.
Awatar użytkownika
Iwaszka
Weteran

Dołączenie: 23 Cze 2010, 13:56
Ostatnio był: 12 Sty 2025, 21:37
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 271

Reklamy Google

Czy ktos skompletuje mi zestaw asg?

Postprzez ZanditGT w 25 Mar 2014, 23:57

Chcialbym miec identyczny (albo podobny) karabin ktory w S.T.A.L.K.E.Rze jest nazwany akm74/2.
Chcialbym miec nazwe (ew. linki) do:
-Karabinu
-Lunety
- Szyna/y RIS
-Granatnik

Z gory dzieki i pozdrawiam :-)
ZanditGT
Kot

Dołączenie: 25 Mar 2014, 23:28
Ostatnio był: 28 Mar 2014, 00:29
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 0

Re: Czy ktos skompletuje mi zestaw asg?

Postprzez Hynek w 26 Mar 2014, 03:19

Oj, leniu :facepalm: ... http://stalker.wikia.com/wiki/AKM-74/2 - wystarczyło zajrzeć w pierwszy, lepszy link...
Ale ok, więc wygląda to tak:
-replika - AK-74S (Cyma, Boyi, JG z tańszych i nadających się do czegoś, z droższych LCT, E&L, CA, G&G, ICS, VFC) i zabawa z przemalowaniem (jak koniecznie chcesz w zielonym kolorze) chwytu pistoletowego i łoża. Plus ewentualne wycięcie w nakładce rury gazowej otworów wentylacyjnych (wg. mnie bez sensu, tak w grze, jak i w rzeczywistości).
-luneta - PSO -1 do AK tanie nie jest (ogólnie PSO tanie nie są), więc ograniczyłbym się do...
-szyny RIS na jaskółkę (to podłużne "coś" po lewej stronie korpusu, jakbyś nie wiedział) i jakiś kolimator dać, nawet tańsze Strike Systems (1x30mm przykładowo).
-granatnik - szukaj GP25 Boyi i granatów do tego

PS. Linków NIE DAM, bo na tyle możesz sam się wysilić. I druga sprawa - pewnie zauważyłeś, że broń w grze jest wywalona na "lewą" stronę - i choćbyś nie wiem, jak kombinował, takiej repliki (ani wersji palnej) NIE znajdziesz.
PS2. Odnośnie replik - tych tańszych głównie, bo pewnie na nich się skupisz - szukaj nowszych Cym (040,048), RK Boyi (RK02/03 SW - jeśli gdzieś będą), lub "nowych" AK JG - z wszystkim na kołkach (Lufa, muszka itp. na kołkach, NIE ŚRUBACH)
Jak masz dwie lewe ręce,to i młotek zepsujesz.Nie umiesz grzebać w sprzęcie-nie ruszaj!
Awatar użytkownika
Hynek
Kot

Dołączenie: 11 Wrz 2011, 21:59
Ostatnio był: 19 Gru 2016, 03:53
Miejscowość: Rzeszów
Kozaki: 4

Postprzez Gro3a w 26 Mar 2014, 14:14

Tańszych chyba niema. Ale celownik, to jest droższy od samej repliki ;)
http://gunfire.pl/product-pol-115219008 ... RK-02.html
http://www.taiwangun.com/metalowy-grana ... aign-id=19
http://redberet.pl/p/89/1152227671/repl ... ptyka.html Jest drogi i może nie pasować na szynę montarzową :/

Co do Cymy 0.48, to nie zrobisz z niej takiego kałasza jak w Stalkerze, bo ma stałą, drewnianą kolbę.
Nie ma miłości, jest tylko żądza. Nie do człowieka, a do pieniądza.

Dziękuję Ci Boże, za te wspaniałe dni, bez których nie mógłbym teraz żyć. Dziękuje Ci za te wspaniałe chwile, bo w swym życiu nie miałem ich aż tyle. Za wszystkie spędzone w samotności i za te szczęśliwe, pełne miłości...
Awatar użytkownika
Gro3a
Technik

Dołączenie: 05 Maj 2012, 22:26
Ostatnio był: 10 Mar 2026, 20:52
Miejscowość: Lubawa - warmińsko-mazurski Sosnowiec
Ulubiona broń: Sawn-off Double-barrel
Kozaki: 294

Postprzez BlackShaman w 26 Mar 2014, 16:16

W sprawie replik już napisali koledzy. Mimo to z tańszych polecam Boyia. W porównaniu do Cymy komorę zamkową ma wykonaną ze stali (albo innej blachy przyciągającej magnes :P ),a nie znalu oraz posiada wybite numery :] Granatnik również od Boyia GP-25

Co do lunety. Większość osób odradza te chińskie kopie ponieważ są marnie wykonane i często coś w nich nie działa lub szybko się popsują,a cena jak widzisz 400-600zł. Po dopłacie można wyhaczyć ostrą wersje PSO lub POSP. Jak ci się uda to nawet znajdziesz za 500zł.

Jeżeli planujesz to montować do szturmówki i używać jako celownika to jedynie z zoomem x4. Karabinek ma 400fps i około 40-50m zasięgu. W SWD zalecana optyka to maksymalnie x6 z powodu utraty ostrości przy patrzeniu na bliskie obiekty. Alternatywa to szyna typu jaskółka i jakiś kolimator lub zwykła luneta na RIS. I pamiętaj,że przy zamontowanej optyce nie zamkniesz kolby gdy jest ona rozkładana ;)
Awatar użytkownika
BlackShaman
Stalker

Dołączenie: 23 Mar 2013, 15:02
Ostatnio był: 04 Gru 2021, 12:21
Miejscowość: Żory
Frakcja: Powinność
Kozaki: 14

Postprzez Gro3a w 08 Kwi 2014, 21:01

Ostatnio padł mi aku od cymki, więc muszę kupić nowy. Słyszałem, że Li-Po są dość dobre, więc planowałem kupić jakiś akumulator na 11,1V (oryginalny 8,4V 1600mAh) ale nie wiem czy bez mofsetu nie zaszkodzi to stykom i silnikowi. Jaki mi akumulator polecacie?

Dziękuję Ci Boże, za te wspaniałe dni, bez których nie mógłbym teraz żyć. Dziękuje Ci za te wspaniałe chwile, bo w swym życiu nie miałem ich aż tyle. Za wszystkie spędzone w samotności i za te szczęśliwe, pełne miłości...
Awatar użytkownika
Gro3a
Technik

Postprzez pan kozaq w 10 Kwi 2014, 20:25

Jak nie musisz mieć kosiarki w ręku kup 7,4 Turningy z Allegro (nie bierz z airsofowych, strasznie kasę zdzierają).
I pamiętaj o odpowiedniej ładowarce mikroprocesorowej :D
Image
Image
Image
Awatar użytkownika
pan kozaq
Weteran

Dołączenie: 07 Mar 2012, 15:51
Ostatnio był: 16 Lis 2024, 18:05
Frakcja: Wojsko
Kozaki: 43

Postprzez Gro3a w 11 Kwi 2014, 15:06

A pociągnie sprężynę M140? Wykonałem nie dawno mały tuning (nowy oring dogłowicy tłoka, uszczelniona dysza, tłok z stalowymi zębami, wzmocnione zębatki, nowa listwa dosyłacza i łożyska) planuje jescze doszczelnić układ, łożyskowaną głowicą tłoka, dosczelnioną głowicę cylindra i może chromowany cylinder. Martwi mnie czy taki alumulatorek na 7,4V pociągnie na mocniejszej sprężynie? (aktualnie stockowa M120)

Awatar użytkownika
Gro3a
Technik

Postprzez BlackShaman w 11 Kwi 2014, 15:47

Do M140 bierz 11v li-po lecz mosfet będzie wymagany.Inaczej styki szybko popalisz. Zastanów się też czy na pewno Ci taka moc potrzebna. W tym ok. 500fps będzie i jak na szturmówkę to głupota według Mnie.

Nie wiem ja tam w waszych rejonach jest,lecz u nas przy mocy powyżej 450fps gracze mają bana na ogień automatyczny i jakoś się tak unormowało,że szturmówki plasują się w okolicach 350-430fps. Powyżej to tylko świnie typu M60,wyborówki i snajperki do 666fps
Awatar użytkownika
BlackShaman
Stalker

Dołączenie: 23 Mar 2013, 15:02
Ostatnio był: 04 Gru 2021, 12:21
Miejscowość: Żory
Frakcja: Powinność
Kozaki: 14

Postprzez Gro3a w 25 Kwi 2014, 06:38

Awatar użytkownika
Gro3a
Technik

Postprzez paintball_0 w 25 Kwi 2014, 07:19

Jaranie się ergonomicznymi dodatkami i kolbami od emki przy kałachach jest porównywalne z jaraniem się Japonią. :darthrexfilologbezpracyiperspektyw:
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

Postprzez Gro3a w 25 Kwi 2014, 11:05

Więc nasz beryl wz.2004 w wersji z szynami i kolbą teleskopową nie ma racji nie ma racji bytu? Tymbardziej, że strzelanie za pomocą takiej kolby i chwytu jest dużo wygodniajsze ;) Ta, mam mitsubishi i jaram się japonią :suchar:

Awatar użytkownika
Gro3a
Technik

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości