Kto ogladal film Stalker niech sie wypowie

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Kto ogladal film Stalker niech sie wypowie

Postprzez Ogorek69 w 31 Sie 2008, 01:30

Po pierwsze- o czym byl w sumie ten film? Nie posiadalem napisow, ale i tak nie wiem czy by mi pomogly. Film jest baaardzo dziwny, dla mnie pokazuje paru ludzi przypominajacych bezdomnych, ktorzy poszli na spacer. Film mial troche ze Stalkera Strugacckich, ale tylko troche. Ksiazkowa Zona byla najezona anomaliami, caly teren byl cholernie niebezpieczny, trzeba bylo uwazac na kazdym kroku i podazac za mutrami. Na filmie bohaterowie chodza jakby byli na srodkach odurzajacych, czasami od niechcenia rzucaja mutry i nie wygladaja jakby chodzili po niebezpiecznej Zonie. To przypomina po prostu spacerek. Ponadto nie wiem co oni tam robili, czego szukali. Zakonczenie jest jeszcze bardziej hardcorowe. Jesliby istniala kategoria filmow ''WTF'', Stalker zajalby w niej zaszczytne miejsce.
Jesli ktos zrozumial z tego filmu wiecej niz ja, niech opisze dokladnie O CO w nim chodzi.
Awatar użytkownika
Ogorek69
Stalker

Dołączenie: 19 Sie 2008, 21:39
Ostatnio był: 21 Gru 2013, 04:33
Miejscowość: Szczecińska Zona
Kozaki: 0

Reklamy Google

Postprzez CLEAR SKYline w 31 Sie 2008, 08:02

Generalnie chodziło o to, że dwóch ziomków przyszło do trzeciego, żeby ich zabrał do Spełniacza, bo niby chcą życzenie spełnić. Jeden z nich miał w zamysłach wysadzenie Spełniacza, ale w końcu stalker go od tego odwiódł. Tyle z tego filmu zrozumiałem. Jak na jego rocznik, to i tak b. dużo.
ImageImage
11% graczy uważa że najważniejsza jest grywalność, jeśli należysz do tych 89% dla których ważniejsza jest grafika to p...l się.
Awatar użytkownika
CLEAR SKYline
Łowca

Dołączenie: 13 Lis 2007, 21:07
Ostatnio był: 29 Sty 2013, 15:25
Miejscowość: 3OHA -> БAP -> APEHA
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Black Kite
Kozaki: 1

Re: Kto ogladal film Stalker niech sie wypowie

Postprzez adin w 31 Sie 2008, 09:09

Ogorek69 napisał(a): Nie posiadalem napisow, ale i tak nie wiem czy by mi pomogly.

Jakto nie ma ? :) Pobierz sobie programik Napi Project - będziesz mógł pobrać napisy do każdego filmu i wersji.
http://www.napiprojekt.pl/

Co do filmu -jak już pewnie wiesz jest on dosyć specyficzny i by go w pełni zrozumieć będziesz go musiał pewnie ze dwa razy jeszcze obejrzeć. Choć z drugiej strony wydaje mi się ze należy on do grona tych specyficznych - nie wiadomo kto i nie wiadomo po co :)
Image
Awatar użytkownika
adin
Ekspert

Dołączenie: 14 Sty 2007, 01:58
Ostatnio był: 29 Lis 2024, 16:44
Kozaki: 32

Postprzez CLEAR SKYline w 31 Sie 2008, 10:28

Lub zainstaluj najnowszego AllPlayera, też to zainstaluje. Poza tym da radę znależć z napisami, choć trzeba trochę poszukać.
ImageImage
11% graczy uważa że najważniejsza jest grywalność, jeśli należysz do tych 89% dla których ważniejsza jest grafika to p...l się.
Awatar użytkownika
CLEAR SKYline
Łowca

Postprzez de99ial w 31 Sie 2008, 11:38

Hmm... Film różni sie od książki zakończeniem. W książce SPOILER[s]główny bohater dociera do Kuli (taki odpowiednik Spełniacza) i wypowiada życzenie - banał na ustach. W filmie oni z tym banałem szli, ale w sercach mieli co innego, a Spełniacz w filmie spełnia nie to co na ustach a co w sercu - i przestraszyli się. Na tym polega cały myk[/s]

Film jak na 70 lata i tak nieźle zrobiony. Faktycznie - ma braki, jest siermiężny w odbiorze, ale jednak jest dobry.
Nienawidzę politycznej poprawności.
I feminizmu.
www.wrota.com.pl - w nowej szacie!
Image
Awatar użytkownika
de99ial
Stalker

Dołączenie: 22 Sie 2008, 16:37
Ostatnio był: 27 Sty 2013, 21:59
Miejscowość: Lublin
Ulubiona broń: RP-74

Postprzez CLEAR SKYline w 31 Sie 2008, 11:58

Zauważyłem ciekawy patent techniczny. Film na początku jest całkowicie monochromatyczny, a pod koniec już wygląda jakby był kręcony z 5 lat później, czyli ma dość ładne kolorki. Może Zona tak działa.
ImageImage
Awatar użytkownika
CLEAR SKYline
Łowca

Postprzez Ogorek69 w 31 Sie 2008, 19:32

Szatanskie. Widze ksiazke i film, ale wolalbym przeczytac ponownie ksiazke niz obejrzec znowu film.
Awatar użytkownika
Ogorek69
Stalker

Dołączenie: 19 Sie 2008, 21:39
Ostatnio był: 21 Gru 2013, 04:33
Miejscowość: Szczecińska Zona

Postprzez kwiatek7474 w 02 Wrz 2008, 00:05

a jak dla mnie to knizka i film sie uzupelniaja calkiem niezlie
mozna odczuc klimat totalnej pustki czy jak kto woli beznadzieji, i jakie kolwiek akcje z strony "bochaerow" sa skazane na niepowodzenie....

TOTALNIE

lubie ten film wlasnie za TO, mimo tego ze gadaja od ch..a i od zeczy,.. jaby moglo sie wydawac....
czy ZONA nie jest wlasnie taka?
kwiatek7474
Kot

Dołączenie: 07 Cze 2008, 21:33
Ostatnio był: 01 Lut 2009, 21:07
Frakcja: Zombie

Postprzez Valentino w 02 Wrz 2008, 15:23

Jak dla mnie film genialny - spokojny, z przemyślanym każdym nawet ruchem kamery, dźwiękiem i gestem bohatera. Nie ma tu żadnej szybkiej, 'zapierającej dech' akcji - prawie cały film to wędrówka, której towarzyszą filozoficzne (pochwała dla ich autorów) bardzo mądre rozmowy. Jest też łatwy w odbiorze, bo cały jego sens jest niemal wyśpiewany pod koniec przez stalkera - niczym Monk tłumaczący rozwiązaną sprawę.
Chodzi o obawy człowieka przed samym sobą i tym, że może się z sekundy na sekundę wyrzec czegoś, za co jeszcze przed chwilą mógłby oddać życie. W końcu cała trójka ryzykowała je, wybierając się do Zony, i trzeba chyba pierwszą połowę filmu przespać, by tego nie dostrzec.
A co Spoiler się dzieje potem? Naukowiec i pisarz nie chcą iść do Pokoju (czy, jak wg. niektórych napisów, Komnaty) by spełnić swe życzenie - całą wędrówkę są strasznie pewni siebie, przez cały czas jej trwania myślą o korzyściach i szczęściu, jakie ich spotka. Kiedy jednak są obok Komnaty, mają ją na wyciągnięcie ręki, wypierają się swego, z obawy o swoją podświadomość - jedynie stalker "wierzy" do końca. Scena, w której płacze przy żonie dobitnie dowodzi jego zawodu i rozczarowania, jest też krytyką obecnych ludzi, ich zachowań tego typu - że zbyt szybko dają za wygraną, a wiele rzeczy, do których nie dojdzie, mówią na pokaz." Spoiler
Dobranie pozostałej dwójki też czegoś dowodzi - pisarz i naukowiec - dwie profesje, zawody, które na pierwszy rzut oka budzą uznanie. Tutaj to oni okazali się najsłabsi - nawet naukowiec, choć z znanym tytułem, wykształceniem i inteligencją, okazuje się słaby jako człowiek. Jest to wyraźne zaznaczenie, że intelekt nie zawsze ma się do życiowej mądrości - to ta różnica pomiędzy nauką a filozofią.
Ostatnio edytowany przez Valentino, 21 Wrz 2008, 01:43, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Valentino
Opowiadacz

Dołączenie: 06 Lis 2007, 12:02
Ostatnio był: 08 Sty 2015, 23:18
Miejscowość: Z Ekranu Rejestracji
Frakcja: Naukowcy
Kozaki: 8

Postprzez szpiQ w 03 Wrz 2008, 08:07

A mozecie mnie powiedziec skad macie taki film ?

szpiQ
Wygnany z Zony

Dołączenie: 25 Sie 2008, 08:14
Ostatnio był: 01 Paź 2011, 20:44
Miejscowość: Katowice
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: SVUmk2

Postprzez de99ial w 03 Wrz 2008, 10:57

Niestety nabycie go w Polsce graniczy z cudem więc... Trzeba szukać. :(
Nienawidzę politycznej poprawności.
I feminizmu.
www.wrota.com.pl - w nowej szacie!
Image
Awatar użytkownika
de99ial
Stalker

Dołączenie: 22 Sie 2008, 16:37
Ostatnio był: 27 Sty 2013, 21:59
Miejscowość: Lublin
Ulubiona broń: RP-74

Postprzez Kuba w 20 Wrz 2008, 14:53

de99ial napisał(a):Niestety nabycie go w Polsce graniczy z cudem więc... Trzeba szukać. :(

Pozwolę sobie trochę odkopać temat.

Ten film można dostać na allegro, praktycznie cały czas są wystawione aukcje. Zapłacicie za niego od 60 do 80 zł. Dla niektórych może to być zbyt duży pułap ale myślę że ten film jest wart takich pieniędzy.

Co do samego obrazu to znajduje się on na bardzo wysokim miejscu mojej prywatnej listy. Nie pokuszę się teraz o jakiś szczegółowy opis i dzielenie się wrażeniami ale szczerze polecam ten film.

Ah i pardon za nietakt. Witam wszystkich, jak zapewne zauważyliście jestem tutaj nowy. Miło mi wszystkich "poznać" i mam nadzieję że niejeden raz będzie mi dane z wami zawzięcie dyskutować. Pozdrawiam.
"Gdzie leśna droga wije się przez uroczysko, nieubłagana czeka mnie i znana przyszłość.
Daremnie wszczynać by z nią spór, mamić pieszczotą, otwarta jest jak mroczny bór - na wskroś, szeroko."
Awatar użytkownika
Kuba
Stalker

Dołączenie: 20 Wrz 2008, 13:19
Ostatnio był: 26 Sie 2014, 15:24
Miejscowość: Częstochowa
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 11

Następna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości