S.T.A.L.K.E.R. 2 - Temat ogólny

Profesor Wołodia po 14 latach swoich badań wciąż nie dowierzał. Pod nosem cały czas powtarzał - "будет, не будет...".

Re: S.T.A.L.K.E.R. 2 - Temat ogólny

Postprzez Imienny w 09 Lut 2025, 10:15

Endriu92 napisał(a):Śmierdzi bugiem

Bo jest to błąd i to raczej poważny, bo gracz albo musi mieć farta by trafić na cel albo przeczytać w poradniku. I to nawet jeśli dalszy krok do zadania będący w pobliżu jest intuicyjny.

Universal napisał(a):Ciekawe, miałem trochę inny przypadek, choć według posta na Reddicie rozwiązanie może być to samo. (..)

Za dobrze to pamiętam, bo krążyłem trochę bez pomysłu co dalej, ale finalnie znalazłem rozwiązania (choć przypadkiem). Potem autor tego zamieszania zniknął jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, co wyglądało dziwnie. A jeśli chodzi o wspomniane dalej oczekiwania, to ja w sumie chciałem jedynie ponownie wejść do cyfrowej Zony i to się udało. Więc w ogólnym rozrachunku jestem zadowolony (może nawet pokuszę się o wpis w temacie o ocenie, ale raczej nie teraz).

Ogólnie błędów było mało, choć to bardziej kwestia szczęścia - w oryginalnej trylogii poważny problem miałem chyba tylko ze sprytnym inaczej systemem zabezpieczeń z Zewu Prypeci. Nie obyło się jednak bez błędów, bo nadarzyły się 2 crashe przy próbie wczytania gry (pojawił się nawet kultowy robaczek) i 1 softlock przy rozmowie z jednym NPC'em. Niestety za każdym razem tytuł gada o kompilacji sharedów i zajmuje to chwilkę, tak samo jak Space Marine 2.

Choć trochę szkoda, że nie miałem okazji doświadczyć trochę smieszkowego błędu, czyli
:

pancerza z placeholderowym textem, co mial ikonę chleba. I nawet dalo sie go założyć.
"Każdy człowiek pozostaje człowiekiem, dopóki swoimi postępkami nie dowiedzie czegoś przeciwnego." Arkadij i Borys Strugaccy, "Niedoskonali, czyli Czterdzieści lat później"
Niektóre moje koncepty: S.T.A.L.K.E.R. Przekleństwo, "Przeklęci Łowcy", Przeklęty, Sieroj Nikołajewicz Bondaruk, Bronie+dodatki, cz. I
Awatar użytkownika
Imienny
Weteran

Dołączenie: 28 Sty 2014, 12:37
Ostatnio był: 14 Lut 2026, 02:48
Miejscowość: Warszawa/Tarnobrzeg
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: SVUmk2
Kozaki: 230

Reklamy Google

Postprzez Endriu92 w 15 Lut 2025, 02:45

Nie wiem czy ktoś trafił taki problem również. W misji "subtelna materia" jest etap w którym musimy zatłuc 3 burery. Zatłukłem wszystkie 3 a dalej wygląda na to jak by był czwarty. Wali we mnie przedmiotami i wyje ale przekopałem każdy zaułek i nic. Umęczyłem się z nimi koszmarnie i średnio mi się uśmiecha to powtarzać. Ktoś to przerabiał ?
Image
Awatar użytkownika
Endriu92
Stalker

Dołączenie: 27 Gru 2009, 13:57
Ostatnio był: 21 Wrz 2025, 00:42
Miejscowość: Łódź
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: Gauss Gun
Kozaki: 2

Postprzez Takerbdn99 w 15 Lut 2025, 05:12

Miałem taką samą zagwozdkę. Wróć na górę, a tam prawdopodobnie czekają jeszcze dwa albo jeden mutant- poltergeist. Gra nie sugeruje tego tak łatwo, więc można o nich zapomnieć. On jest w tym okrągłym budynku, ze środka którego wcześniej wziąłeś 3 rzeczy Kajmanowa. Kiedy go zabijesz, odezwie się Kajmanow z dalszymi instrukcjami, i wtedy katridż w dłoń, powrót na dół aż do pomieszczenia na lewo od kapsuły. Być może zanim do kapsuły, to jeszcze trzeba przełożyć wajche w pomieszczeniu, które jest na sam koniec po lewej od wejścia do podziemii. Ale tego już tak dobrze nie pamiętam ;)
"Merkantylizm, srerkantylizm"
CPU: Ryzen 5 2600 RAM: 16GB DDR4 GPU: RX 6600 XT

Za ten post Takerbdn99 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Endriu92.
Awatar użytkownika
Takerbdn99
Kot

Dołączenie: 06 Cze 2013, 01:45
Ostatnio był: 15 Lut 2025, 05:12
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 3

Postprzez Endriu92 w 15 Lut 2025, 14:55

Tak, wajchę trzeba przestawić. Właśnie siadam znów i zobaczę. Czytałem wątek na Reddicie i jeden gość pisał dokładnie to samo co Ty. Zaraz zobaczymy :) Dzięki.
Image
Awatar użytkownika
Endriu92
Stalker

Postprzez Kałach w 20 Lut 2025, 10:50

Co mnie najbardziej rozczarowało w S2?
Bestiariusz.
Liczyłem na wiele nowych mutantów. Miałem nadzieję Zona, którą znamy z oryginalnej trylogii wciąż skrywa masę tajemnic i wiemy o niej tyle co nic.

Tymczasem dostajemy dokładnie te same mutanty co w trylogii, w dodatku zamiast usprawnić je, to pogorszono.

Pijawki - w trylogii rzadko spotykane i wywołujące strach, w dwójce są po to tylko aby nas irytować przy wędrówkach.

Kontrolery wyglądają na jakoś bardziej upośledzone niż w trylogii, zamiast strachu budzą śmiech. Z burerami jest niewiele lepiej. Jedne i drugie obdarto z ich przerażających charakterów.

Psy są nawet spoko, ale spotykamy je rzadziej niż pijawki, powinno być odwrotnie. Coś tu się twórcom pomieszało.

Walka z nibyolbrzymem trochę irytuje, gdyż nie można unikać trzęsień ziemi poprzez skakanie, jak w trylogii.

Mięsacze, Snorki, Poltergeisty są spoko i nie będę się czepiał.

Zauważyłem jedynie dwa nowe mutanty - Koty i Łosie.
Koty są ciekawe, łosie tak średnio. Niemniej jednak, dwa zwierzako-podobne mutanty to zbyt mało, aby na nowo zaszokować gracza, który jest głodny aby odkrywać nowe sekrety zony.

Pamiętam jak 12 lat temu przeglądając stalker.pl trafiłem na ten artykuł:
https://stalker.pl/2012/11/04/stalker2- ... -potworow/

I wiecie co? Omal się nie zesrałem z ekscytacji na widok tych dziwadeł.
Liczyłem w S2 na coś podobnego, tymczasem dostajemy jedynie sympatyczne łosie i kociaki.
Awatar użytkownika
Kałach
Stalker

Dołączenie: 06 Sty 2013, 13:39
Ostatnio był: 24 Lis 2025, 21:24
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 27

Postprzez GajgerW w 24 Lut 2025, 04:15

Po poprawce pijawki są takie jak powinny być... Przerażająco skuteczne :)
Pierwszy raz zakończyłem grę w zasadzie w byle-czym, ze strzelbą i pistolecikiem Skifa. Po poprawce używam ekologa, M860 Cracker z magazynkiem jak u sajgi, Rhino (najlepszy na strzały w głowę) i svd, czasem VS Vintar.
Generalnie tak jak w COP kuleją artefakty, ani to znaleźć, ani to sprzedać - tyko czasem nosić poprawiając promil umiejętności aktora :facepalm:
Pozdrawiam Stalkerzy :kozak:
MISERY 2.2.1 100/100

:

попутного ветра :)
Awatar użytkownika
GajgerW
Stalker

Dołączenie: 22 Gru 2011, 01:11
Ostatnio był: 28 Lut 2026, 03:22
Frakcja: Naukowcy
Kozaki: 50

Postprzez Adik w 01 Mar 2025, 18:55

Cześć, jeszcze nie grałem w S2 myślałem, że zagram na premierę, ale remont mieszkania się przeciągnął i finalnie dopiero teraz mogę grę instalować i grać. Mam też pytanie, czy na obecnej wersji gry da się już grać w miare stabilnie i bez bugów w zadaniach ? Bo intuicja podpowiada mi, że skoro już tyle czekałem na tą grę, to może warto poczekać jeszcze z miesiąc na następną łatkę i wtedy zacząć grę z nadzieją, na lepszą optymalizację i mniej błędów.
"Hey man you know I'm really okay,
The gun in my hand will tell you the same" - The Offspring - Bad Habit
Awatar użytkownika
Adik
Łowca

Dołączenie: 28 Kwi 2014, 14:21
Ostatnio był: Dzisiaj, 00:07
Miejscowość: Świętochłowice
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper VLA
Kozaki: 94

Postprzez KoweK w 01 Mar 2025, 18:59

Gra dalej jest w stanie jakbyś grał w early access, więc jak nie masz parcia to poczekaj.
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Wczoraj, 20:32
Frakcja: Bandyci
Kozaki: 1496

Postprzez caleb59 w 01 Mar 2025, 19:33

Potwierdzam, sam porzuciłem premierowe granie i czekam na poprawki.
                        Image
| Ryzen 7 5800X3D | 32GB DDR4 RAM | RTX 4070 SUPER 12GB GDDR6X RAM | Windows 11 Pro x64 |
Awatar użytkownika
caleb59
Administrator

Dołączenie: 23 Sie 2008, 18:59
Ostatnio był: Dzisiaj, 00:33
Kozaki: 679

Postprzez Endriu92 w 02 Mar 2025, 01:19

Ja też dałem sobie na wstrzymanie, ale bardziej ze względu na sprzęt. GTX 1660 Ti nie jest może już wystarczajcą grafiką ale to mimo wszystko dość solidna budżetowa karta. Jeżeli Cyberpunka 2077 ogrywam spokojnie bez warpienia na średnich ustawieniach, to nie spodziewałem się problemów na niskich w Stalkerze 2. Obecnie w Prypeci gra ma już takie spadki fps że nie idzie spokojnie wycelować ani wypatrzeć wrogów. Optymalizacja moim zdaniem trochę położona. Osobiście odłożyłem grę na jakieś 2 miechy aż kupię nowego lapka z jakimś RTXem.
Image
Awatar użytkownika
Endriu92
Stalker

Postprzez Adam w 07 Mar 2025, 14:43

Dobra, kupiłem grę w dniu premiery, lapka musiałem zmienić na stacjonarkę (obecnie RTX 4060 Ti, procek i7-14700F) i dopiero teraz czuję, że wróciłem do Zony :kozak: . Wypełniam większość misji pobocznych, gram tak po dwie godzinki dziennie na spokojnie, napawam się atmosferą i wyciskam ile się da. Dawne czasy wróciły :E :E :E
Image
Image

Za ten post Adam otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive GajgerW.
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 04 Sie 2025, 19:54
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 394

Postprzez GajgerW w 09 Mar 2025, 07:05

Cieszę się, że gra wyszła w chłodne dni. Jak przechodziłem pierwszy raz grę, to komputer robił za farelkę ;)
:kozak: :kozak: :P
MISERY 2.2.1 100/100

:

попутного ветра :)

Za ten post GajgerW otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Adam.
Awatar użytkownika
GajgerW
Stalker

Dołączenie: 22 Gru 2011, 01:11
Ostatnio był: 28 Lut 2026, 03:22
Frakcja: Naukowcy
Kozaki: 50

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości