Modyfikacja smart_terrain present i kilka innych pytań

Regulamin forum
Dział "Tworzenie Modyfikacji" służy do zadawania pytań odnośnie tworzenia modyfikacji, edytowania plików gry, oraz pisania tzw. tutoriali, czyli poradników odnośnie modyfikowania gry.
Nie zadajemy tutaj pytań odnośnie modyfikacji gotowych (nie dyskutujemy o nich!), prócz prób ich połączenia etc.

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Modyfikacja smart_terrain present i kilka innych pytań

Postprzez Polski zolnierz w 03 Maj 2008, 13:43

Witam!
Mam pytanie, kiedyś dawno temu, ktoś napisał mi, że modyfikując smart_terrain_present moge wstawic...np. dużą grupę Monolitu w Kordonie. No tak, tylko czy po wpisaniu odpowiednich linijek nie trzeba będzie grzebac w takich plikach jak spawn.ltx itp.? Na logike powinno się wstawic jeszcze spawna. No i to jest to pytanie.
Po drugie, pytanie co do pliku w gameplay'u. A dokładniej: character_desc_bar, modyfikując podane tam postacie moge im zmienic broń czy model jakiego mają używac (a można zmienic model?). Tylko tak, nazwy stalkerów tam podanych są dosyc dziwne...np. bar_stalker_white_novice_1.... domyślam się, że jest to ten pierwszy przy pierwszym stoliku jak się włazi po lewo... No i tera lista pytań:
1) team_default = 1 - odpowiada pewnie za neutralnośc,zna ktoś te liczby? Tzn, co będzie kiedy wpisze 2 (przyjaciel?) lub 0 (wróg?)
2)<name>GENERATE_NAME_stalker</name> - gdzie ten plik można znaleśc by w nim pogrzebac ?
3)<rank>98</rank> <reputation>0</reputation> - rank 98 (?) to pewnie wartośc jaką ma miec range stalker, ale nie zmam podziału (czyli co bedzie kiedy wpisze np. 200?) i to reputation 0...zero to pewnie dobry bo neutralny...czy np. -100 to bedzie bardzo zły a 100 to będzie master itp?
4)mam mod który daje 8 różnych kurtek stalkerów... i teraz pytanie <visual>actors\novice\green_stalker_1</visual>
moge se zrobic załużmy green_stalker_9, tylko czy to będzie odrazu z modelem? Czy wystarczy zrobic texture odpowiednio nazwac i już ?
5)#include "gameplay\character_criticals_3.xml" Co to jest ?
6) <start_dialog>bar_bar_visitors_3_start</start_dialog>
</specific_character> Gdzie to można znaleśc i czy można modyfikowac?
Z góry thx i sory za długą rozpiske, licze na was xP ! Pozdro
"Prawda wyłania się tak samo niespodziewanie jak deszcz popromienny Czarnobyla"
Awatar użytkownika
Polski zolnierz
Tropiciel

Dołączenie: 01 Sie 2007, 13:59
Ostatnio był: 04 Kwi 2011, 09:37
Miejscowość: Łódź
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 1

Reklamy Google

Postprzez Missile w 03 Maj 2008, 14:37

Mam pytanie, kiedyś dawno temu, ktoś napisał mi, że modyfikując smart_terrain_present moge wstawic...np. dużą grupę Monolitu w Kordonie. No tak, tylko czy po wpisaniu odpowiednich linijek nie trzeba będzie grzebac w takich plikach jak spawn.ltx itp.? Na logike powinno się wstawic jeszcze spawna. No i to jest to pytanie.

O takim sposobie respawnowania wrogów nie słyszałem. Ja znam tylko jeden: spawn. I nie ma czegoś takiego jak spawn.ltx - są to 2 całkiem inne formaty plików.

Po drugie, pytanie co do pliku w gameplay'u. A dokładniej: character_desc_bar, modyfikując podane tam postacie moge im zmienic broń czy model jakiego mają używac (a można zmienic model?). Tylko tak, nazwy stalkerów tam podanych są dosyc dziwne...np. bar_stalker_white_novice_1.... domyślam się, że jest to ten pierwszy przy pierwszym stoliku jak się włazi po lewo..

Modyfikując te pliki zmieniasz to, z jakiej broni korzysta dana osoba oraz jakie itemy nosi przy sobie. Jeśli chcesz zmienić broń jakiej używa dana postać to po prostu zmieniasz jej nazwę. Możesz też zmienić rodzaj amunicji jaki dana osoba nosi przy sobie zmieniając linijkę z ammmo. Jak zmienić - chyba nie muszę pisać, na pewno się połapiesz.

1) team_default = 1 - odpowiada pewnie za neutralnośc,zna ktoś te liczby? Tzn, co będzie kiedy wpisze 2 (przyjaciel?) lub 0 (wróg?)

Nie, nie. Za to, kto jest naszym wrogiem a kto przyjacielem odpowiadają inne pliki. Tego nie ruszaj - sam nie wiem do czego to jest i nigdy tego nie modyfikowałem.

2)<name>GENERATE_NAME_stalker</name> - gdzie ten plik można znaleśc by w nim pogrzebac ?

Sprecyzuj bardziej o co chodzi bo nie mogę się domyślić.

3)<rank>98</rank> <reputation>0</reputation> - rank 98 (?) to pewnie wartośc jaką ma miec range stalker, ale nie zmam podziału (czyli co bedzie kiedy wpisze np. 200?) i to reputation 0...zero to pewnie dobry bo neutralny...czy np. -100 to bedzie bardzo zły a 100 to będzie master itp?

Liczba przy rank opisuje jak doświadczony jest stalker. Im wyższa liczba tym lepiej jest on doświadczony i wyposażony. Wytłumaczę na przykładzie samotników:
0-300 - kot, używa MP5, BM16 i PM.
300-600 - doświadczony, używa AKSG, AK74, MP5, PM
600-900 - weteran, używa AK74, Abakana, PM,
>900 - ekspert, używa AK74, Abakana, LR300, IL85, PM

4)mam mod który daje 8 różnych kurtek stalkerów... i teraz pytanie <visual>actors\novice\green_stalker_1</visual>
moge se zrobic załużmy green_stalker_9, tylko czy to będzie odrazu z modelem? Czy wystarczy zrobic texture odpowiednio nazwac i już ?

Sama tekstura nie wystarczy by dodać kombinezon. Musisz go dodać jeszcze w pliku outfit.ltx. Dodatkowo musisz zrobić jego ikonkę w pliku ui_icon_equipment i w jeszcze jednym pliku, nie apmiętam jak się nazywa, potem powiem.

5)#include "gameplay\character_criticals_3.xml" Co to jest ?

Nie wiem i nie modyfikuje nigdy tego.

6) <start_dialog>bar_bar_visitors_3_start</start_dialog>
</specific_character> Gdzie to można znaleśc i czy można modyfikowac?

Tego też nie wiem - nigdy tego nie edytowałem. Generalnie w plikach gameplay zmienia się tylko uzbrojenie danej osoby/frakcji oraz jakie itemy ona nosi.

Missile
Wygnany z Zony

Dołączenie: 15 Gru 2007, 15:17
Ostatnio był: 15 Kwi 2016, 20:14
Miejscowość: Valhalla
Kozaki: 9

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości